Přeskočit na hlavní obsah

DATOVÉ POLE PRO GARMIN

Na začátku si asi každý vystačí pouze s vestavěnými datovými poli přímo od Garminu. Ty nabídnou všechny běžně používané metriky, které jdou zobrazit na maximálně 4 polích. Postupně pak ale většina stejně vyzkouší i ty z obchodu Connect IQ, kde jdou stáhnout různé datové pole, které nabídnou také daleko více polí na jedné obrazovce, grafy nebo barevné rozlišení.


Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

3) DATOVÉ POLE (Data Field)

- Datové pole slouží u vámi vybrané aplikace (např. Běh, Kolo, Turistika, Tenis, Jóga) k zobrazení informací jako je např. vaše tempo/rychlost, vzdálenost, čas, srdeční tep, nadmořská výška. 
- Na jedné stránce můžete mít např. dvě, ale také osm těchto datových polí. Také si můžete zvolit kolik stránek chcete mít u vybrané aktivity.
- Datové pole zobrazují také data ze snímačů ANT nebo Bluetooth. 
Datové pole (Data Fields) jsou v podstatě většinou přizpůsobitelné pole, grafy, které můžete zobrazit na displeji vašeho Garminu.
Díky datovým polím můžete obohatit hodinky o další možnosti a také vylepšit své zařízení širším rozsahem statistických údajů.


A) Pro více aktivit 
B) Cyklistika
C) Běh (zvlášť stránky zde...)
D) Grafy (srdeční tep, výška)
E) Ostatní

A) PRO VÍCE AKTIVIT 

Vedle informací o času, vzdálenosti, tep,...zobrazuje i některé z vašich osobních lékařských informací.
Datové pole vám umožní nastavit a zobrazit některé z vašich osobních lékařských informací, které by mohly být užitečné v nouzových situacích. Je možné nastavit krevní skupiny, alergie a nemoci, které mohou být kritické v případě potřeby lékařské pomoci. 
Kromě zdravotních informací zobrazuje aplikace aktuální čas, dobu trvání aktivity (stopky), vzdálenost, tep a zónu tepu a dále pak je k dispozici možnost přepnutí zobrazení rychlosti a tempa. Pole je tak možno použít nejen na běh, ale i na cyklistiku apod.
► HIKING FILEDS  ★★☆ (upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Jelikož se jedná o datové pole, je třeba jej nastavit v nastavení aktivity např. kolo, běh, běh uvnitř, turistika,... 

Hodnocení

-  Pole se nedají upravit přes Garmin Express či mobilní Garmin Connect, ale jen v nastavení hodinek (Nastavení-Aplikace)



► HIKE BY JYQ
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Konfigurovatelné datové pole, vše máte na jedné obrazovce

Nastavení: Nastavení - Aplikace - Vyberte aktivitu - Datové obrazovky - Vyberte obrazovku - Údaje rozvržení 1 - Vyberte HikeByJyq



► PETERS PACER (Datové pole) ★★★  (upravitelné pole) 
(Existuje i podobná aplikace
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Vivoactive, Forerunner 935 a další)

Datové pole je vhodné pro běh, kolo, turistiku,...

Pokud máte starší zařízení s malou pamětí 
(Fenix3, d2bravo, Fr230, Fr235, Fr630, Vivoactive) a chcete používat veškeré funkce, instalujte si raději  Peter's (Race) Pacer - Aplikace.
(Tato aplikace je stejná jako "Datové pole", které ale používá asi 21 kb, což je příliš velká zátěž pro tyto starší zařízení . Aby se datového pole dalo používat na starších zařízeních připojených IQ zařízeních, byli omezeny některé funkce, aby mohly fungovat v rámci limitu 16 kb (např. nezobrazuje se první obrazovka)).

Černé pozadí má aplikace, bílé pozadí pak datové pole

Primárně je toto datové pole určené pro závody, ale můžete to samozřejmě používat např. i tréninku


Před zahájením aktivity se zobrazí úvodní obrazovka s údaji, na které se zobrazí následující data
- Aktuální srdeční frekvence (indikace + zóny)
- Konfigurovaný souhrn (můžete upravit v Garmin Express nebo v aplikaci Garmin Connect pro Android). Zde mám nastavené tempo 6:00 min/km, vzdálenost 10 km)
- Zbývající procento baterie
- Indikátor síly signálu GPS


Po stisku tlačítka Start se spustí stopky a zobrazí se Vám nová obrazovka, kde si můžete nastavit 

nejvyšší řádek: denní čas (výchozí) / aktuální tepová frekvence / průměrná rychlost / průměrná rychlost / perfektní tempo/ perfektní rychlost
horní levý řádek: průměrné tempo / průměrná rychlost / aktuální tepová frekvence / perfektní tempo* / perfektní rychlost*
- horní střední pole: rychlost, hladká rychlost (průměrná hodnota 5s), hladká rychlost (10s průměr), tempo, hladké tempo (5s průměrné)
- pravé horní pole (Ahead): čas dopředu / dozadu* oproti plánovanému tempu (viz níže)
- vlevo dole: čas aktivity
- vpravo dole: vzdálenost (konfigurovatelná)
- nejnižší řádek: Předpokládaný čas v cíli


Vysvětlivky*
- Perfektní tempo / rychlost: Pokud běžíte závod 10 km a chcete dorazit za 1 hodinu (prům. tempo = 6:00 min / km) a momentálně jste na 7 km v čase 41:30 hod.,znamená to, že máte 30 vteřin náskok, pak perfektní tempo Vám ukáže hodnotu 6:10 (min / km) 
- Vzdálenost (konfigurovatelná): Pokud se v závodě nachází značky zobrazující kilometry, stiskněte tlačítko LAP a vzdálenost se nyní koriguje na nejbližší kolo (např. 5.08 opraví na 5,... 8.8 opraví na 9, ...). Po stisknutí tlačítka bude vzdálenost nastavena a všechny průměry budou přepočítány na tuto novou vzdálenost (Když stisknete značku LAP omylem, můžete zrušit (poslední) opravu opětovným stisknutím tlačítka LAP (během 30 sekundového okna))
- Čas dopředu / dozadu (AHEAD): ukazuje jak si vedete oproti nastavenému tempu (např. na 6:00)

V Garmin Connect pak můžete u aktivity vidět i tento graf (u starších přístrojů ho uvidíte jen při záznamu přes aplikaci)
Zde mám plán 6:00 minut na kilometr a graf mi ukazuje jak jsem si vedl oproti plánu. Na začátku to bylo do kopce tak jsem mírně ztrácel, nazpátek pak z kopce a můj náskok tak oproti plánu narůstal

Hodnocení
+ Konfigurovatelné pole
+ Jde si nastavit vzdálenost a tempo běhu
+ Funkce Ahead vám ukáže jak si stojíte oproti plánovanému tempu
- Víc nastavení v dolních polích, např. průměrné tempo

► JFM 3bigSingle
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další) 

Datové pole, které nabízí několik informací na jedné obrazovce a díky vetším číslicím je vhodnější např. pro lidi s horším zrakem.Na starších zařízeních (Connect IQ 1) nejsou dostupné některé funkce, např. možnost přepínání mezi sporty, upozornění na slabou baterii,... 

Hodnocení
+ Ukazuje hlavní údaje jasně a přehledně
+ Konfigurovatelné pole


 Efficiency
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 230 - 935, Edge 520, 820 a další)
Datové pole vypočítává průměrnou běžeckou efektivitu pro posledních 10 vteřin uživatelova pohybu. Měřená hodnota je BpKM (Údery na kilometr). Tato jednotka vzešla z několika diskusí na běžeckých fórech a právě v návaznosti na tyto diskuse autor zkusil vytvořit i příslušné datové pole pro zařízení Garmin. Je možno použít i pro cyklistiku. Vyšší rychlost / lepší tempo společně s nižší tepovou frekvencí znamená nižší hodnotu BpKM a právě nižší hodnota značí lepší efektivitu



► All In One NOVÉ / TIP
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 230 - 935, Edge 520, 820 a další)Funkce, které jsou k dispozici, závisí na paměti, která je k dispozici pro vaše datové pole. Např. Fenix 3 (IQ 1) má 5 přizpůsobitelných polí s 21 konfiguračními možnostmi pro 3 profily aktivit (běh, kolo, ostatní). Fénix 5 (IQ 2) je to 5 přizpůsobitelných polí s 28 konfiguračními možnostmi pro 3 profily aktivit a další možnosti.


Hodnocení 
+ Lze použít pro více sportů (běh, cyklistika, ostatní) 
+ Zóny TF si bere z vašeho profilu na Connectu a není je tak třeba zadávat v nastavení pole.
U autora peterdedecker najdete více zajímavých aplikací

B) CYKLISTIKA

► SINGLE FIELD ★★★ (upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Jedno z nejoblíbenějších datových polí na Connect IQ, která nabízí vše potřebné a nabízí barevné odlišení tepových zón a kadence. Existuje i varianta pro běh

Hodnocení
+ Přehledný, dobře čitelný ciferník se všemi potřebnými údaji
+ Barevně odlišeny zóny tepové frekvence a kadence
+ Konfigurovatelné pole - kadence u kola a běhu, rychlost pro kolo, tempo pro běh (aktuální, průměrná, průměrná za 5 s. nebo 10 s.),...
- Zóny tepové frekvence je třeba nastavit v nastavení datového pole.




Od stejného autora je podobné datové pole, akorát jsou tam informace o tepové frekvenci


► SMARTCYCLE ★★★

(Fénix 3, Fénix 3 HR, Forerunner 920 a další)
Oblíbený ciferník v době, kdy nemám moc času dívat se po hodinkách. Zobrazuje méně informací, ale ty nejdůležitější.
SmartCycle sám určí, co se má zobrazovat na základě toho, jaké senzory jsou přítomné (watty, kadence, srdeční frekvence).
Když se zastavíte měla b
y ukazovat další informace (viz obrázek vpravo, ale mě to na Fenix 3 nefunguje)

Hodnocení
++ Pole tepové frekvence - barevné čísla podle tepové zóny a graf, který ukazuje v jakém pásmu jsem se nejčastěji pohyboval
+ V době kdy se nemám moc času dívat po hodinkách mi nabízené údaje stačí
-  Při zastavení by se měla zobrazit druhá obrazovka, což u mé F3 nefunguje.



SmartCycle určuje, co se má zobrazovat na základě toho, jaké senzory jsou přítomny (watty, kadence, tepová frekvence, rychlost). Modrá šipka ukazuje směr jízdy (občas to blbne), vrchní ukazatel zda jedete pod či nad průměrnou rychlost. Pokud je prům rychlost nižší tak doleva (červený proužek), pokud vyšší tak doprava (zelený proužek). Čím větší je rozdíl oproti prům.rychlosti, tím je šířka sloupce větší). U tepové frekvence velikost sloupce ukazuje, v které oblasti tepu jsem jel nejvíce, nejširší pruh ukazuje v které jedu momentálně - to ukazuje i barva tepové frekvence. Na fotce jde vidět, že jsem se pohyboval ve všech pěti zónách TF, nejvíce aerobní (modrá), pak anaerobní (zelená) a šedá (regenerační). Mezi kadencí a tepem ukazuje čára (barva se mění) stav baterie. Indikátor stavu baterie se změní na žlutou na 25% a červenou pod 15%.

Zelený proužek uprostřed dolní části ciferníku ukazuje stav baterie.


► DOZENCYCLE ★★☆ (upravitelné)

(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Datové pole přímo pro cyklistiku, pro další aktivity vytvořil autor jiné, viz zde.
V nastavení můžete změnit spodní a vrchní kadenci, zvolit bílé nebo černé pozadí. 

Hodnocení
+ Barevně odlišené zóny kadence (zadávají se v nastavení datového pole) a tepové frekvence
-  Údaje ve spodním poli a proc. tep. frekvence je na mě moc malé
-  Konfigurovatelné jsou jen dvě malé spodní pole

Kadence (při zastavení prům.TF - obr. 3)| TF aktuální a v %
Rychlost | Vzdálenost
Stupnice stavu baterie
Průměr. rychlost | (aktivní Bluetooth) doba aktivity

Ve dvou upravitelných polí (dolní pravé a levé) můžete zvolit z: nadmořská výška, nastoupané metry, kalorie, % stoupání, výkon (watty), odhadovaný výkon. Já zvolil viz obr. 1 a 3 -
Proc. stoupání | čas (signál GPS) | nast. metry



367BikeField (upravitelné)
Zobrazte až 9 polí na 1 obrazovce. 


► BIKE DATAFIELD ★★☆
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Datové pole s následujícími údaji: nadmořská výška s procentem stoupání, celkový výstup, aktuální rychlost (Km / h), uplynulá doba, ujetá vzdálenost, aktuální tepová frekvence, aktuální kadence, čas a stav baterie.
- Nadmořská výška: grafický pohled za posledních 18 minut (jeden vzorek každých 10 sekund)
- Tepová frekvence: grafický pohled za posledních 9 minut (jeden vzorek každých 5 sekund)
- Kadence: grafický pohled za posledních 9 minut (jeden vzorek každých 5 sekund)

Hodnocení
+ můžete se podívat na průběh sledované funkce v grafu
- někdy černé číslice splývají s grafem




► CYCLING SPEEDFIRST ★★☆ (upravitelné pole - zóny tepové frekvence)
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Další aplikace co ukazuje více údajů na jedné obrazovce. V nastavení se zadávají zóny tepové frekvence (nebere si automaticky z hodinek)
Celkem se mi toto datové pole líbilo, co bych vytkl, je že rychlost se ukazuje jen v celých číslech (chybí desetinné pole). Dále ještě u tepové frekvence bych raději uvítal barevné číslo či pole, než tu stupnici co tam je, případně jen stupnice aktuální barvy. Luštit, které políčko je nejvýše v době kdy nemám moc času prostě není dobré.

Na displeji se zobrazuje čas a stav baterie, v poli pak doba aktivity, nad. výška a barevně nastoupané metry, pod tím prům. rychlost, aktuální rychlost (velkým písmem), vzdálenost. Pod tím tepová frekvence, graf tep. frekvence a kadence


Hodnocení
+ Obsahuje všechny potřebné údaje
-  Ukazatel rychlosti neukazuje desetinná místa
-  Zóny tepové frekvence si nebere z hodinek, ale musí se zadávat ručně
-  Uvítal bych raději barevné pole či písmena u tepové frekvence a kadence


C) BĚH 

Datové pole pro běh najdete nově zvlášť na této stránce: Datové pole pro běh

D) GRAFY

1) Multi graf
2) Výškové profily
3) Grafy tepové frekvence

1) Multi graf


MY BIKING ★★★
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Nahoře stav baterie a hodiny. Pod tím:
Červená barva - tepová frekvence
Modrá barva - nadmořská výška
Oranžová barva - kadence
Zelená barva - rychlost
Grafy za posledních 5 minut (1 bod = průměr ze 3 sekund);


Hodnocení
Něco pro milovníky grafů, ve vrchní polovině se zobrazuje graf tepové frekvenci a nadm. výšky, ve spodní kadence a rychlosti





Další dvě grafické datové pole mají stejného autora (více od tohoto autora)


TRENDY RUN  ★★☆
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935)
Na ciferníku od českého autora si můžete nastavit např. vzdálenost, tepovou frekvenci (bere z profilu hodinek), graf tepové frekvence za 30 min., aktuální průměr kola a trend za posledních 5 kol, indikátor současného tempa oproti průměru, doba trvání
Na další koncepty se můžete podívat zde: https://www.behance.net





2) Výškové profily

ELEVATION AND GRADIENT GRAPH (upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Tato aplikace zobrazuje výškový profil spolu se sklonem stoupání. Barevný sloupec je podle sklonu kopce - zelená sjezd, rovina černá/bílá, do 3% modrá do 6%, žlutá do 10 %, oranžová do 15 % a nad 15% červená.


HODNOCENÍ ★☆☆
+ možnost nastavení frekvence zapisování dat a další upravitelné pole (zobrazení min. a max. výšky či aktuální, velikost grafu,...)
- Graficky se mi toto pole nelíbí



RACE FIELD ★★★ (upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Aplikace moc stažení nemá ale mě vyhovuje pokud jezdím podle tepové frekvence. Nabízí mi potřebné údaje ohledně tepu plus graf tepové frekvence za posledních 15 minut (ale lze nastavit i jiný časový interval)


Hodnocení
+ Graf tepové frekvence plus a dostačující údaje na jedné obrazovce


Nahoře - čas jízdy
Níže - aktuální rychlost, průměrná rychlost pod kterou je kadence (zelená: 85 - 105)
Graf srdeční frekvence za 15 minut (můžete si zvolit časové období)
- Zóny tepové používané jsou načteny z vašeho profilu na Garmin Connect (verze 7.0 a novější)
Dole - procento z maximální tepové frekvence (může se vypnout)
Napravo jsou údaje, které jsou také konfigurovatelné. V základu údaje ukazují ujetý čas a kilometry. Můžete si i nastavit cíl a pozorovat odpočet
Úplně dole je pak stav baterie




3) Grafy tepové frekvence

RACE GRAPHS ★★☆
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Datové pole zobrazuje v grafu průběh tepové frekvence nebo výkonu či rychlosti (podle uživatelského nastavení, jde nastavit i časový sek grafu).
Nad grafem vlevo se automaticky zobrazuje tempo nebo výkon v závislosti na aktivitě. Tempo pro běh, výkon pro cyklistiku.
Vpravo se zobrazuje podle nastavení buď zóna tepové frekvence nebo procento z tepové frekvence či aktuální tepová frekvence.
V grafu je možné zobrazit čárový graf který ukazuje srdeční frekvenci nebo tempo / výkon v závislosti na uživatelském nastavení.
U fotek můžete vidět na obrazovce (foto 1-3) - nahoře šedou nulu, protože nemám měřič výkonu (wattmetr) a pak zónu tepové frekvence (barva se liší podle zóny). Hlavní graf pak ukazuje průběh tepové frekvence a nejníže je čas jízdy. Na fotce 4 můžete vidět jiné nastavení: hlavní graf zobrazuje výkon a čárový graf tepovou frekvenci.


Hodnocení
+ Pěkný graf tepové frekvence, barevně odlišený podle tepových zón
-  V horním poli místo wattů by mohla být rychlost (není volitelné pole)
- Není konfigurovatelné

RUN GRAPHS ★★☆
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Forerunner 920 a další)
Zobrazují běžeckou kadenci, tepovou frekvenci a tempo běhu v pohybujících se grafech.

Tepová frekvence je hlavní graf (v základu nastaveno na 15 min.), a mění barvu v závislosti na aktuální tepové frekvenci. Tempo a kadence jsou zobrazeny jako linky.


HEART RATE AND TIME IN ZONE ★★☆

(Fénix 3, Fénix 3 HR, Forerunner 920 a další)
Toto jednoduché datové pole umožňuje zobrazit všechny relevantní údaje o srdeční frekvenci na jedné obrazovce. Zobrazí se srdeční frekvence a měřená zóna, stejně jako čas strávený v každé zóně během aktuální činnosti v barevném sloupcovém grafu. Zobrazení rychlosti srdečního tepu za minutu (BPM), procentuálního podílu maxima (HR% Max) nebo procentuální hodnoty srdeční frekvence (% HRR).


- TRENDING HR
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
S Trending HR máte na první pohled aktuální, maximální a průměrnou srdeční frekvenci a trend srdeční frekvence. Trending HR uchovává data o srdeční frekvenci za minutu a používá jedinečný design trojího ukazováčku, který vám dá srdcovou frekvenci ve stejných intervalech, což vám umožní okamžitě vidět dopad vaší současné úrovně úsilí.


HEART RATE ZONES CHART ★☆☆
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Toto datové pole poskytuje graf ukazující procento času stráveného v definovaných HR zónách

Hodnocení 
+ 4 volby grafiky
+ Možnost zadávat TF v %
- Zóny tepové frekvence se musí zadat v nastavení datového pole, bohužel si je nebere přímo z hodinek
-- Bohužel moc toho neukazuje, např. Smart Cycle ukazuje tento graf jen v jedné třetině, což plně stačí

- HRZMon+ (Heart Rate Zone Monitor+)

E) OSTATNÍ


- BEER TRACKER PLUS
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Kolik piv můžete ještě po vaší aktivitě vypít
BEERS
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Forerunner 920 a další)
Ukazuje kolik piva si můžete dát, aniž by jste přibrali na váze nebo které spálíte v datovém poli



VYZKOUŠENO ALE NELÍBILO SE:

ACTIVITYMONITOR ★☆☆

(Fénix 3, Fénix 3 HR)

Na Connect IQ má dobré hodnocení, ale pro mě zklamání. Uprostřed nahoře můžete mít aktuální srdeční tep nebo watty. Já wattmetr nemám, tak jsem zde použil tepovou frekvenci (foto 1). Zklamání je, že barva čísla tepové frekvence (TF) je stále stejná (červená) a nemění barvu podle zóny TF. Také ten prostřední pásek neodpovídá zónám TF, ukazuje jen v jaké části TF se nacházíte.

Hodnocení
- Barva tepové frekvence/ kadence/ wattů je stále stejná (ne podle např.    tepových zón)
- Stupnice je stejná pro tepovou frekvenci a watty, takže neodpovídá barevné stupnici tepové frekvence, jak ji znám např. z jiných ciferníků
- Nemá upravitelné pole



PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
MŮJ DENnové verze úvodní stránky mobilní aplikace Connect s jednodušším zobrazením vašeho dne


Návody, tipy, triky:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .