Přeskočit na hlavní obsah

APLIKACE PRO ZAŘÍZENÍ GARMIN

Na webu Connect IQ najdete přes 3000 aplikací (Applications), datových polí (Data Fields), vzhledů obrazovek (Watch Faces) a doplňků (Widgets).
Všechny nově stažené aplikace třetích stran (Applications), které jste si stáhli z Connect IQ, najdete v hlavním seznamu sportovních možností, jako je běh, jízda na kole, plavání, turistika,...



Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

0) Aplikace, Datové pole, vzhledy hodinek, Doplňky na Connect IQ
1) Vzhledy obrazovek
2) ► Aplikace
3) Datové pole
4) Doplňky 

2) APLIKACE PRO ZAŘÍZENÍ (Device App)

- Používají se pro záznam vnitřních, venkovních, nebo fitness aktivit (mohou se ale používat i pro jiné účely, např. navigaci, ke stahování tras, zdravotního stavu, stavu hydratace).
- Přístupné jsou přes tlačítko Start.
- Další aktivity, které např. nenajdete v hodinkách si také můžete stáhnout přes Connect IQ. 
Některé jsou zdarma, ale najdete ti čím dál více také placených aplikací. 
- Nastavení aplikací v hodinkách: Nastavení - Aplikace - Vyberte aktivitu - Datové obrazovky - Vyberte obrazovku - Pole ConnectIQ - a vybrat aplikaci (max. zde mohou být dvě).

- Kde najdete stažené vzhledy obrazovek, datové pole, aktivity, aplikace a jak je odinstalovat (fotonávod)

1) APLIKACE (Applications)


A) Aplikace pro měření spánku
B) Multisportovní a tréninkové aplikace
C) Ostatní

Jedná se o plně funkční aplikace běžící na hodinkách, které mohou obsahovat menu, stav (ukládání dat) a mohou být řízeny množstvím uživatelských interakcí. Je to přibližně stejné jak aplikace ve vašem telefonu

Všechny tyto aplikace jsou určené pro Fénix 3, ale takřka všechny i na Fénix 5 (i když u některých je, že jsou jen pro Fénix 5S) .


A) Aplikace pro měření spánku


V hodinkách je program, který měří spánkový režim a z něhož se dozvíte délku spánku, úroveň spánku a pohyb ve spánku. Během spánku se tepová frekvence (u Fenix 3 HR) zaznamenává po jedné minutě. Bohužel se mi ale údaje z tepové frekvence neukáží zvlášť u grafu spánkového režimu, ale jen v celodenním grafu tepové frekvence.
Spánek lze měřit i bez tohoto programu, program Garmin Connect umí sám rozpoznat dobu spánku, i když občas se mi už stalo, že špatně. Dobu spánku jde pak zpětně opravit v mobilní i PC verzi programu.
Zvýšení klidové TF bývá signálem, že něco není zcela v pořádku. Můžeme to pozorovat po cestování někdy i při běžné změně prostředí, na něž jsme zvyklí, nebo jen nedostatkem spánku. Také ale může jít o zvyšující se únavu např. následkem tréninku, nebo třeba přicházející nemoc.


- SLEEP AS ANDROID ★★☆

(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Nadstavba aplikace v telefonech s Androidem

- FENIX SLEEP ★★☆

(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5S)
Aplikace snímá Váš tep každou sekundu, oproti spánkového režimu od Garminu (ta snímá po jedné minutě) a přináší tak přesnější informace, které pak vidíte na ciferníku: průměrný tep, min. a max. tep za spánek (viz foto). Bohužel poté co opustíte tuto aplikaci, nikde v hodinkách ani v programu Garmin Connect tyto údaje již neuvidíte. Lze ale vytvořit v PC textový dokument (txt), který uložíte do hodinek a na který se budou tyto údaje zapisovat. Návod: https://forums.garmin.com/... (en)
Počítejte ale s tím, že přenos po jedné sekundě se projeví ve větší spotřebě baterie.


I když zapínáte a vypínáte tento spánkový program, tak Garmin tyto data spánku nerozpozná. Délku spánku tak opět určuje až program Garmin Connect.
Tuto aplikaci najdete v hodinkách pod pravým horním tlačítkem mezi sportovními aktivitami.



Hodnocení
+ Získáte přesnější údaje o tepové frekvenci za spánek - minimální, maximální a průměrnou
- Poté co ukončíte program už výsledky testu se v hodinkách už nenaleznete.
Můžete ale vytvořit textový dokument, kde se tyto údaje budou zapisovat a které pak přes PC můžete prohlížet
- Údaje se zapisují po sekundě a tomu odpovídá i větší spotřeba energie


B) Multisportovní a tréninkové aplikace


WORKOUT GENIUS (upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Nabízí spoustu datových polí (ne všechny jsou zdarma), která nejsou dostupná ve většině zařízení. Umožňuje nastavit širokou škálu rozvržení obrazovky
Má virtuálního partnera s proměnnou rychlostí (ve free verzi ale jen s konstantní rychlostí), umožňuje konfigurovat velikost, zvuky, vibrace, výstrahy a další. 
A v neposlední řadě má multisportový režim, který podporuje triatlon, duathlon, plavání a aquatlon. Je propojená s SportTracks, z kterého můžete do hodinek posílat např. své naplánované tréninky.
Stal se také vítězem na Connect IQ Developer Award 2017

Chcete-li změnit toto nastavení a přidat nové rozvržení a sportovní konfigurace, MUSÍTE vytvořit účet (FREE) na webových stránkách a zaregistrovat svou aplikaci (bezplatnou registraci). V základu je 5 polí pro běh.

Neexistují žádné možnosti KONFIGURACE pro tuto aplikaci v mobilním telefonu. Všechna nastavení a konfigurace MUSÍ být provedeny na tomto webu. Po registraci dostanete na 30 dnů plnou verzi, poté už můžete používat jen free verzi nebo si zaplatit prémiovou plnou verzi.
Více o se dozvíte zde: www.geniuswrist.com/WorkoutGenius/About

Hodnocení
-  Pole se nedají upravit přes Garmin Express či mobilní Garmin Connect, ale jen na webu
- Ve free verzi není automatická pauza
+ Hodně ji ocení příznivci multisportů (jen v prémiové verzi)
+ Virtuální partner s proměnnou rychlostí (jen v prémiové verzi)
+ Více jak 30 datových polí k použití
+ Možnost vybrat si z více sportovních aktivit, např.běh, pěší turistika, cyklistika, schodiště, eliptické stroje...


Pokud podle hodinek i rádi trénujete firma nabízí aplikace Trainer Genius a Workout Builder.

- PETERS PACER (Aplikace) (Existuje i podobné datové pole) NOVÉ
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Vivoactive, Forerunner 935 a další)

Aplikace umožňuje zařízením s malou pamětí používat veškeré funkce, které jinak nabízí Peter's (Race) Pacer - Datové pole. (Aplikace běží samostatně, nelze ji používat v kombinaci s nativní funkcí)
Černé pozadí má aplikace, bílé pozadí pak datové pole

Před zahájením aktivity se zobrazí úvodní obrazovka s údaji, na které se zobrazí následující data
- Aktuální srdeční frekvence (indikace + zóny)
- Konfigurovaný souhrn (můžete upravit v Garmin Express nebo v aplikaci Garmin Connect pro Android). Zde mám nastavené tempo 6:00 min/km, vzdálenost 10 km)
- Zbývající procento baterie
- Indikátor síly signálu GPS


Po stisku tlačítka Start se spustí stopky a zobrazí se Vám nová obrazovka
nejvyšší řádek: denní čas (výchozí) / aktuální tepová frekvence / průměrná rychlost / průměrná rychlost / perfektní tempo/ perfektní rychlost
horní levý řádek: průměrné tempo / průměrná rychlost / aktuální tepová frekvence / perfektní tempo* / perfektní rychlost*
- horní střední pole: rychlost, hladká rychlost (průměrná hodnota 5s), hladká rychlost (10s průměr), tempo, hladké tempo (5s průměrné)
- pravé horní pole (Ahead): čas dopředu / dozadu* (viz graf níže)
- vlevo dole: čas aktivity
- vpravo dole: vzdálenost (konfigurovatelná)
- nejnižší řádek: Předpokládaný čas v cíli


Vysvětlivky*
- Perfektní tempo / rychlost: Pokud běžíte závod 10 km a chcete dorazit za 1 hodinu (prům. tempo = 6:00 min / km) a momentálně jste na 7 km v čase 41:30 hod.,znamená to, že máte 30 vteřin náskok, pak perfektní tempo Vám ukáže hodnotu 6:10 (min / km) 
- Vzdálenost (konfigurovatelná): Pokud se v závodě nachází značky zobrazující kilometry, stiskněte tlačítko LAP a vzdálenost se nyní koriguje na nejbližší kolo (např. 5.08 opraví na 5,... 8.8 opraví na 9, ...). Po stisknutí tlačítka bude vzdálenost nastavena a všechny průměry budou přepočítány na tuto novou vzdálenost (Když stisknete značku LAP omylem, můžete zrušit (poslední) opravu opětovným stisknutím tlačítka LAP (během 30 sekundového okna))
- Čas dopředu / dozadu (AHEAD): ukazuje jak si vedete oproti nastavenému tempu (např. na 6:00)

V Garmin Connect pak můžete u aktivity vidět i tento graf (u starších přístrojů ho uvidíte jen při záznamu přes aplikaci)
Zde mám plán 6:00 minut na kilometr a graf mi ukazuje jak jsem si vedl oproti plánu. Na začátku to bylo do kopce tak jsem mírně ztrácel, nazpátek pak z kopce a můj náskok tak oproti plánu narůstal



Hodnocení
+ Konfigurovatelné pole
+ Jde si nastavit vzdálenost a tempo běhu
+ Funkce Ahead vám ukáže jak si stojíte oproti plánovanému tempu
- Víc nastavení v dolních polích, např. průměrné tempo


- CYCLING APP PROFESIONAL 
(upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Aplikace pomáhá při zlepšování vašeho cyklistického výkonu sledováním nejdůležitějších parametrů, jako je vzdálenost, rychlost a čas s vysokou citlivostí GPS . Navíc jsou podporovány vyladěné analýzy vaší jízdy, které jsou kompatibilní se snímači ANT + ™ pro měření srdeční frekvence, rychlosti, kadence, monitorování výkonu a teploty. 
K dispozici je plně funkční ZDARMA VERZE se základní sadou funkcí. To vám umožní intenzivně otestovat program zařízení Garmin, před možným upgradem na verzi PREMIUM s pokročilejšími funkcemi.

Vše FREE verzi najdete: 
- 9 volitelných údajů
- Tempo (aktuální / průměrné / nejrychlejší) za 1 km / míli
- Informace o kadenci (aktuální / průměrné / maximální)
- Informace o rychlosti (aktuální / průměrné / maximální) v km/h. nebo mph
- Informace o srdeční frekvenci (aktuální / průměrné / maximální)
- Informace o vzdálenosti v km nebo mílích
- Informace o kaloriích
- Informace o výšce (aktuální, pozitivní a záporný rozdíl) ve stopách nebo metrech
- Informace o senzorech GPS, BLE a ANT +
- Stav baterie v procentech a jako indikátor
Dále automatická funkce start/stop, ukončit/obnovit aktivitu, uložit/zrušit zaznamenanou aktivitu,  upozornění pro start/stop aktivity, formát času 12/24 hod..

Ve verzi PREMIUM
Zbarvení zóny srdeční frekvence, funkce Lap, procento stoupání, Odhad výkonu bez snímače ANT + na hodinkách s barometrickým výškoměrem, Podpora snímače teploty ANT +, Podpora ANT + Power Sensor pro hodinky Garmin s touto podporou, více konfigurovatelných polí

Hodnocení
+ Pokud si koupíte Premium funkci, dostanete toho opravdu hodně
+ Ve Free verzi pod tlačítky na levé straně máte k dispozici další volitelné pole ( na 2 řádcích)
+ Barevně odlišené ciferníku: šedé - bez signálu GPS, modré autopausa, zelené - aktivita, červené - manuální pauza
- Free verze toho až tak moc nenabízí, více dostanete u některých free datových polí
- Ve Free verzi se zobrazuje inzerce na placenou verzi, což už je po několika  inzercích otravné




WORKOUT BUILDER
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
S Workout Builder si můžete nastavit strukturované cvičení krok za krokem a pak už jen podle jejich pokynů cvičit. 

Systém se skládá ze tří hlavních pojmů - opakování, trvání a cíle. S těmito třemi složkami můžete vytvořit celou řadu cvičení, včetně intervalů, opakování a postupů. K dispozici jsou různé sporty a lze konfigurovat datová pole, barvy a typy výstrah. Více: www.geniuswrist.com/WorkoutBuilder/About


TRAINER GENIUS
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Trainer Genius nabízí způsob vytváření a provádění strukturovaného tréninku na každém inteligentním stroji, který podporuje protokol ANT + FE-C (protokol o fitness vybavení). Tato aplikace běží na všech zařízeních Garmin (Edge Explore a vívoactive HR included). Můžete si vytvářet tréninky na základě času a vzdálenosti a akce a mohou být zaměřeny na konkrétní sílu, odporu stroje, simulovanému sklonu nebo procenta vašeho FTP.


Více: www.geniuswrist.com/TrainerGenius/About


HIKING FILEDS ★★☆ (upravitelné pole)
(Fénix 3, Fénix 3 HR)
Jelikož se jedná o datové pole, je třeba jej nastavit v nastavení-aplikace např. kolo, běh, běh uvnitř, turistika,... 

Hodnocení

-  Pole se nedají upravit přes Garmin Express či mobilní Garmin Connect, ale jen v nastavení hodinek (Nastavení-Aplikace)



- HIKER

Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 735 a další)
Hiker je určen k procházkám, turistice, výletům. Aktivita je klasifikována jako Turistika.

K dispozici je jedna hlavní obrazovka zobrazující hodiny, časovač a čtyři přizpůsobitelné datová pole: vzdálenost, kroky, nastoupané metry, aktuální směr, tepová frekvence, nadmořská výška a tempo. Je-li v hodinkách obsažen kompas, zobrazí se nadpisem aktuální nadpis, jinak se bude zobrazovat směr pohybu z trasy GPS.

Následně se objevuje řada grafů, které znázorňují výšk.profil, tlak, teplotu (pokud je snímač teploty Garmin Tempe) a tepovou frekvenci. Tyto obrazovky poskytují přehled o posledních 4 hodinách. Grafy tepové frekvence a výšky se aktualizují každé 2 minuty a grafy tlaku a teploty se aktualizují každé 4 minuty. Pod jednotlivými grafy jsou zobrazeny různé statistiky.

Poslední obrazovka zobrazuje stopu jako reprezentaci cesty. Datový bod je zaznamenáván každé 2 minuty, pokud je k dispozici dobrý GPS signál. Start je reprezentován zeleným čtvercem a aktuální pozice je červený kříž. Pod stezkou je poslední známá dobrá pozice v souřadnicích.



C) Ostatní


- DWMAP
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Umožňuje prohlížení a sledování tras importovaných přímo ze serveru Strava, MapMyRun, Garmin Connect, Ride with GPS, Bikemap.net, GPX atd.

DwMap zobrazuje mapu trasy ve čtyřech různých úrovních zvětšení, vaší aktuální pozici a směru a trasu jízdy. Aplikace zaznamená vaši aktivitu také pomocí vestavěného záznamníku, včetně automatické synchronizace se zařízením Garmin Connect (a poté na adresu Strava atd.) A zobrazuje tři stránky datových polí, jako je rychlost, vzdálenost a tepová frekvence. Záznamník obsahuje také funkce automatické pauzy a funkce automatických fází.
Přehled o bezplatných funkcích a prémiových najdete zde...


- DROP FENIX 
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5S)
Tato aplikace Vám ukazuje rychlost, za jakou se vaše tepová frekvence vrací do normálu po cvičení. Díky tomuto programu, tak můžete porovnávat Váš stav, kondici.

Lidé v lepším kardiovaskulárním stavu se vracejí po fyzické aktivitě do své klidové tepové frekvence mnohem rychleji, než lidé se slabší kondicí.


Pokud je doba zotavení příliš dlouhá, hrozí vyšší riziko úmrtí než lidem s kratšími časy zotavení, bez ohledu na fyzickou kondici nebo jiných rizikových faktorů.
Tak jak u předešlého programu platí, že poté co opustíte tuto aplikaci nikde v hodinkách ani v programu Garmin Connect tyto údaje již neuvidíte. Lze ale vytvořit v PC textový dokument (txt), který uložíte do hodinek a na který se budou tyto údaje zapisovat. Návod:https://forums.garmin.com/...Rychlost, s jakou vaše tepová frekvence se vrátí do normálu po výkonu, mohou naznačovat fyzickou kondici srdce a riziko vzniku některých chorob. Lidé, jejichž tepová frekvence oživení doba je dlouhá, jsou vystaveni vyššímu riziku úmrtí než lidé s kratšími dobami zotavení bez ohledu na fyzickou kondici nebo jiných rizikových faktorů. Lidé v lepším kardiovaskulárním stavu se po fyzické aktivitě vracejí rychleji do své klidové tepové frekvence.
Více (včetně tabulek): http://www.enhancedmedicalcare.com/...


Aplikaci najdete v hodinkách pod pravým horním tlačítkem mezi sportovními aktivitami (tak jak ostatní aplikace).


Hodnocení
+ pěkné grafické prostředí
- bohužel výsledky najdete jen v paměti telefonu (a to si mudíte ještě nastavit)


- HEART ALARM
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Aplikace je určena pro ty, kteří mají problém s tepovou frekvencí. Můžete si nadefinovat minimální a maximální hodnoty tepové frekvence. Aplikace vás upozorní, pokud tyto hodnoty překročíte. Aplikace ale dost dává zabrat baterce (za 1,5 dne byla baterie vybitá, proto ji užívejte jen v případě potřeby)


Podobná aplikace je JMG-APP Alert HR


TOOTHBRUSH TIMER
(Fénix 3, Fénix 3 HR, Fénix 5, Forerunner 935 a další)
Pomůže Vám rovnoměrně rozložit čas při čistění zubů


PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Jaké vybrat hodinky Garmin
MŮJ DENnové verze úvodní stránky mobilní aplikace Connect s jednodušším zobrazením vašeho dne

Aplikace, Datové pole, vzhledy hodinek, Doplňky na Connect IQ
1) Vzhledy obrazovek
2) Aplikace
3) Datové pole
4) Doplňky 

Návody, tipy, triky:
- Tipy, rady, zkušenosti - FENIX 3/5
Garmin tipy a triky (NOVÉ)
Nastavení času a cíle spánku (NOVÉ)
Jak a kde zobrazit Aplikace, Datové pole, ciferníky,...v hodinkách
Aktivity a porovnání aktivit mezi sebou
Plánování a import tras v Garmin Connect
Jak zobrazit na hodinkách jméno volajícího
- Jak upravit a kde zobrazit Aplikace, Datové pole, Vzhledy hodinek a Doplňky
Garmin Face-It, aplikace na vytvoření vlastního ciferníku
Jak upravit Aplikace, Datové pole, Vzhledy hodinek a pomůcky

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .