Přeskočit na hlavní obsah

5) ANTVERPY

⇝ Po Gentu, Bruggách jsme čtvrteční den ukončili večerní procházkou po dalším ze starobylých vlámských měst, Antverpách. Prošli jsme se kousek podél řeky Šelda, sám jsem pak zamířil kolem hradu Het Steen k Muzeu u řeky, jehož terasa  nabídla pěkný pohled na celé město. Cestou zpátky jsem se zastavil na náměstí Grote Markt s cechovními domy a renesanční radnicí a u katedrály Panny Marie. Na větší prohlídku města už bohužel nezbyl čas.
► ITINERÁŘ 
0) Úvod 
 Středa  
1) Lucemburk    2) Brusel
 Čtvrtek 
3Gent             4) Bruggy            5)  Antverpy 
 Pátek     
6) Rotterdam     7) Scheveningen  8) Haag 
 Sobota   
9) Zaanse Schans  10) Amsterdam 1. část / 2. část 

> Antverpy (anglicky Antwerp, nizozemsky Antwerpen, německy Antwerpen (Antorf zastarale), francouzsky Anvers).
> Antverpy jsou po Bruselu druhým největším belgickým městem, ležící převážně na pravém břehu řeky Šeldy (Scheld), která je ústím řeky Westerschelde spojena se Severním mořem. Zdejší přístav je po rotterdamském přístavu druhým největším v celé Evropě a v rámci světa v druhé desítce.
> Město si během doby své existence vysloužilo dvě přezdívky
„Rubensovo město“ se mu říká proto, že tu žil vlámský malíř Peter Paul Rubens.
„Jeruzalém západu“ si město vysloužilo díky židům, kteří zde tvoří od 16. století velkou komunitu.
> Antverpy se nacházejí ve vlámské části Belgie, kde se mluví nizozemsky (s vlámským dialektem).
Cestopis se zájezdu: To nejlepší z Beneluxu s CK

5) ANTVERPY ↬

Navečer se vracíme na hotel do Antverp. Většina z nás toho ještě nemá dnes dost a tak se jdeme, kolem půl deváté, podívat do města. Začínáme procházkou po nábřeží řeky Šeldy (Scheld), která má celkovou délku 350 km.
Zatímco naše skupina se od nábřeží vrací na hotel, já pokračuji kolem hradu Het Steen, nejstarší dochované stavební památce ve městě.

Het Steen / Hrad Het Steens / 4,2/5

Hrad je úzce spjat s počátky Antverp. Je posledním viditelným pozůstatkem hradu obehnaného hradbami, který po staletí určoval podobu města.

Pevnost umožňovala kontrolovat přístup k řece Šeldě, na jejímž břehu stojí. V letech 1303-1827 sloužila jako vězení. Největší část pevnosti, včetně desítek historických domů a nejstaršího kostela ve městě, byla zbořena v 19. století, kdy byla narovnána nábřeží, aby se zastavilo zanášení řeky Šeldy.

Název v angličtině doslova znamená „kamenný hrad.“ Před hradem je socha, která znázorňuje obra Lange Wappera, který ve středověku terorizoval obyvatele města a dvou lidí stojící pod ním.

► Museum aan de Stroom (MAS)/ Muzeum u řeky / 4,5/5

Nedaleko za hradem se nachází, po nizozemském Rotterdamu, druhý největší přístav v Evropě. Mým cílem, kvůli kterému jsem se oddělil od skupiny, je Muzeum u řeky, které bylo otevřeno v květnu 2011 a je největším muzeem v Antverpách, které se nachází ve starých docích „het Eilandje“, která se proměnila z průmyslové oblasti v obytnou čtvrť.

Šedesátimetrová věž je složená z deseti na sebe vyskládaných kamenných kvádrů symbolizujících současnost a historii Antverp. Každá výšková úroveň je pootočená o 90 stupňů, čímž vzniká výrazná forma se zvlněným prosklením spirálovitého prostoru, stoupajícího až na panoramatickou terasu s výhledem na celé město.
Fasáda je vyrobena z indického červeného pískovce. Je příkladem postmoderní architektury ve stylu Art Deco.
Cílem MAS je být mezinárodním a průkopnickým muzeem, zaměřeným na celosvětové propojení lidí a sbírek z různých kultur a prostředí. S pomocí příběhů nahlížených z různých perspektiv zde zapojí každého, tak aby se zajímal o současnost, minulost a budoucnost Antverp a světa.
Před muzeem najdete vystaveny staré námořní objekty.
I když je muzeum již zavřené, vrchní vyhlídka (10. patro) na střeše muzea bývá otevřena i pozdě večer. 
Terasa s 360° výhledem nabízí nádherný pohled na město a okolí.



Zůstal bych tu ještě delší dobu, ale na hotel to není zrovna nejblíže a toulat se po neznámých uličkách se mi také nechce. Proto odcházím v půl desáté se zapadajícím sluncem nad přístavem.
První zastávkou na mé cestě zpátky je náměstí Grote Markt v srdci staré části města, které ale bylo původně předměstí. Rozprostíralo se před branami do obytné části města.
V Antverpách se zrovna koná na zdejších náměstích mistrovství světa v trojkovém basketbalu, tak se toho bohužel moc vyfotit nedá.

Náměstí má trojúhelníkový tvar, kterému vévodí renesanční radnice. V minulosti sloužilo náměstí primárně jako tržnice.

Antwerp City Hall / Stadhuis van Antwerpen / Antverpská radnice / 4,5/5

Tato impozantní budova je spolu se sochou Braba jednou z atrakcí na náměstí Grote Markt. V roce 1999 byla antverpská radnice zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Po důkladné rekonstrukci v letech 2018-2022 bylo přízemí částečně zpřístupněno veřejnosti.

Antverpská radnice má velký kulturní význam. Je jedním z prvních příkladů renesanční architektury v Nízkých zemích. Budova má bohatou historii a je využívána již od 16. století. Na nejhonosnější budově města je stále co obdivovat. Krásné sály, umělecké díla nebo renesanční fasádu, kterou zdobí vlajky 27 zemí Evropské unie a kromě toho také vlajky všech zemí, které mají v Antverpách konzulát (vlajky v době naší návštěvy zde ještě nebyly).
Před radnicí stojí Brabova kašna s bronzovou sochou Silvia Braba, který odhazuje velkou ruku.
Legenda z 15. století vypráví, že někdy na počátku našeho letopočtu vládl v Antverpách obr Druon Antigoon, který požadoval od každého kapitána vysoké mýtné za to, že smí plout přes řeku Šeldu. Pokud někdo odmítl zaplatit, utrhl mu obr obě ruce a hodil je do řeky. Římský válečník Silvius Brabo s obrem bojoval, zvítězil nad ním a zabil ho, přičemž mu usekl ruku a hodil ho do Šeldy. Osvobození lidé pojmenovali město Antverpy, od slova "handwerpen" (házející ruka).
Naproti radnici, po obou stranách náměstí Grote Markt, se nachází řada krásných cechovních domů.
Každý dům byl spojen s určitým cechem, který byl postaven na znamení jeho moci, postavení a bohatství.
Proto na vrcholcích cechovních domů jsou vidět úžasné zlaté sochy, které se vztahovali ke konkrétnímu cechu.
Největší cechovní dům se jmenuje "Pand van Spanje" (třetí zleva), což znamená Španělský dům. Poznáte ho podle rytíře na koni (svatý Joris), který zachraňuje život princezny tím, že zabije draka. Jedná se o jednu z legend, v níž je vyobrazen vysoce postavený římský voják Georgios (zkráceně Joris), který byl později umučen během pronásledování křesťanů za římského císaře Diokleciána.
Bohužel jen pár cechovních síní je původních, ostatní byly zrekonstruovány, aby byla vidět jejich původní krása. Většina je přestavbou z 19. a počátku 20. století. Tyto domy jsou vlastně repliky domů, které zde nebo jinde ve městě stály dříve.
Na náměstí, které leží v docházkové vzdálenosti od řeky Šeldy, je také mnoho restaurací a kaváren. Každou zimu konají vánoční trhy a můžete si zde také zabruslit na kluzišti. Nejen z náměstí je také vidět dominanta města, katedrála Panny Marie, ke které směřuji.

Cathedral of Our Lady / Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (nizoz.) / Katedrála Panny Marie / 4,5/5

Katedrála se tyčí nad nad historickým centrem. Její stavba trvala 269 let a má jednu dokončenou věž o výšce 123 m.
Kromě toho, že antverpská katedrála Panny Marie je největší v Belgii, má také nejvyšší věž v zemi a je jednou z nejvyšších v Evropě. Katedrála je zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO.
Katedrála je významnou pokladnicí s působivou sbírkou významných uměleckých děl, včetně řady Rubensových obrazů.
Nedaleké náměstí Groenplaats, se sochou Petra Paula Rubense, je kvůli turnaje v basketbalu prakticky celé nedostupné. 
Cestou na hotel procházím kolem Rubens House, muzea v bývalém Rubensově sídle ze 17. století. Zde také Rubens namaloval několik svých obrazů. Muzeum má nejen zajímavou sbírku, ale také ukazuje návštěvníkům, jak mistr žil a pracoval.
Víc toho dnes již kvůli pozdní hodině (22:15 hod.) bohužel nestihnu.

Z míst, které jsem nestihl je neobarokní/secesní budova hlavního vlakového nádraží (z roku 1905), která patří mezi nejkrásnější na světě. Budova má čtyři úrovně, takže můžete vidět vlaky na nádraží nad sebou. 
FOTOGALERIE
- Zonerama
► TRASA
https://ridewithgps.com/trips/94353853
MAPA
 Historie: Jak prokázaly vykopávky na pravém břehu řeky Šeldy, Antverpy byly pravděpodobně osídleny již v době galsko-římské, ve 2. a 3. století našeho letopočtu. Po velkém euroasijském stěhování ve 4. a 5. století oblast obsadili a germanizovali Frankové, kteří městu dali dnešní název. V 10. století tvořila řeka Šelda hranice Svaté říše římské. V 12. století město vzkvétalo a získávalo na důležitosti. Od poloviny 15. století se město stalo významným obchodním centrem díky velkému přístavu. Usadili se zde bohatí obchodníci, ale také malíři a židovští brusiči diamantů.  V 16. století byly Antverpy označovány za centrum mezinárodní ekonomiky s 40% podílem světového obchodu. V roce 1579 se město připojilo k Utrechtské unii a v roce 1648 se podle Münsterské dohody uzavřela řeka Šelda, čímž Antverpy přestaly být obchodní centrum. Od té doby význam města stále upadal. Až v roce 1800 zde dorazil Napoleon, který rozhodl o tom, že bude zdejší přístav rozšířen a dobudován. Během posledních německých náletů v 2. světové válce bylo město natolik poničeno, že bylo po válce znovu vystavěno jako moderní metropole s významnou židovskou komunitou.
► ZDROJE / ODKAZY

- www.radynacestu.cz/magazin/antverpy

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .