Přeskočit na hlavní obsah

GPS VIZUALIZÉR - MAPY A PROFILY TRAS

GPS Visualizer je online nástroj, který vytváří mapy a profily z geografických dat. Je zdarma a snadno použitelný a velmi přizpůsobitelný, např. můžete barevně odlišit mapu a profil podle více kritérií. Také si můžete zobrazit více tras na jedné mapě.

Vstup může být ve formě GPS dat (tras a trasových bodů), odkazů na trasy nebo jednoduchých souřadnic.

Slouží k tomu, abyste jste se mohli podívat kde jste byli, na plánování nebo na rychlou vizualizaci geografických dat.

Na úvodní stránce si můžete zvolit vlevo jednoduchý výstup vašich dat, vpravo si pak můžete mapu, profil,...více přizpůsobit.
1) Základní

Po vložení GPS souboru se můžete podívat na vaši trasu na mapě (jako první to po vás bude chtít API klíč k Google mapám, to ale zavřete), přičemž si můžete vybrat z několika mapových podkladů, včetně Mapy.cz. Můžete si také na mapě zobrazit výškový profil trasy. (klikněte v menu na Draw an elevation profile). 

Můžete si .gpx soubor převést také do výškového profilu

Pro prohlížení tras nebo trasových bodů ve webovém prohlížeči pomocí rozhraní Leaflet (různé druhy map, včetně mapy.cz) nebo Google Maps API (zde je třebas ale API klíč).

Můžete si zbarvit trasu a výškový profil např. podle výškového profilu rychlosti/tempa, tepové frekvence, sklonu

Také si můžete na jedné mapě zobrazit více tras (více níže)

Postup
- Ve formátu si místo Googly mapy vyberte možnost Leaflet
- V počátečním typu mapy volte nejlépe mapy.cz
Zde si můžeme např. zvolit barevné rozlišení mapy podle různých kritérií
Zde ukázka zbarvení trasy dle nadmořské výšky

Nebo zde podle tepové frekvence


Nakonec ukázka toho, co vidím zde jako nejlepší funkci - možnost dát na mapu více tras a barevně je odlišit. U výškového profilu je opět více možnosti nastavení. První foto je podle jednotlivých tras, druhé podle nadmořské výšky

1) Google Maps / Leaflet 
2) Přidat trasy, které chcete spojit (v nastavení můžete zvolit barvu čáry, vykreslené po dni nebo výšky,...)
3) Zobrazí se spojené trasy
4) Vpravo nahoře vybrat mapy.cz
5) pro zobrazení výškového profilu kliknout dole na symbol výškového profilu (nebo v menu)

Mapu a profil si i zde můžete barevně odlišit

► 3) Profiles (elevation, etc.) - Výškový profil

Můžete si také jen vykreslit výškový profil a opět si ho zbarvit, jak podle nadmořské výšky, tepové frekvence, rychlosti,... 

Také si můžete udělat výškový profil z více tras

Můžete si zde spojit dvě i více tras do jedné. Před stažením .gpx souborů si můžete tento spojený .gpx soubor ještě zobrazit (pod HTML kódem) např.v Leaflet, JPEG map, SVG map, nebo jako výškový profil. Není tu ale více možností jak pod jednotlivými body.

Zde ukázka spojených tras (ukázáno již pod bodem č.2). Jak jsem psal není tu více možností, takže nejde zbarvit mapa a profil např. podle nadmořské výšky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .