Přeskočit na hlavní obsah

VYSOKÉ TATRY: 3) ZAKOPANE - GUBALOWKA

Třetí den našeho pobytu v Zakopane už nám bohužel nepřálo počasí a tak jsme aspoň navštívili Gubalowku, jedno z nejnavštěvovanější a nejoblíbenějších míst mezi turisty, kteří navštíví Zakopane.
STRÁNKY
3 den) ZAKOPANE - GUBALOWKA ⏬

Další cestopisy z Vysokých Tater > www.petruvblog.cz/...

3 den) ZAKOPANE - GUBALOWKA
Předpověď dnes slibuje celodenní déšť, naštěstí ale zatím neprší a tak se vydáváme po desáté hodině do města a na místní oblíbenou horu Gubalowka.
Cestou do města nás chytí menší přeháňka a tak se před ní na chvíli ukrýváme na místním tržišti v Zakopane.
Stále se dívám do mobilu na radar, podle kterého to vypadá, že by měl déšť na nějakou dobu ustat. Zatím si z tržiště ještě odskakujeme do města na kávu.

K lanovce na Gubalowku, která se nachází na konci tržiště pod ulicí Krupowki se vydáváme až po jedné hodině.
CENA VSTUPENKY 22.6 - 30.9.24. Více ZDE
Online: www.sklep.pkl.pl/ . Nakoupíte zde i další vstupenky v oblasti Gubalowka.
Obousměrná 28/35 zl.
Jednosměrná  22/28 zl.
Pokladna/automat
Obousměrná 32/39 zl.
Jednosměrná  32/26 zl.
Ostatní
Pes 10/5 zl
Jízdní kolo 10 zl.
Pozemní lanová dráha neboli "Zubačka" ze Zakopaného byla postavena v roce 1938 a poté modernizována v roce 2001.
Trať má délku 1298 m a překonává výškový rozdíl 299 m. (dolní stanice v Zakopane je v nadmořské výšce 823 metry, horní na Gubałówce pak v 1122 metrech).

Na trase jsou dva vozy, které pojmou asi 120 osob přičemž kapacita se uvádí 2.000 cestujících/ hod. Jízda jim trvá cca tři a půl minuty s průměrnou rychlostí cca 22 km/ hod. I přesto počítejte v sezóně s frontami. 
Před druhou hodinou jsme již na plochém a takřka bezlesém hřebeni Gubałówka, který se tyčí přímo nad Zakopane.
Počasí je pořád proměnné, občas lehce zaprší pak na chvíli přestane. Bohužel tak na pěkné výhledy můžeme dnes zapomenout.

Z hřebene je jinak krásný výhled na panorama polských Tater a dole ležící Zakopane. Ale také při dobré viditelnosti na Podhale, Pieniny, Gorce a Beskid Żywiecki s jejich slovenskou částí.
Z lanovky se vydáváme směrem na západ, směrem na Butorowy Wierch. Cesta vede zlehka do kopce po asfaltové silnice, přičemž z obou stran je lemována restauracemi, stánky s občerstvením, regionálními výrobky, suvenýry,... 
O zábavu tu také není nouze, je zde bobová dráha, lanové centrum a zabaví se tu i děti. Najdete tu i tuto kapli Matki Boskiej Różańcowej.
Po hřebenové cestě procházíme dále kolem celoročně otevřené horní stanice lanovky.
Za lanovkou pak vcházíme do jedné z několika zdejších restaurací Karczmy Honielnik (google mapy), a jak všude v okolí Zakopane si nemůžeme stěžovat ani na obsluhu, velikost porcí nebo chuti jídla. 
Po jídle už nejdeme dál na západ, kde se nachází o 40 metrů vyšší Butorowy Wierch. Na hřebeni se nachází nespočet stánků s různým zbožím. Vracíme se zpátky k lanovce, za kterou se nachází 102 metrů vysoký televizní vysílač, který se nám kvůli mrakům nakonec ztrácí ve tmě. 
Před pátou jsme pak zpátky v Zakopane, kde si jdeme ještě na chvíli sednou do centra.
Další den se počasí ještě více zhoršuje. Ráno z okna na chvíli vidíme špičky hor, které se nám po chvíli ukrývají v mracích.
Po bohaté snídani opouštíme naše ubytování a před odjezdem domů ještě míříme na místní trh, kde ještě nakupujeme sýry, ovoce, zeleninu.

INFO (Zakopane - Gubalowka)
Vzdálenost: 8 km
Nastoupáno: 130 m.
Sestoupáno: 130 m.
Čas pohybu: 1:41 hodin
Čas: 3:51 hodin
Celkový čas: 8:25
FOTOGALERIE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.