Přeskočit na hlavní obsah

CESTA Z JARNÍHO SRAZ CB 3/3: PŘEROV, HRANICE, POODŘÍM PŘES STUDÉNKU DO OSTRAVY-SVINOVA

Poslední den patřil návratu domů se Zdeňkem a Milanem přes Přerov, Hranice do Ostravy-Svinova.
ITINERÁŘ:
1) Příjezd na sraz: Přerov, Pivín, soutok Moravy a Bečvy
2) Přerov - hrad Helfštýn - lázně Teplice n.B. a podél Bečvy zpět do Čekyně
3) NÁVRAT PŘES HRANICE, SUCHDOL n.O., STUDÉNKU DO OSTRAVY-SVINOVA


3) NÁVRAT PŘES HRANICE, SUCHDOL n.O., STUDÉNKU DO OSTRAVY-SVINOVA

Ráno probíhá loučení s ostatními účastníky srazu Cyklobandy a také s dětským táborem v Čekyni, který musím pochválit. Ranní "švédské stoly" nabídli rozmanitou volbu od sýrů, salámů, paštik, lupínků,... večeře také byli dobré a ubytování v chatkách naprosto dostačující.

Se Zdenkem a Milanem míříme kolem Přerovské rokle do Přerova

Z Přerova pak míříme do Hranic kolem Helfštýna po cyklostezce Bečva

Z Hranic na Bělotín bohužel žádná cesta pro cyklisty nevede a tak musíme po frekventovanější cestě

Ještě před Bělotínem projíždíme kolem monumentu Evropského rozvodí, tyčící se ho na Jelením kopci.

Rozvodí tvoří hranici mezi sousedními povodími a také tu skončil v době ledové své putování skandinávský ledovec. Prochází zde Evropské rozvodí mezi Baltským mořem a Černým mořem. Monument, který stojí na nejnižším místě tohoto rozvodí, jasně svým tvarem znázorňuje, z kterého místa stékají vody na jih do Černého moře a na sever do Baltského moře.

U Suchdola nad Odrou se dostáváme k Moravské bráněcož je od pradávna významnou komunikační spojnicí Moravy a Slezska, v celoevropském pohledu pak Pobaltí se Středomořím.

Jedná se vlastně o významnou zeměpisnou sníženinu mezi Podbeskydskou pahorkatinou a Nízkým Jeseníkem. Táhne se v přímé linii Přerov – Ostrava a vznikla v důsledku kerných poklesů zemské kůry.

Ve Studénce si dáváme pauzu v restauraci Dělnický dům, bohužel zde ale nevaří a tak se aspoň trochu občerstvíme, potěšíme čepovaný Birell Pomelo/Grep.

Před Ostravou projíždíme CHKO Poodří...

...a naše cesta pak končí u vlakového nádraží Ostrava-Svinov.

FOTO
https://photos.app.goo.gl/2iwLAyjEqinippAA6

INFO:
Vzdálenost: 92,7 km
Nastoupané metry: 475 m.

TRASA:
- cykloserver.cz/...
- strava.com/...





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .