Přeskočit na hlavní obsah

BARCELONA 2019 3/5: GAUDÍHO STAVBY, PARK GUELL, SAGRADA FAMILIA,

Úterý patřilo hlavně návštěvám míst, která nesou stopy po Antoni Gaudím, geniálním architektu s nezkrotnou dávkou fantazie - park Güell, katedrála Sagrada Familia, domy Casa Mila a Casa Batllo

ITINERÁŘ- 1/5 Přílet do Barcelony- 2/5 Gotická čtvrť, Placa d´Espanya, pobřeží, pevnost Montjuic
► 3/5 PARK GUELL, TURÓ DEL CARMEL, SAGRADA FAMILIA, GAUDÍHO STAVBY, ARC DE TRIOMF, CIUTADELLA PARK
- 4/5 Aquarium, čtvrť a pláž La Barceloneta, Cathedral of Barcelona, ulice La Rambla, Plaça d'Espanya, fontána Font Màgica de Montjuïc
- 5/5 Odlet



3/5 PARK GUELL, TURÓ DEL CARMEL, SAGRADA FAMILIA, GAUDÍHO STAVBY, ARC DE TRIOMF, CIUTADELLA PARK


► POPIS
Jedna ze včerejších rad, doporučení našeho průvodce byla, že pokud přijdeme do parku Güell, před osmou hodinou, tak nebudeme muset platit vstupné (10 Eur). Proto úterní ráno vstáváme trochu dříve a metrem se vydáváme do parku. Jak jsme si už zvykli u významných míst v kopci jsou eskalátory.


My vcházíme do parku bočním vchodem a jak po chvíli zjišťujeme placená je jen ta turisticky nejatraktivnější část do které vstupujeme až těsně před osmou. Nikdo nás ale nezastavuje a připojujeme se k dalším lidem, kteří tuto možnost také využívají.


Park Güell je rozlehlý park s architektonickými prvky situovaný nad Barcelonou na svahu hory Turó del Carmel obráceném směrem k moři. Park navrhl katalánský architekt Antoni Gaudí původně jako zahradní město. Výstavba parku proběhla v letech 1900–1914.

Jako první v placené části vstupujeme na terasu, kde jsou vidět vstupní brány, které nesou typické znaky Gaudího rukopisu: stylové věžičky, hra s oblouky, mozaikovitá práce a barevnost. Za nimi pak jde v vidět město i vzdálené moře.


Osobitý styl architekta se projevuje i v těch nejmenších detailech. Promenády jsou kryty sloupořadím se sloupy ve tvaru stromů, zvlněné tvary připomínají potoky lávy. Některé plochy architektonických prvků parku jsou kryty barevnými mozaikami z glazovaných keramických střepů či skla.




Z terasy pomalu scházíme po schodech ke vstupním budovám. 


V levém z nich je muzeum, do kterého si musíme vystát zatím menší frontu. V pravé budově pak lze si nakoupit suvenýry.

Z muzea je pěkný výhled na pěkně zdobené schodiště a na sál sto sloupů, kde se zrovna provádějí restaurátorské práce.

Porozhlédneme se ještě po okolí a míříme do další části parku.


Za nejzajímavější, placenou částí parku vstupujeme do neplacené části, kde lze mezi stromy spatřit další pěkné sloupořadí.


V původním plánu jsem měl dnes ještě cestu na horu Tibidado (512 m.) s pěkným kostelem a zábavním parkem a která ohraničuje Barcelonu od severozápadu. Ale bohužel přímý spoj už v září nejezdí a časově by jsme to asi nestíhali.

Aby jsme ale viděli Barcelonu i trochu z výšky, pokračujeme proto za parkem ještě kousek do kopce po nezpevněné zemině na Turó del Carmel (266 m.), odkud jsou také krásné výhledy.

Při zpáteční cestě procházíme další částí parku Güell a také opět na radu našeho včerejšího průvodce zkoušíme prý nejlepší zdejší pivo Estrella.


Při cestě k našemu dalšímu cíli narážíme na další z mnoha tržišt zde v Barceloně.

Před druhou hodinou jsme už začali pociťovat hlad a tak jsme zašli restaurace Raizes. V této menší restauraci ale s příjemnou obsluhou jsme si vybrali z nabídky poledního menu (9,9 Eur), teda z nabídky co jsme dokázali přeložit :). K menu jsme dostali zdarma ještě nápoj a mističku oliv.

Před třetí hodinou jsme už vidíme před sebou nádhernou katedrálu Sagrada Familia, jejímž autorem je opět Antoni Gaudí a které k úplnému dostavění zbývá posledních pár roků. 

Sagrada Família (oficiálně jako Temple Expiatori de la Sagrada Família, překladu Chrám Smíření zasvěcený Svaté rodině) je katedrála, kterou Gaudi postavil ve svém typickém modernistickém slohu jako poctu křesťanství a dozajista jde o jednu z nejoriginálnějších církevních staveb světa.

Katedrála je jednak jeden z největších symbolů Barcelony, ale také nejnavštěvovanější památkou v celém Španělsku a jeden ze skvostů kulturního dědictví UNESCO. Bohužel lístky dovnitř jsme nezískali, protože už byli vyprodané dlouho dopředu.

V Barceloně je také několik zajímavých domů,... 


...ale pozornosti nejvíce přitahují opět Gaudího stavby
Na ulici Passeig de Grácia nejdříve procházíme kolem domu Casa Mila, která se vyznačuje zakřivenou fasádou domu a obsahuje různé vypoukliny, oblouky a hrboly. Doporučuje se navštívit toto místo ve dne, ale i v noci, kdy je krásně nasvícené. Vstupné je zde pro dospělé 22 Eur.

Na té samé ulici, o kousek dále se pak nachází další Gaudího dům Casa Batlló, který se vyznačuje třpytivou fasádou vytvořenou z barevné mozaiky a se zvláštními vyčnívajícími okny neobvyklého obloukovitého tvaru. Vstupné je zde pro dospělé 23,50 Eur.

O půl šesté procházíme po nám již známém Plaça de Catalunya (náměstí Katalánska), kde se moc nezdržujeme. Snad jen u dotěrných a nebojácných holubů.



Po necelé hodině jsme u pěkného Vítězného oblouku (Arc de Triomf) za kterým se pak procházíme po pěkné kolonádě.



Za kolonádou se nachází městský park Ciutadella, který je označován za oázu klidu uprostřed tepajícího velkoměsta.




Park je bohatý na zeleň, ale lze si zde také zaveslovat na lodičkách nebo nakrmit kachny. Vedle parku je i malá ZOO, tu ale už nenavštěvujeme.

► FOTO
Fotogalerie



► MAPA
- https://www.strava.com/activities/2717933208





► NÁSLEDUJÍCÍ DNY
4/5 Aquarium, čtvrť a pláž La Barceloneta, Cathedral of Barcelona, ulice La Rambla, Plaça d'Espanya, fontána Font Màgica de Montjuïc
5/5 Odlet


► PŘEDCHOZÍ DNY
1/5 Přílet do Barcelony
2/5 Gotická čtvrť, Placa d´Espanya, pobřeží, pevnost Montjuic

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.