Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN FENIX 3 - BĚH

Asi nejvíce uživatelů bude využívat hodinky hlavně k běhu a právě v této aktivitě jsou hodinky velmi silné a nabízí snad všechny možnosti, co uživatel může požadovat. 




MENU:
1) VZHLED A KONSTRUKCE
2) FUNKCE HODINEK
3) MENU HODINEK
4) ► BĚH
5) PLAVÁNÍ
6) CYKLISTIKA
7) CONNECT IQ A GARMIN CONNECT
8) GPS, GLONASS + VÝDRŽ
9) GARMIN SAPPHIRE HR OPTIC 


PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Garmin Fénix 3 - recenze
Garmin Fénix 5 první zkušenosti
Jaké vybrat hodinky Garmin
Tipy, rady, zkušenosti s Fenix 3/5
Aplikace, datové pole, ciferníky, widgety na CONNECT IQ (Které jsem vyzkoušel na Fénix 3)
Jak upravit stažené aplikace, vzhledy hodinek, datové pole, pomůcky pro Fénix
Jak zobrazit na hodinkách jméno volajícího
Garmin FACE-IT, aplikace na vytvoření vlastního ciferníku
Nový webový Garmin Connect

4) BĚH


V hodinkách nalezneme různé druhy běžeckých aktivit jako obyčejný běh, trialový běh, běh uvnitř. Jednotlivé aktivity se od sebe liší jen přednastavením. U běhu uvnitř pak hodinky spolupracují s Foot PODem místo, aby využívali GPS polohu.

Každá aplikace se dá upravit dle vašich požadavků. Pokud si do běžecké aktivity chcete přidat profil trati, vidět na obrazovce jiné hodnoty než jsou přednastaveny, hodinky vám to umožní i během spuštěné aktivity. Všechny změny nastavení se dají provádět i mimo spuštěnou aktivitu což je pohodlnější, ale pokud se vám něco nelibí během běhu nebo chcete např. vypnout automatické upozornění na odběhnutý kilometr, stačí podržet tlačítko „Down“, kdy se dostanete na hlavní obrazovku a pak podržet tlačítku „UP“ a dostanete se do nabídky nastavení, kde se již dá upravit vše, co potřebujete na spuštěné aktivitě. To se hodí hlavně na začátku, kdy se s hodinkami seznamujete a nastavujete si, co potřebujete. Pro návrat do spuštěné aktivity se stačí dostat na úvodní obrazovku a zmáčknout tlačítko „START“.


Hodinky jsou v základu schopny znázornit max. 4 hodnoty na jedné obrazovce, ale máte možnost znázornit až 10 polí. Přes platformu Connect IQ (více...) si můžete na dvou polích přidat aplikaci od třetích stran. Na displeji pak můžete vidět i kolem 10 hodnot.


Při první spuštění aktivity bude načítání GPS polohy o něco delší. To se však změní s pravidelným používáním, a pokud aspoň jednou denně synchronizujete hodinky s telefonem, Wi-fi nebo PC načtení polohy při spuštění aktivity je max. do 30 s. Naučil jsem se zavazovat běžecké boty na schodech před domem a než tak učiním, hodinky jsou připraveny, abych mohl vyrazit. Ostatní zařízení připojené k aktivitě se načítají vždy velmi rychle (hrudní pás, teplotní čidlo,…)

Při samotné aktivitě umí zobrazit hodinky snad vše, co by člověk mohl chtít sledovat a umí i to co je při běhu zbytečné sledovat. Podle mě splní požadavky všech, co se týče zobrazených hodnot. Osobně jsem využíval nejvíce „otáčkoměr“, takto říkávám obrazovce se srdečním tepem.

Dále jsem využíval základní hodnoty jako je vzdálenost, čas, tempo a zase tepová frekvence. Další obrazovka byla věnována úsekům a poslední teplotě, nastoupaným metrům, dennímu času atd. A vše se dá upravit dle požadavku uživatele.


Vše je vidět na fotkách níže (1. obrazovka, denní doba a nadm.výška, obrazovka posledního kola, zóny tepové frekvence (otáčkoměr) a mezičas
Ostatní naměřené hodnoty se poctivě ukládají do přístroje a výsledky pak můžete vidět prostřednictvím internetové aplikace Garmin Connect (více...) , kterou najdete v PC nebo mobilu. 
Zde si pak velmi podrobně můžete projít statistiky svého počínání v terénu. Pokud využíváte hrudní pás HR Run, tak jsou hodinky schopny zaznamenávat kadenci běhu, dobu kontaktu nohy se zemí, vertikální pohyb těla při běhu, procentuální došlap na levou a pravou nohu, atd. Těch statistik je opravdu hodně a milovnici statistik, grafů a tabulek si přijdou na své.


Co se týká nastavení tak hodinky samozřejmě umění věci jako úprava doby záznamu pro šetření baterky (extrémní maratony a dlouhé túry), automatická pauza při zastavení, zapauzování aktivity a umožnění na ní navázat za několik hodin či dní (obnovit později). Tuto možnost dostanete po zapauzování a určitě ji využívejte, jelikož když se zastavíte na občerstvení během aktivity a aktivitu jen zapauzujete po deseti minutách budete nemile překvapení, když si hodinky samy aktivitu uloží a vrátí se do stavu hodin. Pokud si tedy plánujete zastávku na delší dobu tak využijte určitě možnost „obnovit aktivitu později“, aby se vám aktivita nepřerušila. Později pak ale nesmíte zapomenout aktivitu opět obnovit.

Jedinou věcí, kde mě hodinky hodně zklamali, byla hodnota aktuálního tempa. Hodinky hodně pozdě reagují na změnu. Přechod z běhu do kopce na běh z kopce trvá několik desítek metrů. Změna rychlosti mezi výklusem a úsekem také celkem pomalá a nedá se podle ní moc řídit. Další problém který jsem zaznamenal právě s tempem je běh do kopce a z kopce, kde hodinky ukazují aktuální tempo třeba 4:20 min/km a po kilometrovém seběhu vám mezičas zahlásí 3:51 min/km. Při prvním běhu jsem myslel, že tuto nepřesnost vyřeší zapnutí 3D rychlosti a 3D vzdálenosti, kdy hodinky přepočítávají klesání a stoupání trasy a zohledňují tyto údaje i do aktuální rychlosti, tempa a vzdálenosti. Hořkým zklamáním bylo, že nepřesnosti v tempu při seběhu přetrvávali i po zapnutí těchto funkcí.

Hodinky pak tyto nepřesnosti ve výsledku vyrovnají, ale je jasné, že aktuální tempo se potřebuje hned.

U Fénix 3 jsem tak aktuální tempo přestal sledovat a díval jsem se jen na tempo po 1 km, jaký mam mezičas

U Fenix 5 je už aktuální tempo o něco přesnější a reagovalo svižněji na změnu tempa. Můžu tak říct, že aktuální tempo u Fénix 5 relativně sedí s těmi mezičasy (ale 100% to také není)

Přesnost GPS je velmi dobrá. Zlepšení přesnosti za pomoci GLONASS jsem zkoušel jednou a viditelné změny v přesnosti jsem nezaznamenal. Jediné co jsem zaznamenal, bylo zvětšení spotřeby baterky cca o 15%. Přesnost hodinek bych ukázal na úsecích na oválu. Kdy jsem mačkal mezičasy podle oválu nikoli podle hodinek a výsledek byl překvapivě stejný.
https://connect.garmin.com/modern/activity/1220071792
Sledujte délky mezičasů, ostřejší 200 m. a 100 m. výklus. I na mapě jde vidět, jak pěkně hodinky kopírovali ovál. Při jízdě na kole se GPS záznam pěkně držel komunikace a jen zřídka se vychýlil snad jen v hodně prudké zatáčce a nebo na kruhovém objezdu, ale odchylka byla nepatrná.

Další výbornou funkcí hodinek, kterou hojně využívám hlavně u běhu je tvorba tréninků, podle kterých se výborně běhá, a nemusíte se trápit s mačkáním mezičasů. Osobně si nemůžu zvyknout na mačkání tlačítka „LAP“. V minulosti jsem využíval Suunto QUEST, kde se mezičasy aktivovali lehkým plesknutím přes hodinky, což byla výborná funkce, u Garminu hold musím hledat ono tlačítko „LAP“ :).

Níže pak vidíte jeden z tréninku navolených v PC a pak záznam běhu podle této aktivity. Hodinky krásně hlásí, co vás čeká, počítají počet úseků a starají se o mačkání mezičasů. Pokud si plánujte tréninky je to ideální věc, jak dodržet kázeň a běhat s čistou hlavou bez přemýšlení co sem si v tom dnešním tréninku vlastně chtěl odběhat ;)


https://connect.garmin.com/modern/activity/1230173493
Pokud běháte delší trasy, určitě využijete funkci připomenutí občerstvení po uběhnutí navolené vzdálenosti nebo po uplynutí třeba půl hodiny běhu. Hojně jsem tuto funkci používal na běžkách pro dodržení pitného režimu.


Tréninky nemusíte jen plánovat, ale můžete si je stáhnout z prog. Garmin Connect viz foto (tréninků je zde více)


Hodinky při odběhnutí prvních asi 1200 m. vám zahlásí aktuální kondici při tréninku -8 až +8 nebo tak nějak. Pokud budete v minusových hodnotách bude trénink těžký a bude bolet, nemá cenu chodit nějaké tvrdé úseky nebo něco takového. Na začátku jsem si toho moc nevšímal, ale ve většině případů to hodinky celkem dobře odhadly a pocity při doběhu pak odpovídaly, zda byl trénink svěží nebo zda jsem se trápil. Hodinky jsou dále schopny opravdu „orientačně“ vypočítat Vo2 max. Tuto hodnotu berte však s rezervou, jelikož nikdy nebude taková jako při měření spotřeby kyslíku v laboratoři. Osobně mi to ukazuje 60-62 což zhruba odpovídá.

Jen tak na okraj se mi za celou dobu co hodinky mám, nepodařilo dosáhnout hodnoty Vo2 max na kole a to sem pár set km už odjel. Hodinky mi nebyli schopny spočítat Vo2 max na kole i po ujetí 40 km s průměrem 38 km/h, tak nevím co dělám blbě :) Edit: Nakonec se mi podařilo získat 
Vo2 max pro kolo.

K odhadu Vo2 max, efektivity tréninku, či doba doporučené regenerace kromě dat z hrudního pásu se dají využít také data z hodinek s optickým měřičem tepu

Závěrem bych jen řekl, že hodinky splňují při běhu vše, co běžec může potřebovat. Jediným malým minusem je pomalý výpočet aktuálního tempa a zkreslené aktuální tempo při běhu z kopce. To snad změní nějaká budoucí aktualizace. Celkově se hodinky budou chovat stejně i u jízdy na kole.


MENU:
1) VZHLED A KONSTRUKCE
2) FUNKCE HODINEK
3) MENU HODINEK
4) ► BĚH
5) PLAVÁNÍ
6) CYKLISTIKA
7) CONNECT IQ A GARMIN CONNECT
8) GPS, GLONASS + VÝDRŽ
9) GARMIN SAPPHIRE HR OPTIC 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .