Přeskočit na hlavní obsah

5/5 INNSBRUCK A MONDSEE

Poslední den jsme cestou domů navštívili obce Innsbruck a Mondsee na stejnojmenném ostrově. Tím byl program našeho zájezdu vyčerpán a nás čekala již večerní cesta domů.

Ráno si balíme kufry a vydáváme se z našeho čtyřhvězdičkového hotelu Ischgler Hof na cestu domů.

Před jedenáctou hodinou jsme již na naší první zastávce na cestě domů v Innsbrucku, které je hlavní město rakouské spolkové republiky Tyrolsko a zároveň páté největší město Rakouska. Leží v bezprostředním podhůří Alp v údolí řeky Inn a lze tak považovat za bránu do Alp.
Ve městě se nachází mnoho zajímavých památek, které se nachází především ve středu města. 
Symbolem města je Zlatá střecha. Jde o gotický arkýř císaře Maxmiliána I. z 15. století. Střecha je pokryta 2 657 pozlacenými taškami. V budově dnes sídlí muzeum, které se věnuje především osobě Maxmiliána I. a příběhu budovy. 
K významným památkám patří také Cisařský palác nebo Hofkirke, gotický kostel, též přezdívaný kostel černochů, kvůli 28 bronzovým sochám postav v životní velikosti.
Najdete zde také malebné zákoutí, restaurace a kavárny kde si lze příjemně posedět.
V Innsbrucku jsme také nakoukli do pár obchodů, kde se zdejší sortiment nedá bohužel srovnat s naším.
A jako poslední zastávka nás čeká obec Mondsee v rakouském regionu Salzkammergut na severním konci stejnojmenného jezera Mondsee, asi 20 km východně od Salzburgu. 

V obci se nachází bývalý benediktinský klášter, založený roku 748, s velkým barokně přestavěným kostelem.
Po návštěvě centra se vydáváme již relaxovat k jezeru, kde také schladíme naše nožky :). Voda je sice studenější než u Bodamského jezera, ale příjemně osvěží.
Jezero Mondsee je dlouhé 16,4 km a široké 2,3 km a je jedním z jezer Solné komory (Salzkammergut).
A to je už vlastně konec naší dovoleně s CK Tihelka Za krásami Tyrolska a Voralberska. Zájezd může velmi doporučit, navštívili jsme několik krásných míst a díky skvělé průvodkyni jsme se toho také hodně dozvěděli. Místa v autobuse bylo také dost, takže plná spokojenost :).
► FOTOGALERIE
- Fotogalerie

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .