Přeskočit na hlavní obsah

PO VRCHOLECH VRCHAŘSKÉ KORUNY KRNOVSKA 2020

Vrchařská koruna Krnovska (VKK) je primárně cykloturistický projekt, nikoliv závod. Úkolem je navštívit 20 určených vrcholů v období od 1 března do 30. listopadu 2020 a na těchto vrcholech se vyfotit jako důkaz navštívení dotyčného místa.

S Yvett jsme ale začali plnit vrcholy hned z počátku a 12. dubna jsme už měli tak splněno. Start a cíl našich vyjížděk byl z Krnova a během 9 jízd jsme najeli 500 km a nastoupali 5750 m. Opět jsme poznali nová místa a to jsme si mysleli, že Krnovsko už známe :). 

1. VYJÍŽĎKA
S přítelkyní Yvett jsme začali naše putování hned prvního března, kdy jsme navštívili nejdříve kousek za hranicemi v Polsku u obce Radynia Pomník padlým ve válce proti fašismu. To bylo ještě v době kdy se za hranice mohlo. O pár dní se hranice ale již uzavřeli a Polské vrcholy museli nahradit ty české.

Další naše cesta pak vedla zpátky do Krnova, kde jsme navštívili další vrchol, vyhlídkové místo nad krnovským letištěm s pohledem na Krnov.

INFO
1/9: Vzdálenost 34 km, nastoupané metry 400 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3145160358

2. VYJÍŽĎKA
Na druhou vyjížďku jsme počkali na lepší počasí, takže jsme vyjeli až 18. března. Přes Ježník, Staré Purkartice jsme namířili do Dlouhé Vsi, kde jsme se museli kousek vracet, protože další bod VKK Pomník padlým v 1. světové válce stál kousek od cesty trochu nenápadně :)

Od památníku jsme pokračovali po nezpevněné cestě na Českou Ves s pěkným pohledem na zapadající slunce za Jeseníky...

..a za chvíli jsme byli na dalším dnešním vrcholu VKK Burkvízské vyhlídce.


INFO
2/9: Vzdálenost 39 km, nastoupané metry 590 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3194894978

3. VYJÍŽĎKA

Hned další den jsme pokračovali v zdolávání vrcholů VKK a po cyklostezce jsme se vydali do Úvalna, kde jsme si dali pěkné stoupání po asfaltové cestě k rozhledně Hanse Kudlicha na vrchu Strážiště.


Na zpáteční cestu do Krnova jsme se vydali přes místní lesy a také jsme už podruhé navštívili vyhlídku nad letištěm.

INFO
3/9: Vzdálenost 30 km, nastoupané metry 290 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3197806378

4. VYJÍŽĎKA
O týden později se opět touláme v okolí Krnova. Jako první vyjíždíme na Bezručův vrch, odkud je pěkný pohled na Krnov i vrch Cvilín na druhé straně Krnova.


Přes Ježnické lesy a Krasov pak přijíždíme k druhému dnešnímu bodu, kilometrovníku a hraničnímu kamenu soudních okresů Bruntál a Krnov. Ale ještě kousek předtím se zastavujeme u dřevěněného hřibu.


Po sjezdu do Zátoru pak míříme zpět do Krnova.


INFO
4/9: Vzdálenost 34 km, nastoupané metry 470 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3220915605


5. VYJÍŽĎKA
O dva dny později v sobotu 28. března se už vydáváme na delší okruh, i díky tomu že počasí nám daleko více přeje. Od Nových Heřminov začínáme po cyklotrase č.503 stoupat lesní cestou, no i když vlastně stromy tu díky kůrovcové kalamitě hodně zmizely a namísto nich tato cesta nabízí nové pěkné výhledy na Praděd. Jako první se zastavujeme u dnešního prvního bodu VKK, přístřešku u Milotic n.O.


Po přejezdu hlavní silnice na Opavu cyklotrasu č.503 opouštíme a míříme do Razové, kde je další bod u vysílače. Pěkně si to svištíme z kopce přes Razovou, a hledáme místo kde se dá odbočit k vysílači. Když jsme už skoro dole a žádné boční cesty jsme si nevšimli, díváme se do mapy a zjišťujeme že musíme zpátky pěkně do kopce. Odbočka je nenápadná, protože to vypadá spíše jako vjezd někde na statek.


Z Razové je to kousek k přehradě Slezská Harta a tak si zde zajíždíme na krátkou přestávku

Po pauze se od přehrady vydáváme po místních cestách na Svobodné Heřmanovice, kde zabočujeme na Horní Životice, k třetímu dnešnímu vrcholu, kapličce, ke které je pěkně ostré stoupání po nezpevněné cestě.



Přes Lichnov se pak vracíme domů a v nohách máme nastoupaných slušných 1000 metrů.


INFO
5/9: Vzdálenost 78,5 km, nastoupané metry 1025 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3228486913


6. VYJÍŽĎKA
Na první dubnovou jízdu máme v plánu tři vrcholy, přičemž ta první Jindřichova vyhlídka je jedním z náhradních vrcholů, Ty přišli místo původně plánovaných polských vrcholů, které jsme museli kvůli uzavření hranic nahradit. Z Valštejna si dáváme pěkně do těla až na samý vrchol vyhlídky, která díky kůrovcové kalamitě se odkryla po cca 80 letech.

Místo je to opravdu nádherné a výhled je tu do všech stran, ať na zasněžený Praděd, nebo směr Krnov, Kraví horu,...Více jsem o tomto místě napsal zde: https://petmikeska.blogspot.com/...



Na vrcholu také potkáváme další vrchaře včetně Jindřišky a Jirky z Valašského Meziříčí


Po lesních cestách, místy i dost náročných se dostáváme k dalšímu bodu VKK pramenu Osoblahy



Před Heřmanovicemi se nám nabízí krásný výhled na Zlatohorsko...

... a za chvíli jsme přímo v Heřmanovicích u kapličky, dnešnímu poslednímu místu


INFO
6/9: Vzdálenost 66 km, nastoupané metry 683 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3259263748


7. VYJÍŽĎKA
O dva dny později míříme nejdříve k vysílači na Ptačím vrchu u Nových Heřminov. Nakonec kopec není tak prudký jak jsme očekávali, navíc po zpevněném povrchu, dolů ale volíme trochu jinou cestu, navíc po nezpevněném povrchu.

Dneska se nám zdá že jedeme stále proti větru a navíc nás čeká opět cesta do kopce ke kostelu v Dětřichovcích.

Zpátky to pak bereme přes Bruntál a opět, jak jsme si už zvykli s krásným výhledem na Jeseníky s Pradědem


INFO
7/9: Vzdálenost 69 km, nastoupané metry 655 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3266591444

8. VYJÍŽĎKA
Osmá naše vyjížďka je nejdelší protože míříme na Zlatohorsko. Přes Heřmanovice vede naše cesta stále do kopce až k poutnímu místu Maria hilf - Poutní místo paní Marie Pomocné

Po lesní cestě, z které je pěkný výhled na Zlaté Hory, pak pokračujeme na nedaleký Výrův kámen, který je náš první dnešní bod VKK.


Podél Ski areálu Příčná pak si to svištíme do Zlatých Hor


Po sjezdu, ale hned zatáčíme na kraji Zlatých Hor do kopce a začíná nám náročné stoupání po asfaltu na Petrovy boudy. Po odpočinku si pak užíváme pěkný sjezd na druhou stranu směr Janov



O obec dál v Jindřichově si vystoupáme k odpočívadlu, poslednímu dnešnímu bodu VKK, které je na cestě do sousedního Polska.

Posledních 25 km pak už se jen vracíme do Krnova

INFO
8/9: Vzdálenost 69 km, nastoupané metry 655 m.
Trasa:https://www.strava.com/activities/3280456356


9.VYJÍŽĎKA
Poslední vyjížďku po letošních místech VKK jsme absolvovali 12 dubna. Po cyklostezce jsme nejdříve vyrazili do Neplachovic, odkud jsme začali pomalu stoupat k rozhledně Šibenice u obce Březová. Rozhledna byla postavena v duchu prvorepublikových bunkrů, kterých tu najdete v linii hned několik.



Zpáteční naše cesta vedla přes Velké Heraltice, kde jsme se občerstvili u okna restaurace 3Kaštany a Sosnovou, kde se nachází další novější rozhledna, která ale byla součástí VKK v loňském roce.

Kousek před Krnovem jsme pak navštívili naše poslední místo rybník u Lichnova. Krásné, klidné místo, kde jsme také mohli obdivovat množství žab



A tím vlastně naše putování za letošními místy VKK skončilo :)

INFO
9/9: Vzdálenost 55,8 km, nastoupané metry 620 m.
Trasa: https://www.strava.com/activities/3289507799

CELKOVÁ STATISTIKA
Vzdálenost: 496 km
Nastoupáno: 5752 m.


WEB VKK
www.vkk-bike.cz

FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/CHkVEpJXTCD3yac2A


VÝŠKOVÝ PROFIL



MAPA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .