Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN EDGE 1030 - PRVNÍ PŘEDSTAVENÍ

Po více jak třech letech představil Garmin nový mapový cyklocomputer EDGE 1030 s vylepšenou navigací, výkonem a také využívající milióny kilometrů jízdních údajů od uživatelů programu Garmin Connect. Díky těmto všem jízdních údajům mohl Garmin uvést novou funkci Trendline, která nabídne cyklistům nejlepší trasy po horská nebo silniční kola.


Články - Garmin
#návody #funkce #trénink #aplikace #Connect/Connect IQ #bezpečnost/zdraví #Garmin Edge #recenze

TĚLO PŘÍSTROJE
Displej se u Edge 1030 oproti předcházejícímu modelu zvětšil, při stejném tělu přístroje z 7,6 cm (3”) na 8,9 cm (3,5”), což umožňuje zobrazení více dat nebo větší a jasnější písmo či grafiku.
Dotykový displej, je nyní lépe použitelný i v dešti a senzory okolního světla pak automaticky přizpůsobují jas obrazovky a usnadňují zobrazení důležitých údajů.

Inovovaný je i slot microSD karty, který je nyní lépe chráněný a kromě karty s mapou je možné přidat další microSD kartu. Tento nový design slotů je mnohem odolnější proti vodě nebo povětrnostním vlivům.




PŘEDSAZENÝ DRŽÁK
S novým držákem je nyní přístroj v aerodynamickém zákrytu se řídítky, přičemž spodní díl držáku nyní umožňuje připojit kompatibilní příslušenství, včetně záložní baterie.

VÝDRŽ
U Edge 1030 došlo k prodloužení výdrže baterie až na 20 hodin a díky inovaci držáku, který zůstává kompatibilní se staršími přístroji, je nyní možné přidat záložní baterii Garmin Charge (3490 Kč), která prodlužuje výdrž baterie o dalších až 24 hodin na úctyhodných 40 až 44 hodin.




INTELIGENTNÍ SPOJENÍ
Po spárování s kompatibilním smartphonem umí Edge 1030 zobrazovat notifikace z mobilního telefonu jako příchozích volání, SMS zprávy a reagovat na zmeškané hovory nebo texty s předepsanými odpověďmi (u telefonech s Androidem).

Uživatelé Edge 1030 mohou navíc mezi sebou posílat předepsané zprávy přímo z Edge 1030. Nemusíte tak vytahovat telefon, nyní stačí jedno rychlé klepnutí na předepsané zprávy. Použití této funkce vyžaduje aby všechny strany spojení používali přístroje spojené se smartphony.

Vaši rodinný příslušníci nebo přátelé vás také mohou sledovat v reálném čase pomocí služeb LiveTrack nebo nově také GroupTrack (vzájemné sledování jezdců). Můžete se tak spojit jednak kvůli pocitu bezpečí blízkých nebo aby jste měli přehled o pohybu kamarádů ve vašem okolí, což se hodí, když se například rozdělíte, hlavně v neznámém prostředí, nebo naopak když se chcete spojit.

V přístroji se nachází také vestavěná automatická detekce nehod, která automaticky odešle na Vámi předdefinované číslo zprávu o možném problému.




NAVIGACE
Edge 1030 obsahuje předehranou cyklomapu Evropy s bezplatnou aktualizací. a podrobnou TOPO mapu ČR. Navigace za jízdy upozorní nejen na místa, kde budete odbočovat na jinou komunikaci, ale nově upozorní i na blížící se ostré zatáčky. Na displeji máte přehled o nadmořské výšce, bodech zájmu (waypoints) a máte možnost vyhledávat adresy.Do cíle se můžete navigovat nejkratší nebo nejrychlejší trasou, včetně možnosti návrhu okružní trasy, kdy stačí zadat vzdálenost a směr, poté si vybrat až ze 3 navrhovaných tras.

- Trendline
Tato nová funkce vám umožní navrhnout cyklistické trasy na základě analýzy cest od uživatelů deníku Garmin Connect. Ten k tomu využívá data z více jak milióny kilometrů nahraných tras, díky čemuž pozná jaké cesty cyklisté nejvíce využívají a které jsou tak pro cyklisty nejvhodnější. Můžete si vybrat navigaci po silničních, horských a nezpevněných cestách.

Trasu pomocí nejpoužívanějších cest (tzv. Heatmapy) si můžete vyzkoušet vytvořit i ve vylepšeném webovém programu Garmin Connect (viz tento článek)

KOMPATIBILITA
Edge 1030 je kompatibilní s širokým sortimentem cyklistických doplňků, které vám umožňují jednak měřit důležité aspekty vašeho výkonu a jednak pomáhají zvýšit Vaší bezpečnost při jízdě na kole.
Kromě běžných zařízení jako jsou popruhy srdeční frekvence a měřiče výkonu (nové Vector 3 a Vector 3S), to je řada Varia (cyklosvítilna, cyklistický radar, který je schopen monitorovat zezadu se blížící vozidla, zobrazení informací na brýlích), elektronické řazení Shimano Di2 nebo s kamerami VIRB.



Kromě tradičního připojení přes ANT + přidává podporu senzorů Bluetooth Smart (seznam telefonů). Spárováním se Smartphone pomocí Bluetooth odemknete řadu funkcí a můžete využít i Wi-Fi pro přenos dat.

Zůstala jednoduchá přenositelnost mezi více koly, včetně možnosti využití cyklopočítače na cyklistickém trenažéru nebo kompatibilita se všemi běžnými operačními systémy chytrých telefonů iOS, Android nebo Windows Phone.

APLIKACE TŘETÍCH STRAN
Na vylepšení se mohou těšit i příznivci tréninkových aplikací třetích stran, jako je například Strava, Training Peaks a Best Bike Split, které nyní nově najdete přednastavené přímo v přístroji.

- Strava
Na segmentu můžete soupeřit se svým rekordem či časem svého konkurenta v reálném čase, tzn. že můžete vteřinu po vteřině porovnávat svou aktuální rychlost s osobním rekordem či časem konkurenta nebo kamaráda.Díky nové funkci můžete nyní prohlížet i oblíbené segmenty v blízkosti vašeho výskytu přímo na displeji. Na blížící se segment pak budete upozorněni s dostatečným předstihem.

S novou předinstalovanou aplikací Strava Routes se Vaše trasy na webu Strava označené hvězdičkou automaticky synchronizují s vaší Edge 1030, což Vám umožní v přístroji rychlý přístup k Vašim trasám a možnost se pak po nich nechat navigovat i soutěžit na segmentech Strava najednou (s placeným účtem Strava Premium)

- Training Peaks
Další z předinstalovaných aplikací TrainingPeaks Vám umožní přenos tréninků z tréninkového serveru Training Peaks přímo do paměti Edge 1030 a trénovat tak v reálném čase přímo z displeje přístroje včetně intenzity a intervalů. Po tréninku je vám po synchronizaci s TrainingPeaks poskytnuta podrobná analýza vaší jízdy, včetně vašeho pokroku směrem k vašim stanoveným cílům.

- Best Bike Split
V přístroji najdete i aplikaci Best Bike Split (BBS), která vám umožní synchronizovat a stahovat vaše plány Best Bike Split přímo do vašeho přístroje. BBS analyzuje Vaše údaje o výkonu, informace o trase a denní podmínky aby předurčilo pro Vás ideální tréninkový plán.


- Přístroj si také můžete také přizpůsobit pomocí dalších bezplatných aplikací, widgetů, doplňků a datových polí z obchodu Connect IQ.

Po hodinkách Fénix 5 a Forerunner 935 nabízí Edge 1030 jako první cyklopřístroj ve spoluprací s firmou Firstbeat kompletní sadu tréninkových analýz, včetně VO2 max, Training Status, Stav kondice, FTP , skóre stresu, tréninkové zatížení, aerobní / anaerobní tréninkový efekt a dobu zotavení.
Cyklisté tak mají přístup k špičkovým vědeckým poznatkům založených na jejich vlastní jedinečné fyziologii a individuálních potřebách.

Training Load (Tréninkové zatížení) - tato nová metrika umožňuje sledovat a vyhodnocovat týdenní tréninkové zatížení na základě celkového fyziologického dopadu.
Training Status * - vám sděluje pomocí analýzy změn, jak probíhá trénink. Pomocí zpětné vazby z této analýzy pak odhalí, zda vaše tréninkové úsilí bylo produktivní, neproduktivní nebo zda jste si jen udržovali současnou úroveň kondice.
VO2max Fitness Level * - VO2max je metrika, která definuje stav vaší osobní úrovně kardiorespirační / aerobní kondice. Popisuje schopnost vašeho těla přivádět kyslík do vašeho těla plicemi, přenášet ho prostřednictvím krevního zásobování do vašich svalů a používat ho jako součást k nejúčinnějšímu způsobu výroby energie v těle.
Training Effect - Tato funkce měří dopad aktivity na vaši aerobní a anaerobní kondici a také shromažďuje data během aktivity. V průběhu aktivity se naměřené hodnoty funkce Training Effect zvyšují a ukazují, jak aktivita zlepšila vaši fyzickou kondici. Celkový výsledek funkce Training Effect je určen informacemi z vašeho profilu, srdečním tepem, délkou a intenzitou vaší aktivity.


* - Vyžaduje vstup z připojeného měřiče výkonu

Seznam připojitelných senzorů a zařízení:

Obsah Balení
Přístroj Edge 1030 s předehranou mapou Cyclo Evropa (15 990 Kč)
• datová karta s mapou Topo Czech PRO (poslední verze)
• standardní držák na kolo ( 010-11430-00 )
• předsazený držák na kolo ( 010-12563-00 )
• microUSB kabel ( 010-11478-01 )
• poutko ( 010-11251-16 )
• manuál
Verze Edge 1030 Bundle (17 990 Kč) má navíc
• snímač rychlosti ( 010-12103-00 )
• snímač kadence šlapání ( 010-12102-00 )
• prémiový snímač srdečního tepu ( 010-10997-07 )

Více: www.garmin.cz/produkty/sport/cyklisticke-gps/edge-1030

Specifikace:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .