Přeskočit na hlavní obsah

MEDVĚDÍ SOUTĚSKA - HOCHLANTSCH (1720 m.) - TEICHALM

Ve východní části centrálních Alp (oblast Štýrska), v přírodním parku Almenland vede řada stezek, ale ta nejpůsobivější vede určitě přes Medvědí soutěsku - Bärenschützklamm. Tato chráněná přírodní památka vede přes dřevěné můstky a žebříky, prochází se zde přes nezkrocené vodopády a strmé útesy až k jezeru Teichalmsee. My využijeme náročnější obchůzku přes vrchol Hochlantsch.

Další můj výlet do zahraničí byl tak trochu neplánovaný, od přítelkyně jsem dostal k narozeninám zájezd do Medvědí soutěsky (Bärenschützklamm).

Medvědí soutěska bývá opravdu hodně navštěvovaná, hlavně o víkendu, ale díky špatnému počasí zde byli nakonec jen tři české autobusy. Počasí nebylo pro tento typ výletu moc vhodné a přeložit či zrušit tento zájezd nemohli tak jen české cestovky.

Soutěska je jednostranná a vede dále vzhůru většinou jen díky důmyslnému komplexu vybudovaných cest. Výšlap může být pro normální lidi docela náročný. 
Většinou se zde lidé dostávají autobusy (cestovní kanceláří), které je pak vezmou na druhé straně u jezera Teichalmsee. Pokud se ale chcete vypravit autem, počítejte že vaše trasa bude náročnější, můžete využít jednu z těchto dvou tras: http://pernegg.at/...

Info: Budu udávat denní dobu, vzdálenost dle mapy a GPS hodinek (GPS zde v rokli nebyla tak přesná). Čas berte orientačně, protože jsme patřili mezi nejrychlejší z naší skupiny. Při větším počtu účastníků by jsme se v první části také určitě nepohybovali tak rychle a v druhé by jsme se více kochali výhledy, kterých jsme se bohužel kvůli počasí nedočkali.

► START MIXNITZ - 9:05 hod. / 0 km / 474 m.n.m.
V devět hodin přijíždíme do Mixnitz na autobusovou zastávku. Naštěstí zatím neprší a nemusíme hned vybalovat pláštěnky. Navlékáme na sebe nezbytné oblečení a jako poslední z naší skupiny vyrážíme od autobusu. 

► 9:26 hod. / 1,5 km (1,6 km) / 494 m.n.m.
Po asflatu vedou naše první kroky k začátku soutěsky k velké výletní restauraci a Informačnímu centru, kde jsme za necelou půlhodinu.


Pod dalšími našimi kroky se sklon cesty poté již daleko více zvedá, také okolí se proměňuje.

► 10:08 hod. / 3,5 km (3,9 km) / 771 m.n.m.
Lehce po desáté jsme u placeného vstupu do soutěsky

V soutěsce nás na 1,4 km trase s 320 m. převýšením čeká 109 mostů a 51 dřevěných žebříků s celkem 2500 dřevěnými příčkami po kterých povede naše cesta, která je zde ohraničena 300 metrů vysokými vápencovými stěnami a do nichž se po staletí míchal potok Mixnitzbach, aby vytvořil tuto jedinečnou roklinu.

Medvědí soutěsku lze navštívit v období od 1. května do 31. října, a to v čase od 7:30 do 16:00 hod. Vstupné pro dospělou osobu stojí 3,5 €. Mládež od šesti do šestnácti let zaplatí 2,60 €. Více...

Za vstupní bránou se cesta již citelně zužuje a po chvíli se začnou objevovat první dřevěné můstky, které prakticky lemují celou hlavní cestu soutěskou.


Na můstcích nejde moc předbíhat, a tak zpočátku musíme více čekat, nakonec odskočíme těm pomalejším a máme čas i na fotografování.


Cesta dále vede mezi drsnými horninami, krásnými vodopády a tůněmi. Dobré, pevné boty jsou zde třeba.


Výšlap po lávkách, žebřících a můstcích je pro netrénované tělo náročnější, ovšem naprosto bezpečný díky všudypřítomnému vysokému zábradlí.


► 11:00 hod. / 4,5 km (6,5 km) / 1039 m.n.m.
V jedenáct hodin jsme u chaty Bergwachthütte, kde se lze asi občerstvit.
Za chatou vede ještě kousek trasy podél říčky Mixnitzbach....

► 11:15 hod. / 4,9 km (7 km) / 1091 m.n.m.
...aby jsme po chvíli začali prudce stoupat po skále a opustili tuto soutěsku a říčku.


► 11:35 / 5,8 km (8,1 km) / 1209 m.n.m.
O půl dvanácté jsme byli u chaty Zum Guten Hirten, která bývá často plná, ale díky počasí i naší rychlosti tu zatím moc lidí nebylo. Navíc jsme měli vlastní batoh s pitím a jídlem, takže jsme si zde dali jen 10 minutovou zastávku.

Po cca 6 kilometrech a nastoupaných 735 výškových metrů, které jsme zvládli za 2,5 hodiny máme za sebou první část dnešní trasy, jednu z nejdelších soutěsek v Rakousku, která s více než 2 500 příčkami razí cestu úzkou rokli od obce Mixnitz až zde po restauraci Zum Guten Hirten. První část tohoto strmého chodníku byla postavena již v roce 1901, v roce 1978 byla Medvědí soutěska vyhlášena za přírodní památku.

Únavu ještě nepociťujeme a proto nevolíme lehčí variantu po louce a pastvinách a pokračujeme plánovaně dále do kopce na vrchol Hochlantsch (1 720 m.). Bohužel po chvíli co jsme odešli od restaurace, se spustil očekávaný déšť.


► 12:16 hod. / 7,2 km (9,9 km) / 12:16 hod. / 1396 m.
Další část trasy vede hlavně po zpevněné cestě k další chatě Steirischer Jokl, odkud jsou krásné výhledy do protějšího údolí. Bohužel dnešní počasí tyto výhledy nenabízí a tak až k chatě nezacházíme a z cesty odbočujeme na kamenitou cestu.


Sklon kopce se zvyšuje a my na dalším kilometru nastoupáme 300 metrů. Prší také čím dále více, prostě ideální počasí na takový výlet.

Počasí dnes opravdu výhledy nenabízí a když už si myslíme, že jsme na vrcholu, kříž nenacházíme a začínáme po cestě mírně sestupovat.

Po krátkém sestupu se nám ale naštěstí z mlhy vynořuje kříž a my víme, že vrchol dnes nemineme.

► 13:08 hod. / 8,5 km (11,5 km) / 1720 m.n.m.
Druhá část našeho výstupu trvá 83 minut a po 5,5 km a 511 nastoupaných metrech jsme na vrcholu vápencové hory Hochlantsch (1720 m.n.mn), nejvyšší hoře Štýrské pahorkatiny. (Celkem výstup trval 4 hodiny a byl dlouhý 8,5 km, přičemž jsme nastoupali cca 1240 m.)

Za dobrého počasí se z vrcholu Hochlantsch otevírá výhled i na druhou, dosud skrytou a stranu směrem k jezeru Teichalmsee a na okolní vrcholy východní části Alp.
Počasí je bohužel čím dál horší a tak se na vrcholu zdržíme jen něco přes pět minut a klesáme po technicky nenáročné cestě, po které ale teče potok vody směr jezero Teichalmsee u obce Teichalm, kde se obě cesty od restaurace Zum Guten Hirten spojují.

► 14:25 hod. / 12,3 km (15,6 km) / 1173 m.n.m.
Před půl třetí jsme u jezera Teichalmsee promrzlí a i částečně promočeni mimo pláštěnku. Víc zmoknout už nemůžeme a tak nejdeme hned do autobusu, ale naše kroky ještě vedou kolem jezera k osm metrů vysoké dřevěné "Trojské krávě", která je zhotovené z několika tisíců dřevěných destiček.

Nakonec na druhé straně jezera se zastavujeme ještě na chvíli na trzích a pak už spěcháme se převléct do autobusu, kde jsme před třetí hodinou.
CÍL TEICHALM - 14:50 hod. / 13,8 km (17,4 km) / 1170 m.n.m.


► INFO
(Mixnitz - vstup - rest. Zum Guten Hirten - Hochlantsch - kraj jezera - po obejití jezera Teichalmsee)
Čas:              5:45 hod. (9:05 - 10:08 - 11:35 - 13:08 - 14:25 - 14:50)
Nast. metry:  1280 m.  (474   - 771    - 1209 - 1720  - 1173   - 1173)
Vzdál..: mapa: 13,8 km (0      - 3,5     - 5,8    - 8,5    - 12,3   - 13,8) 

          dle GPS: 17,4 km  (3,9   - 3,9     - 8,1     - 11,5   - 15,6   - 17,4)
Nám trvala cesta v náročném terénu i s výstupem na Hochlantsch necelých šest hodin, ale byli u našeho zájezdu i lidé, kterým pochod i bez tohoto výstupu trval osm hodin.

Pokud se na zájezd také vydáte, doporučuji kvalitní obuv, funkční oblečení, dostatečné vrchní oblečení, případně pláštěnku. Pokud se nechcete občerstvovat na horských chatách přibalte si do batohu dostatek tekutin a svačinu
► ZNAČENÍ TRASY
Turistické trasy jsou v Rakousku značeny trochu jinak než jsme zvyklí u nás. Vše je značeno pouze jednou značkou v národních barvách (bílá, červená), v které bývá napsáno číslo trasy. Na ukazatelích je pouze časový údaj (jako např. v Tatrách), tzn. za jak dlouho na dané místo dojdete (u nás jsme zvyklí na údaje v kilometrech). Na rozcestníku chybí i údaj o nadmořské výšce.
► FOTOGALERIE
https://photos.app.goo.gl/dgGWjbYkL67ZhqXD6
- https://www.gpsies.com/map.do?fileId=inguvfvzcpbjphza


► ODKAZY
- www.vzhurunahoru.cz/trip.php?cis=1204
- http://pernegg.at/sport-freizeit/baerenschuetzklamm
- www.dovolenavalpach.com/blog/medvedi-souteska

http://out.ac/44BAi

► TRASA
- www.strava.com/activities/2691192521

- www.gpsies.com/map.do?fileId=inguvfvzcpbjphza


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .