Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN TIPY A TRIKY - 4

Zde najdete otázky, které jsem dostal ohledně zařízení Garmin a také je tu pár co jsme našel na internetu.

Úvodní stránka - Garmin Tipy a triky

Upozorňuji, že nenesu žádnou odpovědnost za případné škody nebo újmy, které jsou důsledkem těchto rad a postupů.

--------------------------------------------------------------------------------
Další mé články, informace, recenze přístrojů značky GARMIN: https://petmikeska.blogspot.com/...
--------------------------------------------------------------------------------
GARMIN TIPY A TRIKY - 4
MENU

Téma: Ostatní
1) PLATBA S HODINKAMI (Garmin Pay)
2) JAK MÁM VYTVOŘIT / ZOBRAZIT SEGMENT, KDYŽ NA GARMIN CONNECT "SEGMENTY" NEMÁM
3) JAK JE DŮLEŽITÉ MĚŘENÍ V PRŮBĚHU SPÁNKU
4) DETEKCE NEHOD
5) JAK ZJISTÍM KOLIK JSEM UJEL/UBĚHL KILOMETRŮ ZA MĚSÍC ?
6) LZE POROVNÁVAT AKTIVITY MEZI SEBOU ?
7) LIVE SEGMENTY ZE STRAVA.COM
8) JAK PEČOVAT O CHYTRÉ HODINKY A FITNESS NÁRAMKY
9) JAK SPOJIT VÍCE AKTIVIT DO JEDNÉ
10) JAK VYTVOŘIT SEGMENT V GARMIN CONNECT
11) POROVNÁNÍ MAP

1)  PLATBA S HODINKAMI (Garmin Pay) 
(Fenix 6, Fenix 5Plus, Forerunner 645/645 Music, Vivoactive 3/3 Music, Delta,...)

Garmin Pay: info na webu Garmin: https://explore.garmin.com/cs-CZ/garmin-pay/

Garmin Pay - řešení problémů (souhrn) - https://docs.google.com/...

Služba/funkce, díky které můžete bezkontaktně platit hodinkami místo své platební karty, aniž byste museli mít tuto kartu u sebe. 

Pokud službu Garmin Pay vaše hodinky a banka umožňují, do mobilní aplikace Garmin Connect zadáte údaje z vaší platební karty a musíte úspěšně projít procesem aktivace. V tomto momentě je lepší mít v bankovnictví u karty aktivované platby přes internet, jinak je možné, že k ověření bude nutné volat do banky. Pokud vám karta přidat nejde (aktivace zamrzne a nedokončí se), restartujte hodinky a telefon, případně reinstalujte Garmin Connect. Po aktivaci budete mít v hodinkách “kopii” vaší platební karty (některé banky umožňují i přidání virtuální karty s jiným číslem), chráněnou čtyřmístným číselným heslem. 
V hodinkách, v mobilní aplikaci Garmin Connect, ani na serverech Garmin, nejsou údaje z vaší karty uloženy a jsou zastoupeny unikátními kódy. 

- Při placení je postup opačný, než u platební karty. Vyberete z menu hodinek funkci Garmin Pay (Peněženka), nejprve zadáte heslo Peněženky a po zvolení posledního čísla máte minutu na to, abyste hodinky přiblížili k platebnímu terminálu a "pípli" si. 
- Zadat heslo je nutné pouze při první platbě daného dne (a následujících 24 hodin už ne), ale heslo musíte zadat znovu vždy poté, když sundáte hodinky z ruky nebo vypnete snímač srdečního tepu. Pokud máte přidaných víc karet, nejdřív musíte zadat “peněženkové” heslo, které je pro všechny karty stejné a teprve když se rozeběhne minutový odpočet vyhrazený na placení, můžete posunem nahoru nebo dolů zvolit, kterou kartou budete platit.
- Nepotřebujete mít u sebe ani telefon. 
- Ani po provedené platbě se hodinky s telefonem nemusí synchronizovat (aby oznámily proběhlou platbu nebo snad dokonce výši odchozí částky, atd.), protože hodinky neobsahují stav vašeho konta a nic se z nich neodčerpává. - Stejně jako u platební karty, i přiblížení hodinek k terminálu funguje jen jako klíč, kterým "odemknete" proběhnutí platební transakce mezi terminálem a vaší bankou. Celé to funguje na základě technologie/součástky NFC. Pokud jí hodinky nedisponují, platit s nimi nepůjde ani nikdy v budoucnu, nový software tuhle funkci nepřidá. 

- Visa (Moneta): vše jde lehce až na poslední krok, kdy je třeba ověřit uživatele. Zde je nutné volat přímo na linku Monety a oni provedou ověření (je to jen u Visa, která má přísnější interní pravidla, MC je ok).
- Visa od Komerční banky: Zde byl problém ve vyfocení karty při zadávání do Garmin Connect aplikace na iPhone X. I když došlo k přesnému sejmutí údajů z karty tak stejně hodilo chybu ((Tato banka není do programu Garmin Pay zapojena)). V KB neměli ani log o pokusu kartu přidat. Nakonec se vyřešilo ručním zadáním čísla karty.
https://explore.garmin.com/cs-CZ/garmin-pay - info na webu Garmin

► Je třeba se bát plateb Garmin Pay ?
- Údaje o kartě vůbec nemá Garmin na svých serverech. Používání Garmin Pay je dokonce bezpečnější jako klasická karta.
- Garmin Pay je totiž produkt společnosti Fit Pay. Garmin nehostuje žádné informace o vašich platebních kartách nikde u sebe, ani v aplikaci Connect - tam je totiž modul společnosti Fit Pay, která m.j. provozuje a dodává technologii placení hodinkami i FitBitu. Pokud víme, aplikace v mobilních zařízeních (Garmin Connect Mobile) není postižena - jen nemá konektivitu do databází a serverů Garminu. Čili data vám z mobilu ani od Fit Pay nikdo neukradne. 

Kdyby se ale náhodou data z databáze Fit Pay dostala ven, i přesto bez hardwarové čísti - hodinek, které jsou registrovány pro platby s konkrétním digitálním tokenem, což je nadnešeně řečeno dohromady číslo karty s CCV kódem, nelze použít." Celý článek zde...

Jak postupovat aby jste nemuseli čekat u pokladny než zadáte kódy nebo aby nevypršela doba pro zaplacení
- Při čekání u pásu si navolíš první tři kódy, u placení pak si jen navolíš čtvrtý kód

2) JAK MÁM VYTVOŘIT / ZOBRAZIT SEGMENT, KDYŽ NA GARMIN CONNECT "SEGMENTY" NEMÁM

- Na webovém Conncet vpravo nahoře máš svojí ikonu kde klikneš nastavit "Profil a účet" vyber "nastavení účtu" pak vyber "nastavení soukromí" pak na řádku nadepsaném "Segmenty (Zobrazte svůj profil, pořadí a statistiky na žebříčcích segmentů)."  Zde posunou tlačítko vpravo, tak aby bylo zelené (aktivní). No a pak už si jen zase otevřeš v aktivitách běh nebo kolo a už se Ti dole objeví záložka Segmenty

Na mobilním Connect - Menu - Trénink - Segmenty
V pravém rohu (tři tečky) jde přepínat mezi Segmenty Garmin nebo Strava. Pokud jsou zapnuté Strava segmenty, tak se Garmin segmenty nebudou u aktivity na Connect zobrazovat

3) JAK JE DŮLEŽITÉ MĚŘENÍ V PRŮBĚHU SPÁNKU

► Pro sledování kvality spánku :). Zvýšenou tepovou frekvenci během spánku může způsobit špatné větrání, alkohol či pozdní větší večeře. Podobné to bude u nehlubokého spánku - alkohol, pozdní větší večeře nebo hlad, dehydratace.


Kromě manuálního, lze používat automatické sledování spánku, tím že musíte nejprve zapnout sledování aktivity: Nastavení > Sledování aktivity > Stav > Zapnuto.
(Tímto aktivujete také zaznamenávání počtu kroků za den, uraženou vzdálenost, minuty intenzivní aktivity, počet vystoupaných pater, spálené kalorie).

Zařízení automaticky rozpozná spánek a sleduje vaše pohyby v běžné době spánku. V uživatelském nastavení účtu Garmin Connect je lepší si nastavit běžnou dobu spánku (např. 22:00 - 6:00).

Ale i když máte zapnuté automatické sledování spánku, může se Vám stát, že se Vám spánek nezaznamená a vy tak musíte manuálně určit začátek a konec spánku (což se mi občas stane). Po manuálním určení času se pak objeví data o spánku . Objevili se ale i případy, kdy se se nezobrazil spánkový graf.

4) DETEKCE NEHOD - návod k této funkci - https://drive.google.com/file/d/1B4kZ68teKrc89Bwqhc6JhA4ZsyOakT_R/... - od Václava Tylečka

5) JAK ZJISTÍM KOLIK JSEM UJEL/UBĚHL KILOMETRŮ ZA MĚSÍC ?
Nejvíce statistických údajů získáte na webovém Connect, na mobilním Connect získáte už jen některé statistiky. Týdenní nebo měsíční souhrny si můžete také nechat zasílat emailem.

► V mobilním CONNECT IQ je záložka statistika aktivit, kde se ukazují spoučty za 7 dní, měsíc a rok. Bohužel ale jen zpětně za období, tzn, že pokud se na data podíváte 10. srpna, tak to bude za období 10.7 - 10.8. U roku je to stejné, ale aspoň můžete vidět součty po celých měsících.
Daleko více zjistíte na webovém Garmin Connect. V Kalendáři můžete napravo jednak vidět týdenní součty a dole pak součet za měsíc.
Ještě více statistik pak můžete vidět pod: Zprávy - Shrnutí postupu, kde si můžete jednak zvolit svoje datum (např. 1.8. - 9.8.) a jednak vybrat aktivitu (např. běh po pásu)

6) LZE POROVNÁVAT AKTIVITY MEZI SEBOU ?

 Ano lze, u vybrané trasy klikněte vpravo nahoře na ozubené kolečko (Nastavení) a klikněte na "Porovnat". Zobrazí se Vám seznam aktivit, které lze filtrovat, např. Běh - Běh po trase. V seznamu tras pak můžete kliknout až na další 3 trasy, které jdou vzájemně porovnat. Více, včetně fotek zde: https://petmikeska.blogspot.com/2017/11/garmin-tipy-porovnani-aktivit-mezi-sebou.html

7) LIVE SEGMENTY ZE STRAVA.COM

► Řada přístrojů již podporuje „Strava Live Segments“. Aby jste mohli Strava segmenty automaticky odesílat z Garmin Connect do přístroje, je potřeba mít na webu Strava jejich „Premium“účet. Pokud zde budete mít je Free účet, budou se vám ukazovat segmenty z Garmin Connect.

► Které segmenty se používají v režimu živých segmentů v aplikaci?
- Živé segmenty jsou k dispozici pouze pro běh a kolo
- Během vašich live segmentů budou použity dva typy segmentů: populární a označené hvězdičkou. Populární segmenty budou určeny vaší polohou a segmenty označené hvězdičkou jsou vybírány / spravovány vámi.


8) JAK PEČOVAT O CHYTRÉ HODINKY A FITNESS NÁRAMKY
Při dlouhodobém nošení hodinek můžou na řemínku a těle hodinek ulpět nečistoty. Je proto dobré hodinky čas od času umýt. Odolnost proti vodě by tak měla být základní vlastností zejména chytrých hodinek, které se používají pro sport a fitness aktivity.
Více: https://www.garmin.cz/blog/article/chytre-hodinky-a-fitness-naramky-potrebuji-umyt/469

9) JAK SPOJIT VÍCE AKTIVIT DO JEDNÉ
Návod od Honzy: Najdete zde varianty před nebo po synchronizací aktivit do Garmin Connect

10 ) JAK VYTVOŘIT SEGMENT V GARMIN CONNECT ?
Pokud chcete vytvořit Garmin segment, musíte je mít zapnuté.
Postup: V počítači klikněte na vaší fotku v pravém rohu a vyberte "Nastavení účtu". Vyberte "Nastavení soukromí" a zde zapněte Segmenty.
Více o Garmin segmentech ZDE...
a Live Segmentech ZDE...

11) POROVNÁNÍ MAP
Dvě placené Garmin mapy v porovnání se čtyřmi variantami volně stahovatelných OpenStreetMap (OSM).
● Garmin Topo Czech PRO v3 (2017)
● Garmin TopoActive Europe (2019)
● mapy OSM by VasaM / brazovic.cz
● mapy OSM by v0174
● mapy OSM by Deve_Luv
● mapy OpenTopoMap


Komentáře

  1. Dobrý den, mám Vivoactive 4 + MT Xiaomi Mi9 (MIUI 12.0.2.0) a nejde reagovat na SMS - Odpovědět - zaslat nadefinovanou zprávu. Po příchodu SMS mám na výběr volby - smazat, blokovat, odpovědět - nejde kliknout a SMS zmizí :-( .. snažila jsem se vše nastavit dle pokynů. Volaní je OK - odešlu nadefinovanou sms. Moc děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s tím nemám zkušenosti, zkusila jste odinstalovat Connect, restartovat telefon a znova ho nainstalovat ? I když si myslím, že tím to nebude. Spíš bych se podíval do nastavení telefonu. Nastavení - Zabezpečení - Přístup k oznámením.
      Xiaomi neznám, ale bude to nejspíš chtít prolézt telefon a změnit nastavení SMS

      Vymazat
    2. Díky za info … SMS odeslaná z MT Samsung A20e - OK, jde odpovědět .. SMS odeslaná z MT Xiaomi A2, jiného Samsungu NIC - nejde odpovědět .. Což je divné ..

      Vymazat
    3. To ano. Ještě mě napadlo, zkuste se zeptat na Garmin Foru na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/1463837943685048

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.