Přeskočit na hlavní obsah

ŠUMAVA - PŘESUN DO NOVÉ HUTĚ-PLÁNĚ A DO CHURÁŇOVA

Po třech nocích v Železné Rudě jsme se třetí den našeho pobytu na Šumavě přesunuli východněji, 8 Km za obec Kvilda do obce Nové Hutě, část Pláně. Po ubytování jsme se ještě vydali do nedalekého Churáňova.

► ŠUMAVA 2020
(Ostatní dny jsou zvlášť pod odkazem na nové stránce)

4 den) PŘESUN DO NOVÉ HUTĚ-PLÁNĚ A DO CHURÁŃOVA

Před desátou opouštíme naše ubytování v Železné Rudě a vydáváme se na cyklobus, který má dost volných míst, oproti tomu, který jede na Kvildu od Plzně. Původní záměr byl vystoupit v Srní a podívat se na vlčí výběh, ale dnes byli dost velké poryvy vzduchu a tak jsme raději dojeli cyklobusem až na konečnou do Kvildy (1065 m.), která je druhou nejvýše položenou obcí v České republice a kde žije cca 140 obyvatel.

Kvilda patří mezi nevýznamnější turistická střediska na Šumavě a má i pěkné interaktivní informační středisko.

Přesunem do Kvildy jsme se už dostali do výšky nad 1000 m.n.m. a v této výšce se už budeme většinou pohybovat v druhé části našeho pobytu na Šumavě.

Z Kvildy do našeho ubytování to pak máme už jenom 8 km a vítr nám naštěstí spíše fouká do zad.

Po jedné hodině přijíždíme do našeho ubytování Penzion Pláně, který se nachází v obci Nové Hutě, část Pláně.

Na první pohled nás zaujme velice klidné místo a krásný pohled do okolí. Bohužel další věci už nás tolik neuspokojí. Na pokoji není televize, wi-fi prakticky nefunkční, nevybavená koupelna a i když je zde restaurace (otevřena do 5 hodin), tak mi zde chybí kuchyňka. Co můžeme ale pochválit je bohatá a výborná snídaně.

Po ubytování máme před sebou skoro celé odpoledne a proto vyrážíme do nedalekého Churáňova. Nejdříve přicházíme k bývalému skokanskému můstku v Zadově, který dnes slouží jako rozhledna.

Vstupné na rozhlednu je 60 Kč, ale za tuto cenu návštěva rozhledny nestojí, protože výhled je jen na jednu stranu a tak tolik toho zde nejde vidět.

Od můstku míříme do Churáňova a i když toho tolik nejde vidět, máme čas na menší procházku.

V Churáňově se zastavujeme na oběd do Bufetu pod Stadionem.

I když je to vlastně bufet, je zde velký výběr a jídlo tu mají výborné (i dle recenzí). Náš výběr je kuřecí steak s pečenými brambory a zeleninovým salátem za 135 Kč a také výborné lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou za 75 Kč.
FOTOGALERIE
TRASA
- www.strava.com/activities/3967645411 Z Kvildy do Pláně
- www.strava.com/activities/3969283731 Po Zadově, Churáňově
MAPA
DALŠÍ DEN
VLČÍ VÝBĚH V SRNÍ, MODRAVA, BŘEZNÍK, PRAMEN VLTAVY, KNÍŽECÍ PLÁNĚ

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .