Přeskočit na hlavní obsah

8) VIA FRANCIGENA: ANGUILLARA SABAZIA - ŘÍM - FIUMICINO (TYRHÉNSKÉ MOŘE) 28.9.23

➽ Sedmý, poslední den strávený na kole, jsem do Říma přijel podél řeky Tibéry (it. Tevere). Nejdříve jsem navš  tívil náměstí Piazza del Popolo s kopcem Pincio, nabízející pěkný pohled na Řím a ve dvanáct hodin na náměstí Piazza San Pietro s Basilica di San Pietro (bazilika svatého Petra) ve Vatikánu, cíle mého putování po poutní stezce Via Francigena. Z Říma jsem pak ještě pokračoval do města Fiumicino, ležící na břehu Tyrhénského moře.
8) ANGUILLARA SABAZIA - ŘÍM - FIUMICINO (TYRHÉNSKÉ MOŘE)  

Včera jsem se ještě rozmýšlel, jestli se s ostatními vrátit autobusem na stezku Via Franzigena do města Campagnano di Roma nebo pokračovat rovnou od našeho hotelu v Anguillara Sabazia. Vybral jsem si druhou variantu. Na začátku vedla cesta po užších cestách.
Větší provoz začíná od města La Storta, kde se vracím zpátky na Via Francigena. Silnice zde byla ale dostatečné široká a tak i přes větší provoz se zde cítím bezpečněji jak na začátku.
Za městem La Giustiniana opouštím hlavní silnici a sjíždím kolem fakultní nemocnice Sant'Andrea k řece Tibera (it. Tevere).

» CYKLOSTEZKA PODÉL ŘEKY TIBERA PŘES ŘÍM
Po krásné cyklostezce podél řeky Tibera pokračuji do Říma.
> ŘÍM
Na začátku mě vede cyklostezka v Římě kolem několika sportovišť.
Projíždím kolem pěšího mostu Ponte Milvio, ze 2. století před naším letopočtem, kolem kterého pokračuje cyklostezka už v blízkosti zástavby a silnic.
Po cyklostezce nepokračuji dále směrem ke Královskému hradu, ale přes most Risorgimento odbočuji na druhou stranu řeky Tibery.
» NÁMĚSTÍ PIAZZA DEL POPOLO
Mým prvním cílem v Římě je impozantní náměstí Piazza del Popolo do kterého vjíždím přes severní bránu města.
Uprostřed náměstí se nachází nejstarší římský obelisk.
Kolem obelisku se nachází čtyři fontány, které jsou napájeny čtyřmi lvy v egyptském stylu. Lvi zosobňují sílu svítícího slunce a vrhají proudy vody na čtyři světové strany.
Na náměstí se nachází také kostely Chiesa di Santa Maria dei Miracoli a Chiesa di Santa Maria in Montesanto, tzv. dvojčata ze 17. století. Přestože oba kostely vypadají z venku téměř stejně, zevnitř už tomu tak není.
» KOPEC PINCIO
Od náměstí Piazza del Popolo se chci dostat na kopec Pincio, který nabízí jeden z nejhezčích výhledů na Řím. Bohužel od náměstí vedou nahoru jen jednosměrné ulice a protože bych musel udělat velkou zajížďku, riskuji to.
Na kopci se nachází nádherné zahrady s busty významných osobností.
Mým cílem je zde ale vyhlídková terasa Terrazza del Pincio, která nabízí nejen pěkný výhled na náměstí, ale také na Řím. U terasy se také střídají různí hudebníci.
V dáli se vyjímá Basilica di San Pietro (bazilika svatého Petra) ve Vatikánu.
Z kopce Pincio se vydávám po ulici Via del Corso kolem baziliky Santi Ambrogio e Carlo al Corso.
Přes most Ponte Umberto I, s krásným výhledem směrem na baziliku svatého Petra ve Vatikánu, přejíždím na druhou stran řeky Tibery.
Na druhé straně mostu projíždím kole justičního paláce.
» NÁMĚSTÍ SAN PIETRO S BAZILIKOU DI SAN PIETRO VE VATIKÁNU
Po 500 metrů dlouhé ulici Via della Conciliazione mířím k Basilica di San Pietro (bazilika svatého Petra) na náměstí Piazza San Pietro ve Vatikánu.
Náměstí Piazza San Pietro je součástí nezávislého státu Vatikán.
Na náměstí je možné také načerpat si vodu, což v dnešním horku přijde vhod.
Ve dvanáct hodin jsem u Basilica di San Pietro (baziliky svatého Petra) ve Vatikánu, v cíli mého sedmidenního putování po poutní stezce Via Francigena.
> ŘÍM - FIUMICINO (TYRHÉNSKÉ MOŘE)
V Římě ale moje cesta nekončí. Podél západní strany řeky Tibery mířím do města Fiumicino na břehu Tyrhénského moře.
Po cyklostezce v různé kvalitě pokračuji dál za Řím. Bohužel v jednom místě je kvůli práci v její blízkosti zavřená. Dívám se do mapy a zjišťuji, že bude problém se opět dostat na cyklostezku. Na druhé straně řeky je dálnice přes kterou se nedostanu. A na moji straně, není žádná cesta po které bych se mohl na cyklostezku vrátit.

Sedám si před pizzerii Smile pizza. Klasickou pizzu nemají a tak zkouším Pizza al taglio, což je druh pizzy pečený ve velkých obdélníkových plechách. Má vzdušnou, bublinkovou kůrku a prodává se oproti klasické pize na váhu. Ani nevím kolik stálo kilo, ale platím za tuto porci 2,3 
 (56,24 Kč).
Při zastávce v pizzerie zkouším hledat nějakou cestičku, která by mě dovedla zpátky na cyklostezku. Díky mapy.cz to vypadá, že jsem ji našel. Paní u vedlejšího stolu mi nakonec přes překladač potvrdí, že by se tudy dalo projet, ale cesta vede přes smetiště. Nic jiného mi nezbývá a po okraji skládky jdu místy raději pěšky, než abych dostal defekt.

Po návratu na cyklostezku vede cesta dál po nekonečné štěrkové cestě. Slunce už nabírá na čím dál větší intenzitě. Pití už nemám, po těle stéká pot a tak už jen čekám, kdy se dostanu do prvního města. Bohužel ale zrovna dostávám defekt (podle průvodce je v této době zde hodně případů defektů).
V městečku Ponte Galeria si konečně mohu v marketu Eurospoin doplnit zásoby na další cestu (Cola 0,38 €, voda 0,25 €, banány 0,27 €, celkem 0,9 € / 22 Kč).
Kvůli zdržení při cestě z Říma, už nepokračuji dál po cyklostezce, ale přímo po silnici.

> FIUMICINO
Město Fiumicino, je vzdálené cca 34 km od Říma a nachází se zde největší italské letiště Leonarda da Vinci, které je také jedno z nejrušnějších v Evropě, což potvrzuje také právě nade mnou blízko letící Emirates Airbus A380. Tento dvoupatrový, čtyřmotorový proudový, širokotrupý letoun je největším dopravním letadlem světa.
Nejdříve přijíždím k molu, kde kotví rybářské lodě.
O půl páté, později než jsem očekával před Římem, přijíždím k písčité pláž, kde se nachází několik vlnolamů, takže je vhodná i pro děti.
Na to, že je konec září je moře opravdu teplé. Nechávám kolo u kabinek a na chvíli se jdu do moře osvěžit.
Po hodině, o půl šesté, odjíždím z pláže a hledám kde bych zašel na večeři. Bohužel i zde restaurace otevírají později. Vyhledávač na Google mapách mi vybral nejlepší otevřené podniky v okolí. Vyhrála pizzerie Non Ci Resta Che Pizza Fiumicino. I zde mají ale bohužel jen krájenou pizzu (Pizza al taglio) na váhu (za dva obdélníky 5,90  / 144 Kč). Bohužel než jsem snědl první kousek, byl ten druhý už studený, takže jsem si vůbec nepochutnal. Cestou zpátky se ještě zastavuji na zmrzlinu v gelaterii Rustichelli Icecrem take away (2,5  / 61 Kč).
Slunce už pomalu zapadá a tak už spěchám na hotel.
Zpátky už pokračuji po cyklostezce.
Ubytováni jsme zde v hotelu BB, vedle kterého se nachází jak zastávka vlaku tak centrum s kinem, nákupním centrem, restauracemi,...
FOTOGALERIE
- Fotky album ...
- Zonerama
TRASA
- Strava routes
- Komoot - ke stažení / prohlídka (Anguillara Sabazia - Řím - Fiumicino)
TRASA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .