Přeskočit na hlavní obsah

ŠVÝCARSKO: 3 DEN: TÄSCH - ZERMATT - SUNNEGGA - UNTERROTHORN (3104 M.)

 ↣ RAKOUSKO - ŠVÝCARSKO - ITÁLIE 📆11.-18. srpna 2013

Třetí den jsme vyrazili na kole. Přes Zermatt a kolem stanic lanovek Sunnegga a Blauferd jsme vystoupali na Unterrothorn (3101 m.), nejvyšší bod lyžařského areálu Zermatt-Rothorn. Zde se nachází také restaurace, kde lze přistát s vrtulníkem.
ITINERÁŘ
3 den: NA KOLE PŘES ZERMATT NA UNTERROTHORN (3104 M.) A ZPĚT 
7 den: Vzhůru na Stelvio pass
Připravuji
8 den: 
Návrat přes Český Krumlov

3 DEN - NA KOLE PŘES ZERMATT NA UNTERROTHORN (3104 M.) A ZPĚT 
První den v Täsch (1449 m.) vyrážíme na kolech přes Zermatt, který je téměř kompletně obklopen vysokými horami Walliských Alp, mezi nimiž je i Monte Rosa (Dufourspitze), nejvyšší švýcarský vrchol s výškou 4634 m n. m.
Zermatt leží na jižním konci údolí Mattertal, které je jednou z bočních větví hlavního údolí Rhôny.  Z města začínáme nejdříve stoupat lesní šotolinovou cestou. 
U stanice lanovky Sunnegga (2288 m.) vyjíždíme z lesa a pokračujeme po úzké vrstevnicové cestě kolem jezírka Leisee a poté nad jezerem Grindjesee.  
Vrstevnicová cesta ale netrvá dlouho a opět nás čeká prudké stoupání.
Projíždíme kolem další stanice lanovky Blauherd (2571 m.), kam již od roku 1952 jezdil lyžařský vlek ze Sunneggy. Průměrné 10 % stoupání, dává zabrat, ale to nejhorší na nás ještě čeká.
Zatímco doposud jsme stoupali po boční straně hory, v posledním úseku už musíme vystoupat přímo na vrchol. Stoupání po sjezdovce je nekonečné, poslední část po šotolině jdeme již pěšky, protože cesta má místy až 30 % sklon
Poslední metry k vrcholu.
Nahoře se nachází ještě zbytky sněhu, na kterých se chladí horské ovce. 
Na vrcholu kopce Unterrothon (nebo jednoduše Rothorn) přijíždíme k stanici lanovky Rothorn Bergstation a restauraci Rothorn Ristorante Pizzeria, jediné restauraci v Zermattu, kde můžete přistát s vrtulníkem. 
Vrchol hory Unterrothorn je nejvýše položené místo, kde jsem kdy dojel na kole.
Je to nejvyšší bod lyžařského areálu Zermatt-Rothorn a nabízí úžasné výhledy do širokého okolí.
Nachází ve švýcarských Penninských Alpách a tyčí se nad Zermattem v kantonu Valais.
Video
Na zpáteční cestě jsme od lanovky Blauherd zvolili prudší, ale přímou cestu ke stanici lanovky Sunnegga.
Po stejné trase se poté vracíme do Zermattu, s ikonickým výhledem na Matternhorn.
Do Zermattu mohou jen elektrická auta. Stavební materiál nebo zásoby do místních horských hotelů či restaurací jsou zde dopravovány vrtulníky, kterých je zde vidět celkem hodně.
Video z celé cesty
INFO
Vzdálenost: 39,5 Km
Nastoupané metry: 1937 m.
Čas pohybu: 4:01 hodin
Celkový čas: 8:51 hodin
FOTOGALERIE
TRASA
www.strava.com/activities/75704279
MAPA TRASY
 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .