Přeskočit na hlavní obsah

KRAKOW - 5) KAZIMIERZ

Ҝ - Kazimierz má bohatou historii spojenou s židovským dědictvím.
Můžete navštívit synagogy, muzea nebo židovské restaurace, které vám přiblíží život a kulturu židovského obyvatelstva, které tuto oblast obývalo po staletí.
Kazimierz ale není jen židovská čtvrť.
Nezapomenutelnou atmosféru čtvrti vytváří také místní restaurace, bary, street foody,...které se nachází v jednom z nejživějších kulturních center města.

ITINERÁŘ KRAKOV 2023
1) Informace, ubytování, cesta, doprava, informační centra
2) Od nádraží Královskou cestou (ul.Floriánská, hlavní náměstí, ul.Grodzka)
5) KAZIMIERZ 

Cestovní kanceláře lákají návštěvníky Krakova na Staré město, Wawel nebo solný důl Wieliczka. Některé individuální turisty židovská čtvrt taky moc neláká. 
Já se zde vydal, abych poznal i jiné než známé místa v Krakově.

A udělal jsem dobře, protože Kazimierz není jen židovská čtvrť.
Nejen pro mě autentickou, nezapomenutelnou, atmosféru čtvrti vytváří také místní restaurace, bary, street foody, muzea, graffiti.... 
Nerad jezdím na stejné místa, ale kdybych ještě někdy navštívil Krakov, zamířil bych právě zde, kvůli této autentické atmosféře spojené s gastro nabídkou.

5) KAZIMIERZ 
Ráno sedám do tramvaje a nechávám se dovézt do západní části Kazimierze (česky Kaziměř), kterou zde ohraničuje řeka Visla.
> Bazylika św. Michała Archanioła i św. Stanisława Biskupa i Męczennika
Jako první navštěvuji baziliku svatého Michaela archanděla a 
svatyni Umučení svatého Stanislava na Skalce, které patří řádu Paulínů. Jedná se o sakrální komplex, kostel a pavlínský klášter. Je také známá jako bazilika (klášter) Na Skałce nebo SkałkaSkalka, na které se bazilika nachází, je bývalá obranná osada, ležící nedaleko Wawelu. Za svůj název vděčí své poloze na vápencové skále tyčící se nad nížinným terénem.
> Ogrody Ojców Paulinów
Bazilika se nachází v jedné ze zahrad otců Paulínů. Tyto krásné zahrady, byly založené v roce 1630 a jsou pojmenovány po řádu Paulinů, kteří je vlastní. Zahrady jsou rozděleny do několika částí, jako například zahrada s bylinami, zahrada s ovocem a zeleninou a zahrada s květinami.
Krátké video:
Od baziliky scházím k řece Visle na bulvár Kurlandzki, který nabízí pěkné výhledy do okolí řeky Visly.
Pohled zpátky na baziliku od řeky.
Po bulváru pokračuji až k mostu maršála Józefa Piłsudského, po kterém se dostávám do čtvrti Podgórze, která se nachází na druhé straně řeky Visly od Kazimierze.
Svatostánek svatého Josefa kombinuje novogotické a neorenesanční prvky a vytváří tak zvenčí, i díky výrazné cihlové fasádě a zvonici, působivý vzhled. Interiér kostela je bohatě zdobený a obsahuje četná díla sakrálního umění.
Kolem jedné části kostela se nachází sochařská zahrada.
> Plac Bohaterów Getta
Náměstí hrdinů ghetta má velký historický a symbolický význam. Odkazuje na oběti holokaustu, které byly zde deportovány nebo popraveny během druhé světové války. Na náměstí se nachází pomník, který se skládá z 70 železných křesel, které představují ztracený majetek a životy Židů, kteří žili v ghetu.
Z náměstí se stáčím zpátky k řece, na jehož břehu mě zaujme moderní budova Cricoteka. Jedná se o kulturní instituci, která se věnuje dokumentaci, prezentaci a propagaci díla polského umělce a divadelníka Tadeusze Kantora, iniciátora nových trendů v polském umění.
Cricoteka je ale také prostorem pro koncerty, představení, filmové projekce a aktivity pro děti i dospělé.
> Kładka Ojca Bernatka
Do Kazimierze se vracím přes moderní pěší a cyklistickou lávku přes řeku Vislu, která byla postavena v roce 2010 . Má formu ocelového oblouku napnutého mezi existujícími pilíři Podgórského mostu, ke kterému jsou zavěšeny dva mosty (jeden pro chodce, druhý pro cyklisty). Ocelový oblouk má délku 145 metrů, zatímco mosty mají délku asi 130 metrů. Celková hmotnost konstrukce je více než 700 tun.
Lávka je ozdobená sochami akrobatů od sochaře Jerzyho Kędziory.
V Kazimierzi můžete také ochutnat české pivo nebo jídlo.
> Bazylika Bożego Ciała
Bazilika Božího Těla je římskokatolický farní a konventní kostel řádových kanovníků lateránských. Kostel je dvojím svatostánkem: Nejsvětější Panny Marie - Matky Spasitele a sv. Stanislava Kazimierczyka. 
Uvnitř vás ohromí krásné fresky, sochy a obrazy...
...nebo obrovský a vysoký zlacený oltář.
Největší boom pro propagaci Kazimierze (ale také Podgorze) znamenal film Stevena Spielberga  Schindlerův seznam, který pojednává o Oskaru Schindlerovi a jeho úsilí k zachránění židovských pracovníků. Děj oscarového filmu se odehrává téměř výhradně na autentických lokacích v Krakově.
> Podwórze kamienicy numer 12 - "Pasaż Schindlera"
Nádvoří nájemního domu, známé jako 
„Schindlerova pasáž“,  mezi ulicemi Józefa 12 a Beera Meiselsa 17 poskytla jeden z nejpamátnějších vizuálů filmu Schindlerův seznam. Dodnes si tato ulička zachovala stejný jedinečný charakter.
Ve filmu je vidět, když Němci vyhánějí lidi z jejich domovů a vyhazují jejich věci přes balkony.
Krátké video:
Ze synagog jako první procházím kolem Tempelské.
> Synagoga Tempel
Tempelská synagoga byla postavena v letech 1860-1862 v maursko-neorenesančním stylu. V době druhé světové války byla používána jako sklad. Po válce byla obnovena a sloužila opět jako synagoga. Dnes je Synagoga Tempel jednou z čtyř aktivních synagog v Krakově, ale bohoslužby se zde konají pouze příležitostně.
> Graffiti a street art
Kazimierz je také místem, kde zdejší ulice jsou zdobeny graffiti a street artem, které přispívají k jedinečnému charakteru čtvrti. 
Zdejší graffiti nejsou jen náhodným jevem, ale mají kořeny hluboko v historii čtvrti. Během druhé světové války bylo mnoho domů opuštěných a poničených, což vytvořilo prostor pro umělce a jejich výraz formou graffiti. Tyto oblasti pak začaly postupně ožívat, díky kreativitě místních umělců.
Graffiti nejenže ozvláštnilo zdejší ulice, ale stalo se také důležitou součástí kulturní scény této čtvrti. 
Zde uvádím některé umělecké výtvory, kolem kterých jsem procházel, další najdete níže.
Barevné schody
Na každém z nich jsou napsány inspirativní citáty slavných osobností, například Einsteina nebo Buddhy.
Mayská nástěnná malba - Na konci světa
Před několika lety (konkrétně 21. prosince 2012) nám podle mayského proroctví hrozila apokalypsa.
Nástěnná malba s nápisem "Game Over?" vznikla noc před tím, než měl nastat konec světa...
"Strom, který nelze pokácet" (Drzewo, którego nie da się ściąć)
Příběh, který se traduje po staletí a je trvale spojen s krakovskou Kazimierzí - tato legenda přímo inspirovala k vytvoření hlavního prvku nástěnné malby, kterým je strom. Je symbolem života, střídání ročních období a rozvoje čtvrti. 
» Gastronomie
Kazimierz upoutá nejen svou kulturou a uměním, ale také skvělou kulinářskou scénou. Tato část Krakova nabízí široký výběr restaurací, fast foodů, kaváren a další kulinářské zážitky, které uspokojí jak místní obyvatele, tak turisty hledající nejen autentickou polskou kuchyni.
Většina nejlepších barů a restaurací v této čtvrti Kazimierze se nachází bezprostředně na jih od Starého Města a nedaleko Wawelu.
> Plac Nowy
Jako první přicházím na Plac Nowy (Nové náměstí), které je tepajícím srdcem Kazimierze. 
Je to jedno z nejdůležitějších a nejživějších míst ve městě, obklopené různými kavárnami, hospůdkami ale také obchody se starožitnostmi.
V posledních letech se náměstí stalo centrem nočního života, kde se schází mnoho lidí k posezení s přáteli, jídlu.
» Okraglak
Nejvýraznějším prvkem náměstí je, v jeho středu, kruhová budova, známá jako "Okraglak".  
Po jejím obvodu nabízí několik prodejců tradiční polské pouliční jídlo Zapiekanki
Jedná se o podélně rozříznutou bagetu, na které najdete jako základní suroviny sýr a houby. S ostatními ingrediencemi se poté celé zapeče.
Žádná návštěva náměstí Plac Nowy, ani má, není úplná bez ochutnání Zapiekanky.
Kolem ní se nachází stánky, kde v době trhů můžete nakoupit ovoce, zeleninu, ale konají se zde také bleší trhy.
Zdejší místo je také jedním z nejznámějších míst pro graffiti v této čtvrti. Tato oblast se stala jakýmsi "veřejným galerijním prostorem" pro místní umělce a jejich tvorbu.
Na této zdi znázorňuje Plac Nowy a jeho blízké okolí jako tepající srdce Kazimierza.
Po 2. světové válce byla Kazimierz nejzanedbanější čtvrtí Krakova. I dnes se může zdát, že některá místa uvízli v čase. Pokud se ale podíváte na recenze podniků na Google, i ty, které se vám zvenku moc nezdají, mají výborné ohodnocení, jako např. tento neformální podnik Alchemia (recenze). A právě atmosféra těchto podniků vytváří v této čtvrti neotřelou atmosféru.
Pokud chcete zůstat venku, můžete posedět, např. u piva, vedle šicích strojů Singer ve stejnojmenné hospodě.
Najdete tu ale i "modernější" podniky nabízející evropskou a asijskou kuchyni, jako tento Nova Resto Bar (recenze) nedaleko Izákovy synagogy.
> Ulica Józefa
Vedle náměstí "Plac Nowy" je dalším místem s bohémskou atmosférou, nedaleká Josefova ulice. 
Vedle gastro podniků, zde najdete také umělecké galerie, graffiti nebo starožitnictví.
Restaurace Kolanko no 6 (recenze) s nabídkou polské klasiky, včetně palačinek.
Tato série portrétů se příjemně snoubí se samotnou ulicí. Je na ní vyobrazeno pět historických postav z Kazimierza. 
> Synagoga Izaaka Jakubowicza
Izákova synagoga byla založena v roce 1644 jako dar Krakova od bankéře Isaaka Jakubowicze a je největší a jednou z nejkrásnějších synagog ve městě. V strohé fasádě se skrývá atraktivní interiér v barokním stylu , který stále uchovává některé vybledlé fresky s hebrejskými spisy ze 17. století, které činí tuto synagogu mimořádně výjimečnou.
V současné době se v synagoze konají různé výstavy a projekty dokumentárních filmů o historii Kazimierz .
Od synagogy pokračuji směrem na jih. 
> Street food 
Zdejší pouliční prostranství nabízí širokou škálu chutných a kvalitních nejen místních kulinářských specialit. Zde jsou dvě nejznámější místa nabízející pouliční občerstvení.
» Plac Izaka STREET FOOD
Zde si můžete dát např. Hot dog, tradiční polskou klobásu, čerstvé pierogi s různými náplněmi a různými omáčkami.
» JUDAH FOOD MARKET
Pod graffiti Judah vytvořené Pilpeledem pro Festival židovské kultury, si můžete pochutnat na různých druhů jídel od belgických hranolků po hamburgery a pierogy.

Video Short
Opouštím zdejší rozmanitou gastro scénu a kráčím do centra této židovské čtvrti, která byla v 16. století jednou z nejvýznamnějších židovských komunit v Evropě.
> Galicia Jewish Museum 
Židovské muzeum se věnuje památce obětí holocaustu s ukazuje rozmanitost židovské kultury a historie.
Na vnější stěně Židovského muzea v Kaziměři je obrovská, krásná nástěnná malba. Vytvořila ho streetartová parta z Izraele s názvem Broken Fingaz.
Na webových fotkách jsem viděl pěkné graffiti, které se nachází na domě "Kamienica Bosaków". Bohužel ale místo, z kterého by se dalo vyfotit je oplocené a tak mi nezbývá než ho aspoň částečně vyfotit z boční strany.
To už se dostávám na začátek nejznámější židovské ulice v Kazimierzi, která je zajímavá pro ty, kteří se zajímají o židovskou historii a kulturu.
Stará synagoga byla postavena na konci 15. nebo na začátku 16. století pravděpodobně českými Židy, kteří sem přišli po pražském pogromu v roce 1389.
Je nejstarší dochovanou synagogou v Polsku.
V současné době je zde Judaistické muzeum - pobočka Historického muzea Krakova.
> Ulica Szeroka
Široká ulice sloužila do konce 19. století jako hlavní náměstí čtvrti Kazimierz a byla rušným centrem života a obchodu židovské komunity. Proto je také významným místem pro návštěvníky, kteří se zajímají o historii této čtvrti. 
Ulice je obklopena historickými budovami, včetně starých synagog, obchodů, barů, kaváren a tradičních polsko-židovských restaurací. Je to místo, kde se můžete procházet a absorbovat autentickou atmosféru této židovské části Kazimierze.
Ul. Szeroka si zahrála také ve Spielbergově filmu jako Plac Zgody v ghettu (náměstí souhlasu).
Pokud si chcete pochutnat na některém ze židovských jídel, můžete zamířit např. do této restaurace Ariel, kde se můžete setkat s živou hudbou.
Myslím, že této ulici by ale neuškodilo, kdyby zmizelo zdejší parkoviště.
Vedle Staré synagogy, o které jsem psal výše, zde najdete také Remuh Synagogu a Popperovu synagogu.
> Synagoga Poppera (Synagoga Mała)
Synagoga Poppera, známá také jako Malá synagoga, byla postavena na konci 17. století a byla jednou z mnoha synagog v této oblasti, které sloužily místní židovské komunitě.
> Synagoga Remuh
Synagoga Remuh byla postavena v roce 1553 a je to nejmenší synagoga v této čtvrti, ale také jediná, která je stále aktivním místem modliteb a náboženských shromáždění pro místní židovskou komunitu. Díky své bohaté historii je jednou z nejznámějších a nejvýznamnějších synagog v Krakově. Jméno nese po svém zakladateli, rabínu Mosesu Isserlesovi, známém také jako Remuh.

Vedle synagogy se také nachází významný hřbitov z 16. století. Hřbitov obsahuje náhrobky s hebrejskými nápisy a památníky mnoha významných osobností židovské komunity v Krakově.
Na náměstí najdete také památník obětem holocaustu v Krakově.
A to už jsem na konci této ulice, nebo podle mě spíše náměstí, kde se nachází další restaurace.
Nebo tato restaurace s pivnicí Dawno Temu na Kazimierzu, ukrytá za starými tabulemi, dřívějších majitelů.
Při cestě zpátky se zastavuji ve známém pekařství a kavárně Lajkonik, kde si můžete koupit tradiční krakovské bajgle (mají charakteristický tvar prstenu), sendviče, zapienkanki, sladkosti nebo kávu.
Celkově lze říci, že Kazimierz je fascinující směsí historie, kultury a gastronomie. 
Bez ohledu na to, zda jste zde přišli za tradiční polskou kuchyni, moderním uměním nebo za židovským dědictvím, tato čtvrť vám nabídne nespočet zážitků a zaručeně vás okouzlí.

FOTOGALERIE
- Foto album
- Zonerama

ZDROJE/ODKAZY
- www.e-statek.pl/cs/koscioly-w-krakowie
- https://krakowmonamour.com/kazimierz-krakow-jewish-quarter
- https://krakowbuzz.com/things-to-do-in-krakow/plac-nowy
- https://brightnomad.net/street-art-krakow-poland
- https://krakow.travel

» Trasy a místa, kterou jsem si vytvořil před odjezdem.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .