Přeskočit na hlavní obsah

TURISTICKÉ VÝLETY - PŘÍPRAVA, VÝŽIVA, VYBAVENÍ

🚶 Na co nezapomenout, jaké oblečení a jídlo si vzít, když vyrážíte na turistický výlet.
OBSAH
1) ZÁKLADNÍ VÝBAVA
2) OBLEČENÍ / BOTY / BATOH
3) VÝŽIVA

1) ZÁKLADNÍ VÝBAVA

» Základ
• Doklady.
• Hotovost (ne všude berou karty).
• Mobil, nejlépe se staženou off-line mapu oblasti, kde se budu pohybovat.
• Pití (láhev s vodou, termosku s čajem).
• Kapesníky / vlhčené ubrousky.
» Podle potřeby
• Powerbanku.
• Sluneční brýle.
• Foťák.
• Trekingové hole.
• Turistické návleky při procházení hlubším sněhem.
• Nesmeky při náledí.
• Čelovku, kdyby jste se vraceli za tmy.
• Mléko na opalování.
• Zdravotní krabičku (např. náplasti s polštářkem).
• Nůž.
Z oblečení
• Náhradní ponožky.
• Náhradní tričko.
• Případně další oblečení.

2) OBLEČENÍ / BOTY / BATOH

> OBLEČENÍ

Všeobecné je známé, že více tenkých vrstev vás ochrání lépe než jedna silnější.

A) První vrstva - funkční spodní prádlo.

 Odvádí pot a rychle schne, udržuje tělo v suchu a tepelném komfortu.
 Používají se syntetické materiály (např. polyester), které dobře schnou nebo oblečení z Merino vlny, které oproti polyesteru nezasmrádne a lépe udrží teplo, když je mokré.

B) Druhá vrstva - izolační / zateplovací.

 Má za úkol udržovat tělesnou teplotu tím, že zabraňuje úniku tepla od těla a zároveň odvádí vlhkost od první vrstvy.
• Pro intenzivní pohyb volte lehčí a prodyšnější materiály, pro klidnější aktivity můžete zvolit teplejší varianty.
 Nejlépe lehký a hodně pružný materiál, který velmi dobře odvádí vlhkost, ale když se pohybujete, poskytuje příjemnou izolaci i lehkou ochranu proti větru. Např:
Fleecové a funkční materiály: Jsou lehké, dobře izolují a odvádějí vlhkost.
Svetry a mikiny: Nabízejí dobrou izolaci a jsou vhodné i pro delší pobyt venku v chladnějším počasí.

C) Třetí vrstva - svrchní.

 Měla být schopna odolat větru a dešti, aby vás udržela v suchu a teple. Také prodyšná aby umožňovala odvod potu a tím aby se zabránilo hromadění vlhkosti uvnitř a odolná.
 Nejvhodnější je softshellová bunda nebo bunda s membránou, jako je například Gore-Tex, která je nepromokavá, neprofouknutelná a zároveň prodyšná (i když ne jak u softshellu).
- Jako ultimátní zateplení funguje péřovka.

> KALHOTY

• Základní kalhoty by měly být podle potřeby alespoň částečně větruodolné, ale zároveň lehké a prodyšné, ideálně rychleschnoucí.
• Na chladnější dny na jaře nebo na podzim zase oceníte spíše pevnější softshellové kalhoty. Ty vás ochrání před chladem, větrem i menším deštem a zároveň jsou paropropustné.
• Nejpoužívanější materiály používané na turistické kalhoty:
Polyester: Odolný, rychleschnoucí, dobře drží tvar.
Nylon: Lehký, prodyšný, odolný.
Softshell: Prodyšný, větruodolný, voděodolný (při použití membrány nebo DWR úpravy).
Bavlna: Příjemná na nošení, ale nasákavá a pomalu schne.
• Čím větší prodyšnost materiál má, tím lépe dýchá. Pozor ale také na to, že čím je větší prodyšnost materiálu, tím menší má schopnost zadržet pronikání větru, deště a chladu dovnitř.

> BOTY

Pro turistické výlety je ideální volit trekové boty, které jsou přizpůsobené náročnosti terénu. 
• Na lehčí túry a méně náročný terén postačí nízké trekové boty.
 Pro náročnější terén a delší výšlapy jsou vhodné kotníkové trekové boty s dobrou stabilitou. 
Důležité je také zvážit materiál a nepromokavost boty (např. s membránou GTX) v závislosti na ročním období a povětrnostních podmínkách.

> BATOH

Pro turistické výlety je důležité zvolit batoh, který vyhovuje délce túry a množství neseného vybavení. Důležitý je zádový systém, který by měl být pohodlný a dobře odvětraný, aby nedocházelo k pocení zad a hrudní a bederní popruhy pro stabilizaci. Výhodou jsou kapsy, popruhy na trekové hole.

3) VÝŽIVA

> JÍDLO

Na túru si vezměte lehké, energeticky bohaté a trvanlivé potraviny, které se nekazí.
 Mají větší sytící účinek, uvolňují energii pomaleji a po delší dobu, např. ovesné vločky, celozrnný chléb, ořechy, sušené ovoce.
 Rychlé zdroje energie, které se ale rychle spálí např. např. ovoce, čokoláda, energetické tyčinky a gely, med, cukrovinky. Nadměrná konzumace může způsobit prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, což může vést k únavě a snížení výkonu.
- Po aktivitě je vhodné přijmout jídlo s vysokým obsahem sacharidů a bílkovin (proteinů), například maso, ryby, luštěniny, vejce, brambory a zeleninu.

> PITÍ

Pijte po malých dávkách, ale často, abyste se vyhnuli dehydrataci. Předcházejte pocitu žízně, který je už signálem dehydratace.
• Na kratší treky je ideální pít neperlivou vodu nebo lehce mineralizované nápoje, které doplňují ztracené tekutiny a minerály (např. sodík, draslík). 
• Na delší treky nebo kde dochází k rychlé ztrátě tekutin a minerálů (pocením), jsou vhodné iontové nápoje, které obsahují sodík, draslík a hořčík.
- Perlivé nápoje mohou způsobovat nadýmání a žaludeční potíže. Slazené nápoje zase zbytečně zatěžují trávicí systém a mohou způsobit rychlý vzestup a pád energie.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Když se snažíme dosáhnout svých sportovních cílů, chceme se cítit odměněni za své úsilí. Odznaky Garmin Connect přinášejí rychlý a snadný způsob, jak sledovat svůj pokrok, získávat body a uznání za své aktivity. Díky bodům můžete soutěžit se svými známými, stoupat v žebříčku a dosahovat vyšších úrovní. Čím více aktivit dokončíte, tím více bodů získáte.  Úrovně odznaků se pohybují od 1 do 10.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE, ODPOJUJE SE BLUETOOTH, HODINKY NEJDOU SPÁROVAT

Jedním z největších problému Garmin je, že doplácí na to, že každý výrobce telefonu, někdy i model má jiné nastavení. Např. některé nastavení automaticky uspávají Connect (a jiné aplikace) a tím pak vaše zařízení, např. hodinky nedostávají potřebné informace z telefonu.

ROZDÍLY MEZI: GARMIN FENIX 8 & EPIX 2 PRO & FENIX E. JAKÉ AMOLED HODINKY VYBRAT ?

⌚ Hlavní vlajkovou lodí Garmin je nyní Fenix 8 Amoled, který postupně více a více poráží verze s MIP ( transflektivním)  displejem. Fenix 8 Amoled, není nejlevnější, přesto si najde mnoho příznivců. Pro ty, kteří hledají jinou variantu s Amoled displejem, se pokusím přijít s menším srovnáním.