Přeskočit na hlavní obsah

ROZHLEDNA ŠIBENICE U ŠTĚBOŘIC

Na vrchu Šibenice postavila obec Štěbořice u Opavy novou neobvyklou rozhlednu Šibenice, která nese podobu pohraničního opevnění - dělostřelecké tvrze, která se zde v roce 1938 začala stavět, ale kromě vyražené chodby se už betonovat tenkrát již nestihlo.

Z vyhlídky je vidět do širokého okolí: Opavsko, Bruntálsko, Velký a Malý Roudný (u přehrady Slezská Harta), Praděd (Jeseníky). Za výborných podmínek i Beskydy

Rozhledna slouží i jako minimuzeum věnující se výstavbě bunkrů v této oblasti.

Infopanely uvnitř rozhledny zájemce seznámí s plánovanou tvrzí Šibenice, venkovní panely pak s celou linií opevnění i osobností Jana Kubiše, který byl jeden z atentátníků na Heydricha. Na Opavsku za své vojenské služby strávil poslední předválečný rok, hlídal výstavbu pohraničního opevnění a zažil i stahování jednotek po podpisu mnichovské dohody.


Můžete nahlédnout i do ženijní úkryt ze 70. let, který chce obec do budoucna dovybavit potřebným zařízením.


Děti si mohou v okolí rozhledny zaskotačit na průlezkách, které napodobují vojenské cvičiště.


Autem dojedete na dohled od rozhledny (cca 150 m) a zaparkujete na zpevněné ploše. Doporučujeme k rozhledně přijíždět z osady Březová (od Jamnice je horší cesta).


VSTUPNÉ
Vstupné se zde neplatí, ale možnost si koupit např. turistickou známku, samolepku,...s motivem rozhledny


PARAMETRY
Vrchol rozhledny - 12,7 m.
Celková výška - 12,5 m.
Výška pozorovací podesty - 9,2 m.
Výška oka - 10,9 m.


► PROVOZNÍ DOBA
- Leden, únor, březen, duben a říjen, listopad, prosinec - pouze na telefonickou domluvu 553 661 017 (OÚ Štěbořice)
- Květen, červen, září - víkendy a svátky 9::00 - 12:00 - 13:00 - 17:00
- Červenec, srpen - denně 9::00 - 12:00 - 13:00 - 18:00



Mimo výše uvedené otvírací doby lze prohlídku objednat na telefonu 553 661 017 (OÚ Štěbořice), www.steborice.cz/rozhledna-sibenice

► FOTOGALERIE
- https://photos.app.goo.gl/Sr9x1u9FKsamrF9X8
- https://www.zonerama.com/Link/Album/5427922





► MAPA


Zdroje:
- www.steborice.cz/rozhledna-sibenice/
- https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .