Přeskočit na hlavní obsah

2) BRUSEL

⇝ První den jsme po dopoledním Lucemburku, zavítali do Bruselu. Hlavní naše pozornost patřila Královskému paláci, zahradě Mont des Arts, Katedrále svatého Michaela a svaté Guduly a jednomu z nejhezčích náměstích v Evropě Grand-Place s radnicí a muzeem. Nechyběla ani ochutnávka vyhlášených vlámských hranolek a belgických waflí (česky vaflí).

► ITINERÁŘ 
0) Úvod 
 Středa  
1) Lucemburk    2) ↬ BRUSEL
 Čtvrtek 
3) Gent             4) Bruggy             5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam     7) Scheveningen   8) Haag 
 Sobota   
9) Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část 

Brusel (francouzsky Bruxelles nebo Ville de Bruxelles, nizozemsky Brussel) je známý svými historickými a architektonickými památkami, některé z nich jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO, ale také svou kuchyní a gastronomickou nabídkou (včetně místních vaflí, čokolády, hranolků a mnoha druhů piv).
Je politickým sídlem NATO, ale také dvou hlavních evropských institucí EU (Evropská komise a Rada EU), díky čemuž se mu neoficiálně říká "hlavní město Evropy".
Spolu s mnohem většími regiony Vlámskem (Flandry) a Valonskem tvoří region Brusel-hlavní město, jedno ze tří hlavních politických rozdělení země.
Jedná se o úředně dvojjazyčné město, nápisy jsou zde jak francouzsky a vlámsky. 
Můžete filtrovat podle muzeí, komiksových maleb na domech, míst pro kulturu, parkovišť, WC, ...
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

2) BRUSEL 

Po třech hodinách cesty jsme se přesunuli do Bruselu, hlavního města Belgie, kde přijíždíme ve dvě hodiny odpoledne.

Royal Palace of Brussels / Palais royal de Bruxelles (fran.) / Královský palác / 4,4/5 ★

Z autobusu vystupujeme pár metrů od Královského paláce, skvostu neoklasicistní architektury, který je jednou z nejkrásnějších budov ve městě. Rozkládá se naproti upravenému parku Parc de Bruxelles.

Král Filip Belgický v paláci nebydlí, budova slouží pouze reprezentativním a administrativním účelům. Konají se zde audience, slavnosti, hostiny, přijímají se zde cizí delegace. 

Saint Jacques-sur-Coudenberg / Eglise Saint-Jacques-sur-Coudenberg (fran.) / kostel svatého Jakuba Staršího na Coudenbergu (studený vrch)4,3/5 

Další naší kratší zastávkou je neoklasicistní římskokatolický kostel z 18. století na historickém náměstí Place Royale / Koningsplein.
Jeho rozměry připomínají více katedrálu než kostel, jeho okna spíše zámecký palác a sloupoví evokuje antický chrám.
V samém středu náměstí je jezdecká socha Godfreyho z Bouillonu, vůdce první křížové výpravy.
Jedná se o kostel královské farnosti, kde byli pokřtěni např. král Leopold II., král Albert1., král Leopold III., král Baudouin, král Albert II,...
Z náměstí Place Royale/Koningsplein to máme pár kroků k malému centru města  s upravenou zahradou a pozoruhodnou architekturou.

Mont des Arts / Kuntsberg (nizoz.) / pahorek umění / 4,5/5 

Tato pahorkatina pod náměstím Place Royale proměnila svůj vzhled v průběhu dějin několikrát. Z dříve hustě obydlené oblastí se v průběhu času stala pustina. Až v roce 1910 při konání výstavy Expo zde byl vybudován park s fontánou a mohutnými schody. V 50. letech 20. století pak proběhla další rekonstrukce, jejímž výsledkem byl vznik městského komplexu Mont des Arts, kde kromě zahrady najdete také Královskou knihovnu, Belgický národní archiv a Kongresové centrum.

► Mont des Arts Garden / Jardin du Mont des Arts (Nizoz.) / zahrada / 4,6/5 

Zahrada Mont des Arts nabízí široký výhled na náměstí Grand Place, historické centrum Bruselu a tvoří zelený přechod mezi horní a dolní částí města.
Místo patří k oblíbeným výhledům na historické centrum Bruselu. Je z něj vidět socha krále Alberta I a královny Alžběty, v pozadí dominuje historická věž radnice na náměstí Grand Place.

Ještě než se vydáme do centra, pokračujeme kolem bruselského hlavního nádraží (Brussel-Centraal) k dalšímu skvostu Bruselu.

St Michael and St Gudula Cathedral / Cathédrale des Sts Michel et Gudule (fran.) Katedrála svatého Michaela a svaté Guduly / 4,6/5 

Pro mě první velký klenot Bruselu je tato nádherná, středověká, římskokatolická katedrála ze 16. století s ohromující gotickou architekturou, která svým vzhledem připomíná pařížskou katedrálu Notre Dame.

Z malé kaple, která byla postavena v 9. století se v 11. století stal románský kostel. Z něj se během 300 let stala tato impozantní katedrála s výškou téměř 110 metrů s oslnivou směsicí všech vývojových fází gotiky s prvky raného, vrcholného i pozdního gotického stavitelství, které se rozvíjelo na území dnešní Belgie a Nizozemska.
Interiér katedrály je strohý, ale přesto monumentální (vstup je zdarma). Nad hlavním oltářem se skví vitráž Posledního soudu z konce 17. století.

Royal Saint-Hubert Galleries / Galeries Royales Saint-Hubert (fran.) / Nákupní galerie sv.Huberta4,5/5 

Při toulání bruselskými uličkami málem mineme vchod do Royal Gallery, nákupní pasáže se skleněnou obloukovou střechou, která tomuto místu dodává příjemnou atmosféru. Nachází se zde např. obchody s oblečením světových značek, kavárny a hromadou obchodů s čokoládou.

► Delirium Café / pivní bar / 4,5/5 

V Bruselu si je možné vychutnat pivo v jedné z mnoha venkovních hospod, barů, pubů či restaurací. 

Náš průvodce nás vede do jedné ze zdejších uliček, kde se nachází jedna ze zdejších rarit – pivní bar Delirium, kde si můžete vychutnat kolem 2 000 druhů piv z celého světa. Jsou také držiteli Guinnessova světového rekordu v počtu nabízených piv, v roce 2004 to bylo 2004 piv.

Vybírat si zde můžete z trapistických piv, slavného belgického Abbay, silných hnědých piv, ovocných nebo lehčích z Belgie i ze světa. A pro milovníky různých chutí nabízí netradiční piva jako čokoládové, banánové, s ořechem Coco, koření, pálivou papriku, perník a také bezlepková piva.

V zemi funguje více než 220 pivovarů, UNESCO dokonce zařadilo belgickou pivní kulturu na seznam nehmotného kulturního dědictví. 

Jeanneke-Pis  /čůrající holčička / 3,8/5 

Hned naproti pivního baru je socha čůrající holčičky se dvěma culíky, ženská verze Manneken Pis, nejslavnější sochy v Bruselu. V roce 1998 přibyl k těmto sochám ještě čůrající pes (na rohu ulic Rue des Chartreux a Rue de Vieux-Marché).
Na návštěvu Bruselu by chtělo více času, pivní bar tak jenom omrkneme, zlákat se také nedáme delikátními belgickými pralinkami. Na obojí, ale přijde čas v dalších belgických městech.

Další belgickou specialitou jsou belgické vafle, které jsou populární po celém světě, ale nikde nechutnají tak dobře jako v samotné Belgii. Najdete je zde skoro všude :).
► Typy vaflí
Bruselská vafle: má obdélníkový tvar, je větší, lehká, vzdušná a velmi křupavá. Je chuťově neutrálnější. Vyznačuje se jemnými vroubky a velkými otvory pro přidávání sladkých ozdob (ovoce, zmrzlina, čokoláda, šlehačka atd.). Podle místních mají být měkké vafle přibližně centimetr a půl tlusté a posypané pouze cukrem. Ty, které se zdobí šlehačkou, čokoládou či ovocem, jsou určené především turistům.
Liège vafle: Na rozdíl od bruselské vafle mají oválný tvar s nepravidelnými okraji a jsou hustší. Připravuje se s perlovým cukrem, který karamelizuje a dodává vafli křupavost.

Saint Nicholas Church / Église Saint-Nicolas (fran.) / Kostel sv. Mikuláše / 4,5/5 

Další zajímavým místem je tento malý kostel, který je starý téměř 1000 let, ale z původní stavby zbylo jen málo. Jeho románské linie z 11. století skrývá gotická fasáda ze 14. století, opravy se také dočkal po francouzském bombardování v roce 1695. V jednom z pilířů jsou stále zaseknuté zbytky dělová koule, kterou Francouzi vystřelili v roce 1695. Nachází se zde obraz Panny Marie, který je připisován Rubensovi.
Pohybujeme se po uličkách na západní straně centra města. Než vkročíme na Grand-Place (Bruselského náměstí) zastavujeme se u místního symbolu.

Manneken PisČůrající chlapeček / 3,9/5 

Původně zde byla kašna, která hrála od 15. století zásadní roli v distribuci pitné vody. Od 15. století kašnu zdobí bronzová socha Manneken Pis. Současná soška pochází z roku 1618 nebo 1619. 
Jde o poměrně nenápadnou a malou sošku (55,5 cm) chlapce čůrajícího do fontány. Přesto se jedná o nejznámější turistickou atrakci, kterou chtějí všichni návštěvníci Bruselu navštívit. Řada lidí od ní odchází ale zklamáno. 
Soška chlapce, který možná kdysi zachránil město před dobytím, berou místní jako symbol rebelského ducha města.
Při větších akcí, svátků bývá oblékán do různých oblečků, kterých je již více jak 900.
Od Manneken Pis měníme směr a vydáváme k náměstí.

Grand-Place (fran.)/ Grote Markt (nizoz.) / Velké náměstí / Velký trh / 4,7/5 

Po čtvrté hodině přicházíme na náměstí Grand-Place, které je srdcem města a patří k nejkrásnějším historickým náměstím nejen Evropy, ale celého světa (mimo jiné podle francouzského spisovatele Victora Huga, který v Bruselu pobýval).
360° Foto
Jeho historie začala ve 12. století kdy sloužil jako tržní náměstí. Postupně se náměstí zaplnilo především dřevěnými domy. 
Velkolepá gotická radnice byla postavena v 15. století. V témže století byly v domech, které lemují náměstí, zřízeny obchodní cechy. Náměstí se stalo, ještě více než v současnosti, centrem bruselského života. Ekonomického (trhy), kulturního (divadelní představení), soudního (na náměstí se konaly také popravy) a samozřejmě i místní politiky.
Náměstí bylo bombardováno, prošlo významnými rekonstrukcemi a úpravami, které mu daly současnou podobu.
Dnes plní hlavně politickou a administrativní funkci, neboť radnice je i nadále pracovištěm starosty a většiny radních.
360° večerní pohled
Koná se zde také mnoho slavnostních akcí, např. koncerty, jarmarky, folklorní akce, světelné a zvukové show, stavění vánočního stromku. Každé dva roky se v létě na náměstí rozprostře 
květinový koberec o rozměrech 77 x 24 metrů. 
Od roku 1998 je bruselské náměstí Grand-Place spolu s okolními domy zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Dominantou náměstí je gotická radnice (Town Hall) z 15. století s 96 m. vysokou věží. Další významnými budovami jsou Královský dům (Maison du Roi), dům vévodů z Brabantu a budovy vybudované převážně řemeslnickými cechy v průběhu 17. a 18. století.

Na náměstí se nachází také několik restaurací a kaváren, jejichž venkovní terasy nabízí ideální místo, odkud si můžete prohlédnout všechny pamětihodnosti náměstí Grand-Place.
Webkamera na náměstí
Video

► House of the Dukes of Brabant / Maison des ducs de Brabant (fran.) Dům vévodů z Brabantu

Po bombardování v roce 1695 bylo 7 domů přestavěno pod jednu společnou střechu, která vyplňuje celou jihovýchodní stranu náměstí. Za své jméno vděčí budova bustám brabantských vévodů, které jsou umístěny na fasádě.

Guilds houses / Les maisons de guilde (fran.) / Cechovní domy

Jedinečná barokní architektura cechovních domů se vyznačuje ozdobně vyřezávanými kamennými prvky, nádhernými štíty, klenbami, pilíři a bohatou zlatou výzdobou. V současné podobě jsou z velké části výsledkem rekonstrukce po bombardování v roce 1695.
Aby bylo možné jednotlivé cechy na první pohled odlišit, má každý dům jiný symbol označující jeho práci. Proto můžeme vidět vlka u lukostřelců, pytel u truhlářů nebo vozík u mlékařů. 
Dům vpravo patřil cechu pekařů, kteří patřili mezi nejpočetnější a nejbohatší, což se odráží i na velkoleposti stavby.

► King’s House / Maison du Roi (fran.) / Králův dům // Broodhuis (nizoz.) / Dům chleba

Novogotická stavba, jak ji známe dnes, pochází z poslední čtvrtiny 19. století. Jeho jedinečná architektura odráží historii města.
Budovu najdete pod více jmény. 
Francouzský název „ Maison du Roi“ odkazuje na titul majitelů budovy. Nacházel se zde správní úřad, úřad francouzského krále a jeho rodiny, který sloužil pro vojenské, obchodní a církevní zázemí.
V Nizozemštině se nazývá „ Broodhuis“, čímž odkazuje na původ místa. Ve 13. století na centrálním bruselském náměstí, současném náměstí Grand-Place, stála dřevěná stavba, kde pekaři prodávali svůj chléb. 

V dnešní době se zde nachází městské muzeum a tak se setkáte většinou s názvem:


Od roku 1887 se v budově nachází bruselské městské muzeum. Ve třech patrech této krásné novogotické budovy se nachází více jak 7 000 exponátů, které vyprávějí bouřlivý, ale fascinující příběh města. Najdete zde ucelený přehled dějin Bruselu, přičemž zvláštní pozornost je věnována umění, řemeslům, urbanismu a architektuře. Je zde uschován také originál sochy Manneken Pis.
Přímo naproti budově městského muzea (Brussels City Museum) stojí další majestátní budova náměstí, radnice s 96 metrů vysoko věží. 


Bruselská radnice je pozdně gotickou stavbou, představuje jediný středověký pozůstatek náměstí Grand-Place. Věž, která není umístěna přesně uprostřed budovy radnice je viditelná ze spousty míst ve městě a slouží jako dobrý orientační bod. Na vrcholu věže stojí pět metrů vysoká zlacená socha archanděla Michaela, patrona Bruselu, zabíjejícího draka (nebo ďábla). Fasáda je zdobena četnými sochami šlechticů, světců a alegorických postav, které jsou ovšem reprodukce
V roce 1695 byla radnice vážně poškozena při bombardování Bruselu francouzskými vojsky. Při požáru byl zničen hlavně interiér budovy. Po rekonstrukci je podoba interiéru na rozdíl od fasády především klasicistní.
Radnice slouží stále své administrativní funkci, neboť je i nadále pracovištěm starosty a většiny radních.
Z náměstí už v době osobního volna, procházím po starodávné ulici, která byla zmiňována již ve 12. století a na které se nacházel od 15. století trh s máslem se vracím ke kostelu Saint Nicholas Church.

Friterie Tabora / bistro s hranolkami / 4,2/5 

Důvodem je návštěva bistra s vyhlášenými belgickými hranolkami. Freierie Tabora nabízí jedny z nejlepších hranolek v Bruselu, což dokazuje fronta, které je tu prakticky neustále. K hranolkům si můžete vybrat z velkého množství omáček, např. Majonéza, Kečup, Andalouse, Kari, Brasil, Pitta, Samouraï, Dallas, Tartare, Barbecue. Dále zde najdete v nabídce také hamburgery, špízy, krokety,...

Belgické hranolky
Jedno z nejoblíbenějších smažených jídel na světě, pochází právě z Belgie. Tajemství jejich dokonalé křupavosti spočívá v tom, že se vyrábí z čerstvých brambor a smaží se dvakrát na živočišných tucích, namísto na rostlinném oleji. Tím se dosahuje dokonale křupavých zevnějšků a jemných středů, přičemž hovězí tuk propůjčuje každému soustu pikantní dochuť.
Hranolky dostanete ve velkých papírových kornoutech, ke kterým si můžete vybrat z několika omáček, většinou na majonézovém základě.
Brusel je známý jako domov mnoha belgických komiksových postaviček, mezi něž patří například Šmoulové, Largo Winch, Tintin a Lucky Luke. Komiksy jsou všudypřítomné a najdete je v ulicích a uličkách mnoha bruselských čtvrtí.

Ke Šmoulovi mě přivede jeho velká socha před MOOF COMIC'S Museum (Muzeum komiksů), vystavující figurky a sběratelské předměty ze starých kreslených filmů, jako je Asterix a Šmoulové.
Prakticky všechny uličky kolem centra jsou obsypány zahrádkami restaurací. Můžete si zde sednout jen tak na kávu, ale také vyzkoušet belgickou kuchyni. Najdete tu také ale mnoho stánků s kebabem a restaurací s dalšími světovými kuchyněmi.
Před odjezdem si ještě zajdu do krámku Häagen-Dazs, není to sice belgická zmrzlina, ale na osvěžení v dnešním teplém dni výborná :).
V šest hodin, končí naše čtyřhodinová prohlídka centra, ale město ještě neopouštíme. Na jeho okraji se zastavujeme u jednoho ze symbolů Bruselu.

ATOMIUMAtomium 4,4/5 

Tento devítiramenný monument představuje elementární krystal železa zvětšený 165 miliardkrát !. Impozantní ocelovo-hliníkovou stavbu tvoří devět velkých koulí o průměru osmnácti metrů. Každá koule váží asi 200 tun, celková hmotnost Atomia je pak 2 400 tun a celá stavba dosahuje výšky 102 metrů. Koule jsou spojeny dvaadvaceti chodbami s eskalátory, najdete zde expozice a vyhlídku z 92 metrů.
Kousek vedle najdete park Mini-Europe, v němž jsou umístěny miniaturní modely slavných evropských staveb, ale na něj již dneska nemáme čas..
Před sedmou opouštíme Brusel a vydáváme se na hotel v Antverpách, kde jsme přibližně za hodinu. V hotelu Ibisnacházející se v centru města strávíme první dvě noci.

Ibis je značka ekonomických hotelů skupiny Accor s ** nebo *** standardem. V sedmdesáti zemích (hlavně v Evropě) má tato skupina cca 1 174 hotelů.
► ZDROJE / ODKAZY
- www.visit.brussels/en/visitors

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .