Přeskočit na hlavní obsah

VÍKENDOVÝ DOLNÝ KUBÍN A ORAVSKÝ REGION

Krnovská knihovna už několik let úzce spolupracuje se slovenskou Oravskou knižnicou Antona Habovštiaka a v rámci partnerské spolupráce společně zrealizovali projekt "Kultúra nás spája" v jehož rámci proběhly na podzim loňského roku dva fotoplenéry – jeden v Krnově a blízkém okolí, druhý poté v Dolnom Kubíne a dále na Oravě.

Fotoplenérů se účastnili amatérští fotografové krnovského a dolnokubínského regionu. Díky tomuto projektu jsem mohl navštívit Dolný Kubín a Oravský region také já a moji přátelé Hanka a Ajfel.
Před dvanáctou přijíždíme do Dolného Kubína, kde v místní knihovně se nám dopřeje pěkného přivítání.
» Hviezdoslavovo náměstí
Z knihovny se jdeme podívat na náměstí s renesančními a barokními měšťanskými domy po jeho obvodu.
» Evangelický kostelwww.evanjelickykubin.sk
» Park dejatel'ov.
Město může pochlubit takovým počtem významných historických osobností, že mu většina slovenských měst může jen tiše závidět. Některé z těchto osobností mají ve městě své sochy, reliéfy nebo pamětní desky od nepaměti (např. P. O. Hviezdoslav nebo Janko Matúška). Pro ty hrdiny, kterým se této pocty dosud nedostalo, zřídilo město malý pamětní park v historickém centru mezi evangelickým kostelem a budovou Oravské galerie.
» Oravská galerie www.oravskagaleria.sk
Nachází se v Župním domě ze 17. století, který slouží jako administrativní a výstavní centrum galerie. Se svými sbírkami čítajícími 8 658 uměleckých děl v osmi uměleckých oborech je jednou z nejvýznamnějších veřejných galerijních institucí na Slovensku.
Z centra pokračujeme k řece Oravě.

» Farní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské -
www.rkcdolnykubin.sk
Jedná se o nejstarší kulturní a historickou památku města.
 
» Kolonádový most - https://dolnykubin.com/wooden-colonnade-bridge
Dřevěný kolonádový most, dlouhý 120 metrů, je pravděpodobně nejznámější památkou Dolného Kubína a je zcela neobvyklý tím, že je téměř celý ze dřeva (má pouze betonové základy, které most podpírají).

Dřevěný most přes řeku Oravu, který spojuje starou část centra města s částí Velký Bysterec, je prohlášen za nejdelší svého druhu ve střední Evropě.
Z Dolného Kubína se vydáváme autobusem za dalšími zajímavými místy Oravy.

Jako první se zastavujeme v obci Leština
Kostel byl postaven v roce 1688 až 1689 na příkaz Jóba Zmeškala, kapitána hradní stráže na Oravském hradě. Dominantu kostela tvoří velká valbová střecha pokrytá dřevěným šindelem. Interiér kostela je bohatě zdobený a vyniká různorodostí tvarů, barev a motivů. Interiéru dominují nástěnné květinové malby ze 17. století.
Další zastávkou je obec Jesenová.

» Dom Martina Kukučína - www.oravskemuzeum.sk/expozicie/literarne-expozicie/martin-kukucin/#
Památný dům slovenského realistického spisovatele, dramatika a lékaře Martina Kukučína. Dům s hospodářskými budovami tvoří uzavřený celek, který svým vnitřním i vnějším vzhledem zpřítomňuje prostředí, ve kterém se narodil a vyrostl Martin Kukučín.
Dalším v pořadí je obec Vyšný Kubín, odkud se nám nabízí pohled na Velký Choč.
» Zámeček Kubínyi
Neplánovanou zastávkou je tento zámeček ze 17. století. Dnes je v soukromých rukou a kromě restaurace je možné se zde i ubytovat.
» V historickém hřbitově v Dolnom Kubíně, jehož kořeny sahají sahají do roku 1866 našlo místo svého posledního odpočinku mnoho významných osobností, kteří významně zasáhly do kulturního života na Slovensku.
Po ubytování v hotelu Belez ještě vyjíždíme na vrchol ski parku Kubínská Hola.
A protože toho dneska ještě nemáme dost, jdeme se opět projít po městě.

