Přeskočit na hlavní obsah

ČESKÝ KRUMLOV

Poslední den naší cesty po Švýcarsku, jsme se při návratu zastavili v Českém Krumlově.
  ↣ RAKOUSKO - ŠVÝCARSKO - ITÁLIE 📆11.-18. srpna 2013
ITINERÁŘ

8 den:  NÁVRAT PŘES ČESKÝ KRUMLOV
Ráno se probouzíme kolem šesté hodiny. Na odpočívadle ještě není žádný ruch, ale mi se rychle balíme a pokračujeme do Českého Krumlova, který je jedním z nejkrásnějších a nejmalebnějších měst v České republice. Přijíždíme zde po osmé hodině a tak zde není ani mnoho turistů. 

Nejdříve procházíme kolem Plášťového mostu, který je součástí státního hradu a zámku Český Krumlov. Staletí starý most, s několika oblouky přes vodní příkop hradu, nabízí také pohledy na hrad a staré město. Dostat se lze bez vstupného.
Město vyniká svým zachovalým středověkým centrem. Procházíme přes malebné uličky s historickými domy, náměstí s renesanční radnicí a kolem mnoho dalších památek.
Přes řeku poté vzhlížíme k jedné z dominant města, kostelu sv. Víta, s freskami a oltářem ze 17. století. Štíhlá novogoticky upravená věž, pozdně gotického chrámu, dotváří spolu se zámeckou věží charakteristickou siluetu města. Kostel by měl být volně přístupný.
V místech, kde řeka Vltava nejvíce svírá město, vkráčíme za muzeem do Seminární zahrady. Maličká, ale krásná zahrada, kde je několik laviček a hlavně populární panoramatická vyhlídka. Nabízí nádherný pohled nejen na zámecký komplex, ale i na zadní dvorky domků na Parkáně, kostel sv. Jošta, Pivovarské zahrady, či střechy klášterního komplexu.
Státní hrad a zámek Český Krumlov je hlavní dominantou města. Ale také architektonický skvost, jemuž co do velikosti u nás konkuruje pouze Pražský hrad. Při jeho objevování si rozhodně nenechejte ujít možnost prohlédnout si impozantní zlatý kočár z počátku 17. století či jedinečnou výzdobu Maškarního sálu. Určitě byste měli také nahlédnout do unikátního barokního divadla a vystoupat 162 schodů zámecké věže. Příjemným završením prohlídky zámeckého areálu může být procházka v zámecké zahradě, v nádherném prostředí s kaskádovitou fontánou, francouzskými záhony a rokokovým letohrádkem Bellarie.
Od vyhlídky pokračujeme na náměstí s malebnými štíty měšťanských domů.
Od náměstí pak už pomalu opouštíme město spleťí křivolakých středověkých uliček.
Město opouštíme přes Budějovickou bránu. Jedná se o jedinou dochovanou krumlovskou bránu postavenou v letech 1598 - 1602. Zbývajících 8 bran bylo zbořeno v 19 století.
Po obhlídce města pokračujeme přes Brno do Olomouce. Poté po již známých cestách a po 3847 km dojíždíme domů.
FOTOGALERIE
MAPA
Fotopříběh Švýcarsko 2013

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

GARMIN: NASTAVENÍ ČASU SPÁNKU, MĚŘENÍ SPÁNKU, DÝCHÁNÍ, PULZNÍ OXYMETRIE

Od roku 2018 Garmin neustále vylepšuje měření spánku, tím že využívá pro jeho sledování stále více funkcí. Pokročilé sledování spánku se skórem spánku (Advanced Sleep Monitoring) sleduje spoustu metrik, které vám pomohou monitorovat a zlepšit váš spánek. Doby a fáze spánku jsou rozpoznávány na základě kombinace údajů o srdečním tepu, variabilitě srdečního tepu a tělesných pohybech. Cenná data pro analýzu a zlepšování spolehlivosti měření poskytují údaj o věku zadaný v profilu uživatele a detekovaná osobní fyziologická data.