Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN EDGE 520 PLUS - 1) ÚVOD

Edge 520 patří k jedním z nejoblíbenějších cyklopočítačů, který díky široké škále tréninkových funkcí, podpoře množství bezdrátových senzorů a různého příslušenství je zaměřený především na výkonnostní jezdce. 
Nový Edge 520 Plus ale díky mapě a některým navigačním funkcím bude zajímavý i pro cykloturisty.


Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

MENU:

► 1) ÚVOD
2) Nastavení
3) Během aktivity
4) Navigace
5) Live segmenty Strava, Garmin
6) Trénink
7) Předinstalované aplikace, Connect IQ, Garmin Connect
8) Statistiky, historie

1) ÚVOD

VE ZKRATCE
- Podpora ANT+ snímačů, např. čidla rychlosti, kadence šlapání, měřiče výkonu a srdečního tepu.
- Díky Bluetooth připojení můžete na displeji vidět příchozí hovory, SMS, zprávy z Messengeru nebo komunikovat s programem Garmin Connect.
- Podporovány jsou Strava Live segmenty, díky nimž můžete virtuálně soutěžit s absolutně nejlepším časem, nejlepším časem přátele, který je vám nejblíž v žebříčku nebo se svým nejlepším časem.
- Také tu najdete další předinstalované aplikace Strava Route, TrainingPeaks a BestBikeSplit
- Najdete tu také výpočet FTP (odhad funkční limitní hodnoty výkonu), výpočet watt/kg, podporu funkcí dynamiky jízdy na kole (Cycling Dynamics), doby potřebné pro regeneraci, vyhodnocení času stráveného v jednotlivých tepových zónách nebo cyklistické VO2Max

Přístroj se ovládá sedmi tlačítky což je lepší při nepříznivém počasí či pro určitou skupinu cyklistů, zato u navigace, pokud potřebujete přibližovat či oddalovat mapu je ovládání o něco horší. 

Dále zůstávají všechny fyzické parametry: dobře čitelný barevný LCD displej kde si můžete zobrazit až 10 údajů a mít více jízdních profilů. Rozměry těla jsou 49 x 73 x 21 mm, rozměry obrazovky 35 x 47 mm (diagonálně 2,3 cm), trochu se jen zvýšila hmotnost na 62,5 g (z 60 g.).

Nalezení satelitů je opravdu rychle, ať jsem byl na různých místech, přístroj nalezl satelity velmi rychle. Zápis trasy byl přesný, bez jakýkoliv problémů.


Pokud máte uložené oblíbené místo, např. odkud často začínáte svou vyjížďku, (např. doma), přístroj se vždy po nalezení satelitů zkalibruje na uloženou nadmořskou výšku. Vždy tak máte startovací nadmořskou výšku stejnou např. 320 m. a ne pokaždé jinou.

Těm kterým nesedí malý displej (820 má stejnou velikost), ovládání tlačítky nebo chce používat více navigačních služeb může zvolit Edge 820/1030




Životnost baterie se udává až 15 hodin, při navigaci až 9 hodin. Výdrž se ale snižuje např. používáním nejen Bluetooth, ATN+ snímačů, připojením k internetu nebo podsvícením displeje, ale také když jsem měl stažených více datových polí z Connect IQ, tak se mi zdálo že ubírají na výdrži.
Pokud jsme měl hrudní pás, zapnuté bluetooth a data měl jsem po 2:40 hodinách již jen 53 % baterie.
S hrudním pásem a zapnutým bluetooth jsem měl po 3:53 hodinách 52% baterie. Ale jednou mi vydržel i 13:50 hodin.
U navigace mi vydržel Edge 520 Plus i 9 hodin, ale ne po celou dobu mi běžela navigace, protože jsem chvíli i stál. 

ZŮSTÁVÁ
- Barometrický výškoměr
- Voděodolanost IPX7 - vydrží ponoření do vody o hloubce 1 metr po dobu 30 minut
- Podpora GPS a GLONASS
- ANT+ umožňuje spárovat přístroj s externími čidly rychlosti, kadence šlapání a srdečního tepu, dále wattmetry Vector, s dálkovým ovládáním, zpětným cyklistickým radarem a variabilními svítilnami Varia a také s akčními kamerami VIRB
- Bluetooth umožňuje propojení s telefonem resp. programem Garmin Connect, Díky tomu můžete např na displeji vidět příchozí hovory, SMS a zprávy z messengeru (při aktivním internetu) na které lze reagovat přednastavenými odpovědmi.
- Live track: díky této aplikaci mohou mít vaši přátelé nebo rodiny přehled o vašem pohybu. Garmin také podporuje konkurenční Strava Beacon.
- Podpora aplikace Strava: předběžně načteny Live segmenty Strava a aplikace Strava Route
- Garmin Connect: webový a mobilní on-line deník, kde si můžete zobrazit historii vašich jízd a tréninků včetně všech naměřených dat a přehledných grafů


NOVINKY
- Integrovaná cyklomapa celé Evropy
- Navigační funkce: navigace po nahrané trase, přepočítání trasy, zpět na start, zpět na uložené místo.
- K vytváření navigačních tras používá funkci Trendline Popularity, tzn. na základě analýzy cest ostatních uživatelů.
- Podporuje dohrání map.
- Nově zde 
naleznete funkce zaměřené na srdeční frekvenci a výkon, např. FTP (odhad funkční limitní hodnoty výkonu), výpočet watt/kg, podporu funkcí dynamiky jízdy na kole (Cycling Dynamics), doby potřebné pro regeneraci, vyhodnocení času stráveného v jednotlivých tepových zónách nebo cyklistické VO2Max.
- Aktualizovaný algoritmus segmentů Strava, který je přesnější pro závodní segmenty.
- Automatická detekce nehody s odesláním zprávy s aktuální pozicí.
- GroupTrack (online sledování členů skupiny) a posílání přednastavených Rider-to-Rider zpráv mezi jezdci.
- Zvukové výzvy: na okruhy, výkon, tempo/rychlost, srdečního tepu a navigační upozornění.
- Akcelometr, který využijete při aktivitách 
s vypnutým systémem GPS např. na trenažeru. Rychlost, vzdálenost a kadence počítají právě pomocí akcelerometru v zařízení.
- Přístroj můžete používat jako externí displej a zobrazovat si na něm datové obrazovky z kompatibilních hodinek Garmin.
- Funkce Physio TrueUp, která synchronizuje statistiky mezi více sporttestery
- Malé rozdíly v rozložení datových stránek.


CO ZDE CHYBÍ (oproti vyšším řadám)
- Dotyková obrazovka (oproti Edge 820/1030)
- WiFi pro automatické nahrávání (oproti Edge 820/1030)
- Neumí se připojit k senzorům Bluetooth Smart (oproti Edge 1030) a vy tak např. nemůžete používat jiné hrudní pásy než s ANT+
- Nepodporují body zájmu (adresy, hotely, restaurace...) (oproti Edge 820/1030)
- Neumí navigovat na konkrétní adresu (na cíl). Edge 520/520 plus umí jet jen podle předem vytvořené trasy (ale dokážou navigovat na uložené waypointy) (oproti Edge 820/1030)
- Nemá poslední verzi FirstBeat metriky (jak u Edge 1030) pro stanovení doby regenerace, tréninkové zátěže a efektu, Edge 520/520 plus jen dobu regenerace a VO2 max (oproti Edge 1030)
- Není kompatibilní s externí baterií (oproti Edge 1030)
- Nemá režim úspory baterie 
(oproti Edge 820/1030)



CENA
Zatímco základní model Edge 520 stojí u Garmin.cz 6 390 Kč, model Edge 520 Plus 7 690 Kč, což není mnoho - jen samotná cyklomapa Evropy stojí okolo 1 300 Kč. Premium Bundle s hrudním pásem, čidlem kadence a rychlosti stojí 10 290 Kč a MTB Bundle 8 990 Kč.s držákem pro horská kola, dálkovým ovládáním a silikonovým pouzdrem


Garmin Edge 520 Plus lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>



520 / 520 Plus

520 Plus / 820

520 Plus / 1030


Za zapůjčení děkuji firmě Garmin.cz

Zdroje
- https://www.garmin.cz/...
- https://www.dcrainmaker.com/...


MENU

1) ÚVOD

2) Nastavení
3) Během aktivity
4) Navigace
5) Live segmenty Strava, Garmin
6) Trénink
7) Předinstalované aplikace, Connect IQ, Garmin Connect
8) Statistiky, historie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .