Přeskočit na hlavní obsah

ITALSKÉ DOLOMITY - TURISTIKA V OKOLÍ MARMOLADY

Dolomity, tzv. bledé hory, jsou považovány za jedno z nejkrásnějších pohoří Evropy. Což můžeme za těch pár dnů co jsme zde strávili na turistických cestách jednoznačně potvrdit. Vypínají se jižně, od hlavního alpského hřebene, do třítisícových výšek na severu Itálie.
4 DNY V DOLOMITECH 🥾 
1)
 Sedlo Karerpass (1758 m) - památník Cristomannos (2349 m) - sedlo Vajolonpass (2560 m) - chata Rif. Roda di Vael (2280 m) - sedlo Karerpass.
2) Sedlo Pordoi (2239 m) - Risa de Pigolerz - vrchol Piz Boe (3152 m) - Sas de Pordoi (2950 m.).
3) Lanovkou na vrchol Punta Rocca (3265 m) - vrchol Punta Serauta (2962 m). Procházka v obci Malga Ciapela (1450 m).
4) Hráz jezera Lago di Fedaia (2054 m) - Porta Vescovo (2478 m) - chata Rif. Passo Padon (2369 m) - Biv. Bontadini (2552 m) a zpět k jezeru Lago di Fedaia.

Se zájezdem s CK Alpina do Dolomit přišla Yvett. Po prohlídce tras jsme nakonec vybrali zájezd cestovní kanceláře: Dolomity - Turistika v okolí MarmoladyPři objednávání zájezdu jsme ale určitě nečekali, že strávíme čtyři dny v zajetí nádherných Dolomit. Naše výprava se skládala ze tří částí: turistů, ferattistů a bajkerů.
Dolomity jsou součástí Východních Alp a vyznačují se zvláštními, světlými dolomitskými skálami. Z geografického hlediska se pojem vztahuje na pohraniční oblast tří italských provincií Jižního Tyrolska, Trentina a provincie Belluno. 
Charakteristické skály Dolomit jsou tvořeny zkamenělými korálovými útesy z období třetihor (před 250 miliony lety). Útesy byly tvořeny organismy a usazeninami tropického moře Tethys. Základem jsou nerostné části, které jsou vulkanického původu. Lehce zvětrávají a tak vznikají trhliny a zaoblené roviny. Jediný v současnosti existující ledovec v Dolomitech je Marmolada.

Tento zájezd nabídl to nejhezčí z klasických alpských túr v okolí královny Dolomit, 3342 m. vysoké Marmolady. 
Poznali jsme horské skupiny Rosengarten, Sella a Marmolada a vystoupili jsme na třítisícový vrchol Piz Boé (3152 m) s nádhernými výhledy na značnou část Dolomit i sousedních alpských skupin. 
Na mnoha místech jsme prošli po bojišti 1. světové války, kde na obou stranách fronty bojovala řada Čechů.
Pohybovali jsme se po klasických alpských stezkách s maximální nadmořskou výškou do 3152 m. (Piz Boé), délka túr byla průměrně kolem 8 hod. Naší základnou byl hotel Roy v obci Malga Ciapela přímo pod jihovýchodním úbočím Marmolady, kde jsme dostali polopenzi.
Dolomity (italsky: Dolomiti, německy: Dolomiten) jsou rozsáhlým horským masívem v soustavě jižních vápencových Alp, na severu Itálie. Dolomity byly zapsány na seznamu přírodních památek světového dědictví UNESCO.
Pohoří bylo až do 19. století pojmenováno podle převažující barvy horniny Monti Pallidi (Bledé hory).
Dolomity zasahují také do historické oblasti Jižní Tyrolsko (Südtirol), které bylo po 1. světové válce odtrženo od rakouského Tyrolska a přiřazeno k Itálii, přestože v té době na tomto území mluvilo 90 % obyvatel německy. Proto se tu také hodně setkáte nejen s němčinou ale také s německou mentalitou. 

Značení turistických cest je v terénu dobré. Na rozcestích najdete směrové tabule s uvedením čísla trasy a času. Na exponovaných místech najdete červenobílé značení také na kamenech
Ze sedla Karerpass neboli Passo di Costalungo (1758 m) výstup k chatě Rif. Paolina (2125 m), dále kolem pomníku Montoa Cristomannos (2349 m) a poté přechod pod mohutnou západní stěnou Rotwandu (2806 m) do sedla Vajolonpass (2560 m). Sestup k chatě Rif. Roda di Vael (2280 m) a zpět do sedla Karerpass.
Trasa: www.strava.com/activities/7468000038
Zdroj: www.gpsvisualizer.com
2) DEN
Ze sedla Pordoi (2239 m) výstup na vyhlídkový vrchol Piz Boe (3152 m) korunující masiv Sellagruppe, s návratem lanovkou.
Trasa: www.strava.com/activities/7473282557
Zdroj: www.gpsvisualizer.com
3) DEN
Lanovkou 
na vrchol Punta Rocca (3265 m) v hřebeni Marmolady, poté na vrchol Punta Serauta (2962 m) s muzeem bojů o její ledovce v 1. světové válce. Odpoledne procházka po obci Malga Ciapela (1450 m). 
4) DEN
Od hráze jezera Lago di Fedaia (2054 m) výstup k Porta Vescovo (2478 m) a poté pod skalami hřebene Padon k chatě Rif. Passo Padon (2369 m). Výstup k Biv. Bontadini (2552 m) s řadou artefaktů z 1. světové války. Po sestupu k Lago di Fedaia přejezd místní dopravou do obce Canazei.
Trasa: www.strava.com/activities/7483636493
Zdroj: www.gpsvisualizer.com
Mapa
ZDROJE / ODKAZY

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .