Přeskočit na hlavní obsah

TIP NA VÝLET - JINDŘICHOVA VYHLÍDKA

Nejvyšším vrcholem hřebenů obklopujících údolí Valštejna a Ztracené Vody (u Města Albrechtic) je Jindřichova vyhlídka s výškou 794 m n. m. Místo moc není známé, protože až donedávna bylo zalesněné a výhledy byli tak skryté. Nevede zde ani žádná turistická značka, jen bývalá lesní cesta, jejíž poslední část na vrchol nenajdete ani na mapy.cz.
> HISTORIE
Jindřichova vyhlídka (794 m n. m.) byla známa ještě před první světovou válkou za dob Habsburské vlády (Rakousko-Uherska). Na místě dřevěné útulny zde 29. června 1902 došlo ke slavnostnímu otevření chaty. Hlavním iniciátorem jejího založení byl učitel Josef Alscher. Díky tomu, že tato oblast spadala do Sudet, tak jak bylo v tomto kraji zvykem, neobešla se podobná akce bez hojné účasti německých spolků, ale i místních a vzdálenějších obyvatel a zmínek v dobovém tisku.
Přes nejprostší podmínky (nebyl zde elektrický proud, lednička, tekoucí voda) se byla schopna postarat i o větší společnost. Teprve krátce před 2. světovou válkou byla na Jindřichově vyhlídce vykopána kamenná kruhová studna. Předtím se voda do hospody přinášela na zádech ve džberech. Nosič, který tuto službu vykonal, dostal za ni 50 haléřů. Děti dostaly za svoje menší kbelíky limonádu.

V době před 2. světovou válkou byl vrchol ještě nezalesněný a nabízel tak výhledy do širokého okolí. Vyhlídka se ukázala jako „magnet“ pro výlety. Hned v prvních čtyřech letech ji údajně navštívilo 10 000 lidí. Nejčastěji se chodívalo pěšky z Města Albrechtic. Ti, kteří byli trochu zámožnější, se nechali vyzvednout místními sedláky a jeli jejich vozy. Později se také využívalo nově vzniklé autobusové spojení do Hynčic.
V letech 1941 a 1942, když společenský život ochromila 2. světová válka, byl s oblíbenou Jindřichovou vyhlídkou konec. Tak jako s celou řadou zdejších stavení byla chata kompletně celá zlikvidována.

Daleké výhledy i samotný vrchol pohltil postupně okolní les. Navíc staré cesty zarostly, nové sice vznikly, ale už na tuto vyhlídku moc nesměřovali. Úplně tak zanikl důvod zde zajít a pokud by přece se zde chtěl někdo podívat, výlet by se spíše změnili na bloudění mezi Kraví a Solnou horou a strefování se do správného směru.
Více z historie - https://www.valstejn.cz/...

> SOUČASNOST
díky kůrovcové kalamitě, která tuto oblast hodně zasáhla, zmizeli stromy z Jindřichově vyhlídky a širokého okolí. Vyhlídka se tak stává opět zajímavější díky pěkným výhledům do širokého okolí.

> JAK SE ZDE DOSTAT
Na Jindřichovu vyhlídku nevede žádná značená trasa. Můžete se zde dostat ze severu. Od žluté turistické trasy, po bývalých lesních cestách od Solné nebo Kraví hory nebo si můžete zvolit trasu od jihu, kterou jsme si vybrali my.
Naše cesta vedla po cestě od Města Albrechtic, přes Hynčice (zde začíná trasa na foto 1), odkud jsme začali stoupat na Valštejn. Celou obec jsme ale neprojeli, protože jsme odbočili a vydali se podél Valštejnského potoka, kde už až na vyjímky byla horší cesta a přes bývalou obec Ztracená Voda.
Na jejím konci jsme pak opět odbočili a spatřili před sebou již první část stoupání na vyhlídku (foto 2). Projeli jsme kolem Hájovny, za kterou jsme se otočili a začali stoupat na vrchol ze severní strany. 

Poslední část stoupání bylo nejtěžší, ale určitě ten výjezd zde stál za to.
Po hodně dlouhé době Jindřichova vyhlídka opět ožívá, kromě pěkných výhledů, zde od roku 2019, najdete nové příjemné posezení a pamětný kámen.
Staré časy oblíbeného místa dnes připomínají zbytky základových zdí, studna a kamenná mohyla s pamětním kamenem s nápisem „Heinrichsruhe“ stojící u bývalé lesní cesty přibližně 100 metrů od původní chaty.
Výhledy jsou zde opět do všech stran, ať již na Praděd.
Město Albrechtice, v případě dobrého počasí dohlédnete až do Krnova s poutním místem na vrchu Cvilín.
Kraví horu za kterou se rozprostírá nížinatá oblast Polska.
Také můžete vidět rozhlednu na Biskupské hoře u Zlatých Hor.
Při naší další cestě k Solné hoře jsme se ještě ohlédli na vyhlídku ze severozápadní strany (nalevo).
Geomorfologicky patří tato oblast k provincii Česká vysočina, k subprovincii Krkonošsko-jesenické (Sudetské), oblasti Jesenické (Východosudetské), celek Zlatohorská vrchovina, podcelek Hynčická hornatina.
> FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/...
> ZDROJE
- https://www.valstejn.cz/2017/06/25/turisticka-chata-na-jindrichove-vyhlidce/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .