Přeskočit na hlavní obsah

ČERTOVY KAMENY, ROZHLEDNA ZLATÝ CHLUM, CHLAPECKÉ SKÁLY ANEB HALUŠKIÁDA 2018

Po sobotní Lysé hoře vedou v neděli moje kroky tentokrát do Jeseníků, kde se z původně menší soukromé akce stala turistická vycházka s účastí 30 osob. Naším hlavním cílem byla účast na Haluškiádě a s tím spojená turistická vycházka po okolí.
Naše kroky vedou nejdříve po žluté turistické trase, které je součástí turistického okruhu Za starými osadami.

U turistické chaty Čertovy kameny se jednak občerstvujeme a jednak po skupinkách se vydáváme na nedalekou skalní vyhlídku Čertovy kameny.

Čertovy kameny jsou skalní útvar nacházející se na severním úbočí Zlatého chlumu asi 3 km od Jeseníku. 40 m vysoký a 100 m dlouhý skalní útvar se nachází ve výšce 693 metrů a výstup je jištěn řetězy.

Z plošiny na vrcholku je pěkný pohled na Jeseník, Zlatohorsko a Rychleby či do údolí říčky Bělé, táhnoucí se od Jeseníku do Mikulovic a dále do polských rovin s výhledem až k Otmuchovskému jezeru.


Od Čerťáků vedly naše kroky dále po modré turistické trase prudce do kopce až na rozhlednu Zlatý Chlum.
Rozhledna Zlatý Chlum (875 m.) leží v Zlatohorské vrchovině zhruba 2,5 km od města Jeseník. Na kamennou, 26. metrů vysokou rozhlednu vede 145 schodů a ochoz se opak nachází ve výšce 901 m. 

Jižní výhled zachycuje celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku
Od rozhledny se vracíme po červené turistické trase zpátky do Rejvízu, ale nejdříve se ještě zastavujeme u Chlapeckých skal.
Chlapecké skály někdy uváděné jako Chlapecké kameny, je izolované skalisko vysoké okolo 12 metrů v nadmořské výšce 880 m.
Před druhou hodinou jsme právě tak akorát včas zpátky v Rejvízu, kde...
... v penzionu Rejvíz je dnes poslední den Haluškiády, kde mají na výběr z několika druhů Halušek, my například zkoušíme klasický mix (špenátové, bylinkové, bryndzové) nebo pikantní mix (česnekové, valašské, cikánské).
FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/CQt2UA4WiDS8pviX7
INFO
Vzdálenost: 15 km
Nastoupané metry: 449 m.
Čas: 4:50 hod. / 3:24 hod. (čistý čas)

MAPA
www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=240049

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .