Přeskočit na hlavní obsah

LABSKÁ CYKLOTRASA: 1/7: VEČERNÍ PŘÍJEZD DO CUXHAVEN

Tento den patřil celodenní cestě vlakem z Opavy do německého Cuxhaven u Severního moře, kde jsme dorazili před osmou hodinou a prvních pár kilometrů se zapadajícím sluncem a čerstvým mořským vzduchem.
ITINERÁŘ
1/7 VEČERNÍ PŘÍJEZD DO CUXHAVEN ⤵
2/7: Ottendorf - za Hamburg
3/7: Hamburg - Lauenburg - Boizenburg - Domitz - Lezen
4/7: Lanz - Havelberg - za Tangermünde
5/7: Tangermünde - Magdeburg - Dessau
6/7: Dessau - Lutherstadt - Torgau - k Riesa
7/7: Riesa - Míšeň - Drážďany - Děčín

1/7 VEČERNÍ PŘÍJEZD DO CUXHAVEN

Ráno se nechávám zavést autem do Opavy, odkud v neděli v 6.00 vyrážím vlakem do Prahy, kde dorážím v 9:18 hod. Dalším vlakem EC Robert Schumann (bere jen 6 kol) pak pokračuji v 10:33 již s mými spolucestovateli Mirkem a Bohuškou přes Berlin Hbf (zde vlak má 25 min. přestávku) do Hamburgu Hbf, kde jsme v 17:11 hod.. Zde přestupuje v 17:57 hod.na další vlak, kde vystupujeme v 18:06 hod. již na první zastávce Hamburg-Harburk. Posledním dnešním vlakem, kde je spousta místa na kola v 18:24 hod.pak dojíždíme na konečnou zastávku v 19:50 hod. do Cuxhaven

Cuxhaven je německé přístavní město ve spolkové zemi Dolní Sasko ležící u ústí řeky Labe do Severního moře. Má asi 48 000 obyvatel. Symbolem města je tzv. Kugelbake, což je cca 30 metrů vysoká dřevěná stavba postavená kdysi kvůli navigaci lodí a která je i ve znaku města.

Z nádraží hned míříme k vodě k dvoupodlažní dřevěnému vyhlídkovému místu Alte Liebe, odkud je pěkný výhled na Labe, která se zde nedaleko vlévá do Severního moře.

Podél pobřeží pak míříme ke Kubelbake, dominantě města a začátku (konci) Labské cyklotrasy (Elberadweg), která je již několik let nejoblíbenější německé dálková cyklotrasa.

Na konci pobřeží je zákaz vjezdu jízdních kol, tak musíme k tomuto výběžku ještě kousek pěšky.

Kugelbake stojí na nejsevernějším místě Dolního Saska. Geograficky končí v Kugelbake Labe a začíná v Severním moři. Kugelbake je 29,63 m. vysoký, dřevěný navigační bod, který kvůli modernější technologii ztratil svou důležitost.

Od vody na chvíli ještě zamíříme do centra města a pak již po stezce pokračujeme proti větru východním směrem. 
Trochu silnější protivítr nás trochu znervózňuje, protože, právě kvůli větru začínáme cestu v Cuxhaven, protože vetšinou fouká od moře na východ.

Je kolem půl desáté, slunce zapadá a je čas si pomalu najít nějaké místo na nocleh. Nejdříve ale musíme projet přes několik bran kolem stád ovcí, rozhledny Altenbruch,...

Po desáté už naštěstí nacházíme vhodné místo a těšíme se na další den.

INFO:
Vzdálenost: 26,20 km
Nastoupáno: 57 m.
Nadmořská výška: 0 m
Čas: 1:47 hod. (celkový 2:19 hod.), 
Prům. rychlost 14,7 km/hod.

FOTO (i s místem pořízení)
- https://photos.app.goo.gl/2WZVurqiiLiK23G98




VIDEO z celé trasy


TRASA KE STAŽENÍ (.gpx, .tcx,...)
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=xlkziapdrlaefruk

TRASA



RELIVE

Relive 'Labská cyklotrasa (Elberadweg) 2018 - 1. den z Cuxhaven na Ottendorf'

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .