Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN EDGE 520 PLUS - 3) BĚHEM AKTIVITY

Jak jsem už psal podrobněji v "Nastavení", jednotlivé profily si můžete přizpůsobit. Můžete si zobrazit až pět obrazovek, plus si můžete aktivovat další stránky jak např. výškový profil, mapu, Virtual partner, kompas,...

Pokud srovnám moji starší Edge 800, tak spuštění Edge 520 Plus je přibližně stejné, ale za to nalezení satelitů je velmi rychlé, až jsem byl překvapený.

Další výborná věc je, že když máte uloženou svou pozici, tak se vždy přístroj zkalibruje právě na tuto nadmořskou výšku.
Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze
MENU:

1) Úvod
2) Nastavení
► 3) BĚHEM AKTIVITY
4) Navigace
5) Live segmenty Strava, Garmin
6) Trénink
7) Předinstalované aplikace, Connect IQ, Garmin Connect
8) Statistiky, historie


3) BĚHEM AKTIVITY

Pokud chcete, ještě než vyrazíte, změnit profil aktivity, můžete ho přes pravé horní tlačítko. 
Pokud máte ale naplánovaný trénink v kalendáři, jako první vám přístroj nabídne možnosti tréninku a až poté možnost volby profilu


- Během aktivity můžete na displeji sledovat různé údaje, které si můžete zvolit pro každý profil jiné.

► CO LZE ZOBRAZIT NA DISPLEJI

- Na displeji si tedy můžete zobrazit 1 -10 polí (foto 1), ale také si zde můžete stáhnout datové pole z obchodu Connect IQ, které může zabrat jen pro jedno či dvě pole (foto 2) ale většinou je na celou obrazovku (foto 3)


LIVE SEGMENTY STRAVA/GARMIN

Ty, které už pohltila honba za segmenty (Garmin nebo Strava) mohou využít Live segmenty (více zde...). 

Karta s oblíbenými segmenty se zobrazí vždy automaticky, jakmile budete v dosahu segmentu. Neuvidíte tak všechny segmenty, které vidíte u trasy na webu či mobilu, ale jen ty co jste si označili hvězdičkou nahráli do přístroje.
- Na právě probíhajícím segmentu máte okamžité srovnání se svým nejlepším časem, nejlepším časem vašeho nejbližšího konkurenta z řad přátel nebo absolutně nejlepším časem. A to bez nutnosti mít přístup na internet. 



VÝŠKOVÝ PROFIL

Kartu s výškovým profilem můžete využít při více činnostech:
- Výškový profil můžete jednak sledovat při aktivitě, kde vidíte aktuální výškový profil (foto 1).
- Pokud máte spuštěnou navigaci, můžete vidět na výškové profilu trasy vaší pozici a případně také Virtuálního partnera (foto 2)
- U segmentů můžete vidět vaší pozici a vašeho konkurenta na segmentu (foto 3).


VIRTUÁLNÍ PARTNER

Pokud si aktivujete Virtuálního partnera (VP), můžete s ním také soupeřit. Uvidíte váš zisk/ztrátu oproti VP (foto 1).
Rychlost Virtuálního partnera si můžete také upravit při aktivitě (přes pravé horní tlačítko), případně pokud se vám např. více vzdálí, můžete ho během cesty resetovat a začít s ním soupeřit od začátku (foto 2 a 3).

Také můžete závodit oproti dřívější aktivitě, v tom případě VP kopíruje vaší rychlost minulé aktivity, což je asi nejlepší využití této funkce. Máte tak srovnání času/délky náskoku, ale vidíte i vzájemnou pozici na výškovém profilu (tak jako u navigace). Zde si neupravujete rychlost, ale tempo Virtuálního partnera tak jako u navigace (foto 3).


TRASOVÉ BODY (WAYPOINTY)

- Pokud jste si do navigace stáhli trasu s trasovými body (wayiponty) uvidíte mezi dalšími obrazovky i tu s vašimi trasovými body (foto 1)
V případě že jste si trasu stáhli do přístroji přes Strava Routes objeví se vám karta s vašimi oblíbenými segmenty (s hvězdičkou) a s jejich začátkem a koncem (foto 2). (Strava Routes trasové body nepodporuje).
- Symboly začátku i konce segmentu lze vidět i na mapě (foto 3)


DALŠÍ FUNKCE

- Kompas vám ukazuje směr jízdy a vaše souřadnice.
- U shrnutí okruhů máte přehled o časech a rychlosti jednotlivých okruhů.
- Pokud máte v obou pedálech wattmetry Vector, využijete měření dynamiky jízdy na kole (Cycling Dynamics), které vám poskytne informace o celkovém podaném výkonu nebo zvlášť pro levou a pravou nohu, vyvážení levé a pravé nohy, místa a osy působení síly na pedály apod. (u nás mají všichni jednopedálové měřiče výkonu, tak jsem to nemohl vyzkoušet).
- Garmin 520 Plus podporuje osvětlení a radar Varia, který vás upozorní na blížící se vozidla za vámi. Od zelené, která značí pomalu jedoucí vozidlo až po červenou, která znamená velmi rychle jedoucí vozidlo. Na pravém okraji je formou tečky zobrazeno přibližování vozidla (viz šipka) Více: mtbs.cz/...

GROUP TRACK A LIVETRACK

Pro následující funkce GroupTrack a LiveTrack je třeba si aktivovat LiveTrack v mobilní aplikaci Connect (a ten mít spárovaný s Edge 520 Plus). Nevýhoda je, že obě funkce mají velkou spotřebu energie.

Oproti Edge 520 přináší Plusko funkci GroupTrack. Pokud chcete sdílet svoji pozici s ostatními účastníky skupiny, musíte je mít v přátelích na Garmin Connect, mít také společně spárované telefony a přístup k internetu. 

Funkci GroupTrack ocení hlavně ti, kteří jezdí často ve skupině a chtěli by mít přehled o přátelích ze skupiny (např. v dlouhých stoupáních nebo při srazu skupiny). Na mapě můžete sledovat jak svoji pozici, tak svých přátel (foto 1 a 2) a to až do vzdálenosti 40 km. Díky tomu tak můžete zůstat v kontaktu i tehdy, když se ztratíte z dohledu (např. při technickém problému). Na obrazovce můžete vidět také rychlost a vzdálenost připojeného člena skupiny (foto 3)

Přes pravé horní tlačítko se můžete také podívat na připojené členy skupiny, jejich rychlost a vzdálenost od vás (foto 2) nebo odeslat přímo z přístroje jednu z přednastavených frází do dalšího kompatibilního přístroje (foto 3) a to díky funkci Ride to Ride (např. u technického problému). To jsem nemohl vyzkoušet, protože hodinky Fénix 5 tuto funkci zřejmě nepodporují.

Další sdílení polohy přináší známý LiveTrack, která umožňuje, pokud je LiveTrack ještě aktivní, vaší rodině a přátelům prostřednictvím e-mailu nebo Twitteru sledovat vaše tréninky, závody nebo cesty v reálném čase a to včetně několika tréninkových dat (průměrná rychlost, čas, vzdálenost a nadmořskou výšku,...). Foto 1 - mobil, foto 2 - web

► TRÉNINK

K tréninku můžete použít vytvořené nebo stažené tréninky z Garmin Connect nebo TrainingPeaks. V menu přístroje najdete i intervalový trénink nebo možnost závodění s předchozími aktivitami. Více zde...



► INFORMACE Z TELEFONU

Během vaší aktivity můžete při propojení Edge 520 Plus přes Bluetooth k telefonu (Android nebo iOS) si nechat na displeji přístroje zobrazovat 
- upozornění na příchozí hovory a SMS (foto 1 a 2)
zprávy z Messengeru, pokud máte připojení k internetu (foto 3)
- upozornění na slabou baterii v mobilu (foto 4)




Na zprávy můžete vybrat odpověď z přednastavených frází

DETEKCE DOPRAVNÍCH UDÁLOSTÍ

Pokud budete chtít mít tuto novou funkci aktivní, je třeba nejdříve zadat v Connect jeden až tři kontakty: Nastavení - Nouzové kontakty - Přidání nouzového kontaktu (zde jen kliknete na vybraný kontakt  z adresáře). 
Na tyto kontakty se pak budou zprávy o nehodě posílat, musíte být ale připojený k internetu.
- Po nehodě bude po 30 sekundách (foto 1) odeslána tato informace vašim zadaným kontaktům přes SMS zprávu s vašim jménem a aktuální pozicí (souřadnice GPS). Pokud váš kontakt obsahuje i emailovou adresu přijde tato zpráva i na email vašemu kontaktu (foto 4). 
- Pokud nepotřebujete pomoct můžete tuto zprávu přímo z přístroje (foto 2) nebo telefonu zrušit (foto 3).
Já jsem to vyzkoušel dříve než jsem chtěl. Sjížděl jsem z kopce a pod ním na kostkované dlažbě zabrzdil a zůstal stát. Po chvíli mi pak naskočila na displeji tato zpráva jestli nepotřebuji pomoct. 


Ukázka zprávy, která došla na email a do mobilu.

Pokud chcete manuálně zažádat o pomoc: Menu - Kontakty

► UKONČENÍ AKTIVITY

Po uložení aktivity se vám zobrazí doporučená doba regenerace, případně váš nový rekord. Více najdete v sekci: Statistika, Historie

MENU:

1) Úvod
2) Nastavení
3) BĚHEM AKTIVITY
4) Navigace
5) Live segmenty Strava, Garmin
6) Trénink
7) Předinstalované aplikace, Connect IQ, Garmin Connect
8) Statistiky, historie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .