Přeskočit na hlavní obsah

PAŘÍŽ 2018 3/3: LATINSKÁ ČTVRŤ - PANTHEÓN - LUXEMBURSKÝ PALÁC - NOTRA DAME - LOUVRE

Třetí, poslední den naší návštěvy jsme zamířili do Latinské čtvrti, což je historická čtvrť Paříže na levém břehu řeky Seiny. Prošli jsme si zahradu Lucemburského paláce, místní historickou čtvrť, odkud to bylo již kousek přes most na ostrůvek Île de la Cité s katedrálou Notre-Dame a přes další most na pravý kraj řeky Seiny po které jsme přišli až do Louvru.
ITINERÁŘ: 
ÚVOD: Ubytování, stravování,...
1. Den: Eiffelova věž - ulice Champ Elysées - Vítězný oblouk - plavba po řece Seina
2. Den: Versailles a historická čtvrť Montmartre (Hora mučedníků)
3 DEN: PANTHEÓN - LUXEMBURSKÝ PALÁC - LATINSKÁ ČTVRŤ - NOTRA DAME - LOUVRE

3 DEN: PANTHEÓN - LUXEMBURSKÝ PALÁC - LATINSKÁ ČTVRŤ - NOTRA DAME - LOUVRE

Kompletní fotogalerie: https://photos.app.goo.gl/...

Ráno po snídani balíme věci, loučíme se s hotelem a nastupujeme do autobusu na náš poslední den v Paříži, jehož hlavní část patřila Latinské čtvrti, protože žádný výlet do Paříže není úplný bez návštěvy latinské čtvrti, která je plná Pařížanů, studentů a turistů.

Latinská čtvrť (francouzsky Quartier latin) je historická čtvrť v Paříži, která se nachází na levém břehu řeky Seiny. Tato tradiční studentská čtvrť s mnoha starobylými školami a dalšími institucemi není městskou čtvrtí ve smyslu současného správního členění Paříže, takže nemá přesně vymezené hranice.

Třetí den začínáme u Panthónu, místo odpočinku francouzských velikánů jako např. Voltaire, Jean-Jacques Rousseau nebo Victor Hugo. Zde se můžete zajít podívat dovnitř nebo zajít na ochoz, kde je pěkný 360° výhled na Paříž
.

Od Pantéonu je to již kousek k Palais du Luxembourg (Lucemburský palác), dnes také sídlo francouzského senátu. 

Palác obklopuje Lucemburská zahrada, která slouží hlavně pro relaxaci, odpočinek. Zde máme chvíli čas a tak se chvíli procházím zákoutími této zahrady na které se nachází 106 soch, včetně zmenšené repliky Sochy svobody. Z parku pak odcházíme kolem pěkné kašny Fontaine Médicis.

Další naše kroky vedou do centra latinské čtvrti k nejznámější univerzity v Paříži Sorbony, která má velkou zásluhu na tom, že Latinská čtvrť je již od středověku považována za centrum vzdělanosti Francie a celé Evropy.

Sorbonna - pařížská univerzita byla založena v roce 1253. Její jméno je spjato s takovými osobnostmi, jako Tomáš Akvinský, Marie Curie, Honoré de Balzac nebo Erasmus Rotterdamský. Proto je také celá Latinská čtvrť plná knihoven, kaváren a především studentů. Díky nim, tedy spíše jejich nejpoužívanějšímu jazyku, dostala tato oblast své jméno. Latina byla totiž hlavním jazykem všech studentů, profesorů vysokých škol a Pařížské univerzity.

Nejznámější a bohémská čtvrt v Paříži nabízí velkou hustotu drobných restaurací, prodejniček, stánků se specialitami z celého světa. Můžete se tu setkat jak s velkým mumrajem lidí, stejně jako s klidnými zákoutími.

Nejdříve si centrum Latinské čtvrti jen projdeme a pokračujeme na ostrůvek na řece Seině Île de la Cité, kde se nachází katedrála Notre-Dame což je nejnavštěvovanější pařížská katedrálakterá bývá také nazývána jako skutečné srdce Paříže.

Notre-Dame je gotická římskokatolická katedrála, jedna z nejstarších v Francii, která je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury. Její stavba byla zahájena v roce 1163 a po 182 letech, roku 1345, byla dokončena. Patří i mezi skvosty celoevropské středověké architektury. Je proslulá rovněž použitím vnějších opěrných oblouků obvodových zdí. Průčelí je zdobeno četnými sochami. Výška věží se liší, jedna dosahuje výšky 73 metrů a druhá 75 metrů


U katedrály Notre-Dame si vystojíme krátkou frontu, kde jako všude u památek musíme projít bezpečnostní kontrolou. V katedrále také opět spatřím zákaz focení, ale vidím, že hodně lidí si toho nevšímá a fotí, tak i já udělám pár snímků v této pěkné katedrále.

U přední části katedrály ve stanu probíhal festival chleba, tak jsem toho využil a zašel se podívat. Bylo zde připravených 6 pekáren, 8 pecí, několik pekařů, kteří upekli 3000 baget denně pro návštěvníky tohoto festivalu. Musím uznat že bagety byli fantastické, takové u nás prostě nejsou, stejně jako místní croissanty.

Po krátké obhlídce okolí katedrály se vracíme do Latinské čtvrti.

Od Saint-Michel fontány procházíme Latinskou čtvrť, což je jednoznačně jedno z nejlepších a nejlevnějších míst, kde se můžete najíst a je zde asi největší koncentrace typických francouzských restaurací s tradiční kuchyní, kde si můžete dopřát tříchodové menu od 10 do 30 €. Potěší i milovníky thajského jídla, pizzerií nebo restaurací v retro stylu s typickými americkými burgery. 
Můžete se také jen zastavit u některého z malých lokálů, kde si můžete dopřát např. panino (sendvič), crêpe (palačinka) nebo falafel pita (taktéž druh sendviče). Více: www.radynacestu.cz/..

Když vidím, že část lidí našeho zájezdu sedí v jedné z tradičních francouzských restauraci Hostellerie de l'Oie qui fume (recenze), přisedávám si a objednávám si tříchodové menu za 9,70 € (v nabídce mají ještě menu za 14,70 €) . Objednávám si bohatou cibulovou polévku, steak, který mě zklamal zato s výbornými hranolkami a výborný čokoládový fondán, k tomu ještě malé pivo za 5 €. Platím tedy 14.70 €. V restauracích se vyplatí více víno, které je často levnější než voda nebo Coca Cola. Místo minerální vody můžete poprosit o většinou bezplatnou kohoutkovou vodu.

Po návštěvě Latinské čtvrti, překračujeme řeku Seinu u paláce Conciergerie a pokračujeme po druhé straně řeky, kde je několik stánků s obrázkami, malbami, ale najdeme tu jako jinde v Paříži, kola, které lze si zapůjčit a třeba vrátit na jiném místě. 

Ke konci protilehlého ostrůvku Île de la Cité odbočujeme doprav k Louvre, ale ještě dříve spatříme pěknou 38 metrovou zvonici Beffroi, jehož zvonkohra patří mezi nejlepší ve Francii. Má tři kvadranty, které označují teplotu (vlevo), čas (uprostřed) a čas (vpravo).

Ale to jsme už vlastně u jednoho vstupu na nádvoří muzea Louvre. Po kontrole pak sestupujeme do dolního patra, kde se také prodávají lístky do muzea.

Louvre je muzeum umění v Paříži, které patří k největším na světě. Na ploše 72 tisíc m2 vystavuje přes 35 tisíc exponátů (z celkové sbírky asi 554 tisíc) od pravěku po 19. století a ročně je navštíví přes 8 milionů diváků. Sídlí v palácovém komplexu Palais du Louvre, bývalém sídle francouzských králů. Ve sbírkách lze volně filmovat a fotografovat (bez blesku).

Louvre má 7 oddělení, které obsahují asi 554 tisíc předmětů, z nichž asi 35 tisíc je vystaveno:
1) Egyptské starožitnosti
2) Stará Antická a Orientální keramika
3) Řecké a Římské starožitnosti
4) Malby, kresby, mědirytiny - XIII.-XIX. století
5) Skulptury středověku, renesance a Moderní doby
6) Malé umělecké předměty světové historie
7) Námořnictví a etnografie



Jeden obraz ale zde přeci jenom vyčnívá, je to vrcholné dílo od Leonarda da Vinciho Mona Lisa. V místnosti s tímto obrazem, který je za neprůstřelným sklem se mačká hodně lidí, každý si ho chce vyfotografovat :). Na živo asi jako všechny překvapí svými malými rozměry.

Kromě obrazů, plastik v muzeu najdete také oddělení Starověký Egypt, což mě zaujalo :)

Každý si v muzeu si prostě najde všude a já také musím říct, že se mi tu líbilo více jak ve Versailles.

Otevírací doba je dnes do 18:00 hodin a já tak po cca třech hodinách také opouštím muzeum, ale ještě chvíli se zdržím ve vstupních prostorách kde se nachází pár obchodů, kde můžete zakoupit suvenýry či si koupit Apple výrobky.

Při odchodu ještě spatřím, že si lidé dělají zajímavé fotky a tak si také od jedné Číňanky nechám udělat.

Prostranství Louvre opouštím definitivně průchodem pod Arc de Triomphe du Carrousel, což je vítězný oblouk z roku 1809 postavený Napoleonem.

Pokračuji po Place de la Concorde, což je největší náměstí v Paříži  až k ruskému kolu.

U ruského kola se nachází několik stánků a občerstvení, ale ceny zde mají vyšší a protože mám ještě čas pokračuji přes velký kruhový objezd do dalšího parku, kde je aspoň trochu stínu. Kupuji si zde ještě Crepes, palačinku, kterou si dávám s nutelou za 3  (jinde stoji 4 i 6 €) a v parku si načepuji trocha vody z jedné z fontánek, které najdete zde v parcích.

A to je z našeho zájezdu všechno, je po osmé hodině a je na čase se vrátit k ruskému kolu, odkud po osmé hodině se vydáváme na cestu domů, kde dorazíme druhý den po třetí hodině.

INFO
Vzdálenost: 19,5 km

FOTOGALERIE
https://photos.app.goo.gl/...

www.zonerama.com/Link/Album/4322875



TRASA
www.strava.com/activities/1557968738

MAPA





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .