Přeskočit na hlavní obsah

8) HAAG

⟿ Poslední náš páteční cíl byl Haag, třetí největší město Nizozemska, sídlo nizozemského panovníka, parlamentu a vlády. Moc času jsme zde ale neměli, přesto jsme stihli obhlédnout palác Noordeinde, obrazárnu Mauritshuis, komplex historického paláce Binnenhof, kde sídlí vláda a parlament, ale také nákupní zónu Grote Marktstraat.
► ITINERÁŘ 
0) Úvod 
 Středa  
1) Lucemburk    2) Brusel
 Čtvrtek 
3Gent             4) Bruggy            5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam     7) Scheveningen  8) ↬ Haag 
 Sobota   
9) Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část

> Den Haag, zkráceně Haag, dříve používaný název 's-Gravenhage (používá se ještě v některých oficiálních dokumentech, jako jsou rodné a oddací listy), anglicky The Hague, francouzky Le Haye.
> Jedná se o třetí největší město Nizozemí, po Amsterdamu a Rotterdamu. Nizozemci zde tvoří pouze 44,4 % populace (k r. 2020).
Nachází se na jihozápadě země u Severního moře. Je hlavním městem provincie Zuid-Holland (Jižní Holandsko)
> Sídlí zde nizozemská vláda, parlament a královna, proto je Haag nazýván residenčním a administrativním hlavním městem Nizozemska, ačkoli ústavním hlavním městem země je Amsterdam.
Sídlí zde také řada mezinárodních institucí (cca 160), považuje se také za "hlavní město mezinárodního práva". Mimo jiné zde má sídlo Mezinárodní soudní dvůr, Mezinárodní trestní soud, Europol, Eurojust.
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

8) HAAG ↬

Z přímořského letoviska a předměstí Haagu Scheveningen, přijíždíme do centra Haagu v sedm hodin navečer.
Nejdříve se ale ubytováváme v 3⋆⋆⋆ Hotel ibis Den Haag City Centre (4,2/5 ★) nedaleko centra města.
Po vybalení v 19:45 hodin vycházíme na krátkou návštěvu města. 

Big ChurchGrote Kerk (Grote of Sint-Jacobskerk) nizoz. / Velký kostel nebo kostel sv. Jakuba / 4,4/5 

Hned vedle hotelu se nachází historický kostel s hrobkami a slavnou šestibokou věží, podle které získal své jméno a s měděnou novogotickou střechou. Spolu s Binnenhofem (sídlo parlamentu) patří k nejstarším budovám v Haagu. Byl také svědkem mnoha významných křtů a politických sňatků.
Věž je od roku 2017 přístupná veřejnosti. V doprovodu průvodce lze každý víkend vystoupat na vrchol věže z 15. století. Po zdolání 288 schodů si můžete z balkonu vychutnat nádherný 360° výhled na Haag a přímořská letoviska Scheveningen a Kijkduin. Prohlídka trvá celkem 1,5 hodiny. Vstupenky lze rezervovat online přes dehaagsetoren.nl.
Kolem roku 1600 dosáhlo Nizozemsko s nástupem zlatého věku (Gouden Eeuw) vrcholu své slávy a Haag vzkvétal. Byly postaveny honosné domy. Mnoho z těchto domů postavených v letech 1750 až 1900 se dodnes nachází v centru města.
Směrem k paláci Noordeinde procházíme uličkami rušného centra města.

Palace Noordeinde / Paleis Noordeinde (nizoz.) / 4,4/5 

Je jeden ze tří oficiálních paláců nizozemské královské rodiny a také centrem důležitých událostí v životě královské rodiny. Od roku 2013 slouží jako oficiální pracoviště krále Willema-Alexandra.
Před palácem se nachází socha Willem van Oranje (Viléma Oranžského), který se stal vůdce povstání a později byl uctíván jako „otec vlasti“. Je považován za zakladatele nového nizozemského státu.
V centru procházíme kolem náměstí Plaats, které bylo ve středověku předhradím hradu hrabat z Holandska. Budovy v okolí jsou všechny postaveny samostatně, a proto se liší stylem. Mnoho budov je postaveno v secesním stylu.

Court Pond / Hofvijver (nizoz.) / Jezero Hofvijver / 4,6/5

Oblast Hofvijver je místo, kde vznikl Haag. Uměle utvořené jezero se zámkem nizozemského hraběte, je nyní centrum moci v Nizozemsku. Je to také místo, kde můžete pořídit krásné snímky typického haagského panoramatu s Binnenhofem a Torentje, Mauritshuis a moderní architekturou v pozadí. V okolí se také nachází různá muzea. Na břehu se pořádají bleší trhy, pestrá směsice všeho možného, kombinovaná se stánky s občerstvením.
Jezero musíme obejít a zadní část parlamentních budov, které obklopují nádvoří, tak vidíme i z druhé strany.

► Mauritshuis (en., nizoz.) / Mořicův dům (muzeum/obrazárna)/ 4,7/5

Před branou do historického komplexu Binnenhof procházíme kolem nově zrekonstruované obrazárny, kde se nachází sbírka cca. 800 obrazů, včetně děl holandských mistrů, např. originál Dívky s perlou od Vermera nebo díla Rembrandta.
O půl deváté vstupujeme do Binnenhofu branou Grenadierspoort (také Mauritspoort), která měla padací most přes okolní příkop. V bráně je vidět erb Jižního Holandska.

► Binnenhof / Binnenhof (komplex budov) / 4,5/5

Pozemky, na nichž se nyní Binnenhof rozkládá, zakoupil v roce 1229 holandský hrabě Floris IV. a postavil zde své sídlo vedle skromného jezírka, kterému se od 13. století říká Hofvijver neboli "Dvorní jezírko". 

Politickým centrem se stalo, ale až v roce 1584. Projednávaly a stále projednávají se zde všechny politické a státní záležitosti, protože i dnes je sídlem senátu, premiéra a jiných dalších institucí.

Vnitřní dvůr v Haagu je posetý monumentálními starými budovami svědčícími o osmi stoletích vlády v Nízkých zemích (přibližně jako dnešní území Beneluxu).

Některé z rozsáhlých otevřených prostor jsou volně přístupné veřejnosti. Během prohlídky ProDemos nahlédněte do Sněmovny reprezentantů. Můžete také vystoupat po schodech do Rytířského sálu s mnoha historickými prvky.
360° Foto vnitřního nádvoří
Vnitřní dvůr je lemován monumentálními starými budovami, bohužel se zde konají rekonstrukční práce (2021-2026) a tak vidíme Ridderzaal jen ze zadní strany, dále do vnitřního nádvoří se také bohužel nedostaneme.

► Ridderzaal  / Rytířský sál / 4,8/5

Nejznámější stavbou je zde Rytířský sál, který byl postaven ve středověku (13. století). Původně sloužil jako společenský palác pro hraběcí dvůr. 
Patří k nejstarším budovám Binnenhofu a tedy i Haagu. Byl postaven v gotickém slohu, který se ve městě příliš často nevidí.

Ridderzaal je dnes známý spíše jako sál, kde panovník na společném zasedání obou komor parlamentu a vlády pronese řeč, v níž definuje vládní program na příští rok a kde např. olympijští sportovci dostávají své královské vyznamenání.
► Novogatická kašna
Uprostřed Binnenhofu se také nachází novogotická kašna podle návrhu PJH Cuyperse, kterou koncem 19. století darovali významní obyvatelé Haagu jako poděkování za renovaci Binnenhofu. Pozlacená soška od umělce L. Jüngera zobrazuje římského krále Viléma II. spolu s hrabaty Florisem IV. a Florisem V., jedním ze zakladatelů Ridderzaalu ve 13. století.
360° Foto vnitřního interiéru Ridderzaal
Het Plain
Náměstí se nachází vedle Binnehofu, ve starém centru města. Od 13. století sloužilo jako nádvoří hraběcího hradu, v roce 1632 bylo pak přeměněno na náměstí. Uprostřed náměstí stojí na vysokém podstavci socha Viléma Oranžského (Willem van Oranje).
Zatímco ostatní se kolem deváté hodiny vracejí na hotel, já ještě volím krátkou procházku po Grote Marktstraat, která je jednou z nejdůležitějších nákupních zón v centru Haagu. 

Na pěší zóně Grote Markstraat, ale také Kalvermarkt a Spui, jsou každých 25 metrů na podstavcích umístěny sochy, kdy musel autor dodržet s pomocí podstavců stejnou výšku.
V pěkných budovách, v různých architektonických stylech, se nachází mnoho obchodních domů, např. De Bijenkorf, nejznámější řetězec prémiových obchodních domů v Nizozemsku. Nejen na této ulici najdete ale i obchody dalších světových značek.
V jedné z uliček se nachází tato zdobená brána, kterou se vstupuje do čínské čtvrti.
Tak takový byl Haag, jedno z nejvýznamnějších nizozemských měst s bohatým kulturním a politickým dědictvím, které je plné muzeí. Je také oblíbené díky svým místním pokrmům a restauracím, ale také pro svou hudební scénu.
Když se o půl desáté vracím na hotel, na zahrádkách přilehlých restaurací je ale stále rušno a takřka tu nevidím ani volné místo k sezení.

► FOTOGALERIE
- Album na Fotky Google
- Zonerama
► TRASA
(kliknutím na ikonku na mapě se vám zobrazí fotka místa)
► KTERÉ DALŠÍ MÍSTA STOJÍ ZA NÁVŠTĚVU
- Madurodam - areál s modely významných a typických staveb z celého Nizozemí v měřítku 1:25. Zahrnuje jak známé historické budovy, tak moderní architekturu, dopravní infrastrukturu a rekreační zázemí. Muzeum bylo otevřeno v roce 1952 a je průběžně rozšiřováno.
- Peace Palace (Palác míru) - Nejfotografovanější budova v Haagu. Sídlí zde Mezinárodní soudní dvůr a Stálý rozhodčí soud. Návštěvnické centrum Paláce míru má působivou interaktivní výstavu o válce a míru.

► Historie:
Nejstarší archeologické nálezy v okolí Binnenhofu pocházejí z doby kolem roku 3000 před naším letopočtem. Ve 2. století byla oblast součástí římské provincie Germania Inferior. 
O původu Haagu je toho známo ale jen velmi málo.
Jisté je, že Haag byl založen v roce 1230 Vilémem II., hrabětem holandským a římským králem. Také z této doby pochází úřední název města 's-Gravenhage, který lze přeložit jako „Hraběcí obora“.
Haag byl za období osmdesátileté války několikrát vypleněn a vypálen a prakticky se vylidnil.
Kolem roku 1600 dosáhlo Nizozemsko s nástupem zlatého věku (Gouden Eeuw) vrcholu své slávy a Haag vzkvétal.
Až v roce 1806, kdy bylo Holandské království loutkovým státem francouzské říše, udělil osadě městská práva Louis Bonaparte.
Od roku 1850 se zvyšujícím se počtem vládních úředníků Haag značně rozvíjel, usadili se zde také slavní malíři a spisovatelé.
Během druhé světové války město utrpělo velké škody.
Po válce se Haag stal, v jednu dobu, největším staveništěm v Evropě. Město se masivně rozšířilo směrem na jihozápad a zničené oblasti byly rychle obnoveny.
► ODKAZY/ZDROJE
- www.radynacestu.cz/magazin/tema/den-haag
- www.radynacestu.cz/magazin/grote-kerk
- www.radynacestu.cz/magazin/binnenhof
- www.radynacestu.cz/magazin/binnenhof-a-obrazarna-mauritshuis
- www.radynacestu.cz/magazin/gevangenpoort
www.radynacestu.cz/magazin/den-haag
www.holland.com
- www.holandsko.cz
- https://denhaag.com
- https://denhaag.com/en/inner-court-hall-of-knights
- www.holland.com/global/tourism/destinations/the-hague/het-binnenhof.htm
- www.novinky.cz/clanek/cestovani-nizozemsky-haag-je-doslova-prospikovany-pamatkami-40408618
- www.studyinthehague.com/the-hague/history-of-the-hague-36
► QR KÓD PRO ZOBRAZENÍ TRASY NA MAPĚ


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .