Přeskočit na hlavní obsah

JARNÍ SRAZ CYKLOBANDY 2018 2/3: HELFŠTÝN, TEPLICE n.B. A PODÉL BEČVY ZPĚT DO ČEKYNĚ

Společná vyjížďka Cyklobandy vedla přes hrad Helfštýn do lázní Teplice nad Bečvou a zpět podél řeky Bečvy.

ITINERÁŘ:

1) Příjezd na sraz: Přerov, Pivín, soutok Moravy a Bečvy
2) PŘEROV, HRAD HELFŠÝN, LÁZNĚ TEPLICE N.B. A PODÉL BEČVY ZPĚT DO ČEKYNĚ
3) Návrat přes Hranice, Suchdol n.O., Studénku do Ostravy-Svinov



2) PŘEROV, HRAD HELFŠÝN, LÁZNĚ TEPLICE N.B. A PODÉL BEČVY ZPĚT DO ČEKYNĚ


Po jarní dobrovolné rozcvičce vede sobotní společná vyjížďka všech účastníků jarního srazu v Čekyni nejdříve kolem sochy mamutíka Toma, odkud je pěkný výhled na právě probíhající závody v Přerovské rokli do Přerova.

V Přerově jsem byl už několikrát, ale i nyní mám co fotit :)

Za Přerovem jedeme kousek podél Bečvy, ale v obci Grymov odbočujeme na Radslavice, odkud začínáme stoupat po cyklotrase č.6035, odkud nás po chvíli rovinatější cesty na obec Lhota čeká stoupání po vrstevnici nad Helfštýnem. 
Po sjezdu se pak ocitáme jen kousek pod Helštýnem, na který zbývá vystoupat jen pár metrů.

Tuto cestu na Helfštýn jsem neznal a je myslím lepší jak prudké stoupání od Týna n.B., proto přidávám i mapku tohoto úseku.
Pokud by jsme nesjeli na Helfštýn, šlo by po této lesní cestě dojet až do Teplic n.B. 

Na Helfštýně je docela dost lidí, navíc tu prý probíhají šermířské souboje a tak využijeme před vstupem jen možnost návštěvy části prvních hradeb, které jsou prý otevřené jen jednou za rok.

Hrad Helfštýn (zvaný také Helfštejn, německy Helfenstein) vévodící celému údolí Moravské brány, vznikl se vší pravděpodobností v poslední čtvrtině 13. století.. Je to zřícenina jednoho z největších hradů v českých zemích.

Z Helfštýna sjíždíme do Týna nad Bečvou, odkud se po obědě, většinou podél Bečvy pokračujeme do Teplic nad Bečvou. Nesmí chybět ochutnávka místních lázeňských oplatků či jednoho z minerálních pramenů. Co mě ale nezaujalo byla zmrzlina Valašský frgál, to opravdu ne :(

Lázně Teplice nad Bečvou patří mezi významné lázně v České republice. Specializují se na špičkovou kardiorehabilitaci klientů s důrazem na prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod.

Z Teplic n.B. se vracíme po cyklotrase Bečva se zastávkou u místního "Jadranu" zpět do kempu v Čekyni.

FOTO
https://photos.app.goo.gl/MruUYCSR5ioPVg8H2

INFO:
Vzdálenost: 79 km
Nastoupané metry: 584 m.

TRASA:
cykloserver.cz/...
strava.com/...



3. DEN: https://petmikeska.blogspot.cz/...

FOTO











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .