Přeskočit na hlavní obsah

10) AMSTERDAM - 2. ČÁST: PLAVBA LODÍ, ČTVRT ČERVENÝCH LUCEREN

⇝ V první části toulek po Amsterdamu jste se mohli dočíst o náměstí Dam s Královským palácem a kostelem Nieuwe Kerk, kostelu Westerkerk, domu Anny Frankové, plovoucímu květinovému trhu nebo náměstí Rembrandtplein s Rembrandtovou sochou.
Tato druhá část návštěvy Amsterdamu patřila projížďce výletní lodí po amsterdamských kanálech (grachtech) a zastávce ve čtvrti červených luceren.

► ITINERÁŘ 

0) Úvod 
 Středa  
1) Lucemburk    2) Brusel
 Čtvrtek 
3Gent             4) Bruggy            5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam     7) Scheveningen  8) Haag 
 Sobota   
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

» Amsterdam 2. část 

8) AMSTERDAM (2. ČÁST) ↬

Z náměstí Dam (Dam Square), se po setkání celé naší skupiny, vydáváme metrem k muzeu piva Heineken. Hned naproti totiž máme domluvenou plavbu po amsterdamských kanálech.

Heineken Experience / muzeum / 4,2/5

Pivovar v centru Amsterdamu byl založen v roce 1867 a své funkci sloužil přes 120 let. V roce 1991 byla výroba piva přesunuta do moderního pivovaru v Zoeterwoude. Nyní se zde nachází moderní interaktivní muzeum věnované značce piva Heineken a její historii.
Hned naproti pivovaru nasedáme na loď, s kterou poznáme Amsterdam od vody.

Různorodá flotila přibližně 200 výletních lodí, zde přepraví ročně více než 3 miliony cestujících a nabízí na vodě téměř všechny formy zábavy.

► Amsterdam Canal Cruises / 4,3/5

Společnost Amsterdam Canal Cruises je místním specialistou na plavbu po kanálech a ráda se s vámi podělí o své zasvěcené znalosti města.
Lodě nabízí projížďku s audio komentářem, který vás upozorní na největší a nejznámější amsterdamské pamětihodnosti. Komentář je v 19 jazycích, včetně češtiny. 
Většina projížděk trvá něco málo přes jednu hodinu a vodní trasa vede historickým srdcem města až do moderního přístavu.

Po vstupu na loď nám sice začalo jemně poprchávat, ale naštěstí déšť po chvíli ustál.
Na začátku projíždíme kanálem (grachtem) Singelgracht, který byl kdysi vnějším okruhem kolem Amsterdamu a sloužil jako obranná linie. Dnes se kanál vine několika čtvrtěmi a prochází kolem uznávaných památek.
Na chvíli se dostáváme na kanál (gracht) Leidsegracht, který spojuje kanály Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht a Lijnbaansgracht.
Po kanálu (grachtu) Keizersgracht (Císařský kanál), pokračujeme směr záliv (koridor) Ij. Tento kanál je prostřední ze tří hlavních kanálů města a také nejširší v centru města.
Původně zde byl plánován široký bulvár bez vody, ale budoucí obyvatelé chtěli mít kanál před svými domy, aby se k nim mohli dostat na lodi.
Do zálivu (koridoru) IJ projíždíme pod hlavním vlakovým nádražím.
IJ je řeka, jezero, ústí řeky nebo zátoka ?
Oficiálně je to jeden z osmi "národních vodních koridorů" v Nizozemsku, který má velký význam pro logistické a hospodářské postavení přístavu.
V průběhu staletí prošla krajina provincie Severní Holandsko, v níž se Amsterdam nachází, mnoha drastickými změnami v neustálém boji mezi pevninou a vodou. Na postupných mapách Amsterdamu a okolí je vidět, že se neustále měnil i tvar řeky IJ. To je jeden z důvodů, proč lidé označují tuto vodní plochu různými zeměpisnými termíny.

Podél koridoru IJ se nachází několik působivých nových budov.

Eye Film Museum / Eye Filmmuseum / 4,4/5

Eye Filmmuseum je filmový archiv, muzeum a kino v Amsterdamu, které uchovává a prezentuje nizozemské i zahraniční filmy promítané v Nizozemsku.
Muzeum spravuje více než čtyřicet tisíc filmů všech žánrů: od klasiky a blockbusterů až po kultovní filmy. Nejstarší film zde pochází z roku 1896.
Jak vypadaly kinematografické stroje a filmové pásky v minulosti ? Jaký technický vývoj proběhl ve filmu ? Na tyto otázky odpovídá stálá prezentace Filmového institutu EYE. 

A'DAM Lookout / vyhlídka / 4,6/5

Vyhlídková terasa s bezkonkurenčním panoramatickým výhledem na Amsterdam. Zážitek doplňuje nejmodernější interaktivní výstava a bezplatná audio prohlídka o historii a kultuře Amsterdamu.

Odvážlivci a milovníci vzrušení si mohou zvednout adrenalin na nejvyšší houpačce v Evropě "Over The Edge" a houpat se 100 metrů nad zemí, přes okraj věže s Amsterdamem pod nohama.

Vybírat můžete navíc z různých prémiových balíčků obsahujících drink či rovnou oběd nebo večeři v restauraci ve vrchní patře. Veškeré druhy vstupenek a další informace najdete na oficiálním webu.
360° Foto z vyhlídky
Za vlakovým nádražím se začínáme vracet zpátky na grachty.

Muziekgebouw aan 't IJ / koncertní síň / 4,6/5

Koncertní sál pro soudobou hudbu v pozoruhodném skleněném boxu navrhla dánská architektonická kancelář 3xN, která s ním získal několik ocenění.
Strop, stěny a podlaha jsou pohyblivé. Tímto způsobem lze pro každý koncert optimálně vyladit akustické vlastnosti, jako je doba dozvuku. Pohyblivá podlaha a snadno přemístitelné židle zase umožňují vytvářet různé uspořádání místností. Stěny kolem jeviště lze také posouvat, takže jeviště je vhodné jak pro komorní hudbu, tak pro orchestry. 
Najdete zde jak velký (725 míst) tak malý sál (100 míst).
Za koncertním sálem, vplouváme do otevřené vodní plochy, které se dnes říká Oosterdok. V posledních letech tu vznikla nová pulzující část města s nadčasovou architekturou, kde můžete žít, pracovat i odpočívat.
Oosterdok je také název ulice, která vede kolem vědeckého muzea NEMO.

NEMO Science Museum / muzeum vědy / 4,5/5

V centru Amsterdamu stojí jeden z nejmodernějších architektonických dominant hlavního města. V zelené budově italského architekta Renza Piana najdete NEMO, největší muzeum vědy v Nizozemsku. Z jeho střešního náměstí můžete obdivovat úžasný výhled na Amsterdam.

Sbírka NEMO ukazuje, jak technologie utvářela a ovlivňovala náš svět. Najdete zde přibližně 19 500 artefaktů, které vyprávějí příběh lidstva a energie v nejširším slova smyslu: od parlografu po walkman, od antického dynama po generátor přepětí,.... tyto artefakty najdete ve čtyřech základních sbírkách: Osvětlení, Elektrotechnika, Výroba a skladování energie a Technické vybavení domácností.
Na břehu kanálu (grachtu) Oudeschanz se nachází historická věž  Montelbaanstoren (4,5/5 ) která byla postavena kolem roku 1517 na obranu východní strany přístavu před případným útokem. Robustní obranná věž se později dočkala estetického vylepšení v roce 1606, kdy byla doplněna o dřevěnou věžičku, osmibokou základnu a hodiny.
Po kanálech, zálivu vplouváme na řeku Amstel, která je dlouhá 31 km. Název je odvozen od „Aeme stelle“, staro-nizozemský výraz pro „území oplývající vodou“.
Proplouváme pod známým sklápěcím mostem Magere Brug (Štíhlý či Úzký most). (Více jsem o něm napsal v první části cesty po Amsterdamu).

► Hausbóty

Vzhledem k obrovskému množství kanálů a omezenému prostoru pro bydlení není překvapivé, že se mnoho místních obyvatel trvale usídlilo na amsterdamských vodních cestách.
Podél řeky Amstel můžete také objevit hausbóty k pronájmu různých velikostí, od modelů s jednou ložnicí až po ty s možností ubytování se snídaní. Pronájem hausbótu však není zrovna levný.
Kolem půl deváté večerní naše plavba po Amsterdamských kanálech končí. Z lodi to máme kousek ke zdejším muzeím.

► MuseumpleinMuzejní prostor / 4,7/5

Město je proslavené svými početnými a významnými muzei a galeriemi. V jižní části města se na tomto místě nacházejí tři velká muzea – Rijksmuseum, Van Goghovo muzeum a Stedelijk Museum a koncertní síň Concertgebouw.

Zdejší veřejný prostor je součástí městské čtvrti Oud-Zuid, jedné z nejprestižnějších centrálních čtvrtí města, kde se nacházejí luxusní obchody (P.C. Hooftstraat a Van Baerlestraat), největší městský park a některé z nejlepších restaurací.

Začíná pršet, tak se bohužel na chvíli zastavujeme jen u Rijksmuseum.

Rijksmuseum / muzeum / 4,6/5

Největší a nejvýznamnější muzeum Nizozemska. Nachází se na náměstí Museumplein v jižní části Amsterdamu a ve více než 200 sálech nabízí přehled nizozemského umění a historie. Sbírka mimo jiné obsahuje díla holandských mistrů 17. století jako Rembrandt, Vermeer a Hals.
Kvůli dešti také mineme čtvrť červených luceren. Po deváté hodiny se ale dozvídáme, že odjezd se posunuje o dvě hodiny. Zatímco takřka všichni kvůli dešti zůstávají na hlavním nádraží, já ještě s jedním párem se vydáváme právě do této čtvrti, která je od nádraží vzdálená cca 10 minut.
Od nádraží procházíme nejdříve kolem menšího přístaviště Damrak.
Déšť naštěstí přestává a my se dostáváme do centra této čtvrtě.

► Red Light District / Čtvrť červených luceren / 4,5/5

Amsterdamská čtvrť červených luceren, je celosvětově známá a je jednou z hlavních turistických atrakcí města. Nachází se podél kanálů Achter Burgwal a Oudezijds Voorburgwal, kde se nachází koncentrace legální prostituce a podniků zaměřených na sex, jako jsou sexshopy, striptýzové kluby a kina pro dospělé. 

Také zde najdete řadu coffeeshopů, které prodávají marihuanu a hašiš (do 5 gramů). I když lehké drogy je povoleno si zapálit pouze v coffeeshopech, je marihuana cítit všude po městě.
Největší morální hodnotou Nizozemců je tolerance. Obchodnický národ nemá rád zákazy, které omezují podnikání a svobodu. Právě zde je nutné hledat kořeny liberálního přístupu k měkkým drogám, eutanazii nebo prostituci.
Tato čtvrť je bezesporu jedním ze symbolů Amsterdamu, v úzkých uličkách vinoucích se podél úzkých kanálů najdete za neonově osvětlenými výkladními skříněmi spoře oděné dívky a ženy.
Platí zde zákaz fotografování žen v oknech, takže tu takové fotky nenajdete 😎.
Máme ještě čas, tak hledáme nějakou kavárnu v okolí.
Nakonec si vybíráme hospůdku/kavárnu De Regent (4,2/5 ★), na ulici Oudezijds Voorburgwal, z které je pěkný výhled na ohyb kanálu.
Po desáté večerní si dávám Cappuccino (3.60 Euro) a poté míříme zpátky na nádraží.
Po půl jedenácté se vracíme na nádraží, kde na nás již čekají ostatní.
Z Amsterdamu odjíždíme v 23:20 hodin a tím vlastně i končí naše cesta po zemích Beneluxu. Pár minut po našem odjezdu se hodně rozpršelo, ale to už jsme byli na cestě domů.

► Přibližný harmonogram návštěvy Amsterdamu (10,5 hodin)
12:10 příjezd do Amsterdamu / 13:00 příjezd na hlavní vlakové nádraží  / 13:50 náměstí Dam / 14:25 dům Anny Frankové / 15:00 Begináže / 15:30 Květinový trh / 15:30 - 18:00 volný program / 19:00 - 20:30 projížďka na lodi / 20:45 Rijksmuzeum / 21:30 čtvrt červených luceren / 22:30 hlavní vlakové nádraží / 23:20 odjezd z Amsterdamu
► FOTOGALERIE
(kliknutím na ikonku na mapě se vám zobrazí fotka místa)
► TRASA/MAPA - 2) Čtvrť červených luceren
(kliknutím na ikonku na mapě se vám zobrazí fotka místa)
► ZDROJE/ODKAZY
www.radynacestu.cz/magazin/tema/amsterdam
www.radynacestu.cz/magazin/plovouci-kvetinovy-trh
www.radynacestu.cz/magazin/kralovsky-palac-amsterdam
www.radynacestu.cz/magazin/begijnhof
www.radynacestu.cz/magazin/plavba-po-amsterdamskych-kanalech
www.radynacestu.cz/magazin/amsterdam
www.radynacestu.cz/magazin/grachtengordel
www.radynacestu.cz/magazin/centraal-station
www.radynacestu.cz/magazin/dum-anny-frankove
www.radynacestu.cz/magazin/ctvrt-cervenych-luceren
www.radynacestu.cz/magazin/holandske-coffeeshopy
www.radynacestu.cz/magazin/...
www.tripsavvy.com/best-of-dam-square-1456862
www.protravel.cz/destinace/kralovsky-palac-491
www.paleisamsterdam.nl/en
www.holland.com/global/tourism/destinations/amsterdam/dam-square.htm
www.holland.com/global/tourism/destinations/amsterdam/nieuwe-kerk-amsterdam-1.htm
www.amsterdamsights.com
www.amsterdam.info
www.iamsterdam.com/en
www.informuji.cz/clanky/398-sex-drogy-a-amsterdam
www.cestujlevne.com/pruvodce/nizozemsko/amsterdam/rijksmuseum
www.radynacestu.cz/magazin/amsterdam
www.radynacestu.cz/magazin/kralovsky-palac-amsterdam
www.dutchamsterdam.nl/3719-amsterdam_ij#ferries

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.