Přeskočit na hlavní obsah

ŘÍM, VATIKÁN

Poslední den v Itálii jsem strávil krátkou zastávkou v Římě. Stihl jsem navštívit Baziliku svatého Petra ve Vatikánu. Projít kolem Andělského hradu, náměstí Piazza Navone s fontánou čtyř řek, chrámu Pantheon, nejslavnější římské fontány Fontana di Trevi. V oblasti římských fór (veřejných prostor) vedla má cesta kolem památníku z bílého mramoru Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, Trojanova fóra, Trajánovy tržnice, fóra Júlia Césara až k ikonickému Koloseu.

Po snídani sedám na vlak, který nás s ostatními doveze s jedním přestupem do Říma (vlak - metro). Navečer se vracíme domů, čeká nás tak bohužel jen krátká návštěva Říma.
Kolem desáté hodiny začínáme návštěvou Baziliky Svatého Petra (Basilica di San Pietro) na náměstí Piazza San Pietro ve Vatikánu. Centru katolické církve a nejmenšího státu na světě. Právě odtud dává papež o Vánocích a Velikonocích své požehnání.

Bazilika je již z dálky dobře viditelná díky svým obřím rozměrům. Výška kupole je úctyhodných 136,5 metru, délka baziliky přesahuje 211 metrů a šířka 137 metrů.
Vstup je zdarma, ale denně sem přicházejí tisíce věřících, takže je třeba si zde vystát dlouhou frontu přes celé náměstí.
Díky Poutnickému pasu, do kterého se sbírají razítka při cestě po Via Francigena, jsme se ale dostali dovnitř bez čekání ve frontě.
Jedinečnost baziliky spočívá také v nádherné a bohaté výzdobě, která opravdu hned po vstupu ohromí.
Jedno z hlavních děl je zde Michelangelova Pieta, která zobrazuje vnitřní utrpení Matky Boží, která drží na klíně umučeného Ježíše. Je to jediná Michelangelova socha, kterou autor podepsal.
Monumentální chrám je souborem několika skvostných renesančních a barokních stylů. Na jeho stavbě se podílelo hned několik světoznámých architektů. 
Michelangelo se také podílel také na kopuli baziliky.
Další významnou památkou je klíčový prvek baziliky, 28,5 metrů vysoký, Berniniho baldachýn (Baldacchino di San Pietro), u kterého bylo použito obložení antického Pantheonu. Nachází se nad hrobem prvního Kristova apoštola sv. Petra a z tohoto místa promlouvá k věřícím sám papež.
V bazilice se nachází také hrobka svatého Petra a hrobky dalších papežů.
VIDEO Baziliky
Z baziliky mířím kolem Andělského hradu (Castel Sant'Angelo), který byl vybudován okolo roku 135 na břehu řeky Tibery. Tato stavba sloužila jako mauzoleum, pevnost i vězení. Právě sem se do bezpečí uchylovali papeži v případě ohrožení a to chodbou spojující Andělský hrad s vatikánským palácem.
Další krátkou zastávkou je barokní náměstí obdélníkového tvaru Piazza Navone, jedno z hlavních městských veřejných prostor v historickém centru města.
Uprostřed se nachází fontána čtyř řek (Fontana dei Quattro Fuimi). Mohutné sousoší symbolizuje 4 významné řeky, Dunaj, Ganga, Nil a La Plata ze čtyř tehdy známých kontinentů.
Na náměstí se také nachází barokní kostel ze 17. století Kostel svaté Anežky Římské (Sant'Agnese in Agone) v místech, kde byla umučena Sv. Anežka Římská.
O kousek dál. leží v husté zástavbě centra, chrám Pantheon. Jedná se o nejzachovalejší památku antického Říma a nejvýznamnější stavbu římského stavitelství. Chrám s typickým antickým průčelím s 16 žulovými 12 metrů vysokými sloupy a mohutnou kupolí byl dostaven roku 118.
Od chrámu pokračuji dál na východ až k Fontana di Trevi, nejslavnější římské fontáně, kde se srocuje velká hromada lidí. Na římské poměry mladou, 300 let starou fontánu, zdobí sochy Neptuna a dvou tritonů. Její šířka je přes 20 metrů a výška 26 metrů.
Říká se, že kdo hodí minci do fontány, ten se do Říma vrátí. Díky tomu zde lidé ročně vhodí více než 1,5 milionu eur. Bohužel právě v den kdy jsem navštívil Řím, se fontána čistila od těchto mincí. 
Pár metrů od fontány si kupuji výbornou zmrzlinu v Gelato Italiano (4 €).
To již se stáčím na jih, poslední část mé cesty po Římě.
Nejdříve mě přivítá mohutný památník z bílého mramoru Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, nazývaný Altare della Patria (Oltář vlasti), též zjednodušeně Vittoriano. Ten byl postaven v letech 1885–1935 jako hold prvnímu králi sjednocené Itálie - Vittorio Emanuele II di Savoia.
Jako první z římských císařských fór (veřejných prostor) navštěvuji Trojanovo forum (Foro di Traiano). Poslední a největší fórum, které bylo postaveno Trajanem mezi lety 107 a 113 n. l. Nachází se zde římský vítězný Trojánův sloup (Colonna Traiana), za kterým lze spatřit kostely Santa Maria di Loreto a Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano.
 
Na Trojanovo forum navazuje Trajánova tržnice (Mercati di Traiano). Ta byla prvním skutečně moderním nákupním centrem dnešního rázu. Císař Trajan nechal ve 2. století n. l. postavit masivní arkádovou stavbu s více než 150 obchody v jednom uzavřeném prostoru, což bylo v té době něco naprosto převratného.
Na druhé straně procházím kolem fóra Júlia Césara (Iulium/Caesaris), prvního z římských císařských fór.
Na konci těchto fór (veřejných prostor ve středu starověkého římského města) přicházím k nejikoničtější stavbě Říma, ke Koloseum (Colosseo). V monumentálním třípatrovém římském amfiteátru, který byl otevřen roku 80 n. l., se konali hlavně gladiátorské zápasy. Dodnes se zachovala zhruba třetina z původní podoby Kolosea. Z části kvůli zemětřesením, z části kvůli věku stavby. Přesto je stále největším stojícím amfiteátrem na světě. Má eliptický půdorys a je 189 metrů dlouhý a 156 metrů široký s plochou 24 000 metrů čtverečních. Výška vnější zdi je 48 metrů. Colosseum mohlo pojmout 87 000 lidí, ačkoli moderní odhady uvádějí číslo na asi 50 000 lidí.
Jen pár metrů vedle stojí Konstantinův oblouk (Arco di Costantino). S výškou 21 metrů je tvořen třemi oblouky a zdoben postavami a válečnými výjevy.
Naproti Kolosea, ve směru k římským fórům, stojí chrám Venuše a Romy (Tempio di Venere e Roma), který byl největším známým chrámem starověkého Říma.
Za chrámem se nachází Forum Romanum, nejvýznamnější pozůstatek antického Říma. Jednalo se o pulzující centrum Říma, náboženské, obchodní, politické i právní. Fórum je dnes spíš přehlídkou archeologických vykopávek a pozůstatků budov. To jsem už bohužel nestihl navštívit, protože nás už tlačil čas a museli jsme se již ve dvě hodiny vydat na cestu zpátky.

Před odjezdem jsme stihli ještě zajít do nákupního centra Parco Leonardo u našeho ubytování. Něco nakoupit, ale také se najíst před cestou do restaurace DA Giovanni Rana (Ravioli 9 € + voda 1,2 €).
Kolem půl páté začínáme nakládat kola a pomalu se chystat k odjezdu zpátky do Česka.
FOTOGALERIE
Fotky album ...
ZDROJE / ODKAZY
- www.cestujlevne.com/pruvodce/italie/rim/co-videt
- www.radynacestu.cz/magazin


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .