Přeskočit na hlavní obsah

VELKÝ OKRUH BENELUXEM

» Navštívit země Beneluxu jsem chtěl už delší dobu, ale z různých důvodů jsem tyto místa ještě nestihl navštívit.
V letošním roce jsem měl ještě místo v kalendáři volné a tak jsem si říkal, že bych se do Lucemburska, Belgie a Nizozemí mohl konečně podívat.

Vybral jsem si cestovní kancelář radynacestu.cz a zájezd "To nejlepší z Beneluxu".
Najdete tu cestopisy, ne po dnech, ale město od města.

► ITINERÁŘ 
0) ↬ ÚVOD 
 Středa  
1) Lucemburk    2) Brusel 
 Čtvrtek 
3) Gent             4) Bruggy             5) Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam     7) Scheveningen   8) Haag 
 Sobota   
9) Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část

Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

0) ÚVOD ↬

> Benelux je označení pro volné společenství (celní a hospodářská unie) Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Název vznikl podle počátečních písmen těchto zemí.
> Historie: Osudy těchto zemí se proplétaly také v dějinách a vlastně i jejich historie je trochu společná. Země mívala různé vrchnosti, ale bývaly souhrnně vnímány jako Low Countries - Nízké země, protože většina jejich území podél pobřeží Severního moře a v určité vzdálenosti ve vnitrozemí byla buď pod úrovní moře, nebo jen mírně nad ní.
Tuto nížinná oblast v severozápadní Evropě, tvořilo dolní povodí delty Rhine–Meuse–Scheldt (Rýna, Mže a Šeldy) a skládala se ze tří zemí: Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Geograficky a historicky oblast zahrnuje také jižní část Francie a východní část Německa.
Z etnického hlediska tvořili Nízké země přechodnou oblast mezi starogermánským a latinským dědictvím západní Evropy. 
> Jazyk: Nizozemština (germánský jazyk) se používá v Nizozemsku a v severní Belgii (kde je známá jako vlámština), zatímco francouzština (románský jazyk) a její valonské dialekty se používají v jižní Belgii. V Lucembursku se většinou mluví lucemburštinou s německým dialektem. Ve všech těchto zemích se ale prakticky domluvíte všemi těmito jazyky, hojně používána je také angličtina.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

Při výběru cestovní kanceláře byl hlavním kritériem program zájezdu, protože jsem měl vytipované místa, na které bych se chtěl podívat. 
Cestovka, kterou jsem si nakonec vybral, ale pro nenaplnění kapacity zájezd zrušila. Další v pořadí byla CK radynacestu.cz se zájezdem To nejlepší z Beneluxu. Zde rozhodlo, že jezdí také z Ostravy, protože cesta z mé oblasti na místo odjezdu dalších CK bývá občas dost komplikovaná. Další plus byly pěkné webové stránky. Ty byli nejen přehledné, ale také se zde daly dozvědět další podrobnosti k navštíveným místům. Nakonec i náš průvodce nám řekl zajímavé věci u jednotlivých památek, zajímavostí, ale také doporučil kde zajít nebo si koupit místní speciality.
Informace o zájezdu:
6 dní / 5 nocí.
Ubytování: 3 noci (2x Antverpy, 1x Haag).
Stravování: 3x snídaně (formou bufetu).
Program nabízel na každý den dvě až tři města, díky přejezdům ale bylo na některé málo času. Proto jsem to také bral jen jako první seznámení s těmito městy, abych si vytipoval, které pro mě budou ty nejzajímavější a do kterých bych se chtěl vrátit na delší dobu.
Zdroj: www.radynacestu.cz

Mapa, se zajímavými místy, památkami,...kterou jsem si vytvořil.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.