Přeskočit na hlavní obsah

7) SCHEVENINGEN

⇝ Před pátou hodinou se přesouváme do Scheveningen, předměstí Haagu a nejoblíbenějšího přímořského letoviska v Nizozemí. Najdete zde více jak 4 Km dlouhou písečnou pláží, přičemž teplota moře tu bývá v létě v rozmezí jen 16 - 20°C. Jednou z nejvýznamnějších ikon je zde molo, ústící přímo do Severního moře. Molo je 318 metrů dlouhé, 13 metrů široké a zakončené 43 metrů vysokou věží.

► ITINERÁŘ 
0) Úvod 
 Středa  
1) Lucemburk    2) Brusel
 Čtvrtek 
3Gent             4) Bruggy            5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam 7) ↬ Scheveningen  8) Haag 
 Sobota   
9) Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část

> Scheveningen, jedna z osmi čtvrtí Haagu, se nachází na jihu Nizozemí u Severního moře.
> 
Jedná se o nejoblíbenější přímořské letovisko Nizozemska s dunami, pláží a mořem. Pobřežní promenáda a pláž se staly známé díky obrazům Vincenta van Gogha.
> Místní pláž se dělí na dvě čtvrti: Noorderstrand (Severní pláž) a Zuiderstrand (Jižní pláž). Severní plážová oblast je nejznámější a nejoblíbenější. Jižní pláž je více městská a obvykle je zde méně vyžití, ale za slunečných dnů bývá méně přeplněná.
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

7) SCHEVENINGEN ↬

Po 1:20 hodin jízdy z Rotterdamu, parkujeme v 16:50 hodin v severní části promenády Strandweg.
I když to ráno vůbec nevypadalo, navečer se obloha roztáhla a nás v Scheveningen přivítala modrá obloha.
Po vnitrozemní části našeho zájezdu, první kroky samozřejmě rychle vedou do Severního moře. Moře je sice studené, ale jako osvěžení je příjemné.
Scheveningen je nejoblíbenější přímořské letovisko Nizozemska, vzdálené od Haagu 15 minut (7 km). 
Ve čtvrti Scheveningen najdete mnoho domů z doby před rokem 1916, ale také ještě mnoho domů ze 30. let a domů z 80. let.
V současnosti přitahuje Scheveningen velké množství turistů nejen z Nizozemska samotného, ale z celé Evropy, především z Německa.
Jejich kroky vedou mezi oblíbenou Noorderstrand (Severní pláže), kde se nachází mnoho pěkných restaurací, teras a plážových pavilonů a Middenboulevard s hotelem Kurhaus.
Pláž je zde velmi plochá s šířkou přes sto metrů a délkou cca 4 km.
V Scheveningen jsou příjemná léta, dlouhé a velmi chladné zimy a celoročně větrné a částečně oblačné počasí. Voda v Severním moři je velmi studená, kolem 18 stupňů, takže rekreanty zde zřídka uvidíte plavat. Spíše je uvidíte se opalovat na pláži, v restauracích a dalších podnicích.
Kvůli větrnému počasí je zdejší místo velmi oblíbené pro vodní sporty, jako je windsurfing a kiteboarding.
Ikonou přímořského města je cca 300 metrů dlouhé molo, které bylo v roce 2015 kompletně zrekonstruováno.
Molo se skládá z plně kryté promenády, která je plná plná obchůdků, restaurací a otevřenou pěší terasou nad ní. Na molu se také celoročně konají festivaly, kulturní akce, trhy, aktivity pro děti a koncerty.
- Na vzdáleném konci mola se nachází tří ostrůvky.
» Na jednom z ostrůvků najdete ruské kolo SkyView de Pier
Jedná se o první ruské kolo postavené nad mořem v Evropě a to proto, že se nachází osm metrů nad Severním mořem.
Ruské kolo je vysoké přes čtyřicet metrů a má 36 uzavřených gondol s klimatizací, včetně jedné luxusní VIP gondoly s proskleným dnem. Všechny gondoly mají pohodlná sedadla a každá gondola nabízí místo až pro šest osob. Při stavbě se počítalo s nejextrémnějšími povětrnostními podmínkami. Z ruského kola mají návštěvníci panoramatický výhled na moře, pláž a panorama Haagu. 
Jízda na ruském kole trvá v průměru asi 20 minut. V této vysoké výšce si dokonce můžete pochutnat na obědě, večeři nebo jen tak si popíjet čaj.
» Další atrakcí na molu je Bungy Jump Holland.
Bungee jumping z věže Pier Tower je jen pro opravdové milovníky adrenalinu. Z kabinky na je
řábu, který se nachází na vrcholu Pier Tower, se skáče z výšky 60 metrů.
» Na posledním ostrůvku se nachází apartmány Pier Suites.
Další zdejší ikonou je hotel Kurhaus, který byl postaven v roce 1885, na pobřežní promenádě, ve francouzském empírovém slohu. Jeho cílem bylo přilákat bohatou klientelu především z Německa. Po rekonstrukcích přečkal do dnešních dnů a stále nabízí velmi luxusní ubytování.
Na široké promenádě vedoucí podél pláže najdete plno obchodů, kaváren, ale také několik restaurací, kde si můžete pochutnat na skvělých pokrmech. Doporučen nám byl stánek prodávající kibbeling, což jsou obalované a fritované kousky tresky (většinou jsou používané levnější typy tresek nebo štikozubce) podávané s majonézovou, česnekovou nebo tatarskou omáčkou. Bohužel stánek je zavřený, zkouším tento pokrm hledat i v okolních restauracích, ale najdu ho na jídelním lístku pozdě, protože za chvíli máme odjezd do Haagu.
Po devadesáti minutách odjíždíme z Scheveningen v 18:15 hodin směr Haag.


FOTOGALERIE
- Zonerama
TRASA
► Historie: Rané počátky jsou zahaleny tajemstvím. Zatímco nejstarší zmínka pochází z roku 1280, o 200 let později je znovu zmiňováno jen málo. Základním způsobem obživy zde byl rybolov. Scheveningen se poprvé proslavil v roce 1653. V té době se zde odehrála bitva mezi Angličany a Holanďany nazvaná Bitva u Scheveningenu. Bitva se nikdy nedostala na pevninu a bojovalo v ní loďstvo proti loďstvu. Během ní se prý všichni místní obyvatelé shromáždili na plážích, aby sledovali průběh bitvy. V roce 1663 byla vybudována silnice ze scheveningského přístavu do města Haagu. To umožnilo významným a bohatým lidem z města jezdit odpočívat k moři. V roce 1818 zde byla postavena první lázeňská budova. V ní lze spatřovat zárodek Scheveningenu jako turistického místa. Poklidnou atmosféru vesničky změnila roku 1885 stavba hotelu Kurhaus. Vyrostl přímo na pláži ve francouzském empírovém slohu, aby přilákal bohatou klientelu především z Německa. Po druhé světové válce doznala čtvrť velkých změn.
► ZDROJE / ODKAZY

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.