» Dřevěný kolonádový most.
» Farní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské.
» Hviezdoslavovo náměstí.
» Evangelický kostel.
DRUHÝ DEN náš čeká opět další porce památek a zajímavostí na Oravě.
» Rozprávková dedinka (pohádková vesnička) - www.penzionkoliba.sk/rozpravkova-dedinka
Všechny pohádkové domky slouží k ubytování. Domky jsou vybaveny stylovým nábytkem, s centrálním vytápěním, kuchyňkou se společenskou místností, WC, sprchou, TV a wi-fi. Pocit romantiky dotváří možnost zatopit si v krbové peci.
» Oravský hrad - www.oravskemuzeum.sk
Jednou z největších turistických atrakcí severního Slovenska je Oravský hrad, vybudovaný na skále nad řekou Orava v Oravském Podzámku jako „orlí hnízdo“. Hrad začali budovat na místě starého dřevěného hrádku po tatarském vpádu v roce 1241. Z původně malé pevnosti ze 13.století vznikl v průběhu následujících staletí rozsáhlý hradní areál, který má dnes 154 místností.
» Muzeum oravské dědiny - https://muzeum.zuberec.sk
Muzeum je umístěno v překrásném přírodním prostředí v podhůří Roháčů. Více než 50 staveb lidové architektury je zde rozestavěno v několika celcích, které připomínají jednotlivé části Oravy. Nechybí zde ani technické stavby jako mlýn na vodní pohon, plátenický mandl na hlazení modrotisku, olejárna, hrnčířská kamna a jiné.
Hned vedle se nachází Koliba pod Roháčmi, kde jdeme na oběd.
Po obědě nás čeká procházka v Roháčské dolině. Bohužel nemáme moc času na delší procházku.
Společná fotka s našimi skvělými průvodkyněmi.
» Gotický kostel Všetkých svätých v obci Tvrdošín
» Oravská přehrada je největší přehrada na Slovensku jak objemem vody tak i rozlohou.
»  Přehrada vznikla v roce 1954 zatopením 5 obcí – zbylo z nich pouze malé návrší, ze kterého se tak stal Slanický ostrov, kde najdete expozici lidového uměni.
» Z přístaviště Slanice se dá na ostrov dostat lodí.
A to bylo z naší návštěvy Oravy všechno :).

17. ledna 2023 pak proběhla v Krnově vernisáž fotografií pořízené v krnovském a dolnokubínském regionu.
Hlavním výstupem této nevšední aktivity bylo vydání oficiálních stolních a nástěnných kalendářů, které obsahují nejlepší fotografie z obou stran hranice.
A to je naše parta z Krnova, které se účastnila focení v Dolním Kubíně a na Oravě.
Samotná výstava fotografií potrvá do konce března 2023 v galerii na schodech Městské knihovny Krnov. 
► FOTOGALERIE
1) Den

2) Den

► ODKAZY

► ORAVSKÝ REGION
Orava (německy Arwa, maďarsky Árva, polsky Orawa) je region a historické území (bývalá uherská župa) rozdělené dnes mezi slovenský Žilinský kraj (okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Ružomberok – pouze obec Valaská Dubová) a polské Malopolské vojvodství (dvanáct obcí v okrese Nowy Targ). Historickou metropolí regionu je Dolný Kubín.

Orava je nejsevernějším a nejchladnějším regionem Slovenska s malebnou přírodou a čerstvým vzduchem. Leží na severozápadě Slovenska, na hranici s Polskem. Osa regionu tvoří řeka Orava o délce téměř 112 km, která patří do povodí Černého moře. Vice: www.visitorava.sk/orava


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .