Přeskočit na hlavní obsah

KRAKOW - 4) STARÉ MĚSTO - OKOLÍ HLAVNÍHO NÁMĚSTÍ

Ҝ - Po hlavním náměstí a Královské cestě (ul. Floriánská, Grodzka) jsem navštívil další zajímavá místa Starého města, které určitě stojí za zhlédnutí.
ITINERÁŘ KRAKOV 2023
Pod bodem dva, jsem popsal nejrušnější části Starého města - hlavní náměstí a ulice Floriánská a Grodzka, které na něj navazují.
V této části se dočtete o dalších místech Starého města,  které je relativně malé, oproti tomu co jsem očekával. Zajímavá místa tak jsou nedaleko sebe a hlavního náměstí. Vnější plášť tvoří parky, kterých tu najdete opravdu hodně.
Od mého ubytování to mám 200 metrů k Malému náměstí, kde začíná moje cesta po Starém městě. Nejdříve jsem ale zašel na brzký oběd, o kterém si můžete přečíst v dolní části článku.

> Mały Rynek
Malé náměstí v Krakově, které se nachází na Starém Městě a má rozlohu přibližně 0,33 ha (110 m x 30 m). Nachází se za zdí kostelů sv. Marie a sv. Barbory, za hlavním náměstím. Mały Rynek byl založen jako pomocné tržiště pro hlavní náměstí (Rynek Główny).
V průběhu staletí se zde prodávalo maso a další zboží. Dnes je Mały Rynek (Malé náměstí) klidným místem, kde najdete kavárny a restaurace.
Procházím přes Mały Rynek (malé náměstí) a vydávám se jižním směrem (na Wawel) k nedaleké bazilice.Kostel byl postaven ve 13. století a přestavěn v 15. a 16. století na baziliku dominikánského řádu Nejsvětější Trojice. Je to jeden z nejkrásnějších kostelů v Krakově. Uvnitř se nachází řada uměleckých děl včetně obrazů, soch a vitráží.
Hlavní oltář baziliky, pochází z druhé poloviny 19. století. Byl zde přivezen z Itálie, aby pomohl k obnově kostela po požáru v roce 1850. Je 26 m vysoký a 11 m široký.
Od baziliky pokračuji po rušnější ulici na západ, kde se nedaleko nachází další bazilika.
Jedná se o římskokatolický klášterní kostel a františkánský klášter (Kostel svatého Františka z Assisi). Jedná se o nejvýznamnější františkánský kostel v Polsku. 
Dovnitř jsem se nedostal, nebo jen možná špatným vchodem...
Po západní straně Starého města se stáčím až ke Collegium Maius, nejstarší budově Jagellonské univerzity, která byla založena v roce 1400 králem Vladislavem II. Jagellonem a je považována za jeden z nejvýznamnějších gotických paláců v Polsku.
> Collegium Maius
Středověká univerzitní budova má krásné nádvoří, lemované podloubím i křížovými chodbami a najdete zde i muzeum jejích dějin.
Nádvoří muzea je otevřeno denně od 09:00–17:30. Každý den v 9, 11, 13, 15 a 17 hodin ožívají postavy pod hodinami.
Místo je fascinující jak velkou historií tohoto místa, tak jeho vlivem na polskou kulturu. V muzeu je k vidění řada exponátů, které dokumentují historii Jagellonské univerzity, včetně knih, rukopisů, obrazů a soch.
Video Shorts z nádvoří:
Kousek dál od vyšlapaných cest, pár kroků od Collegia Maius se nachází barokní akademický kolegiátní kostel Jagellonské univerzity – kostel sv. Anny.
Kostel je součástí univerzity a je třetím chrámem stojícím na tomto místě. První stavbou byl dřevěný chrám ze čtrnáctého století.
V kostele se nachází cenné umělecké díla, jako jsou gotické portály, skulptury, malby a neogotické varhany z roku 1890
Pokračuji v cestě podél Starého města a na jeho severozápadní straně přicházím na náměstí.
> Plac Szczepański
Náměstí Szczepański vzniklo na počátku 19. století po demolici středověkého kostela svatého Štěpána, na který odkazuje název náměstí, a kostela svatého Matouše a Matěje spolu s přilehlými jezuitskými budovami. 
Nachází se zde velká multimediální fontána s mnoha vodními paprsky, které vystupují přímo ze země před kašnou. Fontána je večer osvětlena barevnými světly a rychle se stala nejoblíbenějším místem také pro ochlazení v centru města během teplejší části roku. Bohužel v době mé návštěvy byla kašna mimo provoz.
V průběhu staletí sloužilo jako například tržiště, parkoviště, vojenské cvičiště. Dnes je to důležité kulturní centrum města a pořádá se zde mnoho koncertů, festivalů a dalších kulturních akcí. V době mé návštěvy se právě konal mezinárodní filmový festival Off Camera, který se každoročně pořádá v Krakově. Je jednou z největších akcí tohoto druhu ve střední a východní Evropě. Soustředí se na nezávislou kinematografii, odvážnou po obsahové i formální struktuře, která sází na poutavé, fascinující příběhy. 
Budovy kolem náměstí ukazují nádhernou architekturu tohoto místa.
Nalevo jde vidět Staré divadlo v secesním úboru z počátku 20. století. Jde o nejstarší fungující divadelní budovu v Polsku.
Obkroužím celou severní stranu s Floriánskou bránou (o té jsem informoval v článku o Královské cestě) až na severovýchodní kraj Starého města.
Divadlo bylo postaveno v letech 1893–1899 podle návrhu architekta Tadeusze Stryjeńskiego a je považováno za jedno z nejkrásnějších divadel v Evropě. Divadlo je pojmenováno po polském básníkovi a dramatiku Juliuszu Słowackim.
Je známé svými inscenacemi klasických a současných her. Hostí různá představení, včetně oper, baletů, divadelních her a koncertů.
Jen pár metrů vedle stojí 
Kostel Svatého Kříže je římskokatolický kostel. Kostel byl postaven ve 14. století v gotickém slohu a patří mezi nejstarší a nejcennější památky Krakova.
Obešel jsem Staré město prakticky po obvodu a přesouvám se blíž k hlavnímu náměstí.
Krakov má neuvěřitelné množství městské zeleně rozeseté v mnoha parcích, ty také obklopují celé Staré město.
Od vnější strany Starého města se vracím směrem k hlavnímu náměstí, kde na na rohu ulic Świętego Jana a Św. Tomaszav nezvyklé pozici stojí Kostel svatého Jana Křtitele a svatého Jana Evangelisty
> Kościół św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty
Než budu pokračovat v cestě za hranice Starého města, zašel jsem si do kakaovny (jestli se tomu tak dá říct), nedaleko náměstí i mého ubytování.
> Pijalnia Prawdziwego Kakao
Můžete zde ochutnat pravé kakao od Michała Depta, polského světoběžníka, který strávil 10 let cestováním mezi Karibikem, Jižní Amerikou, Asií a jižními tichomořskými ostrovy a kde se naučil vše o kakaových bobech.
Originální recept Michała Depty na výrobu kakaového nápoje:
Na přípravu kakaového nápoje budete potřebovat:
- 6 lžic pravého kakaa (30g)
- 1 litr vody
Na 1 litr vody nastrouháme 6 lžic kakaa. Vodu přiveďte k varu a poté přidejte nastrouhané kakao. Kakao by se mělo vařit zakryté 35 minut.
Jedná se o zajímavé místo, ale nemusí vás oslovit, pokud jste zvyklí na obyčejnou horkou čokoládu. Je to pravé kakao bez jakýchkoliv přísad vyrobené na vodě! Je plnotučné, takže tukové skvrny jsou normální. 
Kakao je nabízené ve verzích s různými přísadami, například s čerstvými lístky máty nebo pikantní s chilli. 
Jako první jsem navštívil restauraci, která se nacházela vedle pod mým ubytováním a kterou mi doporučil můj nájemce. 
Tato restaurace nabízí polskou, domácí kuchyni a nabízí tu také vedle pirohů i snídaně. Hlavní menu se sestavuje z polévky, hlavního jídla, případně kompotu (ve skutečnosti se jedná o kompotovou šťávu). Cena za menu byla 28 zl + 2 zl za kompot.
Z menu jsem si vybral filet z Miruny, což není u nás zrovna známá ryba. Přitom je nejen chutná, ale také zdravá. Je dobrým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. 
Podobných "domácích" restaurací je v Krakově více. Jinak v dalších restauracích se podávalo menu až od 12 hodiny. 
Během mého pobytu v Krakově jsem měl nějaké restaurace už předem vyhlédnuté, ale jak to tak bývá nakonec to dopadlo jinak.
Bohužel jsem nenavštívil restauraci nabízející tradiční polské jídla jako jsou pirohy nebo nalesniki (palačinky).

Naleśniki jsem ale ochutnal na jiném místě a mohu jen doporučit.
Jedná se o tradiční polské jídlo, které se připravuje již po staletí. Jsou to tenké palačinky, které se smaží na pánvi a pak se plní různými náplněmi, jako jsou sladké náplně nebo slané náplně, např. marmeláda, med, čokoláda, tvaroh, sýr, hřiby nebo maso.
FOTOGALERIE
- Foto Album

» Trasy a místa, kterou jsem si vytvořil před odjezdem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .