Přeskočit na hlavní obsah

PAŘÍŽ 2018 2/3: ZÁMEK VERSAILLES, ČTVRŤ MONTMARTRE

Druhý den jsme zajeli mimo centrum Paříže na zámek a zahrady Versailles a později odpoledne do historické čtvrti Montmartre s bazilikou Sacré-Cœur. Nesměla chybět také zastávka u Moulin Rouge.
ITINERÁŘ: 
ÚVOD: Ubytování, stravování,...
1. Den: Eiffelova věž - ulice Champ Elysées - Vítězný oblouk - plavba po řece Seina
► 2. DEN: PO ZÁMKU A ZAHRADÁCH VERSAILLES A HISTORICKÉ ČTVRTI MONTMARTRE
3. Den: Pantheón - Luxemburský palác - Latinská čtvrť - Notra Dame - Louvre

2. DEN: PO ZÁMKU A ZAHRADÁCH VERSAILLES A HISTORICKÉ ČTVRTI MONTMARTRE

Kompletní fotogalerie: https://photos.app.goo.gl/...

Po první noci v hotelu F1 míříme do městečka Versailles na jihovýchodním okraji Paříže do zámku Versailles (18 ). Zde nás čeká nejdelší fronta našeho pobytu, musíme ve frontě vystát cca 90 minut. 

Jako první jdeme navštívit interiér zámku, kde najdete obrazy, sochy, ... Mezi nejzajímavější místnosti patří Zrcadlový sál se zlatě zarámovanými obrazy, Královnina ložnice či korunovační sál. Více...

V letech 1623–1624 vladař Ludvík XIII zde postavil lovecký pavilón, o deset let ho však nechal zbourat a postavit pohodlnější Versailleský zámek z cihel a kamene. Ten se dnes nachází v samém srdci zámku, kolem mramorového nádvoří. Palác snů začal budovat až jeho syn, Ludvík XI a to díky občanské válce, kvůli které si rozhodl postavit domov mimo Paříž. Více...
V roce 1979 byl zámek s parkem zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. V roce 2002 získal ocenění za nejhezčí Zámek v Evropě.

Webové stránky: http://en.chateauversailles.fr

Kromě interiéru zámku mohou návštěvníci navštívit i rozlehlé zahrady (kde je vstupné zvlášť 9,5 ), které jsou považovány za mistrovský příklad francouzské zahrady. Nachází se zde i řada fontán, bohužel my jsme měli smůlu, protože nebyli v provozu. 

Z močálovitého okolí se zrodily proslulé Versailleské zahrady pod taktovkou Andrého Le Nôtre, ten vymyslel důslednou soustavu kanálu, fontán a jezírek tak, že udělal z močálovitého území nejrozsáhlejší zahrady Francie. V zahradách objevíte velké množství fontán, soch a sousoší a zabírají plochu kolem 100 ha. Od listopadu do března je každou první neděli v měsíci vstup zdarma.

Po třetí hodině už sedíme v autobusu, s kterým obkroužíme pařížskou mrakodrapovou čtvrt La Defénse, která tvoří krásnou moderní dominantu města. 

Největší administrativní čtvrt v Evropě leží severozápadně od centra města a vznikla jako reakce na panorama Manhattanu. Také je to jediné místo kde byla povolena stavba výškových budov

Celá moderní čtvrt La Défense leží na jedné přímce sahající od Louvru přes Avenue des Champs-Élysées až po dnešní Défense. Dominantu čtvrti tvoří La Grande Arche (Velký oblouk), což je 110 metrů vysoká moderní stavba která má zároveň symbolizovat okno do světa  je považována za moderní protějšek Vítězného oblouku. Navazuje na Arc de Triomphe (Vítězný oblouk) na Champs-Élysées a na nejmenší L´Arc de Triomphe du Carroussel (Malý vítězný oblouk) před Louvrem.

Po čtvrté hodině už vystupujeme na bulváru de Rochechouart, odkud začínáme stoupat k zářivě bílé bazilice Sacré-Cœur, která je významným poutním místem a vyhledávanou turistickou atrakcí na vrcholu kopce Montmartre a je tak jedním z nejviditelnějším pařížských dominant.

Před bazilikou můžete koupit od černých prodejců suvenýry, vodu, piva Heineken,... samozřejmě můžete smlouvat :), také zde vystupují pouliční umělci.

Bazilika Sacré-Cœur (Svaté srdce) byla postavena teprve na konci 19. století a má půdorys řeckého kříže. Má čtyři menší kupole a hlavní největší s výškou 83 m zakončenou lucernou s kolonádou z korintských sloupů. Eklektická stavba je směsí románského a orientálního (byzantského) slohu. Čtyřhranná zvonice nacházející se v zadní části je vysoká 84 m a je v ní umístěn zvon Savoyarde (Savojan), který je největším zvonem ve Francii. 

V bazilice, kde je vstup zdarma je zákaz focení, ale když jsem viděl, že fotí i ostatní lidé, udělal jsem si také pár snímků.

Bezpečnostní kontroly jsou zde u památek všude, občas je vidět chodit po skupinkách vojáky se samopaly, ale zdejší už procházím potřetí (naštěstí zde nejsou velké fronty), protože jsem si všiml, že lidé chodí i bočním vchodem. Jak zjišťuji je zde placený vstup do vrchní kopule (6 €), do které vede celých 234 schodů. Nejdříve se schody stáčí stále a stále na jednu stranu a po krátkém venkovním výstupu naštěstí na opačnou stranu.

Po Eiffelově věži je bazilika druhou nejvyšší vyhlídkou (130 m.) v Paříži, při ideální viditelnosti lze prý dohlédnout až do vzdálenosti 48 kilometrů.

Výhled na Paříž je zde opravdu nádherný a tak mám co fotit :)

Další naše kroky vedou po čtvrti Montmartre, která již od 19. století lákala umělce, filozofy a vůbec bohému. Na náměstíčku Place de Tertre si můžete namalovat obraz či koupit šperky, keramiku a dalších druhů výtvarného umění.

Posledním naším cílem je symbol hříšné Paříže kabaret Moulin Rouge (Červený mlýn) na bulváru Clichy. I dnes si kabaret uchovává tradiční nádech s kankánovými tanečnicemi a odhalenými ňadry. pokud zde chcete povečeřet či se napít šampaňského připravte si minimálně 100 eur :)

Projdu se ještě chvíli po bulváru, kde se nachází také řadu sex shopů, rychlých občerstvení a dalších obchůdků, já zkouším zmrzlinu menthol-kakao a karamel za 3,7 € (1 kop. stojí 2,5 €). Po osmé hodině poté odjíždíme zpátky na hotel.

INFO
Vzdálenost: 11 + 9 km

FOTOGALERIE
https://photos.app.goo.gl/...

- www.zonerama.com/Link/Album/4322409



TRASA
www.strava.com/activities/1557935354 - Versailles
www.strava.com/activities/1557947185 - Mountmartre

MAPA





Další den:

3 DEN: PANTHEÓN - LUXEMBURSKÝ PALÁC - LATINSKÁ ČTVRŤ - NOTRA DAME - LOUVRE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .