Přeskočit na hlavní obsah

WISLA (JEZERO CZERNIAŃSKIE) - BARANIA GORA 1220 m.

Druhý říjnový víkend už je studený, ráno je stupeň nad nulou, ale počasí slibuje slunečné počasí a tak se s Yvett a Pepou vydáváme na druhý nejvyšší vrchol Slezských Beskyd (Beskid Śląski) Barania Gora (1220 m.n.m.).
Po dvouhodinové cestě autem parkujeme pár minut po desáté hodiny v sedle Szarcula (759 m.), což je plytké sedlo v pohoří Barania Góra ve Slezských Beskydech, v hlavním rozvodí Polska, oddělující povodí řek Visly a Olzy (Odry).Sedlo se nachází nedaleko obce Wisla (osada Czarne).

Kolem prezidentské residence (Horní zámek) scházíme k jezeru Czerniańske (573 m.).
Poznámka: V závorce budu udávat vzdálenost k místu a náš čas chůze.
(3,5 km / 50 minut)
Jezero přes stromy moc nevidíme, to se nám naskytne až u turistického přístřešku.
Za jezerem začíná modrá turistická trasa (Wisla Czarne - Zwardoń) (571 m.), která nás dovede až na Barania Gora. Turistický ukazatel nám sděluje, že nahoru to máme ještě tři hodiny. Hodinky mi právě ukazují 11:35 hodin.
(5 km / 1:25 hod.)
Po 5,9 km a za 1:45 hodin jsme u placeného parkoviště (595 m.), které je jakýmsi neoficiálním začátkem cesty na Barania Gora.

Od tohoto parkoviště je to ke konci asfaltové cesty 2,9 km s 4% sklonem, které zvládneme za 45 minut.
K rozhledně na Barania Gora je vzdálenost 7,1 km a cesta z parkoviště nám trvá 2:45 hodin (bez zastávek na focení by byl čas 1:32 hodin)

U parkoviště nám místní také sdělují, že do terénu se dostaneme až u třetího mostu. 
Cesta vede údolím společně s říčkou Biala Wiselka. Svahy jsou místy strmější a na začátku jsou vidět zajímavé skalní útvary skały grzybowe (houbové horniny).
Říčka Biala Wiselka, je jeden z přítoků řeky Wisly, která zde pramení na svazích Barania Gora ve výšce cca 1100 metrů. Samotná řeka Wisla je dlouhá 1047 km a je tím nejdelší řekou Polska.
Na třetím mostě (722 m.) odbočujeme ze silnice doprava na kamenitou cestu a sklon trasy se také začíná zvyšovat. 
K rozhledně to máme ještě 4,1 km s cca 500 m. převýšením. Průměrný sklon je 11,7%. Tuto poslední část zvládneme za i s focením za 2 hodiny.

Začíná také nejkrásnější soubor přírodních vodních peřejí v Slezských Beskydech.

Kaskády Rodla (info 1, Info 2) se skládají z asi 25 přírodních vodopádů a říčních peřejí na říčce Biała Wisełka, na svazích Barania Góra. Výška vodopádů se pohybuje od 0,5 - 5 m. Dva největší jsou v horní části a jsou vysoké 3,5 a 5 metrů. Sklon koryta je zde vysoký, pohybuje se od 8 do 10%. Jsou to nejvyšší vodopády Slezských Beskyd.
Zvuk vody stékající po kamenech, tak jak okolní nádherná příroda, jsou balzámem na uši narušené městským životem.
Procházíme cestou plnou kamenů, kořenů, místy nám také pod nohami protéká horská říčka. Podél naší cesty se také zobrazují informační tabule lesní přírodní rezervace (rezerwat) Barania Gora.
Cesta je čím dále prudší a tak se postupně vysvlékáme. Když pod vrcholem vidíme, že sestupující lidí jsou docela zabaleni v bundách, říkáme si, že nahoře nás čeká už pěkná zima.
Před druhou hodinou vystupujeme z lesa a otevírají se nám první výhledy.
O něco dál jsme už prakticky na hřebeni, odkud je to už pár metrů na rozhlednu.
K rozhledně na Barania Gora (1220 m.) přicházíme o půl třetí, takže prakticky ve stejný čas jak nám na začátku ukazovala informační tabule a to jsme se ještě dost zdrželi focením. 
Od našeho parkoviště k rozhledně jsme 12,9 km s 680 m. převýšením zvládli za 4:20 hodin.
Od placeného parkoviště jsme 7,1 km s 620 m. převýšením ušli za 2:45 hodin.
Barania Góra je křižovatka turistických tras, které vedou mimo jiné do Skrzyczne, Malinowską Skałę, Przełęcz Salmopolską, do Wisły Czarne i Węgierskiej Górki. Vrcholem prochází hlavní beskydská stezka, po které budeme sestupovat.
Barania Góra - 1220 m.n.m. (česky Beraní hora) je druhou nejvyšší horou Slezských Beskyd.
Hora leží v hlavním hřebeni jižně od hory Skrzyczne (1 257 m), která je nejvyšší horou celých Slezských Beskyd a na dohled města Wisla. Jedná se o rozložitý oblý masív s poměrně rozsáhlým a plochým temenem.
Kovová rozhledna na Barania Góra byla postavena v roce 1991, její max. výška je 15,26 m., vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 8,6 m resp. 9,2 m.
Rozhledna nabízí 360 stupňový panoramatický výhled na pohoří třech zemí Polska, České republiky a SlovenskaVýhled z něj zahrnuje: Beskid Śląski (vrchol Skrzyczne), Beskid Mały, Beskid Makowski, Beskid Żywiecki s Babí horou, Vysoké Tatry, Chočské vrchy, Malou Fatru, Strážovské vrchy, Javorníky a Slezsko-moravské Beskydy s Lysou horou a Smrkem a při obzvláště dobré viditelnosti i Jeseníky.
Beskid Żywiecki s Babí horou (špička hory vlevo), Tatry (vpravo)
Výhled na Skrzyczne.
Slezsko-moravské Beskydy s Lysou horou a Smrkem

Nízké Tatry

I když na vrchu dost fouká, najdeme si místečko na svačinu. 
Po tří čtvrtě hodině strávených na Barania Gora začínáme pomalu sestupovat (15:14 hod.). 
Oproti výchozí modré, scházíme po červené turistické trase - Glowny Szlak Beskidzki (hlavní beskydská magistrála). Je to nejdelší stezka v polských horách, dlouhá přibližně 496 km.
Po hřebeni scházíme na rozcestí Wierch Równiański (1160 m.). Kousek cesty dále vede po pískovcové cestě, kterou střídají dřevěné kůly přes cestu, kde se občas objevuje voda.
Dále už stezka vede s větším sklonem po kamenité cestě, po které se nedá moc jít. Pokud je to možné, raději jdeme podél této cesty po vyšlapaném chodníčku.
Po třech kilometrech (16:15 hod.) jsme u Schroniska górskieho PTTK Barania Góra - Przysłop (horská ubytovna), (959 m.). Od vrcholu jsme sestoupili 268 m.(prům. 9,5 % sklon).
Od horské ubytovny už cítíme jídlo až k nám a tak přemýšlíme, jestli zde nezajít na jídlo. Bohužel je ale už dost hodin a tak pokračujeme v cestě dále.
Je zde i muzeum cestovního ruchu, které je otevřeno o víkendech od května do října. Můžete zde vidět bohatou sbírku pamětihodností a dokumentů souvisejících s horskou turistikou.
Cestou potkáváme závodníky horského trailového běhu ve Slezských Beskydech - Beskid Autumn Trail 28 Km / 57 Km(Beskydský trailový běh).
Po červené tur. trase pokračujeme i v místě, kde začíná černá tur. trasa (790 m.). na 4,5 km jsme sestoupali 437 m. s prům. 10% klesáním. 
Černá tur. trasa vede přímo ke spodní straně nádrže, ale protože my máme auto trochu jinde, čeká nás ještě poslední cca kilometrové stoupání, po kterém začínáme sestupovat k místu Stecowka (952 m.). Zde se nachází ovčí farma Agroturystyka "U Kukuczków", které slouží také jako ubytovna a také nám zde nabízí výrobky ze své farmy.
O kousek dál se zastavujeme ještě u Parafia pw. Matki Bożej Fatimskiej na Stecówce (farní kostel).
Hodinky mi ukazuji půl šestou a slunce už začíná pomalu zapadat.
Dále už k autu nepokračujeme po červené turistické trase, ale kvůli času jdeme přímo po silnici. Po cestě se zastavujeme ještě u jedné lesní vyhlídky, která nabízí výhled do okolí Czernianskieho jezera.
Přibližme o čtvrť na sedm jsme pak u auta a po osmé hodině pak doma.

► SOUHRN
Vzdálenost: 23,37 Km
Nastoupané metry: 838 m.
Sestoupané metry: 838 m.
Celkový čas: 8:09 hod.
Čistý čas: 4:54 hod. Garmin) / 5:48 Strava

Cesta na Barania Gora měřila 12,9 km. Vystoupali jsme 683 m. a sestoupali 237 m. Zpáteční trasa měřila 10 km, kdy jsme 145 m. vystoupali a 593 sestoupali.

► FOTOGALERIE
► TRASA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .