Přeskočit na hlavní obsah

1) VIA FRANCIGENA - SAN GIMIGNANO 21.9.23

🚶 Malé opevněné městečko San Gimignano, leží na jednom z pahorků Toskánka, v srdci údolí Val d'Elsa. Budete si zde připadat jak ve 14. století, protože jeho vzhled se od středověku příliš nezměnil. San Gimignano [san džimiňáno] je jedno z nejzachovalejších středověkých měst v Itálii, proto bylo také historické centrum v roce 1990 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.
HISTORIE
Historie města sahá až ke starověkým Etruskům, civilizaci, která předcházela starověkému Římu a které bylo později důležitou zastávkou na poutní cestě zvané Via Francigena, která propojila anglické Canterbury s Římem.
Příliv poutníků pomohl obchodu. To umožnilo obchodníkům a patricijským rodinám v San Gimignanu hromadit bohatství z obchodu se šafránem, vínem a na finančních spekulacích. Aby předvedli své peníze a moc, stalo se módou budování věží. Čím vyšší, tím větší bohatství a moc, některé byly vysoké až 50 m.
V dobách největšího rozkvětu, v 15. století, se v San Gimignanu nacházelo až 72 věží , zatímco dnes jich zbylo pouze 14. Díky tomuto velkému počtu věží tyčících se nad městem si San Gimignano vysloužilo přezdívku "Manhattan středověku".

Po nočním přejezdu přes Rakousko, přijíždíme, kolem poledne, do kempu "Camping Il Boschetto di Piemma". Ubytování zde máme v těchto mobilhome a pokud je porovnám s dalšími hotely na cestě, určitě patřil k těm nejlepším. Dobré postele a sprcha, venkovní posezení....Je tu i menší kuchyňka se sporákem, ledničkou.
Po ubytování sedám na kolo a vyrážím do dva kilometry vzdáleného San Gimignano, které svým umístěním na vrcholu kopce a obklopujícími hradbami, tvoří nezapomenutelné panorama.
Přijíždím na jižní stranu města, kde se nachází několik parkovišť a také zastávka autobusu ze Sieny. 
Před branou sesedám z kola a hodlám vejít skrz bránu, ale jsem upozorněn, že ani pěšky s kolem do městečka nemůžu (před branou je značka). Jsem trochu na rozpacích, jestli mám zamknout kolo před branou u místního parku. Když ale vidím, že kol je tu opravdu hodně, tak ho zde zamykám, i když je ve mně pocit, že nechci o kolo přijít hned první den.
> Porta San Giovanni (brána sv. Jana)
Nejmajetnější ze tří hlavních bran se nachází na nejjižnějším místě středověkého opevnění města. Mezi touto jižní bránou ze 13. století a severní Porte San Matteo, prochází městem nejstarší evropská poutní cesta křesťanů Via Francigena.
> Via San Giovanni
Po průchodu branou Porta San Giovanni procházím po dlažbě ulice Via San Giovanni
I když je už konec září, lidí se tu prochází docela dost. Přede mnou se brzo objevují první věže. Torre dei Cugnanesi, historická věž, která pochází ze 13. století a nejvyšší 54 metrů vysoká Torre Grossa.
Po pravé straně míjím Chiesa di San Francesco (Pozůstatky kostela svatého Františka), s travertonovou fasádou v pisánském stylu. Kostel byl pravděpodobně postaven ve druhém desetiletí 13. století místními dělníky.
Město je také známé šafránem, zlatou šunkou, sýrem pecorino.
Ale také bílým vínem Vernaccia, což je svěží suché bílé víno s chutí citrusových plodů, vyráběné ze starobylé odrůdy vinné révy Vernaccia, která se pěstuje na pískovcových svazích v této oblasti.
Restaurace tu najdete na všech možných místech.
Pod Arco dei Becci, bývalé městské bráně v městských hradbách a kolem věže Torre dei Becci pokračuji na první z centrálních náměstí ve městě.
> Piazza della Cisterna 
Po průchodu branou se ocitám na jednom z nejkrásnějších italských náměstí. Zaujme svým trojúhelníkovým tvarem, paláci a středověkými věžemi nebo jejich pozůstatky. 
» Torre del Diavolo 
Legenda praví, že jednoho dne se bohatý a lakomý majitel věže vrátil dříve domů po dlouhé obchodní cestě a všiml si, že věž je vyšší, než když odcházel. Řekl, že je to dílo ďábla, proto utekl pryč a nikdy se už nevrátil. O té doby se věž nazývá Torre del Diavolo, což znamená Věž ďábla. 
Tato věž je známá také díky hře Assasin's Creed.
Za svůj současný název vděčí náměstí Piazza della Cisterna studni, respektive podzemní cisterně (nádrži), jež zaujímá centrální část náměstí. Studna byla postavená v roce 1287, později, v roce 1346, rozšířena o osmiúhelníkový podstavec z travertinu. V minulosti byla důležitým zdrojem vody pro obyvatele města
V okolí studni se tyčí rustikální středověké fasády. Náměstí sloužilo také jako tržiště a dějiště slavností a turnajů.
I zde se nachází několik restaurací, obchůdků a také řemeslná zmrzlinárna (gelaterie), z nichž nejznámější je mnohonásobně oceněná Gelateria Dondoli. Výborná a zdravá zmrzlina, s originálními a neobvyklými příchutěmi, je vyráběna ze surovin z ekofarmy Camporbiano. Objevila se také v průvodci Lonely Planet. Její oblibu potvrzují i dlouhé fronty, která v době mé návštěvy byla dlouhá přes půl náměstí.
Krátkým průchodem pokračuji z Piazza della Cisterna kolem dvou věží Torri degli Ardinghelli na navazující náměstí. Původně byly věže vyšší, než povoloval zákon, a proto musely být zkráceny téměř na polovinu své původní výšky (věže nesměly být vyšší, jak 52 vysoká věž, "staré" radnice Rognosa Tower). Za nimi vzadu je nejvyšší věž města Torre Grossa s výškou 54 metrů, která je součástí "nové" radnice města. 
> Piazza del Duomo 
Pár kroků mi stačí abych se krátkým průchodem ocitnul v historickém centru Piazza del Duomo, které je spolu s náměstím Piazza della Cisterna hlavním centrem turistického dění v tomto malebném městě ve střední Itálii.
Na náměstí najdete dvě nejvyšší věže města Torre Grossa (54 m.) a Torre Rognosa (52 m.), katedrálu Duomo a dvě nejvýznamnější budovy náměstí: Palazzo del Podestà (stará radnice) a Palazzo Comunale (nová radnice), jehož součástí je Musei Civici (muzeum).
» Collegiata di Santa Maria Assunta
Římskokatolický kolegiátní kostel, známý také jako katedrála, patří bezpochyby k nejvýznamnějším památkám města. Nachází se na vrcholu širokého schodiště, ze kterého dominuje západní straně náměstí. Vnitřní prostor kostela s půdorysem baziliky je prostoupen čtrnácti klasickými toskánskými kamennými sloupy. Stěny kostela jsou celé pokryty freskami zobrazujícími příběhy Nového a Starého zákona, které namalovali významní malíři sienské školy 14. století.
» Za katedrálou se nachází věž zvonice Campanile della Collegiata. 
> Palazzo Comunale
V tomto komplexu "nové" radnice se nachází sídlo města, muzeum a věž Torre Grossa.
» Palazzo Comunale 
je známá také jako Palazzo del Popolo (nebo Palazzo Nuovo del Podestà (nová radnice)).
Budova radnice byla postaveno v roce 1298 a rozšířena v roce 1323. Od roku 1337 se stala sídlem města. Budova má napůl kamennou, napůl cihlovou fasádu s velkými okny a cimbuřím. Jedná se o příklad středověké městské architektury, která odráží dobu, kdy byla postavena. V druhém patře jde vidět balkon, odkud hodnostáři promlouvali k lidu na náměstí.
» Musei Civici (muzeum)
Dvě horní patra komplexu radnice, tvoří „historické“ sídlo Občanských muzeí s významnými uměleckými díly z florentské a sienské školy od 13. do 16. století.
V prvním patře se nachází např. starobylý Radní sál, Dantův sál (florentský básník). Ve druhém patře se nachází Podestův pokoj a Pinacoteca (galerie umění). Z Pinacoteca je také možný přístup k Torre Grossa.
» Torre Grossa (velká věž)
Torre Grossa je nejvyšší věž v San Gimignanu, která měří přibližně 54 m. a je jednou z nejznámějších toskánských středověkých věží. Byla postavena v roce 1311 a plnila funkci vojenskou, jako strážní věž a později jako zvonice. Postavit vyšší věž bylo zdejším obyvatelům zakázáno a proto zůstala nejvyšší věží v San Gimignano. (Výhledy z věže najdete níže).
V historických budovách na východní straně náměstí se nachází:
»
Palazzo Vecchio del Podestà (stará radnice)
Ze schodů katedrály vidím na druhé straně náměstí historickou budovu "staré" radnice Palazzo del Podestà. Budova byla postavena v roce 1249 a rozšířena v roce 1337. Od té doby také ztratila status radnice, která byla přemístěna do nedaleké budovy Palazzo Comunale (Palazzo del Popolo). Fasáda je obložena zčásti kamenem (ve spodní části) a zčásti cihlami (v horní části). Průčelí staré radnice se otevírá velkou klentbou, která slouží jako vchod a je zakončena cimbuřím, nad kterou se tyčí věž Rognosa.
» Torre Rognosa, nazývaná také La torre dell’Orologio (hodinová věž)
Nejstarší a druhá nejvyšší věž ve městě, která byla postavena kolem roku 1200, je přibližně 52 metrů vysoká. V dřívějších dobách hrály zvony zásadní roli: sloužily ke svolávání občanů v případě nebezpečí, ale také k připomínání veřejných událostí, jako jsou jarmarky a trhové dny. Později zvon sloužil k oznamování hodin svými zvoněními, proto se jí také říká "hodinová věž". Po přestěhování starosty do nové radnice sloužila jako vězení, odtud název Rognosa.
» Torre Chigi
Ke Palazzo del Podestà (staré radnici) přiléhá z levé strany věž Torre Chigi, která ačkoli není příliš vysoká, je považována za jednu z nejkrásnějších ve městě. Byla postavena v roce 1280. V prvním patře jde vidět bývalý vchod v prvním patře, což je dědictví z dob bojů mezi nepřátelskými rodinami, kdy si lidé pro bezpečný spánek raději vybudovali přístup do prvního patra zatažením schodů během noci.
Video Shorts z náměstí
> Piazza delle Erbe

Z náměstí Piazza del Duomo, na severní straně, volně navazuje malé náměstí Piazza delle Erbe. V sobotu zde konají trhy, místní obchodníci zde nabízejí čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky a koření. Ve čtvrtek se na hlavních náměstích města rozprostírají stánky, které nabízejí vše od starožitností po drobnosti a oblečení.
- Pohled na historické náměstí Piazza del Duomo s věží Torre Rognosa a sousedním náměstíčkem Piazza delle Erbe s věžemi Torri dei Salvucci.
» Torri dei Salvucci
Nad východní stranou malého náměstí Piazza delle Erbe se tyčí dvě mohutné věže Salvucciů ze 13. století (vlevo). Tyto dvojčata si rodina Salvucciů postavila poté, co obec zakázalo stavbu vyšších jak 52 metrů, což byla výška věže Torre Rognosa, která je součástí "staré" radnice (Palazzo Vecchio del Podestà).
O něco vyšší z dvojčat, věž Torre dei Salvucci Maggiore má výšku 42 metrů (ta vpravo, resp. uprostřed) je jedinou věží ve městě, která byla přeměněna na bytový prostor, rozdělený do 11 pater, s celkově 143 schody. Věž je k dispozici k pronájmu pro turisty, kteří se zde chtějí ubytovat. Panoramatická terasa v nejvyšším patře nabízí krásný výhled na celé město.
Vracím se na náměstí Piazza del Duomo, abych zde vystoupal na nejvyšší věž města.
» Torre Grossa  - výstup na "velkou" věž
V budově radnice si kupuji lístek na věž Torre Grossa (9 eur). Nejdříve se průchodem dostávám na nádvoří.
Krásné nádvoří je bohatě vyzdobené freskami nebo vyřezávanými erby.
Stěny věže Torre Grossa jsou dva metry silné a jsou z kamene tesaného do pravidelných cihel.
Věž má 218 schodů bez výtahu, ale schodiště jsou relativně velká, takže je zde prostor, kde si lze trochu vydechnout. Protože jsem si neměl kde dát během výstupu přilbu, nasadil jsem si ji na hlavu. Na konci výstupu na věž je strmý žebřík. Jak jsem se díval pod nohy, tak jsem si nevšimnul, že nade mnou je železná klec se dvěma velkými zvony, no a narazil jsem do ní naštěstí právě přilbou.
Z věže se naskýtá nádherný panoramatický výhled na město s věžemi, střechami domů, náměstími nebo uličkami. A také okolní krajinu: lesy Poggio del comune, bílé vrcholky Alpi Apuane, jemné barvy vinic Chianti a mírné kopce Casentino a Pratomagno.
Při pohledu na jih, je vidět ulici Via San Giovanni, po které jsem do města přišel. Na fotce dominuje věž Torre dei Cugnanesi, která byla postavena v roce 1298 a měří kolem 49 metrů.

Při pohledu na východ pozoruji náměstí Piazza della Cisterna ze studnou, nacházející se uprostřed náměstí a věžemi Torre del Diavolo, Torre dei Becci a vepředu vyčnívající špičky dvou věží Torri degli Ardinghelli.
Další východní pohled je na náměstí Piazza del Duomo, s Palazzo del Podestà (starou radnicí) a dominující věží Torre Rognosa, známou také jako "Hodinová věž".
Pohled na dvě hlavní náměstí Piazza della Cisterna a Piazza del Duomo ukazuje, jak jsou tyto dvě náměstí od sebe blízko.
Severní pohled na dvě věže Torri dei Salvucci a ulici Via San Matteo. Ulice vede k severní bráně Porta San Matteo.
Video Shorts - pohled z věže na město
> Pinacoteca (galerie umění)
V ceně vstupenky na věž Torre Grossa, byl také vstup do galerie umění, nacházející se v druhém patře budovy radnice.
- Danteho pokoj
Další exponáty v galerii umění.
Po návštěvě věže a galerie umění se vracím na náměstí.
Pohled z náměstí Piazza del Duomo na věže Torri dei Salvucci, za nimi Torre Pettini a vpravo Torre Chigi. 
Via San Matteo
Podél východní strany náměstí Piazza del Duomo začíná ulice Via San Matteo, jedna z nejdůležitějších ulic, kudy prochází poutní trasa Via Franzigena, vedoucí k bráně Porta San Matteo. Z náměstí procházím nejdříve mezi věžemi Torri dei Salvucci a Torre Pettini.
Budovy podél této ulice pocházejí téměř všechny ze 13. století a nabízejí fascinující pohled na město, jak vypadalo ve středověkuVepředu jde vidět dům/věž Pesciolini.
I zde je několik obchůdků, kde si můžete koupit místní speciality.
Na konci ulice přicházím k severní bráně Porta San Mateo z roku 1262, postavená v sienském stylu. Od této brány je odvozen název ulice Via San Matteo.
Dál za bránu už nejdu a vracím se směrem náměstí Piazza del Duomo
Jsem již skoro na začátku náměstí, vpravo se tyčí vršky věží, vpravo jedna z věží Torri dei Salvucci, uprostřed Torre Rognosa (hodinová věž) a vlevo Torre Pettini.
Procházím kolem pizzerie RiccaPizza, která, jak tvrdí, vyrábí své výrobky z těch nejkvalitnějších surovin, např. s místní mozzarellou nebo sýry z místních obchodů. Za mě trochu jiná, ale chuťově výborná. Za trojúhelník jsem zaplatil 3 Eura (73,50 Kč).
Zpátky se vracím přes jižní bránu Porta San Giovanni. Pár metrů vedle si ještě fotím baštu Bastione San Francesco, která má kruhový půdorys a je součástí hradeb na jižní straně města.
Kolo u parku zůstalo a již s ním pokračuji po východní straně města. Na začátku podél hradeb, po chvílí už odbočuji za její zdi.
V jednom místě cestu střídají schody a tak pár metrů musím kolo nést, abych se dostal na pěknou panoramatickou vyhlídku. I když se nachází nedaleko náměstí Piazza della Cisterna, na ulici Via Degli Innocenti, není moc známá.
San Gimignano se nachází na 324 metrů vysokém kopci a nabízí pěkný výhled na toskánskou krajinu.
Začínám scházet zpět k hradbám, když jsou přede mnou věže Torre dei Becci, Torre dei Cugnanesi a Torre e Casa Campatelli (zprava).
Z města se vracím podél vinic zpátky do kempu.
Večer bylo ještě teplo, tak jsem si ještě chvíli poseděl před mým mobilhome v kempu. Instagram: www.instagram.com/petruvblog
Věže Sam Gimignano
Poznámka: Je dobré si uvědomit, že výšky mohou být uváděny různě v různých zdrojích a mohou být ovlivněny rekonstrukcemi a úpravami provedenými v průběhu let.
FOTOGALERIE
- Fotoalbum
- Zonerama
 
ZDROJE / ODKAZY
- https://cs.wikipedia.org/wiki/San_Gimignano
- www.sangimignano.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .