Přeskočit na hlavní obsah

POZNÁVACÍ - LAVERTEZZO, LOCARNO

Po dvou dnech aktivit, přišel na řadu poznávací výlet. Opět jsme vyrazili směr švýcarské Locarno, tentokrát do obce Lavartezzo, která je na seznamu švýcarských památek. Nachází se zde dvojitý obloukový kamenný most ze 17. století Ponte dei Salti, pod kterým teče smaragdově zbarvená řeka Verzasca po krásně vytvořené a zabarvené skále. Na zpáteční cestě jsme se zastavili ještě v Locarnu, které patří mezi nejsevernější místa se středomořským klimatem.
ITINERÁŘ:
1) PŘÍJEZD: Z Krnova do Cannobio
2) CYKLISTIKA: Cannobio - passo Marco Pantani - Malesco - Cannobio
3) TURISTIKA: Mergoscia - Madone 2051 m. a zpět

4) POZNÁVACÍ: LAVERTEZZO, LOCARNO
5) RELAX: Prší a prší...večer na chvíli do města
6) CYKLISTIKA: Vira (230 m) - Alpe di Neggia (1385 m) - Maccagno
7) CYKLISTIKA: Majola Pass, St.Moritz

4. DEN: POZNÁVACÍ: LAVERTEZZO, LOCARNO 
Do Lavartezzo přijíždíme kolem desáté hodiny a jako první míříme k typicky středověkému, dvojitému obloukovému kamennému mostu ze 17. století Ponte dei Salti, pod kterým teče křišťálově čistá a krásně smaragdově zbarvená řeka Verzasca. Most bývá také nesprávně nazýván "římský most", protože jeho architektura se dvěma oblouky sahá až do období romantismu v sedmnáctém století.
Po částečném zničení, ke kterému došlo v roce 1868, byl most rekonstruován v roce 1960. Nedaleko mostu stojí farní kostel Madonna degli Angeli z 18. století, který je jediný barokní kostel v údolí.
Počasí dnes není úplně nejlepší, ale přesto tu najdeme ve vodě koupající se lidí, nebo také z cca 15 metrů skákající lidi nebo zvědavé potápěče.
Smaragdově zbarvená řeka Verzasca protéká úzkým údolím, často po hladce vyleštěné a zbarvené skále a vytváří mnoho zajímavých přírodních skalních bazénků a míst ke koupání.
Po kratší obhlídce okolí po dvanácté hodině se vracíme k autu a pokračujeme do města Locarno.
Aglomerace města Locarno čítá asi 40.000 obyvatel, z toho jich na 16.000 žije přímo ve městě. Město patří mezi nejsevernější místa se středomořským klimatem, díky čemuž také patří mezi nejteplejší místa Švýcarska.
Auto v Locarno necháváme na parkovišti u vlakového nádraží, které je celkem blízko centra a kde se právě koná mezinárodní festival, jehož hlavní cena je Zlatý Leopard (Leopardo d'oro).

V podloubí náměstí si pak ještě dáváme menší svačinku a nejen my :).
Z centra vedou další naše kroky do pěkného parku u jezera a poté i k přístavišti.
Jezero Lago Maggiore s rozlohou 212,5 km² (66 km dlouhé a max. 10 km široké, nadm. výška 193 m.) se rozpíná od Alp až k okraji Pádské nížiny. Vzniklo roztátím ledovce na konci poslední doby ledové. Většina (80 %) už leží v Itálii.
► TRASA
VIDEO

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .