Přeskočit na hlavní obsah

LABSKÁ CYKLOTRASA: 4/7: OD LANZ PŘES HAVELBERG ZA TANGERMUNDE

Třetí den jsme většinou po hrázích řek Labe a Havola (Havel) pokračovali přes Wittenberg do Havelbergu se starým centrem na ostrově. V Sandau jsme se poprvé svezli přívozem přes Labe (pokud nepočítám loď do Hamburgu) na druhou stranu řeky Labe, kde vedla cesta ze začátku po prázdných silnicí, poté po asfaltových a betonových cyklostezkách. Zastavili jsme se v Arneburgu a na večer dojeli do historického města Tangermünde s dochovaným městským opevněním. Tento den jsme najeli jen 123 km což bylo z celého putování podél Labe nejméně, ale také bylo přes 30°C.

FOTOGALERIE (i s místem pořízení)
https://photos.app.goo.gl/9TQmDRhk8aveg7k18

ITINERÁŘ

- 0/7 Poznatky a shrnutí cesty
- 1/7: Večerní příjezd do Cuxhaven
- 2/7: Od Ottendorfu za Hamburg
- 3/7: Od Hamburgu přes Lauenburg, Boizenburg, Domitz a Lezen
Předcházející den

4/7: OD LANZ PŘES HAVELBERG ZA TANGERMUNDE

Následující dny
- 5/7: Od Tangermünde přes Magdeburg do Dessau
- 6/7: Od Dessau, přes Lutherstadt, Torgau k Riesa
- 7/7: Riesa - Míšeň - Drážďany - Děčín



S přibývající mi dny stáváme vždy o pár minut později a dnes ve středeční ráno vyrážíme až po půl sedmé. Nejdříve se vracíme zpátky k řece po náspu a podél klikatícího se Labe pokračujeme dále. 
Vedle cest po náspu jsou zde často i cesty pod nimi a když cesta po náspu je štěrková a ta druhá asfaltová, kterou si vyberete :), ale v jednom případě jsme museli i násep, protože ta druhá byla v jednom místě uzavřena a pohybovali se zde ovce. Na začátku byla zde cesta po náspu v pohodě, ale později zde byl spíše hrubý štěrk.

První menší zastávku máme ve Wittenberge (Braniborsko), městu mezi Berlínem a Hamburgem, kde zajíždíme do centra a doplňujeme vodu v místním obchodě.

Za městem pokračujeme přes železniční most na druhou stranu Labe, ale asi v půlce si uvědomím že je to chyba a vracíme se zpátky na naší východní stranu řeky.

Na Labe sice nevidíme, ale víme, že je v naší blízkosti a na cestě projíždíme i malými obcemi 

Před obcí Nitzow se Labe stočilo jižním směrem a sním i naše cesta

V obci Nitzow konečně nacházíme i pumpu na vodu, která nám tu hodně chybí, protože v těchto teplotách je třeba pít a my musíme pro vodu jen do obchodu. Zrovna dneska je nejteplejší počasí a teploměr ukazuje přes 30 °C.

Kolem poledne jsme se na chvíli zastavili v hanzovním městě Havelberg, kde nejdříve zajíždíme k památníku pruského krále a ruského cara Petra I a Havelberské katedrále, která se tyčí nad řekou Havel.

Od katedrály sjíždíme do starého města, od kterého jsem čekal daleko více. To se vlastně nachází na ostrově, kousek od ústí řeky Havola (Havel). Z mostu se pak ještě ohlížíme za největší věží s hodinami v Evropě.

Za mostem, hned za řekou Havel se nachází Haus der Flüsse - Dům u řeky (Informační centrum Natura 2000 Biosférické rezervace Střední Labe), kde jsou na dvou podlažích prezentovány krajiny řek živým a hravým způsobem.

Na konci Havelbergu se zastavujeme ještě u takové pojízdné kuchyně, kde už řadu jídel nemají, ale i tak velká porce hráchové polévky s párkem (3,5 Eur) přišla vhod.

O něco dál v Sandau poprvé přejíždíme na druhou stranu Labe. Přívoz upoutaný na laně, kterých je tu na Labi většina stál s kolem 1,5 Eur (motorové stály 2 Eur).

Další naše cesta vedla po západní straně Labe na Arneburg ze začátku po místních komunikacích, ale s prakticky žádným provozem, což ale nebyl i chvíli poté na cyklostezkách.

Arneburg (Sasko-Anhaltsko) zajíždíme opět do obchodu, kde vidím pivo s Guaranou, tak si řeknu že to vyzkouším, když to neznám :). Nesmí chybět i návštěva centra obce a starého trhu.

Co mě už delší dobu fascinovalo byli ty německé betonové cyklostezky, které se zřejmě umisťovali v chráněných oblastech, kde nemohl být asfalt. Žádné díry, žádné drkotání, okraje přímo pasovali na sebe...

I nadále vedla naše mimo silnice, protože zde se na ně cyklista takřka skoro nedostane (samozřejmě vyjma velkých měst).

Navečer jsme dojeli do pěkného starého města Tangermünde s tisíciletou minulostí, které si dokázalo zachovat svůj ráz a impozantní městské hradby.

Jako první jsme si zajeli v městě na poslední hrad císaře Karla IV, z kterého je i pěkný výhled na Labe.

A z hradu již do místního centra k radnici, což je s pozdně středověká budova postavená ve třicátých letech minulého století. Na radnici zaujme hlavně její 24 m. vysoká třídílná štítová stěna.

Ale i okolí radnice je zajímavé a připomíná dalekou minulost.

Z centra pak sjíždíme k vodě, odkud je pěkný pohled na bývalé městské opevnění

Po hodinové návštěvě města je čas si už pomalu po sedmé hodině hledat nějaké místo na spaní.

O půl deváté narážíme na pěkné místečko, kde sice nejsme samy, ale líbí se nám a tak zde ukončujeme, samozřejmě po dezinfekci dnešní den již po 124 km :)


INFO:
Vzdálenost: 124 km
Nastoupáno: 265 m.
Nadmořská výška: 13 - 76 m
Čas: 8:00 hod. hod. (celkový 14:22 hod.) 
Prům. rychlost 15,5 km/hod.

FOTO (i s místem pořízení)
https://photos.app.goo.gl/9TQmDRhk8aveg7k18



VIDEO z celé trasy


TRASA
www.endomondo.com/users/2843627/workouts/1154406612



ITINERÁŘ
- 0/7 Poznatky a shrnutí cesty
- 1/7: Večerní příjezd do Cuxhaven
- 2/7: Od Ottendorfu za Hamburg
- 3/7: Od Hamburku přes Lauenberg, Boizenburg, Domitz a Lezen
◄ Předcházející dny

-  4/7: OD LANZ PŘES HAVELBERG ZA TANGERMUNDE

► Následující dny zde:
- 5/7: Od Tangermünde přes Magdeburg do Dessau
- 6/7: Od Dessau, přes Lutherstadt, Torgau k Riesa
- 7/7: Riesa - Míšeň - Drážďany - Děčín



RELIVE

Relive 'Labská cyklotrasa (Elberadweg) 2018 - 4. den Od Lanz přes Havelberg za Tangermunde'

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.