Přeskočit na hlavní obsah

ŠUMAVA - Z PLÁNĚ DO STRAKONIC A PŘES ČESKÉ BUDĚJOVICE VLAKEM DOMŮ

Sedmý den patřil odjezdu na vlak do Strakonic se zastávkou v Českých Budějovicích.
Poslední šestá noc na Šumavě nám propršela a déšť měl pokračovat i celé dopoledne, což nás zneklidňovalo, protože 40 kilometrů do Strakonic se nám v dešti moc jet nechtělo. Naštěstí předpovědi nevyšli a my jsme mohli vyjet jen po mokré silnici.

Cesta do Strakonic vede prakticky skoro celá z kopce a tak jsem myslel, že 2,5 hodiny bude stačit i s rezervou. Ale jak to tak bývá, vyjelo se později a problémy s navigací zapříčinili pozdější odjezd, než bylo plánované.

Nakonec do Strakonic přijíždíme po dvou hodinách, včetně zastávek. Díky tomu, že jsme vlastně opouštěli Šumavu jsme sestoupali 940 metrů a nastoupali jen 240 m.

Ze Strakonic již vlakem pokračujeme do Českých Budějovic a na mobilu sledujeme Meteoradar, protože nás zajímá zda se dešťový mrak vyhne Budějovicím, protože se zde chceme podívat.

Do Českých Budějovic přijíždíme za sucha těsně před dvanáctou a máme tak necelé dvě hodiny na prohlídku města.

Metropole jižních Čech na soutoku řek Vltavy a Malše s více než 750 letou tradicí nabízí pestrou mozaiku turistických zajímavostí. Protože každý kdo zde zavítá by si neměl nechat ujít návštěvu nepřehlédnutelné dominanty města Černé věže, jako první zde míříme také my. 

Černá věž byla postavena v letech 1550–1577 a pod vedením italských stavitelů vyrostla do tehdy závratné výšky 72,25 metrů. Věž zároveň sloužila jako zvonice a hláska. V interiéru věže se nachází 6 zvonů, největší je Bummerin váží 3,5 tuny. Z ochozu který se nachází 46 metrů nad zemí je po zdolání 225 převážně dřevěných schodů nádherný pohled na České Budějovice a okolí.

O kousek dále jsme již na náměstí, které s rozměry 133 x 133 m. je největší čtvercové náměstí v Česku a jedno z největších v Evropě. V jeho středu stojí barokní Samsonova kašna a poblíž je v dlažbě zasazen pověstmi opředený bludný kámen.




Ve městě zrovna probíhá multižánrový festival Město Lidem, Lidé Městu, který se vždy odehrává na konci léta v českobudějovických ulicích.
Ve vzduchu zde visí barevné deštníky a lampiony, ulice jsou plné vůní vybraných gastronomických specialit, pražené kávy a čerstvých květin. Kromě návštěvníků jsou v ulicích např. i akrobati, muzikanti, kuchaři, kadeřníci nebo streetartoví umělci.

Na náměstí si dáváme ještě výborný kuřecí salát v MET vietnamské restauraci a poté již nadšeni z města spěcháme zpátky na vlakové nádraží. 

I když jsme měli mít v Praze na přestup 27 minut nakonec díky zpoždění nám zůstalo cca 5 minut. Naštěstí se zde nemusí s kolem po schodech a také vlak z Prahy je zde hned na dalším nástupišti, takže vše nakonec stíháme a do Krnova pak přijíždíme před devátou hodinou.
FOTOGALERIE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

GARMIN: NASTAVENÍ ČASU SPÁNKU, MĚŘENÍ SPÁNKU, DÝCHÁNÍ, PULZNÍ OXYMETRIE

Od roku 2018 Garmin neustále vylepšuje měření spánku, tím že využívá pro jeho sledování stále více funkcí. Pokročilé sledování spánku se skórem spánku (Advanced Sleep Monitoring) sleduje spoustu metrik, které vám pomohou monitorovat a zlepšit váš spánek. Doby a fáze spánku jsou rozpoznávány na základě kombinace údajů o srdečním tepu, variabilitě srdečního tepu a tělesných pohybech. Cenná data pro analýzu a zlepšování spolehlivosti měření poskytují údaj o věku zadaný v profilu uživatele a detekovaná osobní fyziologická data.