Přeskočit na hlavní obsah

1/6 Z BRATISLAVY K BALATONU: Bratislava - Mosonmagyaróvár - Lébény - Takácsi

První den nás čekal přesun vlakem do Bratislavy a pak po pravém břehu Dunaje po cyklotrase 001A do Maďarska. Zde nejdříve po cyklostezkách a poté po méně čí více frekventovaných cestách. V Lébény jsme byli svědky soutěže o nejlepší guláš, v lázeňském Mosonmagyaróváru nás zaujalo okolí hradu a zastavili jsme se i v centru. Cesta vedla po rovině s větrem v zádech, slunce bylo trochu pod mrakem a tak jsme v této etapě dosáhli nejlepší průměrnou rychlost z našeho 6 denního výletu.
6 denního putování po Maďarsku, Rakousku a Slovensku
Ráno se přesouváme do České Třebové, odkud vlakem míříme do Bratislavy.
Pro tři osoby jsme platili 594 Kč +582 Kč = 1176 Kč  (Česká Třebová - Břeclav a Břeclav - Bratislava). Povinná rezervace i cena za kolo byla stejná 80 Kč za osobu.
Celkem tedy 392 Kč + 160 Kč - 552 Kč na jednu osobu.

Do Bratislavy přijíždíme kolem desáté hodiny právě v době kdy je zde po dešti.
Projíždíme kolem Grasalkovičova paláce na Hodžovo náměstí...
... a míříme k zrekonstruovanému Starému mostu, který byl znovu otevřen v roce 2016 pro tramvaje, cyklisty a chodce
Udělám pár fotek na protější most SNP a Bratislavský hrad...
... a pokračujeme po zajímavějším pravém břehu Dunaje přes Petržalku na Čuňovo po asfaltové cyklotrase 001A a Eurovelu 6.
Uvažujeme i o koupeli v čistém Rusovském jezeře, ale je to ještě brzo a tak pokračujeme k Maďarským hranicím, kde stezka podél Dunaje končí a my tak odbočujeme do obce Rajka.
Většinou po cyklostezkách pak pokračujeme do lázeňského města Mosonmagyaróvár s termálními prameny (více zde...). Tyto termály jsou vhodné pro: choroby kloubů a páteře v důsledku opotřebení, chronické záněty kloubů v inaktivním stádiu, neurózy, úbytek vápníku v kostech, poúrazové stavy.

V Mosonmagyaróvár se chvíli zdržíme, nachází se zde několik zajímavých staveb. Město bylo dříve součástí Jantarové cesty, která spojovala Baltské moře se Středozemním.
a po návštěvě centra se vydáváme dále...
Cesta dále pokračuje po frekventovanější cestě na Győr. Bohužel okraje silnice jsou zbroušené a tak se nejede vůbec dobře. Z cesty pak odbočujeme do obce Lébény známé díky románské bazilice sv. Jakuba z počátku 13. století.
V Lébény se zrovna koná místní soutěž o nejlepší guláš. Bohužel ochutnat nemůžeme, protože se teprve začal připravovat
Do obce Tét je provoz malý a cesta ubývá rychle
Z obce Tét jedeme opět po frekventovanější cestě se zbroušenými okraji do obce Gyarmat, kde se na kraji zastavujeme v restauraci Taverna Fókado. Prý zde mají dobrá jídla, ale my se zde jen lehce osvěžíme.
O něco dále pak poprvé vybalujeme stan. V dáli pozorujeme déšť a říkáme si, ještě že nás minul. Nakonec nás ale po půlnoci probudí pořádná bouřka.


INFO
Vzdálenost: 111,3 km
Nastoupáno: 153 m.
Čas: 5:58 hodin / 9:57 hod.
Prům.rychlost: 18,1 km/hod.
FOTO
VIDEO
MAPA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .