Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN EDGE 520 PLUS - 4) NAVIGACE

DALŠÍ NOVINKOU, KTEROU PŘINÁŠÍ VERZE 520 PLUS JE NAVIGACE

Edge 520 uměl na navigační trase pouze sledovat šipku na takřka prázdné obrazovce (basemap).
U Edge 520 Plus nově najdete barevnou Cyklo mapu Evropy a také některé navigační funkce jako např. navigace na start vyjížďky, uloženou pozici. Má funkci přepočítání trasy a zobrazuje navigační upozornění.


Edge 520 Plus je tlačítkový, takže pohyb v mapě není zrovna snadný. Musíte mít aktivní posun mapy a poté můžete tlačítky upravovat velikost mapy. 
Co bohužel nejde je pohyb ve výškovém profilu, což mi občas chybělo.
--------------------------------------------------------------------------------
Další mé články, informace, recenze přístrojů značky GARMIN: https://petmikeska.blogspot.com/...
--------------------------------------------------------------------------------
MENU:

1) Úvod
2) Nastavení
3) Během aktivity
► 4) NAVIGACE
5) Live segmenty Strava, Garmin
6) Trénink
7) Předinstalované aplikace, Connect IQ, Garmin Connect
8) Statistiky, historie

4) NAVIGACE


Edge 520 Plus má u navigace pár omezení oproti vyšším řadám (800, 1000). 
Nemůžete v navigaci vyhledat adresu a poté navigovat k této adrese. Také nemůžete vyhledávat ve vaší blízkosti body zájmu (POI) a navigovat se k těmto bodům jako jsou adresy, města, křižovatky, restaurace, ubytování, jídlo a pití (vyjímka jsou vámi uložené body např. domů, práce, ...) 

Obojí ale prakticky nepoužívám, ale k místo navigování na Body zájmu (POI) si můžete stáhnout novou aplikaci Yelp od Garminu, kde můžete podle názvu a kategorie např.vyhledat restauraci, zjistit jestli má otevřeno a pak se k ní nechat navigovat.

Komu by byla nahraná Cyklo mapa Evropy nedostačovala, může si přikoupit podrobnější Topo Czech mapy.



NAVIGACE


Bez nutností připojení k internetu vás navigace např. upozorní na nadcházející odbočky nebo vás bude navigovat zpět na trasu v případě špatného odbočení.
Nastavení Navigace najdete zde....

MOŽNOSTI NAVIGACE

1) Po trase, kterou vám připravila navigace
K této navigaci tak nepotřebujete žádné připravené trasy, navigace je vám vytvoří sama. 

  A) "Zpět na start" vyjížďky a to "Na stejné trase" nebo "Nejpřímější trasou". 
  B) Na "Uloženou pozici" (např. domů) 
2) Po trase, kterou jste si nahráli do přístroje
Pokud jste si trasu samy vytvořili (přes webový nebo mobilní Garmin Connect, Strava, GPSies, Mapy.cz,...), případně si ji stáhli z webu.
A) Soubory ve formátu .gpx, .tcx
B) Trasy z webu Garmin Connect
C) Trasy z webu Strava, přes nainstalovanou aplikaci Strava Routes (menu -
Connect IQ)
D) Po absolvované trasy (z jízd z historie)

3) Podrobnosti navigační trasy


Největší rozdíly mezi trasy, které připravila navigace (N) a které jste si nahráli do přístroje (P) 
Pozn. při klasickém nastavení. V nastavení je možnost volby přepočtu odchylky na dotaz, automaticky, vypnuto

- Při odchylce od trasy:
N: Pokud se odchýlíte od plánované trasy, navigace vám neoznámí, že jste se odchýlil od kurzu a automaticky vám trasu hned přepočítá
P: Pokud se odchýlíte od plánované trasy, na přístroji se objeví nápis "Odchylka od kurzu". Chvíli přístroj počká jestli se nevrátíte zpět na trasu, ale pokud budete pokračovat dále, přístroj vám trasu přepočítá. Pokud nadále budete ignorovat navigační pokyny, navigace se sama ukončí.

- Na displeji uvidíte
N: vaši pozici na mapě
P: vaši pozici na mapě a na výškovém profilu

Garmin používá k vytváření navigačních tras funkci Trendline Popularity, díky níž využívá miliardy tras a dat z aplikace Garmin Connect aby vám nabídl co možná nejlepší trasu. Vychází z cest, které cyklisté nejvíce využívají, což ale samozřejmě může ale také nemusí být ta nejlepší cesta, ale díky ní se můžete vyhnout špatným nebo neoblíbeným cestám. 

Na oblíbené trasy se můžete podívat i na webu Garmin Connect
(Trénink - Mapa Heatmap). 
Garmin má také rozdělení populárních tras podle kategorií (silniční, MTB,...), bohužel lidé jak vkládají aktivity na Connect, tak zřejmě při změně kola nepřepnou např. z jednoho typu kola na druhý a na silniční Heatmapě se tak objeví i trasy z MTB tras a naopak.



1) PO TRASE, KTEROU VÁM PŘIPRAVILA NAVIGACE

     A) Navigace "Zpět na start" (u spuštěné aktivity)

Pokud musíte z jakéhokoliv důvodu přerušit vaši cestu a vrátit se zpátky, můžete se nechat navigovat "Zpět na start".


Navigací připravená trasa je pevně daná. Pokud omylem nebo z vlastní vůle opustíte tuto trasu navigace trasu přepočítá a vytvoří vám objízdnou trasu, která vás dovede zpět na původní trasu. Pokud nebudete akceptovat ani tuto náhradní trasu, navigace se opět ozve u další křižovatky. Stále se vás bude snažit vrátit na plánovanou trasu, ale už nepočítá, že by jiná cesta mohla být kratší, stále je vázána na tu původní plánovanou trasu.


Navigovat "Zpět na start" můžete (přes pravé horní tlačítko):
► Na stejné trase
► Nejpřímější trasa


Na trasy, které mi připravila navigace si nemůžu moc stěžovat, je vidět, že díky funkci Trendline umí přístroj nabídnout lepší trasy jak v minulosti. Samozřejmě se ale určitě najdou i špatné trasy. Pozn. zkoušel jsem jen navigaci po silnici.

Test

Test 1: Poprvé jsem vyzkoušel cestu přes město a byl jsem překvapen, že cesta byla opravdu nejpřímější. Navigace mě vedla přes město jak po cestách tak i po samostatných cyklostezkách.

Test 2: Původní moje cesta je vyznačena na mapě jako modrá čára (foto 1), přístroj mi ale vybral zpátky jako nejpřímější růžovou čáru. Moje původní čára (modrá) je asfaltová cesta, která zčásti je užší a nesmí po ní auta, proto s ní navigace asi nepočítá, nebo ji prostě nezná a volí tuto cestu (druhou nejkratší).
Na displeji při změně směru objeví automaticky navigační obrazovka (foto 2) a u výškového profilu pak aktuální profil (foto 3)

- Pokaždé, když jsem opustil plánovanou trasu, navigace mi trasu automaticky přepočítala a na další křižovatce mě naváděla zpět na původní trasu (foto 1)
- Když jsem se vydal úplně špatným směrem, navigace mi doporučila se obrátit (foto 2)
- V případě kdy jsem se vydal neznámými uličkami, které navigace nezná, navigace mlčela (foto 3)


     B) Navigace na "Uloženou pozici" (Menu - Navigace - Uložené pozice)

Zde můžete navigovat na "Uložené pozice", které jste si uložil v přístroji přes "Označit polohu". Mohou to být vaše oblíbené místa či orientační body.

Oproti navigaci "Zpět na start" není připravená trasa pevně daná
Pokud omylem nebo z vlastní vůle opustíte tuto trasu navigace, také trasu přepočítá a vytvoří vám objízdnou trasu. Pokud ale najde jinou, např. kratší cestu, nebude vás stále posílat na původní trasu, ale bude vás navigovat již po nové trase.

Test: I zde jsem zkusil opustit naplánovanou trasu, která vedla po hlavní cestě a kterou mi nabídl přístroj a sjel jsem na souběžnou vedlejší cestu. Přístroj mi také neoznámil odchylku od kurzu (jak u předem naplánované trasy), ale trasu hned přepočítal (jak u "Zpět na start") a vedl mě po této vedlejší cestě. Na rozdíl od navigace "Zpět na start" se mě ale nesnažil na každé křižovatce posílat zpět na hlavní plánovanou trasu, ale trasu asi přepočítal úplně a nechal mě jet po této vedlejší cestě až domů. I zde se během navigace zobrazoval jen aktuální výškový profil.

2) PO TRASE, KTEROU JSTE SI NAHRÁLI DO PŘÍSTROJE

Edge 520 plus umí navigovat podle tras, které jste si připravili nebo stáhli z některých webů, např. Garmin Connect, Mapy.cz, GPSies.com, Strava (ty mají zvlášť ikonku),...


VŠECHNY STAŽENÉ TRASY NAJDETEMenu - Navigace - Trasy
Před navigací si můžete v "Možnosti trasy" změnit nastavení, filtrovat trasy Garmin/Strava nebo trasu odstranit.

UPOZORNĚNÍ:
Vždy počkejte až se vám trasa nahraje, někdy to trvá chvíli, jindy delší dobu. Když jsem vyrazil dříve, trasa se sice během cesty nahrála, ale některé ukazatele nebyli tak přesné.



NA NAVIGACI MŮŽETE POUŽÍT:

A) Soubory ve formátu .gpx nebo .tcx., které jste si nahráli do přístroje. 
Trasy si můžete vytvořit nebo stáhnout z různých webů a uložit ve zmiňovaných formátech do složky New Files.
Soubor .tcx dokáže nést více informací, např. můžete přidat do mapy trasové body (wayiponty), pokud to váš program umí (např. Garmin Connect a gpsies.com ano, ale u mapy.cz, strava.com to není možné. 

Nejjednodušší je stáhnutí trasy přes mobilní aplikaci Connect nebo vestavěnou aplikaci Strava Routes (Menu - Connect IQ)


B) Trasy z webu Garmin Connect

Na webu Garmin Connect, si můžete trasu vytvořit (návod) nebo najít na mapě. Poté si je můžete také stáhnout do vašeho zařízení, ať z webu nebo jednodušeji přes mobilní aplikaci Connect (foto). Trasy od ostatních uživatelů, které si chcete stáhnout musíte označit hvězdičkou aby se vám zobrazili v mobilním Connectu.


A jdeme na samotnou navigaci podle trasy připravené trasy z Garmin Connect, nebo stažené (.gpx a .tcx) např. z GPSies, Mapy.cz,...
Menu - Navigace



Na mapě můžete sledovat vaší pozici, případně i "Virtuálního partnera" (foto 1). V případě nadcházející změny směru se vám automaticky na displeji zobrazí mapa s pokyny k odbočení (foto 2 a 3)

Na obrazovkách pak můžete dále sledovat na výškovém profilu (foto 1) vaši pozici, případně i Virtuálního partnera, pokud máte tuto kartu aktivovanou (foto 2). Pokud trasa obsahuje i trasové body (waypointy) najdete tu kromě těchto bodů i vzdálenost a čas k těmto bodům (foto 3). Pokud dorazíte k místu trasovému bodu (waypointu), zobrazí se vám tato informace na aktuální obrazovce (foto 4)


Pokud omylem nebo z vlastní vůle opustíte trasu navigace (foto 1), dostanete na aktuální obrazovce upozornění "Odchylka od kurzu" (foto 2), které tam chvíli zůstane, protože navigace čeká že se vrátíte zpět na trasu. Pokud se ale nevrátíte zpět na trasu, navigace po chvíli trasu přepočítá a vytvoří vám objízdnou trasu, která vás dovede zpět na tu plánovanou (foto 3 - tmavě fialová je plánovaná trasa, světle fialová pak objízdná trasa, která mě navedla zpět na tu plánovanou). 


Další příklady, když opustíte plánovanou trasu:
Pokud navigace nenajde objízdnou trasu, bude se vás snažit vrátit zpátky (foto 1). Pokud navigace nezná trasu nedostanete žádné pokyny (foto 2). Po návratu zpět na plánovanou trasu dostanete upozornění na displeji přístroje (foto 3). 
Jakmile budete ignorovat navigaci a pojedete jiným směrem, navigace se sama vypne.


C) NAVIGACE PODLE NAHRANÉ TRASY Z APLIKACE STRAVA ROUTES

Na webu Strava.com (My Routes) si můžete trasy vytvářet i díky pomocí Heatmap, která vám znázorní, které cesty jsou cyklisty nejpoužívanější. Díky rozšíření pro webový prohlížeč Chrome strava-map-switcher můžete vytvářet trasy na webu Strava i na podkladových mapách: mapy.cz, mapy.cz satelitní, OpenStreetMap, OpenCycleMap, Transport, Outdoors a mtbmap.cz (návod).

Pokud jste si vytvořili trasu na webu Strava (My Routes), tak se vám automaticky stáhnout do přístroje díky předinstalované aplikaci Strava Routes (Menu - Connect IQ). Musíte mít ale aktivní internet a Bluetooth.

Ve složce Connect IQ pak otevřete "Strava Routes" a vyberte vaší trasu. Poté již můžete vyrazit, případně vaší trasu najdete v Menu - Navigace - Trasy

U této navigace je to stejné jako u předešlé navigace, jen u navigace z Strava.com není karta s trasovými body (waypointy), ale máte tu kartu s vašimi oblíbenými segmenty. 
- Na kartě najdete začátek a konec segmentů, které vás čekají na vaši plánované trase (foto 1). Pamatujte, že oblíbených segmentů (označené hvězdičkou) se vejde do přístroje maximálně 100. 
- Na mapě pak také uvidíte značky segmentů (foto 3)


D) NAVIGACE PODLE JIŽ ABSOLVOVANÉ TRASE
1) Navigace - Trasy - Možnosti trasy - Vytvořit novou položku a vybrat si z uložených jízd
2) Nebo Menu - Historie - Jízdy - vybrat trasu - Vytvořit trasu. Trasa se pak objeví v Menu - Navigace - Trasy

Pokud máte například oblíbenou tréninkovou trasu, můžete si vybrat některou jízdu z historie a díky Virtuálnímu partnerovi pak závodit s touto aktivitou.
Virtuální partner bude kopírovat rychlost z vaší nahrané trasy a můžete se tak při tréninku srovnávat právě s výkonem této nahrané trasy.

V nastavení si můžete upravit tempo Virtuálního partnera (VP), nebo např. když vám moc vzdálí "Resetovat funkci VP" a začít tak soutěžit od začátku



3) PODROBNOSTI NAVIGAČNÍ TRASY
Poté co si vyberete trasu po které se chcete navigovat (ať přes aplikaci Strava Routes - foto 1, nebo ostatní - foto 2) se můžete také podívat podrobnosti trasy. Najdete tu Shrnutí (foto 3),...

... a dále mapu trasy, výškový profil, nastavení (kde si můžete zvolit např. barvu vaší trasy), okruhy a volbu odstranit trasu.

Poznámka: Při navigaci jsem spustil segment, který končil na jiném místě než vedla navigační trasa. Protože mě segment naváděl mimo trasu, navigace se mi vypnula a já ji musel spustit znova.

Manuál:

MENU:

1) Úvod
2) Nastavení
3) Během aktivity

4) NAVIGACE

5) Live segmenty Strava, Garmin
6) Trénink
7) Předinstalované aplikace, Connect IQ, Garmin Connect
8) Statistiky, historie

Komentáře

  1. Pohyb ve vyskovem profilu mozny je. Pri zobrazeni vyskoveho profilu staci podrzet prave horni tlacitko (enter) na cca 2-3s. Zobrazi se pak ikony plus a minus profil lze zoomovat.
    Stejne funguje i navi. Neni potreba chodit do menu pro priblizovani. Aspon tedy na mem Edge 530

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edge 530 už je trochu jiný než 520+, ale už ho nemám tak to nemůžu zjistit. Ale dík za info :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.