Přeskočit na hlavní obsah

DO LESNÍHO BARU A NA SMRK V RYCHLEBSKÝCH HORÁCH

Kamarádi z Cyklobandy pořádali v Rychlebských horách jarní sraz, kterého jsem se nemohl celý zúčastnit. Aspoň na jeden den jsem ale za nimi vyrazil a spojil si setkání s přáteli s cestou za vrcholy Vrchařské koruny Jesenicka (VKJ).



Ranním vlakem jsem vyrazil do Písečné, odkud jsem pokračoval podél řeky do České Vsi, odkud jsem začal stoupat směrem k lesu a dále po kraji lesa vrstevnicovou lesní asfaltovou cestou na Jeseník.
Do Jeseníku přijíždím v jeho horní částí u balneoparku, odkud kousek sjíždím k hotelu Priessnitz a k prvnímu vrcholu VKJ. Prostředí lázní v Jeseníku je nádherné a je zde na co koukat.

Já ale tentokrát nemám moc času a proto pokračuji dále hřebenovou asfaltovou cestou k cementárně za městem, od které po sjezdu do obce Lipová-lázně pokračuji po cyklotrase č.6044.

Za obcí Horní Lipová začíná prudké stoupání k lesnímu baru, k dalšímu místu VKJ. Posledních 1300 m. má 11% sklon.
Prozatím zde ale nikdo není a já pokračuji dále do kopce po zpevněné cestě až k dřevěné útulně Mates. Je zde křižovatka žluté turistické trasy mezi Smrkem na Lví horu a značené cyklotrasy č. 6044.

Na Smrk je to již jeden kilometr, ale cesta je více kamenitá. Stoupání je jen 300 m. pak již je to víceméně rovinatá cesta až na Smrk. Přesněji k informačnímu místu (1109 m.) s přístřeškem, lavičkami a rozcestím turistických značek. Toto místo se nachází na trojmezí Moravy, Slezska a Polska (Kladska). 
Samotný vrchol (1125 m.), který je zalesněn smrkem, se nachází asi 500 m JV od tohoto místa a je nejvyšším vrcholem celých Rychlebských hor.

Třetí vrchol VKJ mám za sebou, kamarádi nejdou a tak jim jedu dál naproti. Od útulny Mates sjíždím na druhou stranu, ale po chvíli mi to nedá a raději se vracím zpátky do lesního baru. Začínám mít hlad a tak si zde beru špekáčky a přidávám se k dalším lidem u ohně. Už jsem si dlouho nedal nic na ohni a tak si přidávám ještě další dva :) a k tomu něco napití.

  Nakonec mi to nedá, peníze strkám do zdejší kasičky a opět se vydávám vzhůru. Signál tu prakticky není a tak se telefony nejde spojit, nakonec se ale přeci jenom setkáme a chvíli v lesním baru posedíme.

Poté již sjíždím před Horní Lipovou a po krátkém stoupání po lesní zpevněné cestě mířím do Vápenné. 

Na doporučení místních pak mimo hlavní cestu, podél řeky Vidnávky pokračuji do Žulové.

Přes Černou Vodu se dostávám právě včas na nádraží do Mikulovic. 8 minut a ujel by mi poslední vlak do Krnova :)


FOTOGALERIE
- Google foto
- Zonerama foto

VIDEO:


Mapa na cykloserver.cz a mapy.cz

MAPA:

FOTO:










                           



 









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.