Přeskočit na hlavní obsah

1) LUCEMBURK

⟿ V úterý podvečer se vydávám s CK radynacestu.cz na cestu po státech Beneluxu. První den patřil návštěvě Lucemburku a Bruselu. Díky přesunu z Česka přes Lucemburk a Brusel do Antverp byl první den náročný hlavně na přepravu a proto tím také zbylo méně času na jednotlivé města.

► ITINERÁŘ 
 Středa  
1) ↬ LUCEMBURK  2) Brusel 
 Čtvrtek 
3) Gent                4) Bruggy             5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam        7) Scheveningen   8) Haag 
 Sobota   
9) Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část

Lucembursko je jedinou zemí, která je velkovévodství, hlavním panovníkem je velkovévoda nebo velkovévodkyně (nikoli král/královna, císař/císařovna atd.).
Kromě lucemburštiny jsou úředními jazyky francouzština a němčina, většina obyvatel se domluví také anglicky.
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

1) LUCEMBURK ↬ 

Po večerním přesunu z Česka, zastavujeme ve středu před osmou hodinou u čerpací stanice Shell v Berchemu (jedná se o jejich největší areál na světě). V jedné z její části se kromě obchodu, koutku s automaty na kávu, nachází také McDonald's nebo Starbucks Coffee.

V půl deváté pak přijíždíme do Luxembourg (Lucemburk)hlavního města stejnojmenného státu, jehož historie sahá až do římských dob
Jvýznamným bankovním centrem a také v něm sídlí řada institucí Evropské unie. Jedná se o multikulturní a mnohojazyčné město
Protože ale místo, kde máme vystoupit je obsazené, musíme si najít další místo pro začátek naší cesty.

Začínáme v Ville Haute (Horní město nebo také Staré město), které je historickým centrem města Lucemburk.

► Place d'Armes / Plëss d'Arem (luc.) / náměstí

Naše dnešní trasa vede nejdříve přes malé náměstí starého města ze 17. století, Place d'Armes, které je nedílnou součást pěší zóny, obklopené spoustou pouličních kaváren a restaurací. Na náměstí se každou druhou a čtvrtou sobotu v měsíci konají bleší trhy a v prosinci se zde koná městský vánoční trh.

Nachází se zde také pamětní deska připomínající protest českého studenta Jana Palacha proti okupaci vlasti v roce 1968.
360°snímek
Z náměstí pokračujeme směrem ke skalnatému výběžku Bock.

Naše kroky vedou dále kolem moderní centrální budovy Musée national d'histoire et d'art (Národní muzeum umění a historie), kde se zde a třech starých domech nacházejí národní archeologické, historické a umělecké sbírky ze všech období lucemburské historie. 

Saint Michael's Church / Méchelskierch (luc.) / Kostel sv.Michaela

Zastavujeme se až u římskokatolického kostela Michaelskirche, který je nejstarší dochovanou církevní památkou v Lucemburku.
Na skalnatý výběžek Bock se dostáváme přes hradní most. Je dvoupatrový a nabízí čtyři možnosti průchodu: horní cestu, průchod pod oblouky ve druhém patře, točité schodiště a cestu pod obloukem podpírajícím první patro.

Bock Promontory / Bockfiels nebo Um Bock (luc.) / Skalnatý výběžek Bock

Bock, je přibližně 500 metrů dlouhý a 50-80 metrů široký. Z obou bočních stran je ohraničený příkrými svahy.
Siegfried, ardenský Hrabě, na této skále vybudoval v roce 963 skromné obranné stavby a položil tak základní kámen ke zrodu celé země. Hrad byl ze tří stran obklopen údolím řeky Alzette a byl přístupný pouze ze západu, takže se snadno bránil.
Protože strategická poloha vábila dobyvatele z okolních zemí, bylo opevnění každým dalším majitelem neustále rozšiřováno a zdokonalováno, aby bylo chráněno před nájezdníky. Během následujících staletí bylo město v držení Burgundů, Španělů, Rakušanů, Francouzů a Prusů.

Uvnitř skály najde návštěvník další historické památky, jako archeologickou kryptu a také Casematy Bock, které dříve sloužily jako podzemní opevnění.

Bock Casemates / Bockfiels (luc.) / kasematy (podzemní tunely, prostory)

Kdo by měl na návštěvu Lucemburku déle času, (což my jsme neměli) měl by navštívit kasematy. Ty byli pod opevněním (ve sklepích středověkého hradu) vybudovány v roce 1644, tedy v době španělské nadvlády. Později byl tento podzemní obranný systém novými majiteli dále rozšiřován. Podzemní obranné chodby byly umístěny na různých úrovních a sahaly až do hloubky 40 metrů.
Hlavní chodba, která dosud zůstala, je 110 m dlouhá a až 7 m široká. Větve vedoucí na obou stranách byly vybaveny více jak 25 dělovými otvory. Nacházeli se zde také sklady, dílny, kuchyně, pekárny, kasárna pro 1200 vojáků,....

Kasematy zachránily život také řadě obyvatel během druhé světové války, kdy se zde před ničivými leteckými nálety schovalo přes 35 tisíc lidí.
(Bock se střílnami pro děla)

Na 360° snímky se můžete podívat zde: https://www.luxembourg-city.com
Zdroj: www.luxembourg-city.com

Právě tato impozantní obranná díla propůjčila Lucembursku název "Gibraltar severu" (Gibraltar byla nejnedobytnější pevnost na světě).
Opevnění ze čtvrti Grund.

Nakonec se opevnění, které vedlo okolo Ville Haute (Horního město), ukázalo jako příliš důležité a jeho zničení (stejně jako trvalou neutralitu Lucemburska) nařídila Londýnská smlouva z roku 1867 ve snaze zmírnit napětí mezi Francií a Německem. Demolice trvala dlouhých 16 let.
Protože zničení skalního bloku s kasematy by ale znamenalo téměř jisté poškození historického centra, většina podzemních tunelů, cca 17 kilometrů, zůstala nedotčena.

► UNESCO

Od 17. prosince 1994 jsou pevnost a staré centrum Lucemburku zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Lucemburk, díky své strategické poloze, od 16. století až do roku 1867, kdy byly jeho hradby rozebrány, byl jednou z největších evropských pevností.

Ze skalnatého výběžku Bock, si užíváme pěkný výhled do okolí.
Na jedné straně je před námi most velkovévodkyně Charlotty, známý jako Červený most. Spojuje centrum města s moderní bankovní čtvrtí Kirchberg, ve které sídlí také řada institucí Evropské unie. Most je 355 metrů dlouhý, 25 metrů široký a jeho celková hmotnost přesahuje 4 900 tun.
Ze čtvrtí Kirchberg nám vykukují jen její výškové budovy.

Chemin de la Corniche / vyhlídková promenáda

Na druhé straně vidíme, jak z výběžku Bock, vede po okraji útesu, nad zákrutami řeky Alzette, vyhlídková promenáda Chemin de La Corniche.
Nabízí skutečně nezapomenutelný výhled na údolí řeky Alzette a historickou čtvrť Grund s opatstvím Neumünster. Někdy můžete slyšet o tomto místě jako o „nejkrásnějším balkonu Evropy“ (podle lucemburského spisovatele Battyho Webera).
360°Foto
Z Ville Haute (Horní město) scházíme podél opevnění do čtvrti Grund.

Historické čtvrti Grund dominuje velké prostranství opatství Neumünster a kostel Church of Saint John (Kostel svatého Jana).

Grund / Gronn (luc.) / Čtvrť Grund
Malebná a idylická čtvrť Grund, jejíž historické zmínky sahají až do 14. století, patří k nejstarším v Lucembursku. Nachází se hluboko v údolí, pod historickým centrem města a obklopená řekou Alzette. Bývá také popisována jako "vesnice ve městě".

Neumünster Abbey / Abtei Neimënster (luc.)/ Opatství Neimënster

Bývalé benediktinské opatství se stalo po rozsáhlé rekonstrukci od roku 2004 místem veřejných setkání a kulturním centrem („Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster – neimënster“).
Konají se zde akce od výstav přes koncerty až po konference.
Město bylo oceněno prestižní cenou Evropské hlavní město kultury a to ne jednou, ale hned dvakrát.
U opatství procházíme v blízkosti řeky Alzette.
Ve čtvrti Grund najdete nádherné ulice, kamenné budovy a starobylé mosty. Hlavně je ale známá jako oblíbená oblast nočního života. Najdete tu několik kaváren nebo restaurací s pěknými terasami.
Bohužel, na procházku zdejších uliček nám čas nezbyl, přes řeku Alzette se tak vracíme zpátky do Ville Haute (Horní město).
Zpátky do historické čtvrti Ville Haute nás vyváží výtah umístěný ve skále na Plateau St. Esprit. Ocitáme se v Cité Judiciaire (justiční obvod), kde se nachází komplex soudních síní a právních kanceláří v moderních budovách v barokním stylu s terasami.
Právě na tomto místě se nachází konec vyhlídkové trasy Chemin de la Corniche, jejíž začátek jsme viděli od skalnatého výběžku Bock. Nyní se nám tak nabízí pohled z druhé strany.

Notre-Dame Cathedral / Kathedral Notre-Dame (luc.) / Katedrála Notre-Dame (Panny Marie)

Poslední naše zastávka je katedrála Notre-Dame, jediná katedrála v celé zemi. Byla postavena v 17. století jezuity. Je v renesančním a barokním slohu a ve 30. letech 20. století byla rozšířena a renovována.
V roce 1621 byla zasvěcena Neposkvrněnému početí Panny Marie. Od roku 1794 je v kostele umístěna socha Panny Marie, utěšitelky trpících. Krypta budovy je místem posledního odpočinku mnoha významných osobností, včetně členů velkovévodské rodiny.
Také je zde pohřben Jan Lucemburský, bývalý český král a lucemburský Hrabě Jan, řečený Slepý (Jean d’Aveugle).
Spojení Lucemburska s Českým královstvím, které se událo ve 14. století je pro nás nejzajímavější částí společných dějin.
Českým králem se stal díky sňatku s českou princeznou Eliškou. Následně jeho syn Václav zdědil český trůn a zároveň byl jmenován i římským císařem známým pod jménem Karel IV..



Po 2,5 hodinách jsme v jedenáct hodin na konci naší cesty po Lucemburku.
Bohužel je to málo, chtělo by to mít přeci jenom zde toho času aspoň trochu více. Kdo by ho z vás měl, může brouzdat uličkami po památkách starého města, po kasematech, užít si noční život čtvrti Grund s posezením v místních podnicích, ...

Bohužel jsme nestihli Grand Ducal Palace (Velkovévodský palác). K vidění určitě stojí také centrální náměstí Place Guillaume II.

V jedenáct hodin vyrážíme na cestu do Bruselu, který je dnes naším druhým cílem.

► FOTOGALERIE
► MAPA
► ZDROJE / ODKAZY
- www.luxembourg-city.com/en

Komentáře

  1. dobrý den, platí se někde na zmíněné trase vstupy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, my jsme město prakticky jen procházeli. Dovnitř jsme šli jen do kostelů, kde je vstup zdarma. Pokud budete chtít do některého muzea apod. tak tam se vstup už platí.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .