Přeskočit na hlavní obsah

PAŘÍŽ 2018 1/3: EIFFELOVA VĚŽ - INVALIDOVNA - CHAMP ELISÉES - VÍTĚZNÝ OBLOUK - PLAVBA PO ŘECE SEINA

První den patřil návštěvě Eiffelovy věže, komplex budov Invalidovna, procházku po nejznámější pařížské ulici Champ Elysées až k Vítěznému oblouku a nakonec plavbu po řece Seina.
ITINERÁŘ: 
ÚVOD: Ubytování, stravování,...
► 1. DEN: EIFFELOVA VĚŽ - INVALIDOVNA - CHAMP ELISÉES - VÍTĚZNÝ OBLOUK - PLAVBA PO ŘECE SEINA
2. Den: Versailles a historická čtvrť Montmartre (Hora mučedníků)
3. Den: Pantheón - Luxemburský palác - Latinská čtvrť - Notra Dame - Louvre

1. DEN: EIFFELOVA VĚŽ - INVALIDOVNA - CHAMP ELISÉES - VÍTĚZNÝ OBLOUK -  PLAVBA PO ŘECE SEINA

Kompletní fotogalerie:
- Eiffelova věž: https://photos.app.goo.gl/...
- Ostatní: https://photos.app.goo.gl/...

Po noční cestě autobusem, přijíždíme ráno do Paříže, kterou si nejdříve prohlédneme z okna autobusu a v osm hodin už vystupujeme nedaleko Eiffelovy věže. Hned poté co vystoupíme z autobusu se na nás sbíhají místní "pouliční" prodejci s nabídkou Eifelovy věže v různých velikostech a dalších suvenýrů. Dokonce poté co zjistí odkud jsme začnou na nás pokřikovat česká slovíčka :)
Tito prodejce najdete u každé památky, ale když se zrovna objeví policie tak rychle zmizí, ale poté co policisté nejdou vidět, netrvá dlouho a uvidíte je zase zpátky :)


Díky brzkému příchodu k pokladnám Eiffelovy věže cca 8:45, je fronta před námi malá a po otevření v 9:30 hod. jsme tak brzy v areálu věže. Někteří jedou výtahem do druhého či třetího patra (25 €), já to ale beru sportovněji a vybíhám si do druhého patra (v prvním jsem se ale na chvíli ztratil) odkud už ale musím výtahem do posledního třetího patra (bývají tu fronty, ty se mi ale díky brzkému vstupu vyhnuli). Na výstup po schodech (19  €) jsou pokladny pod věží na jiném místě než ty kde se prodávají vstupenky na výtah, fronta je tu také menší a tak jsem nahoře mezi prvníma a mám hodně místa pro focení.

Při sestupu se procházím po prvním patře, kde kromě restaurace a obchodů se nachází i zajímavé interaktivní prvky. Má zde být i prosklená podlaha, ale tu jsem bohužel nenašel.

Dolů přicházím kolem půl dvanácté a parkem Champ de Mars poté pokračujeme na její konec ke Zdi pro mír, odkud je to již jen kousek k Invalidovně

Invalidovna (francouzsky Hôtel des Invalides) je komplex budov zahrnující Muzeum Armády, které se vztahuje k francouzské vojenské historii, dále pak vojenskou nemocnici a domov pro válečné veterány, což byl i původní účel budov. Dnes je to také místo, kde jsou pohřbeni někteří z největších válečných hrdinů Francie. Najdeme zde tak například hrob Napoleona Bonaparte.

Od Invalidovny pokračujeme k řece Seina, kterou překračujeme po pěkně zdobeném historickém mostě Alexandra III, asi nejhezčím mostě v Paříži.

Most Alexandra III nese jméno ruského cara Alexendra III a je darovaný z Ruska do Francie jako výraz Rusko-francouzského spojenectví. Na jeho výzdobě se podíleli největší sochaři a známí architekti té doby. Stavba byla dokončena v roce 1900 a jeho konstrukce se považuje za zázrak inženýrství 19. století. Most je vystavěn z ocele a jeho celková délka činí 108 metrů a šířka 40 metrů. Most má pouhý jeden oblouk vysoký 6 metrů s mohutným rozpětím 107,5 metrů

Za mostem procházíme po ulici Winstona Churchilla, kde se nachází na jedné straně muzeum umění Petit Palais a na druhé straně muzeum Grand Palais, kde zrovna lákali na výstavu českého malíře Kupky.

Kolem sochy generála Charlese de Gaulla se napojujeme na ulici Champs-Élysées nejznámější ulicí v Paříži, kde najdete obchody velkých značek. Zde máme volnou ruku a tak procházím ulicí, občas se podívám do některého z obchodů až na její konec k Vítěznému obloukukterý dal postavit Napoleon Bonaparte na paměť svého vítězství v bitvě u Slavkova. Podchodem scházím dolů, pod ulici, kde je také vchod na vyhlídkovou terasu, z které je prý nejhezčí pohled na Paříž. Fronta je tu ale velká a v domnění, že tu ještě půjdeme se vracím zpátky na hlavní ulici.

Bulvár Champs-Élysées je jednou z nejznámějších ulic obecně, čemuž odpovídá i výše nájemného, které patří dlouhodobě k nejvyšším na světě. Nachází se zde také spousta luxusních obchodů a značkových prodejen.
Bulvár je dlouhý necelé dva kilometry a široký 70 m a spojuje náměstí Place de la Concorde a Place Charles-de-Gaulle s Vítězným obloukem, koncem července zde končí etapový cyklistický závod Tour de France.


Po obhlídce ulice Champs-Élysées a okolí míříme zpátky k řece, kde nejdříve zacházíme k památníku Flamme de la Liberté (Plamen svobody), který je věrnou replikou pochodně, kterou drží známá americká Socha svobody.

U památníku Flamme de la Liberté najdete odkazy a vyznání k princezně Dianě. Právě most při vjezdu do tunelu se stal 31. srpna 1997 místem tragédie, kde při vážné autonehodě anglická princezna podlehla následkům zranění. Od těch dob je památník pro místní obyvatele, ale i zahraniční návštěvníky, považován za neoficiální připomínku této nešťastné události.


Posledním dnešním bodem naší trasy je plavba lodí po řece Seina, kterou provozuje několik společností, my využíváme Bateaux Mouches.

Na 13,5 km dlouhé okružní plavbě po řece Seina, která trvá cca 70 minut lze vidět např. most Alexandra III, Musée d´Orsay, Louvre, po obeplutí ostrůvku Île de la Cité s katedrálou Notre-Dame a sousední Île St-Louis zajíždíme ještě k Eiffelově věži.

Řeka Seina v Paříži je tradičně významná geografická, hospodářská, dopravní i kulturní součást hlavního města Francie. Řeka Seina rozděluje Paříž na dvě nestejné části. Větší severní, zvanou pravý břeh a menší jižní, zvanou levý břeh. Její délka na území města Paříže činí téměř 13 km s hloubkou mezi 3,40 a 5,70 m. Její šířka se pohybuje od 30 do 200 metrů. Hladina řeky je zároveň nejnižším bodem v Paříži: 26,72 m nad mořem. V Paříži se přes Seinu klene 37 mostů, z nichž čtyři jsou určeny výhradně pro pěší a dva jsou železniční.

INFO 
Vzdálenost: 14 km 

FOTOGALERIE
Google foto:
- Eiffelova věž: https://photos.app.goo.gl/...
- Ostatní: https://photos.app.goo.gl/...

Zonerama:
-  Kompletní první den: https://www.zonerama.com/Link/Album/4322345



TRASA 
www.strava.com/activities/1552428504



Plavba lodí (chybí mi tam začátek)


Další den:

► 2. DEN: PO ZÁMKU A ZAHRADÁCH VERSAILLES A HISTORICKÉ ČTVRTI MONTMARTRE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .