Přeskočit na hlavní obsah

9) ZAANSE SCHANS - SKANZEN VĚTRNÝCH MLÝNŮ A ŘEMESEL

⟿ Poslední den naší cesty po zemích Beneluxu začínáme v Zaanse Schans, kde je vidět tradiční venkovský životní styl Nizozemska. Přijíždíme zde hlavně za historickými větrnými mlýny a řemeslnickými dílny s ukázkou výroby dřevěných bot, sýrů, koření....
► ITINERÁŘ 
0) Úvod 
 Středa  
1) Lucemburk    2) Brusel
 Čtvrtek 
3Gent             4) Bruggy            5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam     7) Scheveningen  8)  Haag 
 Sobota   
9) ↬ Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část

> Zaanse Schans je restaurovaná historická vesnice založená v roce 1963, která leží cca 17 km od Amsterdamu.
> Geograficky je součástí obce Zaandam, která je spojena mostem s Zaandjik. Nachází v srdci Zaanstreek, oblasti známé množstvím jezer a řek v provincii Noord-Holland (Severní Holandsko) v Nizozemsku.
> Název Zaanse Schans je odvozen od obranného hliněného valu z doby osmdesátileté války (povstání proti španělské nadvládě). V 16. století se v oblasti Zaanu nacházelo pravděpodobně 13 takových zákopů. Kolem roku 1961 byl pro rekonstrukci charakteristické zaanské čtvrti zvolen název Zaanse Schans. Označení "schans" je tak míněno metaforicky.
Větrné mlýny jsou roztroušeny po celém Nizozemsku, ale dvě největší sbírky historických funkčních větrných mlýnů se nacházejí Kinderdijku a právě v Zaanse SchansV Zaanse Schans je toho více k prohlédnutí a nabízí zážitek z historické vesnice, ale Kinderdijk má mnohem více větrných mlýnů než Zaanse Schans. (Další rozdíly najdete dole pod článkem).
> Cena: Venkovní část a některé dílny jsou přístupné bez placení vstupného, ale otevírací doba a ceny vstupného se v jednotlivých muzeích, dílnách a větrných mlýnech liší. Ve výrobně sýrů můžete zdarma ochutnat z velkého množství vzorků. Vstup do mlýnů je pro dospělé 5 Euro, pro děti 4 - 17 let 2,5 Euro. (otevírací doby). Vstupné do některých atrakcí.
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

9) ZAANSE SCHANS ↬

Po bohaté snídani opouštíme Haag a vydáváme do našeho posledního dne, který bude patřit návštěvě skanzenu Zaanse Schans a hlavně Amsterdamu.

Asi po hodině cesty přijíždíme, kolem amsterdamského letiště, do Zaanse Schans, který se nachází severně od Amsterdamu v 9:20 hodin.

»  Zaanse Schans nabízí dokonale zachovalý pohled do průmyslové minulosti Nizozemska. Mnohé z charakteristických vesnických domů v Zaanse Schans jsou dnes muzei, obchody se suvenýry nebo řemeslnickými dílnami, zatímco jiné stále slouží jako soukromá obydlí. Některé ze zbývajících větrných mlýnů v Zaanse Schans jsou rovněž přístupné veřejnosti. 
» V 18. a 19. století byl region Zaan významnou průmyslovou oblastí se stovkami větrných mlýnů vyrábějících lněný olej, barvy, tabák, hořčici, papír a další produkty. 

Tento hojně navštěvovaný skanzen ročně navštíví kolem dvou milionů návštěvníků.
 U vchodu na vás čeká fotograf, který na vás promluví takřka každou řečí, také my slyšíme češtinu a pozdrav "dobrý den". Na konci procházky areálem, si pak můžete fotku za 10 eur koupit.

V areálu se nachází tradiční dílna na výrobu dřeváků, sýrárna, olejárna, továrna na výrobu barviv, pila na dřevo a další, které jsou přístupné turistům. V některých na vás čeká řada ukázek. 
V první chaloupce, kterou navštěvuji je tradiční rodinná dílna Wooden Shoe Workshop na výrobu dřeváků s ukázkami, muzeem a obchodem.
V obchodě si můžete koupit dřeváky ve skutečné velikosti nebo v podobě suvenýru.
Po příjezdu nám začalo poprchávat, naštěstí déšť dlouho netrval a počasí se začínalo lepšit oproti ranní předpovědi.

Během procházky areálem míjím nejdříve miniaturní větrný mlýn. Je to jeden z těch co se používali k čerpání vody z poldru.
Další zastávkou je sýrová farma (Cheese Farmze 17. století "Catharina Hoeve"Rodina sýrařů Henri Willig zde vyrábí lahodný sýr gouda již od roku 1974. Seznámíte se zde s procesem výroby holandských sýrů....
... nebo můžete ochutnat, od sýrařů v tradičních krojích, nekonečné množství druhů sýrů Henri Willig, od goudy po kozí a bylinkové sýry. Některé z nich také uspěli v mezinárodních soutěžích. 
Ochutnal jsem snad přes dvacet vzorků a rozhodování o tom, který koupit bylo dost těžké 😏.
Nizozemské sýry jsou jednou z nejznámějších potravin v Nizozemsku a některé z nejoblíbenějších sýrů na světě, jako například Gouda, jsou pojmenovány po nizozemských městech. 
Protože až tolik času tu nemáme, spěchám nejdříve k větrným mlýnům. Šest se jich zde řadí podél řeky Zaan a vytváří ikonický pohled, jímž je vesnice známá. Dva nefunkční mlýny jsou ještě u mostu.
Nejstarší z místních mlýnů nese název de Kat, tedy Kočka. Tento větrný mlýn sloužil k mletí křídy a dalších surovin pro výrobu barev a byl zde postaven v roce 1646. V roce 1782 vyhořel, ale byl rychle obnoven a počátkem 60. let 20. století byl opět zrekonstruován (už se ale nedá moc hovořit, že jde po původní mlýn).
U posledního v řadě, na břehu řeky Zaan, mlýnu De Bonte Hen, který sloužil jako lisovna oleje se otáčím a mířím zpátky do skanzenu.
https://picasion.com/
Od mlýnů se vracím do vesničky a hledám obchůdek Blik op de Zaan, kde lze najít výjimečnou a pravou zaanskou plechovku kakaa, nejchutnější arašídové máslo, originální čokoládové tyčinky, krásné staré konzervy a mnoho dalšího. 
Využívám také tip od našeho průvodce a využívám možnost vyrobit si vlastní čokoládového mléko. Velká porce mě vychází na 4,5 Eur.
Video: Výroba kakaového nápoje
Ještě nějaký čas mám a proto pokračuji na most směřující do městské části Zaandjik. Za mostem vlevo se nachází mlýn De Bleeke Dood, který sloužil k mletí mouky.
Z mostu jde pěkně vidět těchto pět mlýnů (zleva): Het Jonge Schaap, De Zoeker, De Kat, De Gekroonde Poelenburg a De Huisman.
- Přehled větrných mlýnů, které pochází převážně ze sedmnáctého a osmnáctého století. 

» Šest stále funkčních mlýnů 
De Huisman (z r. 1786): Mlýn na koření, kde můžete ochutnat různé druhy koření.
De Gekroonde Poelenburg (z r. 1866/7): Pila na dřevo stará několik století. Mlýn je pro veřejnost uzavřen.
De Kat (z r. 1646): V tomto mlýně se můžete podívat na ukázky malířských prací.
De Zoeker (z r. 1672): Mlýn na olej, barvy a kakao. Otevřený pouze pro skupinové návštěvy.
Het Jonge Schaap (z r. 2007): Na tomto místě se nachází replika pily na dřevo.
De Bonte Hen (z r. 1693): Mlýn na lisování oleje.

» Mezi nimi najdete ještě malý a nefunkční mlýn:
Het Klaverblad: Malý dílenský mlýn.
De Os: Větrný mlýn, který sloužil k lisování oleje. Dnes už je i bez lopatek (od roku 1916). Mlýn je pro veřejnost uzavřen.
» Za mostem:
De Ooievaar (z r. 1622): Starý mlýn na olej, který byl přemístěn do oblasti Zaan. Mlýn je pro veřejnost uzavřen.
» Za řekou:
De Bleeke Dood (z r. 1782): Sloužil k mletí mouky. Otevřeno pouze na vyžádání.

MAPA VĚTRNÝCH MLÝNŮ
VIDEO
Z mostu se pak vracím zpátky do vesničky, kolem půvabných zelených dřevěných domků, které se nachází pouze v této oblasti Zaan v Nizozemsku. Ty zde byli převezeny, aby byl obnoven vzhled vesnice z 18./19. století. I když tudy projde milionů návštěvníků z celého světa, přesto tu stále žijí lidé.
Kvůli odjezdu autobusu se musím ale už vrátit zpátky a tak mě už ani nezadrží lahodná vůně čerstvě namletého koření linoucího se z jedné z chaloupek.
Nachází se zde zelinářský obchod, který od svých rodičů převzal Albert Heijn, zakladatel nizozemského obchodního řetězce, na který narazíte ve většině nizozemských měst.
Všechno jsem nestihl, jinak tu najdete ještě další řemeslnické dílny, ale také další malé obchůdky, pekárnu, kavárny, obchody se suvenýry,...
Po 2:15 hodinách opouštíme skanzen v 11:45 a pokračujeme do nedalekého Amsterdamu, kde strávíme zbytek dnešního dne.
VIDEO Z DRONU
► FOTOGALERIE
► TRASA
► MAPA
(kliknutím na ikonku na mapě se vám zobrazí fotka místa)

► Historie
Oblast řeky Zaan patří k nejstarším průmyslovým oblastem na světě a v době svého největšího rozkvětu v 17. a 18. století byla domovem přes 600 aktivních větrných mlýnů, z kterých se skoro žádný nedochoval. Většina mlýnů zde byla od 60. let 20. století přemístěna z jiných částí regionu. Včetně několika charakteristicky zelených dřevěných domků, tak aby byl obnoven vzhled vesnice z 18./19. století a aby se zachovala tato jedinečná součást nizozemského dědictví.
► Doprava: 
Autobusem: Z amsterdamského hlavního nádraží jezdí do Zaanse Schans každých 10 minut přímé autobusové spojení (linka 391). Cesta trvá 40 minut (23  zastávek). Jízdenky si můžete zakoupit u řidiče autobusu. Mapa, trasa, ceny.
Vlakem: Z amsterdamského hlavního nádraží jezdí vlak Sprinter do stanice Zaandijk Zaanse Schans. Cesta trvá pouhých 17 minut a stojí 3,20 Euro v jednom směru (jízdenky lze zakoupit online). Mapa, trasa, cenyZaanse Schans se nachází pouhých 10 minut chůze od nádraží. Jakmile vyjdete z nádraží, uvidíte četné směrové ukazatele.
Parkování: stojí 10 Euro na den pro auta. Není možné platit hotově, pouze kartou. Nedaleko je také parkoviště pro obytné vozy. Autobusy platí 30,00 Euro v hlavní sezóně a 25,00 Euro mimo sezónu.

Rozdíly mezi Kinderdijkem a Zaanse Schans
- Zaanse Schans je vesnice ležící hned vedle města Zaandam, zatímco Kinderdijk se nachází mezi zelenými loukami.
- V Zaanse Schans je toho více k prozkoumání a nabízí zážitek z historické vesnice, ale Kinderdijk má mnohem více větrných mlýnů než Zaanse Schans.
- Kinderdijk je blízko Rotterdamu, ale Zaanse Schans je blíže Amsterdamu, a proto má mnohem více návštěvníků.
- Větrné mlýny v Kinderdijku nabízejí autentičtější zážitek, protože byly postaveny přesně na tomto místě a větrné mlýny v Zaanse Schans sem byly přemístěny.
- Větrné mlýny v Zaanse Schans se používaly k různým účelům, například k mletí koření a výrobě oleje, zatímco větrné mlýny v Kinderdijku byly postaveny za stejným účelem kontroly vody. Z tohoto důvodu mají větrné mlýny Zaanse Schans jména, ale větrné mlýny Kinderdijk mají pouze čísla.
- Kinderdijk nabízí mnohem lepší fotografický zážitek díky odrazům větrných mlýnů ve vodě a úžasným zlatým barvám při východu nebo západu slunce.
- V Zaanse Schans je snazší zaparkovat díky velkému parkovišti, zatímco Kinderdijk má pouze velké parkoviště před vesnicí a musíte jet kyvadlovým autobusem.
- Do Kinderdijku se můžete dostat vodním autobusem z Rotterdamu nebo Dordrechtu, což je úžasný místní zážitek.

Kinderdijk je mnohem méně turistický. Zaanse Schans je plné turistů a obchodů se suvenýry, zatímco vesnice není ani autentická, ale přemístěná. Autentičtěji působí procházka po holandském venkově a kochání se širokými výhledy s proslulými větrnými mlýny.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .