Přeskočit na hlavní obsah

LABSKÁ CYKLOTRASA: 2/7: OD OTTENDORFU ZA HAMBURG

V této části nás kromě čerstvého mořského vzduchu doprovázelo mohutné Labe, protipovodňové hráze, velké lodě, ovocné sady a pěkné městečka. Naše trasa v prvním celém dnu naší cesty vedla přes krásné starobylé město Stade do Hamburgu, kde jsme zajeli více od pobřeží do centra. Po cestě jsme měli smůlu na dva zvedací mosty, které otevírali později a my jsme tak museli zvolit objízdné trasy. Oproti předcházejícímu dni se vítr kolem poledne naštěstí obrátil a tak naše další cesta vedla již s větrem v zádech :). Také tu bylo nezvyklé nezvyklé oproti Česku že je tu cyklostezka skoro u každé silnice.
ITINERÁŘ
1/7: Večerní příjezd do Cuxhaven
2/7 OTTENDORF - ZA HAMBURG ⤵
3/7: Hamburg - Lauenburg - Boizenburg - Domitz - Lezen
4/7: Lanz - Havelberg - za Tangermünde
5/7: Tangermünde - Magdeburg - Dessau
6/7: Dessau - Lutherstadt - Torgau - k Riesa
7/7: Riesa - Míšeň - Drážďany - Děčín

2/7 OTTENDORF - ZA HAMBURG

Pondělní ráno vstáváme těsně před pátou hodinou ranní a je celkem ještě zima, ale vítr zatím takřka nefouká. Naše cesta vede po cyklostezkách na Neuhaus (Oste), před kterým chceme přejet přes řeku Oste. Bohužel je zde zvedací most, který funguje až od 10 hodin a my jsme tu již v 7 hodin.

Vracíme se kousek zpátky a po cyklostezce vedle silnice míříme do obce Freiburg im B., kde konečně se dostáváme na druhou stranu řeky Oste. Jako všude okolo v tomto regionu jsou zde vidět hlavně cihlové domky občas i došková střecha. 
Nezvyklé je také že pokud nejedeme přímo po samostatné cyklostezce, vede cyklostezka hned vedle silnice a cyklista se na silnici takřka nedostane.

Ve Freiburgu i.B si dáváme krátkou pauzu a již opět po Labské cyklotrase pokračujeme dále. 

Za Freiburg chceme pokračovat po alternativní trase podél pobřeží, ale opět je zde most nahoře. Teprve je ale 9:30 hod., ale i zde se otevírá most v 10 hod. 

Proto zde nečekáme a naše cesta vede dále přes Dornbusch, kde nezajíždíme hned zpátky na trasu a tak si ji trochu zkrátíme. Za chvíli jsme ale opět na cyklotrase po které míříme do obce Stade, centra turistického regionu Altes Land.

Návštěva města Stade nás okouzlila, pokud to není nejhezčí místo na trase, tak určitě v top trojce bude. V centru města jsme navštívili bývalý hanzovní přístav s několika roubenými domy z 15 až 17. století (ty nahradili domy shořelé po požáru). Na druhé straně je starý jeřáb bez mechaniky v interiéru, který byl rekonstruován v roce 1977.


Ze Stade se vracíme opět k pobřeží a po ovcích a koních poznáváme i ovocnářský region. Konečně také narážíme na nějaké místo, kde se dá zastavit a občerstvit. Takových míst tu opravdu je jen poskrovnu. 

Za to před domy jsou nabídky na koupi ovoce např. třešní, švestek, jablek ale i zeleniny a vajíček (10 ks 1,5 Eur). Stačí dát do kasičky u domu peníze a vzít si sáček se zbožím, případně koupit u stánků.

Čím dále více také potkáváme domky s doškovou střechou, kterých je zde v regionu opravdu hodně. Tyto domky, jaké vidíte na fotkách ať s normální nebo doškovou střechou jsou typické pro tento region.

Dalším naším plánovaným místem návštěvy je pak obec Jork, do které si kousek z cyklotrasy odskočíme, potkáváme taky první z větrných mlýnů.

Kolem letiště si cestu trochu zkrátíme k našemu přístavu na ostrově Finkenwerder, kde přijíždíme právě včas, protože loď zrovna připlula. Lístky si z automatu už nakoupit nestihneme, naštěstí je i automat na lístky na palubě. Nevěděl jsem co na automatu přesně dát a protože jsme vystupovali na první zastávce na druhém břehu zvolil jsem ze tří možností tu první - Kurzstrecke (nejkratší trasa), lístek stál 1,6 Eur. Kolo jsem neplatil, ani jsem ho na automatu nenašel (prý je ale zdarma). Po dobu plavby nikdo lístek zkontrolovat nakonec stejně nepřišel.

Vystupujeme na první zastávce na druhém břehu Neumühlen/Övelgönne. Je zde trochu větší provoz a tak chvíli trvá než se přes křižovatky dostaneme na naši další trasu do města.

V Hamburgu je díky řece a množství kanálů nejvíce mostů, lávek přes řeku v Evropě.

Chvíli pokračujeme podél pobřeží Hamburgu a později odbočujeme ke známé ulici Reeperbahn, kde začínali svoji kariéru v roce 1960 slavní Beatles kde přijíždíme právě k jejich malé vzpomínce, která je hned na křižovatce Reeperbahn a Große Freiheit

Reeperbahn je ale hlavně známá jako centrum nočního života která kdysi přitahovala různé pochybné existence. Spolu o pozornost zde soupeří sexshopy, pornokina i obchody těch nejlepších značek, zaplivané hospody i luxusní kasina. V dnešní době tu by jste ale už neměli narazit na pochybné živly, každopádně si ulice zachovala svoji nezávislou až dekadentní podobu.

Na konci ulice se stáčíme opět k pobřeží odkud je výhled na přístavní čtvrť HafenCity s budovou Labské filharmonie u břehu Labe.

Od vody pak vyrážíme ještě kousek do města kolem evangelického kostela St. Michael's, odkud se dá za 5 euro podívat z věže po okolí a dále k městské radnici a nedalekému jezírku.

Z Hamburgu se poté vydáváme přes revitalizovanou čtvrť HafenCity, kde kdysi stával Hamburský přístav. Nyní se zde nachází hotely, kanceláře či obytné domy, které jsou součástí velké přestavby tohoto území. 

Za Hamburgem končí přímořská krajina Dolního Labe a my si začínáme hledat po osmé hodině ubytování.

Mezi městy Hamburg a Magdeburg nás bude doprovázet příroda biosferické rezervace Říční krajina Labe.

INFO:
Vzdálenost: 152,5 km
Nastoupáno: 136 m.
Nadmořská výška: 0 - 24 m
Čas: 10:48 hod. hod. (celkový 14:30 hod.), 
Prům. rychlost 14,1 km/hod. (celková 10,5 km/hod.)

FOTO (i s místem pořízení)
https://photos.app.goo.gl/xc8XYmTuDXx7vsCP7



VIDEO z celé trasy


TRASA KE STAŽENÍ (.gpx, .tcx,...)
- www.gpsies.com/map.do?fileId=edsadrbwovhiyxfj

TRASA
www.strava.com/activities/1691328692
- www.endomondo.com/users/2843627/workouts/1155089199



ITINERÁŘ
- 0/7 Poznatky a shrnutí cesty
- 1/7: Večerní příjezd do Cuxhaven
◄ Předcházející dny

- 2/7: OD OTTENDORFU ZA HAMBURG 

► Následující dny 
3/7: Od Hamburgu přes Lauenburg, Boizenburg, Domitz a Lezen
- 4/7: Od Lanz přes Havelberg za Tangermunde
- 5/7: Od Tangermünde přes Magdeburg do Dessau
- 6/7: Od Dessau, přes Lutherstadt, Torgau k Riesa
- 7/7: Riesa - Míšeň - Drážďany - Děčín



Relive

Relive 'Labská cyklotrasa (Elberadweg) 2018 - 2. den od Ottendorf za Hamburg'



360° foto


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .