Přeskočit na hlavní obsah

BARCELONA 2019 1/5: PŘÍLET, DOPRAVA

První den naší poznávací dovolené Barcelony patřil prakticky naší cestě z Krnova do Španělské Barcelony.
1/5 PŘÍLET DO BARCELONY ⤵
2/5 Gotická čtvrť, Placa d´Espanya, pevnost Montjuic
3/5 Park Güell, Sagrada Família, Gaudího stavby, Ciutadella Park

4/5 Aquarium, čtvrť a pláž La Barceloneta, Cathedral of Barcelona, Plaça d'Espanya, zpívající fontána
5/5 Odlet do Prahy

1/5 PŘÍLET DO BARCELONY, UBYTOVÁNÍ, DOPRAVA
Po ranní svačince nasedáme po deváté hodině s přítelkyní Yvett na vlak z Krnova a vydáváme na naší dlouhodobě plánovanou cestu do Barcelony.
Na letišti jsme asi dvě hodiny před příletem, protože se přiznám ještě jsem ani já ani Yvett letadlem neletěli. Zatím mé cesty byli spíše na kole, případně vlakem. Odbavení na letišti nakonec není tak strašné jak jsme si mysleli (ale měli jsme vše připravené) a v šest hodin se odpoutáváme ze země. Po dvouapůlhodinovém letu, o půl dáváte pak již za přítmí přistáváme v Barceloně.
Z letiště se dá dostat např. vlakem, metrem, ale my jsme zvolili Aerobus, který spojuje letiště prakticky s centrem města -  Placa Catalunya. Autobus jezdí opravdu co chvíli, je v něm i dost místa na kufry a cesta trvá cca 35 minut.
O půl desáté jsme na zmiňovaném Placa Catalunya (náměstí Katalánska), kde se chvíli rozhlédneme a poté se vydáme na cca kilometrovou cestu k našemu ubytování.
► FOTO
Fotogalerie
► UBYTOVÁNÍ
Ubytování jsme měli zařízené přes web Airbnb - www.airbnb.cz/rooms/26314788?. Na pokoji jsme měli klimatizaci, vlastní koupelnu, jen to lůžko mohlo být trochu měkčí. V budově byla také kuchyně s ledničkou, pračka,... Místo hlavně vyniká svoji polohou, protože všude bylo blízko, např. obchody, restaurace, trh nebo kavárny, které jsou otevřeny již od 6:00 hodin.
 DOPRAVA
V Barceloně lze využít různé druhy dopravy, my jsme na cestu z letiště využili Aerobus - 10,2 Euro zpáteční jízdenka (viz výše).
Více o dopravě z letiště: https://mesto-barcelona.cz/doprava-z-letiste

Na cestování po městě nejlépe vycházela jízdenka T - 10. Na jednu jízdenku za 10,2 Euro lze cestovat ve více osobách a to až na 10 jízd. Díky našemu ubytování jsme měli řadu míst relativně blízko, ale i přesto jsme absolvovali 8 jízd (4 jízdy x 2 osoby). Klasická jednorázová jízdenka na jednu cestu pak vyjde na 2,20 Euro. Nákup jízdenky z automatu byl bezproblémový.
Využili jsme dvě linky metra L1 a L3. Orientace zde byla také jednoduchá.

V Barceloně se také pohybovalo dost taxíků a to i ve dne. Všechny mají stejnou černožlutou barvu a dokonce i tarif. Také si zde leze půjčit kola, stojanů s koly je tu opravdu hodně, jenom ty červenobílé jak nás upozornil náš průvodce jsou jen pro místní lidi.
Více o dopravě v Barceloně: https://mesto-barcelona.cz/...

1/5 PŘÍLET DO BARCELONY
2/5 Gotická čtvrť, Placa d´Espanya, pevnost Montjuic
3/5 Park Güell, Sagrada Família, Gaudího stavby, Ciutadella Park

4/5 Aquarium, čtvrť a pláž La Barceloneta, Cathedral of Barcelona, Plaça d'Espanya, zpívající fontána

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .